Minimalis VS Maksimalis: Idea Deko Untuk 5 Ruang Rumah Anda

Bila nak menghias rumah, sentuhan peribadi memang digalakkan. Tapi semuanya berbalik pada anda, nak pilih konsep sederhana (minimalis) atau berlebihan (maksimalis). Kedua-dua pun menarik untuk dicuba, persoalannya mana satu kena dengan jiwa?
rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Semua mahukan kebebasan berekspresi baik dari soal berpakaian, cara pembawakan diri hinggalah hiasan dan susun atur rumah.

Bagi mana-mana kediaman, ianya lebih bersifat peribadi, maklumlah di situlah tempat anda beristirehat, nak ‘sweet-sweet’ dengan tersayang dan sebagainya.

Namun untuk dapatkan ruang ideal, anda perlu kenal diri sendiri dulu. Yang pasti bagaimana anda menghias dan menyusun atur sedikit sebanyak menceritakan keperibadian anda.

Dengan memahami selera individu, anda boleh temukan keseimbangan dalam ruang tersebut sekaligus mengenal pasti sama ada anda seorang yang minimalis (berjiwa sederhana) atau maximalis (berani dan kreatif).

Namun perasan tak, konsep minimalis dilihat lebih popular. Ya lah, bila ditanya konsep rumah idaman rata-rata menyebut minimalis. Ya betul, ada yang lebih suka lihat ruang kosong berbanding kepadatan perabot di satu-satu tempat. Semak katanya.

Tapi tak salah pun kalau nak cuba konsep yang bertentangan, asalkan ianya memberikan anda keselesaan dan kepuasan dalam diri. Persoalannya, adakah anda #gengminimalis atau #teammaksimalis? Jom kita teroka kedua-dua konsep ini dengan lebih terperinci.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

 

Adakah Anda Geng Minimalis?

Sejauh mana minimalisnya anda? Minimalis berkait rapat dengan ruang kosong, warna dan corak yang polos, kebebasan dan kesederhanaan.

Ini bagi meminimumkan visual dan fokus hanya tertumpu pada beberapa item yang berguna dan praktikal sahaja.

Dari segi dekorasi, bukannya tak pandai berhias atau tidak mempunyai barang untuk dipamerkan, namun anda lebih sukakan ruang yang luas, dan kebanyakan disimpan dari dilihat.

Ini menunjukkan anda seorang yang sukakan ketenangan, ringkas dan berjiwa bebas.

Maka, ruang tersebut hanya berkisar perabot asas yang penting sahaja, disusuli dinding kosong dengan perhiasan yang sedikit. Skema warna pula cenderung pada warna yang neutral dan memilih item yang organik.

Bak kata Joshua Becker, penulis buku The More of Less dan The Minimalist Home:

“Seseorang yang minimalis cenderung menyukai aspek perincian dan kejelasan pada satu-satu niat atau tujuan. Pada dasarnya minimalis merujuk memfokuskan pada perkara tertentu dan mengabaikan perkara lain yang boleh mengalihkan perhatian”.

 

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Adakah Anda Team Maksimalis?

Ruang maksimalis pula lebih fleksibel dan dinamik, di mana item dan perabot dapat diakses mudah walaupun kedudukannya selalu berubah.

Ada saja idea yang terbit dalam kepala. Ini menunjukkan anda seorang yang kreatif. Tidak tetap pendirian pun ya juga!

Ruang si maksimalis mungkin kelihatan berbeza dari hari ke hari berikutnya. Warna terang dengan corak rumit dicampuradukkan, dengan perhiasan yang maksimum, menutup segala ruang yang kosong, bergantung pada pergerakan dan rutin harian penghuninya.

Kalau ada ruang kosong sikit di sana sini, tak aman dibuatnya. Mesti tangan gatal nak mengisinya dengan sesuatu.

Kebanyakan mereka yang maksimalis adalah seorang pengumpul, sangat menghargai dan sangat manjakan diri. Mereka kebiasaannya lebih tenteram dalam kawasan yang padat, beranggapan ia lebih menarik dan memotivasikan diri. 

…atau adakah anda kedua-duanya?

Tidak mustahil, namun pastinya anda cenderung pada satu konsep berbanding yang satu lagi. Dan tidak salah anda meminati kedua-duanya.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Namun berbalik pada diri sendiri dan bagaimana kedua-dua konsep ini digunapakai untuk ruang-ruang tertentu di dalam kediaman anda. Kemudian, anda tentukanlah sendiri ya, mana satu yang lebih sesuai.

 

Elemen Penting Minimalis & Maksimalis

Konsep

Less is more

More and more

Warna

Palet warna neutral seperti krim, putih, dan kelabu

Warna-warna berani dan terang seperti merah, magenta dan hitam

Corak

Kosong (plain) dan kurang perincian untuk didedahkan

Corak berulang seperti bunga, abstrak, dan cetakan haiwan

Gaya

Moden dan kontemporari

Penggabungan stail —tidak terhad kepada klasik, eklektik, dan boho

Ruang

Secara umum berbentuk geometri menekankan area yang luas dan bersih

Berlapis (layering), ruang lebih luas dan tidak terhad pada saiz tertentu

Pencahayaan

Pencahayaan dari sumber luar, lebih banyak jendela dan tingkap

Lebih kepada pencahayaan lampu yang terang bagi menaikkan ciri sentimental

Item/Perabot

Lebih kepada bahan-bahan alami dan neutral

Bersifat peribadi dan sentimental

 

1. Ruang Tamu

Gaya Minimalis

Jika anda seorang minimalis, perkara utama perlu dipertimbangkan untuk ruang tamu adalah ruang, dan kemudiannya fungsi setiap item yang dipamerkan.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Anda lebih mengutamakan perabot yang penting aka assential sahaja. Untuk ruang tamu keluarga, apa yang anda perlukan hanyalah TV, rak, meja kopi dan sofa. Ini dah cukup menghidupkan suasana.

Sofa pula bukan dari rekaan rumit. Dinding didominasi dua atau tiga warna neutral atau pastel seperti putih, kelabu, kuning dan lain-lain. Perhiasan pula sekadar gitu-gitu saja, maknanya tak berlebihan. Ibaratnya, tak nak show off sangat..

Dekorasi ‘tidak perlu’ tiada hanya semata-mata nak cantikkan kediaman. Ruang rasa lebih lapang, dan pencahayaan juga baik. Mungkin terdapat ruang simpanan tersorok di bawah tangga mahupun celah-celah dinding untuk anda menyimpan barang-barang anda.

Gaya Maksimalis

Ruang tamu akan dipenuhi pelbagai perabot, karya dan hadiah, membawa kisah atau memori indah anda, juga mengutamakan kepelbagaian fungsi. Dinding pula berwarna terang dan berani seperti merah, hijau, hitam dan lain-lain.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Anda akan memilih sofa dan karpet dengan dengan rekaan dan design berbeza. Setiap meja dipenuhi koleksi berharga dari bingkai gambar hinggalah perhiasan meja.

Perincian menguasai segenap sudut dengan hiasan dan item yang punya nilai tersendiri. Seperti minimalis, keselesaan menjadi keutamaan walaupun ruang tamu nampak sesak dan padat.

Penggunaan hidden storage atau simpanan sembunyi bukan untuk si maksimalis kerana jika boleh anda ingin menghias setiap sudut dan ruang dengan benda-benda sentimental. Benda dah ada kan, kenalah tunjuk.

 

2. Bilik Tidur

Gaya Minimalis

Bilik tidur lebih bersifat peribadi maka untuk konsep minimalis, kesederhanaan sangat penting, agar anda lebih lena.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Lantai dilengkapi permaidani (mungkin dari jenis bulu wol) dan dibiarkan terbentang begitu saja. Pakaian, buku, perhiasan, selipar, selimut, dan benda-benda disimpan di rak tertutup atau di kotak penyimpanan.

Skema warna dinding mungkin dari warna kegemaran anda yang biasanya dengan elemen-elemen natural seperti penggunaan kayu, tanaman indoor serta pelembap air diletakkan di suatu sudut.

Walaupun gaya minimalis lebih ringkas dan bersih, tidak bermakna tiada ruang untuk anda menghias. Karya seni terhad di satu-satu sudut, dengan perhiasan dan corak yang minimum.

Gaya Maksimalis

Menurut Kelly Wearstler dari Decorating Den Interiors, gaya maksimalis adalah peluang terbaik untuk anda menghias rumah tanpa had.  

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Bertentangan dengan minimalis, tidak semestinya ia bermaksud “berlebihan” dari segi visualnya, walaupun ia lebih “meriah”.

Gaya maksimalis tertumpu kepada warna, corak dan kreativiti berani pada setiap sudut di bilik tidur anda.

Konsep bilik tidur seperti galeri kecil untuk anda. Banyak karya seni, bingkai gambar dan perhiasan sama ada digantung atau diletak di atas meja.

Ibarat anda ‘dipeluk’ dengan kenangan untuk tidur lebih nyenyak. Karpet dan langsir juga tidak sama dari segi motif dan warna.

 

3. Dapur

Gaya Minimalis

Kita ambil contoh hasil rekaan pereka dalaman Australia Darren James ini, dapurnya menggabungkan kekemasan kayu yang kaya dengan elemen organik. Hasilnya adalah penampilan yang seimbang dan dapur yang berfungsi.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Anda boleh lihat bagaimana unsur minimalis dalam reka bentuk Jepun digabungkan dengan ciri-ciri Australia kontemporari. Memang cantik!

Minimalis adalah tentang keharmonian, memberi tumpuan kepada skala, fungsi dan ruang.  Banyak storan tersembunyi bagi tujuan penyimpanan, mewujudkan ruang yang sederhana dan rapi dengan anggaran keperluan yang sederhana.

Kebanyakan dapur minimalis berdindingkan warna putih dengan beberapa simbahan warna tertentu, dan tekstur semulajadi yang menimbulkan ilusi tenang.

Mungkin terdapat perhiasan yang minima seperti set dan kerusi meja bar, dan set makan moden melengkapkan ruang.

PGMY_No_1

Gaya Maksimalis

Ruang makan tidak sekadar berfungsi sebagai tempat menjamu selera, namun dijadikan tempat berkumpul sanak saudara. Namun tak semua bertuah memiliki ruang yang besar.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Oleh kerana ruang yang terhad, konsep paduan dapur dan ruang makan kerap kali digunakan untuk konsep maksimalis.

Bagi memaksimakan penggunaan ruang dan praktikaliti di dapur, mengambil konsep utama ‘more and more’, dapur maksimalis bukan sekadar menyerlahkan konsep warna berani bagi menaikkan mood dan selera, ianya juga berfungsi untuk menjamu ‘mata’.

Maknanya, bukan sekadar pinggan antik, peralatan digantung rapi dengan kabinet terbuka untuk santapan mereka yang melihat, namun lebih dari itu.

Antaranya tampalan jubin yang bertekstur dengan corak tertentu di lantai dan dinding, tanaman botani, serta lampu chandelier yang menerangkan suasana di dapur menyerlahkan pernyataan maksimalis yang sempurna.

 

4. Bilik Air

Gaya Minimalis

Juga antara ruang peribadi yang utama, bilik air minimalis menekankan elemen ringkas dalam keselesaan, memandangkan ruang bilik mandi agak kecil berbanding ruang-ruang lain.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Biasanya bilik air minimalis bersifat kontemporari dan menawarkan kesan visual yang tinggi walaupun kurang aksesori.

Lampu bilik mandi dengan saiz dan perincian sederhana serta beberapa tanaman pasu kecil dan tuala yang digulung rapi di atas rak dari bahan alami, melengkapkan suasana.

Skema warna bilik mandi ini pula lebih lembut dan neutral, bagi menambahkan seri dan ketenangan buat anda yang memerlukan ‘masa’ yang lebih lama di dalam bilik air.

Malah minimalis moden boleh menjadi ruang tamu keluarga kedua kerana ia selasa dengan ruang yang praktikal.

Gaya Maksimalis

Bilik mandi mencerminkan mood, keutamaan dan ciri psikologi pemiliknya. Bagi bilik air maksimalis, kebebasan dalam ruang bukanlah keutamaan tetapi lebih kepada perhiasan dan item yang lebih peribadi.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Skema atau palet warna yang lebih terang atau gelap, ditambah pula dengan jubin yang bercorak dari tekstur berbeza menyerlahkan sudut dalam bilik air.

Dari segi gaya, rekaan yang berbeza mencerminkan keperibadian anda: Greek, Turkish, English dan lain-lain, juga pemilihan konsep moden, klasik, kontemporari atau tekno; kesemuanya berkisar tentang ruang yang boleh diisi dengan sesuatu untuk menceriakan suasana di dalam bilik air.

Aksesori, peralatan mandi dan perapian diri disusun rapi di liar dan diletakkan sama ada di sinki atau rak tertentu, dengan penggunaan cermin besar menyerlahkan pencahayaan.

Mungkin terdapat juga rak buku untuk anda menghabiskan masa dengan perhiasan tambahan seperti pokok-pokok kecil dan lain-lain.

 

5. Taman

Gaya Minimalis

Taman minimalis di perkarangan rumah harus dihias dan dirancang dengan baik sekaligus memperindahkan sisi luaran rumah.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Kebiasaannya, ukuran taman di depan rumah untuk rumah teres bersaiz sederhana adalah paling kecil 3x4 meter saja. Jadi pilihan rumput dengan tanaman tidak terlampau banyak.

Cukuplah sekadar beberapa jenis rumput untuk keseluruhan taman, dan hanya beberapa saja pokok berdaun serta berbunga yang mungkin ditanam di dalam pasu bersaiz besar ataupun digantung.

Seperti ruang lain yang minimalis, aspek ringkas dan sederhana memainkan peranan penting. Jadi taman minimalis tersedia lebih banyak ruang untuk kanak-kanak bermain dan berlari di sekitarnya.

Gaya Maksimalis

Bagi taman maksimalis, inilah peluang bagi mereka untuk menyerlahkan kreativiti dan kebolehan dalam pelanskapan.

rumah minimalis, ruang tamu minimalis, design rumah minimalis, gambar rumah minimalis

Ada yang mengupah pihak ketiga untuk urusan pelanskapan, seperti pemasangan kolam ikan koi, taman pergola, air pancut, dek kayu, serta laluan jalan konkrit ke taman. Yang buat sendiri pun ada. Hebat!

Namun ada juga yang lebih suka bereksperimen dengan menanam pelbagai pokok dan tumbuhan yang mekar bagi menyerlahkan taman, sama ada digantung atau disusun di dalam pasu-pasu bunga.

Pilihan pokok-pokok tertentu seperti sawit, bonsai mahupun kaktus seringkali jadi pilihan utama untuk taman maksimalis. Baru cantik!

Tidak kisahlah ia nampak seperti hutan belantara sekalipun, ia ibarat terapi bagi mereka apatah lagi melihat hasil tanaman tumbuh mekar dan membesar.

Sama ada anda seorang yang berjiwa bebas atau pun berani, konsep minimalis dan maksimalis mempunyai kelebihan tersendiri dalam menghias semua ruang kediaman anda.  

Selamat menghias!

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback