Cara Semak Bil TNB, Air & Indah Water Penyewa!

Salah satu hak tuan rumah adalah penyewa kena jelaskan semua bil utiliti. Tapi, bagaimana nak semak samada penyewa anda betul-betul bayar atau tunggakan dah beribu-ribu? Kami kumpulkan semuanya, jom baca!
semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

Click here for English version.

 

Masalah penyewa tak bayar bil utiliti ini ibarat asam garam dunia sewaan. Pemilik rumah juga yang kena telan pahitnya!

Ada kes yang tak bayar bil sampai kena potong. Penyewa pula sudah menghilangkan diri. Siapa nak tanggung?

Orang kata nasi dah jadi bubur. Tapi, anda jangan lupa ada pepatah juga mengatakan jangan sampai pisang berbuah dua kali.

Ha, tak guna menyesal kalau tiada tindakan, betul tak? Inilah masa nak jadi pemilik rumah yang bijak!

Anda tahu tak yang sebenarnya semua bil utiliti rumah sewa anda boleh bertukar nama?

Jadi, apakah maksudnya? Bingo! Bukan anda yang dikejar pihak berkuasa kalau ada masalah tunggakan nanti, tetapi penyewa atau warisnya!

Macam mana? Jom kami kongsikan.

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

 

Cara Nak Semak Bil Utiliti Secara Online

Bil air, elektrik, Indah Water. Arghh! Peningnya. . .

Nampak macam melecehkan tetapi sebenarnya kacang saja. Asalkan ada telefon pintar dan internet, selesai!

Kami akan tunjuk cara-cara nak semak bil-bil mengikut kategori utiliti sama ada untuk rumah anda sendiri dan juga rumah sewa anda.

Ikut saja setiap langkah-langkah di bawah, anda takkan tersilap.

 

Cara Semak Bil Elektrik

Siapa lagi yang memonopoli sumber elektrik Malaysia kalau bukan Tenaga Nasional Berhad (TNB). Pernah dengar tak myTNB? Hanya satu applikasi untuk semua!

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

Siapa yang belum muat turun myTNB, memang rugi. Sebab dekat situlah kita boleh semak bil elektrik kita setiap bulan, trend penggunaan dan bayar bil secara online.

Bukan untuk satu rumah sahaja, tetapi 3 buah rumah!

Jadi, masa inilah nak pantau semua bil rumah sewa anda. Manalah tahu kantoi penyewa dah 6 bulan tak bayar bil elektrik!

  1. Muat turun aplikasi myTNB di Google Playstore untuk pengguna android atau App Store.
  2. Tekan butang Register.
  3. Lengkapkan maklumat Nama, Nombor IC, Nombor telefon bimbit yang aktif.
  4. Masukkan kod pengesahan yang anda terima di nombor telefon yang didaftarkan.
  5. Jika nombor kad pengenalan anda telah berdaftar, sistem akan memaparkan maklumat akaun anda secara automatik.
  6. Tekan View Bill untuk menyemak bil elektrik anda setiap bulan.

Cop! Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Ha, apa lagi, cepat-cepatlah tukar nama pemilik akaun berdaftar kepada nama penyewa anda!

Jadi, semua tunggakan bil tetap akan pergi pada penyewa walaupun mereka berpindah-randah sana sini. Mari tengok cara-caranya!

  • Log in myTNB
  • Tekan Add on Electricity Account.
  • Tekan Yes sekiranya anda pemilik akaun atau No jika anda bukan pemilik akaun yang hendak ditambah.
  • Jika pilihan No, pastikan anda mempunyai kebenaran untuk melihat semua maklumat akaun yang hendak ditambah.
  • Masukkan nombor kod dan imbas kod bar bil anda.
  • Bagi pemilik akaun, anda boleh masukkan Nombor IC.
  • Bagi bukan pemilik akaun, masukkan Nombor IC pemilik akaun ke sekiranya telah mendapat kebenaran.
  • Tekan Add Account.
  • Tekan Confirm.

Mudah bila semuanya di hujung jari. Jangan risau kalau tiba-tiba ada masalah semasa menggunakan aplikasi myTNB, boleh terus rujuk portal atau hubungi TNB careline di 1300 88 5454 untuk semakan.

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

Inilah kaedah paling selamat yang disyorkan TNB untuk anda melindungi diri daripada ditindas oleh penyewa yang tidak bertanggungjawab.

Tak ada cara lain ke selain tambah akaun? Ada. Potong sajalah bekalan elektik rumah sewa daripada akhirnya nanti makan diri sendiri. Tetapi, pastikan semuanya dah termaktub dalam Surat Perjanjian Sewa Rumah dahulu ya!

Bil elektrik sudah. Macam pula dengan bil air dan Indah Water? 

 

Cara Semak Bil Air

Berbeza dengan TNB, bil air perlu dibayar mengikut negeri mengikut tempat tinggal anda. 

Jadi, sebab itulah anda tengok ada macam-macam aplikasi untuk bil air seperti Air Selangor, MySAJ dan lain-lain.

Di sini kami bagi contoh untuk Air Selangor sebab caranya lebih kurang sama. Kalau berbeza pun tak banyak mana, ikut negeri masing-masing. 

  1. Muat turun aplikasi Air Selangor di Google Playstore untuk pengguna android atau App Store bagi pengguna iphone (Skip langkap ini jika anda sudah mempunyai aplikasi ini).
  2. Tekan butang ‘I Agree’ yang terpapar di skrin telefon pintar anda.
  3. Isikan maklumat yang diminta seperti Nama, Alamat, Emel, Nombor telefon yang aktif untuk tujuan pengesahan.
  4. Isikan nombor Kad Pengenalan/Polis/Tentera/Passport.
  5. Masukkan kata laluan dengan campuran huruf besar,nombor dan simbol (Contoh: Selangor125@)
  6. Tekan butang Sign Up
  7. Masukkan kod pengesahan yang anda terima di nombor telefon yang anda daftarkan tadi.
  8. Log in
  9. Pilih nama dan alamat rumah yang berdaftar (Anda boleh tambah lebih dari 1 alamat).
  10. Ringkasan bil bulanan (Bill Issued) akan terpapar dalam bentuk timeline untuk pantauan anda.
  11. Tekan pada mana-mana bil pilihan anda dan info bil akan dipamerkan secara terperinci.

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

Selain itu, boleh juga semak melalui portal rasmi Air Selangor di sini. Caranya sama seperti di atas. Mudah kan nak pantau bil air yang tertunggak?

Bukan itu sahaja, anda juga boleh tengok trend penggunaan air pada setiap bulan.

Kalau tiba-tiba bil naik mendadak, mesti ada yang tak kena kan, bolehlah buat temujanji nak melawat rumah sewa anda tu. 

 

Cara Semak Bil Indah Water

Anda rasa, siapa yang pihak yang bertanggungjawab dalam kerja-kerja pembetungan air kotor hasil daripada aktiviti harian anda semua itu?

Mestilah Indah Water!

Itulah sebabnya kita kena bayar bil Indah Water sebab sumber air bersih yang kita guna itu adalah hasil servis mereka. Banyak kes penyewa yang tak ambil tentangnya atau ada yang tak tahu pun kewujudan bil tersebut.

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

Anda sebagai tuan rumah, takkan nak berdiam diri? Ini langkah anda boleh buat. 

  1. Muat turun aplikasi IWK e-bill di Google Playstore dan App Store atau daftar melalui portal rasmi.
  2. Tekan Member & eBill Registration.
  3. Isikan maklumat Sewerage Account Number.
  4. Masukkan Alamat Emel anda yang aktif.
  5. Isikan Nama penuh anda.
  6. Isikan Nombor IC.
  7. Masukkan Nombor telefon bimbit yang aktif.
  8. Tekan Register

Sama juga macam aplikasi lain, anda boleh tambah akaun dengan hanya pergi ke Manage Account dan masukkan Sewerage Account No sahaja. Selesai!

 

Apa Kesan Kalau Penyewa Lari Tak Bayar Bil Utiliti?

Pada 2020, kecoh cerita ada pemilik rumah terduduk sebab penyewa lari dari rumah sewa dan tinggalkan tunggakan bil sebanyak RM5,000!

Tambahan pula, kalau pemilik rumah tak masukkan terma dan syarat berkaitan tanggungjawab penyewa terhadap pengurusan bil utiliti dalam Surat Perjanjian Sewa Rumah.

Memang susahlah hidup anda selaku tuan rumah. Ini antara kesan yang anda kena hadap. Tak pasal-pasal kan?

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

1. Bekalan utiliti dipotong serta merta

Kalau TNB, biasanya pegawai mereka akan datang ke rumah anda untuk membuat tinjauan dan pemotongan setelah bil merah dihantar tapi masih tak bayar. 

Sama juga dengan utiliti lain yang akan dipotong jika tiada pembayaran dibuat dalam tempoh yang ditetapkan.

2. Risiko didenda atau disaman

Anda selaku tuan rumah juga boleh berdepan risiko didenda jika tak sedar bil utiliti rumah anda tak dibayar. 

Malah, TNB kenakan denda ikut hari tertunggak berserta dengan kadar faedah 1% lagi, ikut formula ni: 

[Jumlah tunggakan] x 1% x Bilangan hari tertunggak / 30 hari

3. Susah nak jual rumah

Bila terikat dengan tunggakan utiliti, susah lah nak jual rumah tu.

Boleh jadi pembelian dibatalkan kalau kantoi ada tunggakan yang tak selesai lagi semasa proses penukaran nama pemilik rumah nanti.

Tambahan pula kalau pembeli baru tak kisah langsung nak tukar nama bil utiliti, selepas itu buat hal tak bayar bil pula, semakin melambung tunggakan yang anda kena bayar sebagai pemilik asal rumah!

semak bil tnb penyewa, semak bil indah water, bil air, bil elektrik, bil indah water

 

Jaga Hak Anda Selaku Tuan Rumah!

Dalam dunia hartanah, anda perlu bijak membuat tindakan supaya diri anda dan keluarga dilindungi daripada perkara-perkara yang tidak dijangka.

Meletakkan 100% perlindungan melalui Surat Perjanjian Sewa Rumah sahaja tidak cukup apa lagi bila ia melibatkan sewaan yang serba serbinya terikat dengan pemilik rumah.

Kena selalu pantau supaya hartanah anda tak ada masalah, tapi janganlah sampai jadi penyibuk pula kan, tiap-tiap minggu datang. Tak best la.

Jadilah tuan rumah yang baik tapi tahu hak anda!

 

Panduan Relevan       

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback