10 Deco Rumah Kecil Cantik Untuk Malaysia

Rumah kecil di Malaysia ni tak kisahlah perumahan PPR atau studio apartment ada persamaan iaitu ruang tak berapa besar. Tapi, kenalah mula menghias, nak tunggu rumah besar bila entah dapat. Ikuti 10 tips terbaik pastikan rumah kecil anda jadi syurga!
dekorasi rumah kecil malaysia

Rumah kecil tapi comel bukan lagi perkara asing untuk ramai rakyat Malaysia. Disebabkan kos sara hidup yang tinggi, ramai yang terpaksa menyewa atau membeli unit di kediaman bertingkat kos rendah, studio apartment, perumahan PPR atau rumah mikro. 

Bila saiz rumah pun kecil, ada antara mereka yang rasa tak berbaloi nak hias rumah kecil tu. Alaaa janganlah macam tu. Tak kiralah rumah besar ke kecil, kita mesti nak rasa suasana rumah yang selesa dan harmoni. Betul tak?

Ada banyak cara untuk kita deko rumah kecil tanpa perlu mengeluarkan belanja yang banyak. Sama ada anda sukakan hiasan yang simple ataupun bergaya ala-ala Bridgerton, pilihannya terletak di tangan anda!

Yang penting, biar sedap mata memandang setiap kali pulang selepas penat bekerja. Bila rumah tersusun cantik, hati kita pun tenang dan senang!

Jika anda tak tahu mana nak mula, jangan pening-pening kerana kami dah kumpulkan pelbagai inspirasi dekorasi rumah kecil atau perumahan ppr untuk memberikan anda idea. Walaupun rumah kecil, ia masih boleh dihias seperti banglo yang mewah!

Tanpa melengahkan masa, mari kita tengok 10 cara dan tips deco rumah kecil yang menawan lagi tertawan.

 

1) Pilihan Warna Yang Tepat

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Perkara yang paling kita nak elakkan bila duduk rumah kecil macam perumahan PPR ialah rasa sempit, sesak dan tertutup. Jadi, benda yang kita kena utamakan dulu sebelum mula menghias adalah untuk menampakkan rumah kita yang comel tu lebih luas.

Caranya adalah dengan menggunakan warna yang lembut dan ringan seperti putih, beige, kelabu pucat dan biru lembut pada ruang utama seperti dapur dan ruang tamu. Secara automatiknya rumah kecil anda akan tampak luas!

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Warna dinding memainkan peranan paling penting jadi pastikan anda memilih warna yang sesuai. Kontrakan pada item yang lebih kecil seperti kusyen atau karpet untuk tumpahan warna yang menarik pada ruang tamu anda.

Kalau boleh jangan gunakan terlalu banyak warna yang berlainan untuk mengekalkan rasa minimalis dan teratur.

PropertyGuru Tip
Anda juga perlu pertimbangkan punca cahaya untuk membuatkan rumah tampak lebih luas dan ‘inviting’ je. Jadi, pastikan anda tak memilih warna langsir yang terlalu gelap supaya cahaya boleh masuk ke dalam ruang tamu.

 

2) Gunakan Konsep Pantulan

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Selain dari bermain dengan warna untuk tempat tinggal yang lebih cerah dan luas, anda juga boleh menggunakan konsep pantulan. Terutama untuk rumah kecil macam perumahan PPR yang kadang kala cahaya tak cukup masuk rumah. 

Jika untuk ruang tamu atau rumah makan, gunakan pelbagai saiz dan bentuk cermin kerana ianya membantu memantulkan cahaya di dalam ruangan yang comel itu. Kalau tak suka banyak-banyak cermin, boleh juga gunakan satu cermin yang besar sebagai hiasan.

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Satu lagi cara untuk membuatkan ruangan anda nampak lebih besar ialah dengan menggunakan permukaan berkilat pada cabinet finishing, contohnya di dapur. Permukaan yang berkilat tu akan memantulkan cahaya dan secara automatik dapur anda akan terus rasa luas.

Boleh juga gunakan kabinat dengan permukaan yang cerah untuk dapatkan suasana yang terang dan lapang. Kalau anda rasa berani, dapatkan cermin antik sebagai backsplash dan serta-merta dapur anda akan jadi lebih unik dan luas!

 

3) Guna Pembahagi Ruang

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Kalau studio apartment adalah pilihan anda, anda mesti tahu betapa peningnya nak asingkan ruangan bila dapur, bilik tidur, ruang tamu semuanya macam dalam satu kotak. Arghhhh boleh naik rimas jadinya!

Sekejap…Jangan stress-stress okay. Inilah peluang anda untuk menggunakan dekorasi yang bukan saja mencantikkan rumah tapi pada masa yang sama dapat memberikan ilusi zon berlainan pada kediaman anda. Menarik, kan?

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Jika anda ada bajet lebih, pilihlah pembahagi ruang jenis kaca sebab ianya tak menghalang laluan cahaya dan pada masa yang sama memberikan hasil yang elegan dan ekslusif.

Rak buku yang tinggi pula boleh menjadi room divider yang praktikal kerana anda akan ada ruang simpanan dan tempat meletakkan hiasan.

Manakala, penggunaan langsir atau ‘floating art’ akan memberi anda pembahagian ruang tanpa perlu berhabis duit yang banyak. Malah, pemasangannya pula fleksibel dan mudah mengikut kreativiti anda!

 

4) Sediakan Ruang Simpanan

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Ruang simpanan sudah semestinya elemen terpenting dalam sesebuah kediaman, lebih-lebih lagi dalam rumah kecil seperti apartment atau perumahan PPR kerana kekurangan ruang sedia ada.

Tak kiralah di dapur, bilik air ataupun bilik tidur, kita kena pastikan ruang simpanan dimaksimakan.Kalau kita ambil mudah saja, barang yang bertambah tu akan menyebabkan rumah jadi bersepah kerana kehabisan tempat untuk menyimpan!

Elakkan perkara ini daripada berlaku dengan memastikan setiap ruang dimaksimakan sebagai ruang simpanan.

Contohnya, letakkan ruang simpanan tambahan di atas kabinet dapur. Di situ anda boleh letakkan barang dekorasi berwarna ceria yang praktikal seperti set mangkuk pelbagai saiz ataupun bekas yang boleh menyorokkan barangan anda yang lain. 

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Jangan lupa maksimakan ruangan vertikal juga! Gunakan kedudukan dinding yang bersesuaian untuk letak floating shelf atau rak mengikut keperluan anda. Jadi, takdalah barang anda memakan ruang lantai yang terlalu banyak.

Dalam bilik tidur pula, anda boleh DIY frame gambar yang lama dan tukarkan ia kepada tempat menggantung anting-anting atau barang kemas yang lain.

Warna yang ceria akan terus nampak seperti dekor yang menarik tanpa perlu menggunakan ruang yang banyak tau!

 

5) Pilih Perabot Banyak Fungsi

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Untuk rumah kecil tapi comel ni, saiz perabot semestinya memainkan peranan yang penting.

Nak beli perabot berkualiti mesti memakan banyak belanja jadi kita tak nak tersalah pilih pula. Tak pasal nanti memakan ruang dan buat rumah kita rasa sempit. Satu lagi, bila nak cari perabot, pilih yag selesa dan cantik pada mata kita.

Bagi memastikan kita dapat apa yang kita nak, ambil masa selidik perabot yang sesuai untuk susun atur rumah kita. Biasakan juga mencari perabot yang ada lebih dari satu fungsi untuk memaksimakan penggunaan dan perbelanjaan kita tu.

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Contohnya, katil sofa yang sangat sesuai sebagai deko studio apartment kerana kebolehannya untuk dilipat selepas penggunaan. Gunakan sebagai sofa pada waktu siang dan bila tiba masa tidur, bukakan saja menjadi katil. Anda tak perlu bazir ruang untuk katil yang besar!

Kalau satu katil sofa tu tak cukup, tambah saja tempat duduk untuk tetamu dengan kerusi storan atau storage bench yang juga boleh digunakan untuk menyimpan cadar atau tuala anda. Bijak kan tips ni?

 

6) Deco Gantung

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Mesti anda pernah tengok gambar dekorasi rumah yang cantik di Pinterest, kan? Kalau anda perasan ramai yang suka letakkan perhiasan dinding yang pelbagai. Nak tahu kenapa? Mudah je, sebabnya ia kreatif, murah, dan sangat versatile mengikut kegunaan dan citarasa anda.

Anda tak perlukan ruang yang banyak pun, jadi inilah peluang untuk anda tambahkan keriangan warna pada dinding di rumah kecil tu. Anda boleh tetapkan sendiri tema untuk dinding tersebut. 

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Sama ada sesuatu yang lebih peribadi seperti gambar atau lukisan diri sendiri dan keluarga, atau yang lebih santai seperti pemandangan ke, retro ke, semua pun boleh tau. Yang penting jangan serabut sangat nanti ruangan akan nampak bersepah.

Karya seni pun membantu untuk setkan mood seseorang. Cari petikan inspirasi yang memberi kesan kepada anda dan gantungkan pada dinding yang mudah nampak.

Kata-kata semangat dan motivasi yang bagus juga akan dapat memberikan impak yang positif pada anda dan ruangan tersebut.

 

7) Dapur Kemas Terletak

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Di saat anda nak berpindah masuk ke rumah kecil tak kisahlah perumahan PPR atau studio apartment, anda mesti dah fikir apa barang yang perlu dan tak perlu kerana ruang yang terhad. Tips ini sangatlah berguna untuk menyusun atur kawasan dapur yang bersaiz kecil.

Kami tahu bukan senang sebab anda mesti nak letak pelbagai benda yang mungkin berguna pada bila-bila masa saja.

Tapi, nak tak nak, kita perlu meletakkan prioriti kepada barang yang betul-betul penting. Contohnya, peralatan dapur yang selalu digunakan. Walaupun ianya menawarkan kemudahan dan penggunaan yang unik, anda perlu merancang dulu kedudukan peralatan baru tersebut di dalam dapur anda.

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Ambil kira saiz lebar, tinggi dan ruang penggunaan yang diperlukan untuk peralatan tersebut.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih saiz peralatan yang lebih kecil untuk menjimatkan ruang ataupun melabur pada satu peralatan yang banyak fungsi.

PropertyGuru Tip
Jangan semakkan permukaan kaunter dapur anda dengan barang jarang diguna. Kalau nak pastikan barang tak berselerak di atas kaunter, gandakan penggunaan kabinet anda dengan tempat simpanan bertingkat.

 

8) Bilik Tidur Kecil Pun Boleh Cantik

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Selepas memastikan ruang tamu dan dapur anda kelihatan kemas dan #instagrammable, jangan lupakan ruangan yang terletak di belakang; iaitu bilik tidur anda.

Walaupun tersorok dari pandangan tetamu, anda mesti nak ruangan beradu yang cantik dan tenang seperti seluruh kediaman anda.

Barulah syok boleh tidur nyenyak dan dapatkan rehat yang berkualiti tinggi, sedia untuk menyahut cabaran hari esok!

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Bila kita nak hias bilik tidur yang kecil, kena pastikan perabot dan barangan yang ada sedang elok saiznya. Tak semua benda yang lebih besar itu lebih baik.

Contohnya, mungkin lebih baik untuk anda gantikan katil saiz King itu kepada saiz Queen atau Double saja. Hanya dengan perbezaan kecil saiz, anda boleh menjimatkan ruang lantai untuk kegunaan perabot yang lain.

Haa, bila saiz katil dah bertukar jadi lebih kecil, harga kos katil dan cadar pun jadi lagi murah tau. Jimat, jimat!

Ambil satu lagi langkah tambahan dengan memilih kepala katil yang tidak terlalu besar dan tebal yang boleh memakan ruang.

Ataupun anda boleh menjadi lebih kreatif dengan gantikan kepala katil dengan sistem rak. Bolehlah anda letak bahan bacaan atau hiasan yang comel di situ.

 

9) Jangan Lupakan Bilik Air!

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Setiap bilik dalam rumah anda mempunyai peranannya masing-masing dan ini termasuklah bilik air.

Walaupun bilik air tu digunakan beberapa kali saja dalam satu hari, keadaan bilik air tu penting untuk menetapkan tona seluruh kediaman anda.

Jadi, tak bestlah kalau kita deko bahagian rumah yang lain tapi abaikan bilik air, betul tak?

Mulakan deko bilik air kecil anda dengan memilih warna dinding mengikut citarasa anda. Konsep warna yang cerah dan bertemakan retro atau klasik boleh berikan sentuhan yang berkelas tinggi dan nampak mewah.

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Manakala rona warna yang gelap dan berani seperti hitam dan biru gelap pula sesuai untuk bilik air yang mempunyai cahaya semulajadi dari tingkap. Tak kira mana satu pilihan anda, pastikan warnanya sepadan bagi keseluruhan bilik air.

Kemudian, tambahkan rasa segar dengan meletakkan tumbuhan tiruan atau pokok hiasan yang bersesuaian. Warna kehijauan itu boleh mengelakkan bilik air dari nampak kusam.

Sentuhan semulajadi yang tumbuh-tumbuhan berikan bukan saja cantik, malah murah dan senang dijaga.  

 

10) Bertuahnya Ada Balkoni!

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Setiap inci ruang amatlah berguna jadi pada yang ada balkoni di luar rumah, jangan sia-siakannya. Gunakan elemen laman rumah yang sesuai untuk cuaca hujan dan panas sepanjang tahun seperti jubin dek.

Selain murah dan tahan lama, ia memberi kemasan yang cantik dan membawa kelainan pada balkoni anda.

Kalau muat, tambah tempat duduk yang diperbuat dari kayu pellet dan kusyen. Balkoni biasa anda akan terus berubah kepada tempat istirehat yang selesa.

deko rumah kecil, dekorasi rumah kecil, hias rumah kecil, dekorasi rumah kecil malaysia, perumahan ppr

Wah, dah boleh bayangkan keindahan waktu malam dari balkoni kediaman anda. Itulah kelebihan rumah bertingkat yang ditawarkan oleh kediaman studio apartment dan PPR.

Kalau anda seorang yang suka bercucuk tanam pula, wall planters memang pilihan yang ideal untuk anda. Siapa kata rumah kecil tak boleh berkebun, kan?

Bukan saja kehijauannya dapat memberikan pemandangan yang menyejukkan malah anda boleh menanam herba atau tumbuhan yang digunakan untuk memasak.

PropertyGuru Tip
Kalau ada tanaman di balkoni, pastikan anda memasang bidai untuk mengelak dari sinaran matahari yang melampau dan air hujan dari tempias masuk ke dalam ruangan balkoni tu!

 

Rumah Kecil Tetap Syurga

Rasanya cukup dah 10 tips dekorasi ni. Jadi, anda semua tunggu apa lagi? Takkan nak dapat rumah besar baru nak mula menghias.

Sekecil mana pun kediaman kita, perlu semangat nak dapatkan perasaan feel at home sambil berehat dengan tenang.

Kalau anda rasa anda perlukan lebih banyak idea, pelbagai majalah online dan group Facebook dekorasi rumah kecil Malaysia juga boleh dijadikan panduan untuk menyusun atur ruangan yang kurang dari 1,000ksp.

Yang penting, jangan berbelanja terlalu besar sampai membuatkan kita rasa tertekan. Tak boleh buat banyak, kita mula sikit demi sedikit dulu. Nanti, lama-lama jadi bukit.

Bila dah cantik dan sedap mata memandang, barulah seronok untuk kita panggil rumahku, syurgaku!

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback