Apa Nak Buat Jika Tuan Rumah Tak Nak Pulangkan Deposit Sewa?

Deposit sewa rumah memang membebankan ramai orang, ada yang sampai 3 bulan kena bayar! Tapi, apa anda boleh buat jika tuan rumah enggan kembalikan deposit bila nak keluar rumah sewa? Jom kami cerita semua!
deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Satu hal yang menyebabkan ramai orang runsing bila nak menyewa adalah duit deposit rumah. Kadang-kadang boleh cecah berbulan gaji dan terpaksa ikat perut!

Tapi, hal yang menenangkan ramai orang, sebab kita tahu deposit tu akan dipulangkan semula bila nak keluar nanti. Betul ke?

Sebelum kita bercakap dengan lebih lanjut isu ni, jom kita faham dulu apa itu deposit rumah. Sebabnya, ramai yang tak tahu okay…

Deposit rumah sewa adalah bayaran pendahuluan yang dibuat sebelum anda menyewa. Ia tak dikira sebagai sewa bulanan tau, walaupun selalunya tuan rumah benarkan sebahagian deposit dijadikan sewa bulan pertama.  

Ia bukan macam bayaran pendahuluan kalau nak beli rumah di mana jumlah tu akan ditolak dari harga jualan rumah.

 

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Deposit Sewa Rumah

Sebelum kita cerita lagi tentang apa itu deposit, kami terangkan dulu tentang deposit yang anda kena bayar iaitu deposit sewa rumah dan deposit bil utiliti.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Biasanya anda akan nampak nombor-nombor di bawah ni bila nak sewa rumah:

1+1

1 bulan deposit dan sewa bulan pertama

2+1

2 bulan deposit dan sewa bulan pertama

2+1+1

2 bulan deposit, 1 bulan bil utility dan sewa bulan pertama

Harap anda jelas dengan bayaran yang perlu dibuat semasa mula-mula nak menyewa nanti.

Mungkin ada yang rasa bayaran deposit ni leceh dan menyusahkan, tapi ia sebenarnya untuk mengelakkan sikap tak bertanggungjawab dan juga menjaga hak kedua-dua penyewa dan tuan rumah.

Secara ringkasnya, deposit adalah wang jaminan atau cagaran sekiranya berlaku apa-apa kerosakan di rumah sewa, ada bil-bil yang tertunggak, atau untuk kelewatan membayar sewa.

Bayaran sewa lambat boleh mengakibatkan kos bagi tuan rumah kerana mereka mungkin mempunyai tanggungan hutang di bank dan melibatkan faedah lewat bayar. 

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Yang penting, sebelum penyewa membuat bayaran atau tuan rumah melepaskan rumah sewa kepada penyewa, pastikan segala terma, syarat dan jumlah harga berkenaan termaktub dalam surat perjanjian sewa rumah.

Ini sangat memainkan peranan jika terjadi apa-apa yang tak diingini. Sebagai contoh, jika surat perjanjian mengatakan:

“Penyewa mesti memastikan rumah sewa sentiasa dalam keadaan baik dan tak boleh diubahsuai tanpa kebenaran” dan “Penyewa mesti mengembalikan kediaman disewa dalam keadaan baik dan terurus”. 

Jadi, penyewa kenalah ikut apa yang dah dipersetujui di dalam surat perjanjian itu. Kalau penyewa keluar dan meninggalkan rumah dalam keadaan tak baik, akan timbul isu rumah nak dibaiki dan sebagainya.

Tuan rumah pun terpaksalah menggunakan sebahagian dari deposit rumah sewa yang diberikan dulu sebagai bayaran untuk membaiki kerosakan yang ditinggalkan.

Tapi, tuan rumah jangan pula ambil kesempatan sebab duit deposit selebihnya (jika ada) mesti dipulangkan kepada penyewa.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Jika semua pihak mengikuti syarat-syarat perjanjian, pasti boleh mengelakkan dari sebarang masalah semasa tempoh penyewaan. Lagi satu, budi bicara antara penyewa dan tuan rumah adalah sangat penting.

Apa saja masalah, cuba berkomunikasi dan selesaikan dengan cara berhemah.

 

Layak Ke Anda Tuntut Deposit Bila Dah Habis Menyewa?

Katakan anda dah nak keluar rumah sewa, macam mana nak pastikan anda layak untuk dapat semula duit deposit yang dibayar dulu.

Ini antara perkara yang akan membantu anda untuk keluar dalam keadaan yang baik dan mendapatkan semula deposit.

  • Sewa bulanan tak pernah tertangguh dan tidak ada yang tertangguh.
  • Tarikh keluar rumah seperti yang ditetapkan di dalam perjanjian.
  • Kerosakan yang disebabkan penyewa semua telah dibaiki.
  • Perabot yang rosak diganti setelah dipersetujui kedua pihak.
  • Semua bil seperti bil air dan letrik diselesaikan.
  • Rumah didalam keadaan bersih, tiada sampah sarap dan sebagainya.

Dalam erti kata lain, penyewa baru selepas ini boleh terus masuk tanpa perlu membuat apa-apa pembaikan dan pembersihan.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Antara sebab yang boleh menyebabkan deposit sewa rumah tak dipulangkan adalah:

  • Menamatkan kontrak sewa sebelum tarikh yang dipersetujui.
  • Lari keluar tanpa sebarang berita.
  • Duit sewa dan bil tertunggak sehingga berbulan-bulan.
  • Kerosakan pada premis yang terlalu teruk atau tak dibaiki.
  • Barang atau perabot sedia ada hilang dari rumah sewa.
  • Rumah ditinggalkan dalam keadaan terlampau kotor.

Walaubagaimanapun ia masih bergantung kepada terma dan syarat yang ditetapkan dalam surat perjanjian.

Semuanya perlu dititikberatkan dari anda mula berpindah masuk lagi untuk mengelakkan kesalahan yang boleh menjejaskan pulangan deposit.

 

Anda Dah Elok Jaga Rumah Sewa Tapi Tak Dapat Balik Deposit…Macam Mana?

Hari anda serahkan semula kunci rumah sewa kepada tuan rumah, anda dah pastikan keadaan rumah dalam keadaan yang baik. Kiranya tunggu tuan rumah nak periksa dan bayar semula duit deposit saja.

Tup-tup, tuan rumah buat hal tak nak bagi balik deposit. Janji nak bayar tapi berbulan-bulan tunggu tak juga dibayarnya.

PGMY_No_1

Lama kelamaan, telefon pun dah tak diangkat, mesej tak dijawab, hilang tak dapat dikesan dah.

Menyirap juga kalau anda sebagai penyewa dah ada rancangan untuk guna duit deposit tu. Mesti geram tak terkata dibuatnya.

Jadi, apakah langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menuntut deposit sewa rumah anda untuk dikembalikan? 

Anda jangan pergi serang atau upah “gangster” pula nak bagi amaran pada tuan rumah. Jangan risau, ada penyelesaian yang lebih bernas untuk masalah ni.

Kita gunakan undang-undang untuk mendapatkan semula deposit, okay?

Kalau anda dah cuba berbincang dan minta tuan rumah selesaikan bayaran balik deposit, tapi nampak macam tak ada kesudahan. Anda boleh buat tuntutan dan failkan saman terhadap tuan rumah.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Ada dua cara yang boleh anda lakukan bergantung kepada situasi surat perjanjian:

1. Surat perjanjian sewa rumah dengan setem hasil

Sebelum buat keputusan untuk ke mahkamah, periksa dulu surat perjanjian yang telah ditandatangani.

Jika ada setem hasil, anda boleh gunakannya untuk menuntut deposit di mahkamah tetapi perlu ada peguam untuk mewakili anda.

Kes ni selalunya dapat diselesaikan kerana ada peguam yang membantu dan bukti yang kukuh.

Cumanya bila menggunakan perkhidmatan peguam, pasti ada kosnya. Bayaran mereka tak tetap bergantung kepada kes.

Selain tu, akan ada juga kos-kos lain yang dikenakan oleh mahkamah untuk memproses kes tuntutan itu.

Bincang dulu dengan peguam tentang semua bayaran supaya anda tahu berbaloi atau tidak untuk meneruskan kes.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

2. Surat perjanjian tanpa setem hasil atau tiada surat perjanjian

Sekiranya surat perjanjian anda tiada setem hasil atau memang tak ada surat perjanjian yang ditandatangani, anda boleh cuba buat tuntutan hutang di mahkamah.

Ianya agak rumit kerana tak melibatkan peguam dan hanya untuk tuntutan di bawah RM5000.00

Anda boleh membuat tuntutan melalui “Prosedur Tuntutan Kecil (Small Claims Procedure)” yang terdapat di dalam Aturan 93 Kaedah-Kaedah Mahkamah 2012. 

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Penyewa hadir kemana-mana Mahkamah Majistret Tempatan
  2. Isi Borang dengan lengkap (dapatkan perkhidmatan pegawai atau kerani di Mahkamah jika perlu untuk mengisi borang)
  3. Lampirkan semua bukti yang ada (lagi banyak bukti lagi mudah bagi mahkamah menentukan tuntutan Penyewa)
  4. Hantar satu Salinan kepada tuan rumah (pastikan Salinan dihantar melalui Pos Berdaftar sebagai bukti kepada mahkamah. Simpan surat pengesahan penghantaran sebagai bukti)
  5. Hadir ke Mahkamah pada tarikh yang ditetapkan. Perlu diingatkan yang penyewa perlu mewakili diri sendiri di dalam Prosedur Tuntutan Kecil.
PropertyGuru Tip
Tak kira sama ada anda adalah penyewa atau tuan rumah, pastikan anda simpan setiap dokumen dan bukti pembayaran yang berkenaan. Semua ni akan membantu jika terjadinya kes yang perlu diselesaikan di mahkamah.

Semasa perbicaraan, penyewa perlu tahu yang tuan rumah juga dibenarkan untuk berhujah balik atau melawan tuntutan penyewa.

Pastikan anda ada apa saja bukti yang boleh membantu Ketika di Mahkamah seperti slip transaksi bayaran sewa bulanan, bayaran bil tenaga letrik dan gambar membuktikan kediaman berada dalam keadaan baik.

deposit sewa rumah, rumah sewa, apa itu deposit, perjanjian sewa rumah, tuan rumah, penyewa

Jika hakim memutuskan tuan rumah tak berhak merampas atau mengambil deposit, mahkamah akan mengarahkan tuan rumah membayar semula deposit kepada penyewa. 

Jika tuan rumah masih gagal membayar deposit tersebut, tindakan undang-undang akan dikenakan bagi memastikan penyewa dibayar.

Masih ramai lagi rakyat Malaysia yang tak mengetahui wujudnya undang-undang Prosedur Tuntutan Kecil.

Jadi, bila berlaku kes tuan rumah tak membayar balik deposit, keadaan dibiarkan begitu saja.

Sikap tak apalah dan tak nak ambil tahu perlu diketepikan sebab tuntutan boleh dibuat dan memang ada undang-udang yang membantu penyewa dalam keadaan begini.

Ingin kami tekankan di sini betapa pentingnya untuk penyewa dan tuan rumah menandatangani surat perjanjian rumah sewa dan patuh kepada perjanjian.

Inilah langkah yang sebaiknya diambil supaya bila kontrak berakhir, semua nya dapat diselesaikan dengan baik. Tiada pertelingkahan. 

Apa-apa pun pastikan kedua-dua belah pihak menyemak perjanjian sewa rumah dan bersetuju dengan semua syarat yang ada sebelum meletakkan tandatangan.

Selamat menyewa!

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback