Baik Buruk Trend Rumah Mikro Di Malaysia

Berukuran antara 9 dan 37 meter persegi, harga sewanya 10 kali lebih rendah berbanding flat. Tapi, anda juga boleh bina sendiri atau beli! Jom ketahui semuanya tentang trend mesra alam ni.
rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

Click here for English version.

 

Biarpun terdapat banyak peluang pekerjaan dan aktiviti rekreasi di Kuala Lumpur, ramai orang muda masih tak mampu menetap di ibu kota.

Ramai orang muda yang memilih untuk berulang-alik, daripada terpaksa membayar sewa mahal untuk bilik kecil di tengah KL.

Think City, sebuah organisasi sosial dengan matlamat melestarikan bandar dan kehidupan penduduknya, mendedahkan yang KL menjadi "bandar hantu sunyi sepi" pada malam hari selepas pekerja pulang ke rumah masing-masing.

Kerana itulah, perumahan mikro telah dicadangkan sebagai penyelesaian bagi menjadikan Kuala Lumpur lebih mampu milik untuk warganya.

DBKL kini merancang untuk melancarkan 200 rumah mikro di Jalan Tuanku Abdul Rahman, untuk memenuhi keperluan anak muda B40 yang bekerja.

 

Apakah Rumah Mikro?

Rumah mikro ni adalah seperti apartment studio, tetapi ia lebih kecil! Luasnya sekitar 9 dan 37 meter persegi, malah unit paling kecil hanyalah seluas gabungan saiz dua parkir kereta.

rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

Rumah mikro ini hadir dengan ruangan yang cukup efisien, maklumlah saiznya kan kecil. Dengan skala rumah mikro ini, tak hairanlah sewanya 10 kali lebih rendah berbanding sewa flat.

Apabila bercakap tentang rumah mikro, anda bukan sahaja dapat membeli atau menyewa sebuah rumah, malah anda juga boleh membinanya, macam main Lego untuk orang dewasa!

 

Sewa Rumah Mikro

Oleh kerana perumahan mikro disediakan umumnya untuk kumpulan B40, kadar sewa ditetapkan hanyalah RM100 sebulan seorang.

Dalam rumah mikro, anda mempunyai bilik sendiri, tapi berkongsi ruang lain seperti tandas dan tempat pembuangan sampah bersama orang lain.

Jadi, jika anda orang yang pentingkan privasi, sewa rumah mikro skim DBKL ni bukanlah pilihan terbaik.

 

Bina Rumah Mikro

Walaupun sewa rumah mikro berpatutan, tapi kalau nak bina kosnya boleh tahan tinggi.

rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

Selain kos pembinaan, anda juga perlu ambil kira kos ubah suai dan beli perabot yang akan menentukan jumlah keseluruhan kos yang perlu dikeluarkan.

Tapi, kalau memang anda nak sangat bina rumah mikro sendiri, apa kata jadikan Atiqah Nadiah Zailani sebagai inspirasi. Beli tanah, buat sendiri ikut cita rasa, mudah dan selesa! 

Dengan bantuan sukarelawan, rakan-rakan, dan ahli keluarga, dia berjaya membina sebuah rumah mikro yang lengkap dengan ruang tamu, dapur, bilik mandi, dan loteng.

Dengar kata, Atiqah membelanjakan kira-kira RM200,000 untuk kediamannya yang separuh berperabot. Boleh tahan!

rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

 

Beli Rumah Mikro

Sewa tak minat, bina sendiri tak minat, anda masih ada pilihan untuk membeli! Harga sebuah rumah mikro yang telah diubahsuai sepenuhnya dan berperabot sekitar RM40,000.

Bagaimanapun, rumah ini hanya menyediakan kemudahan asas dan ruangannya cukup-cukup untuk bergerak.

 

Kelebihan Tinggal di Rumah Mikro Di Malaysia

Ada beberapa kelebihan tinggal di rumah mikro, salah satunya ialah mesra alam.

Daripada pembinaan rumah sehinggalah tinggal di dalamnya, penggunaan tenaga jauh lebih rendah berbanding apartmen. Maknanya, anda boleh jimat wang bayar bil elektrik.  

Selain itu, kos selenggara juga rendah. Orang yang bekerja mungkin tak ada masa atau tenaga untuk bersihkan apartmen bersaiz biasa kerap sangat. Penat, kan? 

Jadi, kalau tinggal di rumah mikro, anda tak perlukan banyak masa untuk membersih atau mengemas rumah.

rumah mikro, DBKL, pinjaman perumahan, ThinkCity, B40

 

Reaksi Orang Ramai

Walaupun tujuan inisiatif DBKL ni baik iaitu untuk memenuhi keperluan perumahan golongan dewasa muda berpendapatan rendah, masih ada yang ragu-ragu.  

Ramai yang tak selesa untuk tinggal bersama ratusan orang yang tak dikenali, wujud juga kebimbangan aspek privasi dan keselamatan.

Misalnya, ada pihak yang mempersoalkan keselamatan untuk wanita yang tinggal sendiri, ada juga yang bimbangkan keselamatan harta benda mereka bila tiada di rumah.

Tapi, ada juga yang menyokong inisiatif DBKL kerana harga sewa rumah mikro ni sangat berpatutan.

Adakah Anda Sebahagian Daripada Kumpulan B40? Kerajaan Malaysia Boleh Membantu Dari Segi Perumahan!

Panduan Relevan

Adakah Anda Sebahagian Daripada Kumpulan B40? Kerajaan Malaysia Boleh Membantu Dari Segi Perumahan!

Kesimpulannya, orang ramai nampaknya masih tak yakin rumah mikro ini adalah penyelesaian terbaik untuk masalah perumahan di Malaysia.

Rumah mikro memang berbaloi dipertimbangkan jika anda mencari penginapan sementara di KL. Tapi, jika itu bukan matlamat anda, mungkin lebih praktikal mencari apartmen mampu milik yang sesuai dengan keperluan jangka panjang.

 

Masih mencari-cari apartment atau flat untuk dibeli, boleh tengok senarai hartanah untuk dijual dalam laman web BM kami ni!

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback