8 Prasekolah Dan Tadika Di KL Untuk Anak Anda

Anda sekeluarga kini menetap di Kuala Lumpur? Ingin daftarkan anak anda ke tadika dan prasekolah? Jangan risau! Di sini kami senaraikan, termasuk hartanah berhampiran untuk dipertimbangkan, sekiranya anda mencari kediaman baru!
pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Click here for English version.

 

Mencari sekolah tadika dan prasekolah untuk anak-anak anda, memang susah. Ye la, seperti orang lain, anda mesti nakkan pendidikan yang terbaik buat mereka kan?

Apatah lagi, banyak faktor yang perlu dipertimbangkan bila mencari sekolah yang sempurna untuk anak-anak, seperti kurikulum yang ditawarkan, saiz kelas, jarak dari rumah dan banyak lagi.

Menyusahkan? Jangan risau okay! Di sini kami sempat senaraikan tadika dan prasekolah yang terletak di sekitar KL. Jom kita semak dan lihat apa yang ditawarkan.

1) Beaconhouse Preschool Sri Petaling

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

https://beaconhouse.edu.my/

No telefon

+603 9059 2133

Alamat

Bandar Sri Petaling, 32A, Lorong Pikrama 1, Sri Petaling, 57000 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Sekiranya anda mencari tadika yang boleh memenuhi keperluan individu kanak-kanak, maka inilah dia!

Beaconhouse Preschool mengamalkan falsafah pembelajaran PLAY, dan kurikulumnya pula merangkumi pembelajaran yang menyeronokkan dan meraikan kejayaan pelajarnya.

Beaconhouse Malaysia telah diperakui di peringkat antarabangsa sebagai institusi pendidikan dalam tempoh 40 tahun yang lalu.

Ia berkembang dengan kira-kira 400 sekolah di lapan negara, dengan jumlah pendaftaran lebih daripada 165,000 pelajar di seluruh dunia.

Beaconhouse Preschool di Sri Petaling menawarkan pelbagai kemudahan yang luas, seperti kolam renang dalaman dan bilik darjah Enhanced Learning Environment (ELE) menjadikan pembelajaran lebih menyeronokkan bagi kanak-kanak.

Ia juga menawarkan kurikulum Bahasa Mandarin dan mempunyai rekod prestasi yang baik dalam mempersiapkan pelajar untuk aliran pendidikan Bahasa Inggeris dan Mandarin.

 

2) Beaconhouse Newlands Early Years (BNEY) Bangsar

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

https://beaconhouse.edu.my/bney-bangsar/

No telefon

+603 2201 5116

Alamat

No. 2 Lorong Bukit Pantai 7, off Lorong Bukit Pantai 8, Jalan Bukit Pantai, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Seperti Beaconhouse Preschool, Beaconhouse Newlands Early Years (BNEY) adalah sebahagian daripada institusi pendidikan Beaconhouse Malaysia.

Kurikulum di BNEY bakal mempersiapkan anak-anak anda untuk pendidikan antarabangsa, terutamanya Program Antarabangsa Cambridge.

Program ini bertujuan dalam mensasarkan persiapan asas yang kukuh dalam Bahasa, Matematik, dan Sains.

Program BNEY juga mempromosikan pembelajaran holistik dan menanamkan nilai murni seperti keharmonian antara kaum dan penghormatan terhadap kepelbagaian dalam masyarakat.

 

3) Cempaka Kindergarten

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

http://www.cempaka.edu.my/

No telefon

+603 2093 1740/1

Alamat

No. 19 Jalan Setiabakti Satu, Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Pada tahun 1983, Dato 'Freida Pilus mengasaskan Sekolah Cempaka di dalam sebuah banglo yang disewa. Ini bagi memberikan pendidikan kepada anak-anaknya.

Sejak itu, Sekolah Cempaka telah berkembang menjadi kumpulan sekolah swasta dan antarabangsa di Kuala Lumpur dan Selangor.

Walaupun Cempaka telah dimodenkan selama bertahun-tahun lamanya, ia tetap mengekalkan ciri warisan asalnya untuk menyediakan sekolah oleh keluarga, untuk keluarga.

Pelajar boleh mula mendaftar di Tadika Cempaka sehingga ke peringkat A-Level dan menamatkan pengajian.

Tadika Cempaka bertujuan untuk memupuk pemikiran pelajar agar menjadi inovatif, kreatif, dan mempunyai kemahiran berfikir yang lebih tinggi. Sekolah ini juga menekankan nilai keyakinan, kerja berpasukan, dan kerendahan hati.

 

4) CitiKids Care Centre

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

N/A

No telefon

+603 7804 6594

Alamat

Wisma Mca, No. 163, Suite LG.05, Jalan Ampang, Kuala Lumpur, 50450

Hartanah berhampiran

Dilancarkan oleh Citibank pada tahun 2010, Citikids Care Center adalah sebahagian daripada perancangan Citibank untuk mewujudkan keseimbangan kerja dan kehidupan yang lebih baik di kalangan rakyat Malaysia.

Citikids Care Centre terdiri daripada 12 guru dan penyedia penjagaan kanak-kanak berkelayakan Montessori, sementara bayarannya adalah RM3,600 setiap semester (6 bulan).

Pusat ini menawarkan program berdasarkan permainan. Sebagai contoh, program asuhan Montessori yang menawarkan aktiviti nilai moral dan seni persembahan

Terdapat juga program untuk adik beradik dan ibu bapa bagi menjalin hubungan dengan anak-anak mereka, seperti lawatan ke lapangan, karnival sukan, dan konsert.

 

5) Krista Kindergartens

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

Krista Education

No telefon

+603 2141 7575

Alamat

29-1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Krista Kindergarten menganjurkan program pra sekolah dan jagaan kanak-kanak untuk berumur 3 hingga 6 tahun.

Ia menawarkan program 'CAPABLE' - program semua-dalam-satu yang memfokuskan kepada pembinaan watak dan peningkatan pengetahuan, dan memupuk pemikiran anak-anak untuk menjadi individu yang cekap.

Semua program dirancang sebaik-baiknya untuk mempromosikan pendekatan yang menyeluruh dan holistik kepada kanak-kanak sepanjang tahun-tahun formatif mereka.

Program kurikulumnya pula dilakukan dalam persekitaran yang menyeronokkan, menarik, dan kreatif. Ini bagi mendorong kemahiran kognitif dan sosial pelajar prasekolah.

 

6) My Little Home Child Care Centre

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

N/A

Nombor telefon

+603 2093 5078

Alamat

No. 24, Lorong Setiabistari 2, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Didorong oleh prinsip Montessori dalam membangunkan kemampuan anak secara bebas, program prasekolah My Little Home Child Care Centre membolehkan kanak-kanak belajar mengikut kemampuan mereka sendiri.

Pelajar digalakkan untuk meneroka dan belajar antara satu sama lain dalam kumpulan kecil, membantu mempercepat perkembangan mental dan emosi mereka.

Ini juga membantu mereka memahami kemahiran sosial semasa belajar berkomunikasi dan bertukar maklumat dengan anak-anak.

 

7) Taska & Tadika CECE Kindergarten

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

https://www.cece.com.my/index.html

No telefon

+603 4142 6089

Alamat

Ground Floor, Lot 9094, Jalan Malinja, Taman Bunga Raya, Setapak 53000 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Program Pendidikan Prasekolah di tadika CECE dirancang untuk kanak-kanak berumur antara 5 hingga 6 tahun. Kelas dijalankan dalam tiga bahasa: Inggeris, Mandarin dan Bahasa Malaysia.

Program ini mendorong kanak-kanak untuk meneroka persekitaran mereka dan menawarkan aktiviti langsung seperti mengamalkan kebersihan dan penjagaan diri. Pelajar juga akan didedahkan dengan nilai moral dan kemahiran menolong diri sendiri.

Semua aktiviti di sini bertujuan untuk memupuk pendidikan seimbang di kalangan kanak-kanak prasekolah. Tambahan pula, ukuran kelas yang kecil memastikan bahawa setiap anak diberi perhatian yang mencukupi dan belajar mengikut rentaknya sendiri.

 

8) Taska Children’s World

pra sekolah, prasekolah, sekolah kuala lumpur, tadika, taska

Laman web

https://www.childrensworldkl.com.my/

No telefon

+601 6208 4439

Alamat

45, Jalan Wan Malini, Taman Sri Endah, Seri Petaling, 57000 Kuala Lumpur

Hartanah berhampiran

Sedikit berbeza, Taska Children's World tidak menggunakan kaedah konvensional untuk mendidik anak-anak.

Sebaliknya, mereka menggunakan konsep tiga E - untuk meneroka, (Explore), bereksperimen (Eksperimen) dan mengalami (Experience). Sistem ini memupuk sifat memberikan perhatian penuh dan menyesuaikan diri dengan perkara baru.

Tadika ini juga menawarkan kajian budaya dan aktiviti kehidupan praktikal seperti menjaga diri dan persekitaran. Melalui aktiviti ini, kanak-kanak membangunkan kesedaran sosial dan kemahiran intelektual mereka.

Children's World juga menggunakan pendekatan berasaskan projek di mana pelajar membentuk kumpulan kecil dan membincangkan sesuatu topik.

Jadi itulah dia senarai tadika dan prasekolah di Kuala Lumpur yang boleh anda pertimbangkan. Sekiranya anda rasa ia sesuai untuk anak anda, dail saja nombor yang tertera dan hubungi mereka sekarang!

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback