Kenali CCRIS Dan Macam Mana Nak Dapatkan Report CCRIS Anda

Secara ringkasnye, CCRIS ni adelah pangkalan data yang menyimpan semua rekod permohonan dan menunjukkan gambaran penuh pasal kewangan korang. Jom lihatlah ape yang ade dalam report ni, siapa yang boleh akses, dan lain-lain lagi.
ccris, ccris report, report ccris, ccris online

Click here for the English version.

 

Report CCRIS ni tersangat ler penting untuk menentukan kalau pinjaman yang nak diamek tu boleh lulus ke tak.

Kire cam salah satu langkah utama yang tak boleh miss mase korang mule-mule nak beli rumah. Tapi tu ler, nak paham ayat-ayat sastera kewangan yang kite tak biase ni bukan senang kan.

Untuk kali ni, kitorang nak bagi panduan pasal CCRIS supaye lepas ni korang dah tau apa sebenarnye CCRIS dan camne nak dapatkan report dier.

 

Apa tu Report CCRIS?

Central Credit Reference Information System (CCRIS) atau dalam Bahasa Melayu nyer, Pusat Sistem Maklumat Rujukan Kredit, adelah sistem yang direka khas oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengeluarkan report kredit individu yang nak buat pinjaman.

Secara ringkasnye, CCRIS ni adelah pangkalan data yang menyimpan semua rekod permohonan dan menunjukkan gambaran penuh pasal kewangan korang.

how-to-ccris-report-bm1

Setiap bulan, institusi yang berkenaan cam bank, broker insuran, dan ade jugak syarikat utiliti akan kemaskini maklumat pade BNM, yang mana sume info-info ni dikumpul dalam satu bentuk report CCRIS yang standard.

Report tu memang ade sejarah kewangan yang dah direkod, so institusi kewangan dan peminjam boleh check dengan terperinci kredit orang yang nak buat pinjaman.

 

Apa Yang Ade Dalam Report CCRIS?

Report CCRIS sediakan info yang berkaitan dengan kredit peminjam. Info tu dibahagi pade tiga bahagian penting:

  • Kredit Yang Tertunggak – Dalam ni ade summary sume kredit dan pinjaman yang tertunggak, kirenye hutang yang belum habis bayar, termasuk ler yang pinjam secara individu, pinjaman bersama, dan mana-mana pinjaman perniagaan atau komersil.
  • Akaun Perhatian Khusus (Special Attention Accounts) – Akaun Perhatian Khusus ni berkait dengan pinjaman tertunggak yang bank dah letakkan bawah pemantauan khas, maksudnye pinjaman tu dipantau rapat oleh pihak berkuasa kewangan untuk dapatkan balik pembayaran pinjaman.
  • Permohonan Kredit – Apa sahaje permohonan kredit yang tengah dalam proses, atau yang dah diluluskan dalam mase 12 bulan lepas.

how-to-ccris-report-bm2

 

Siapa Yang Boleh Akses Report CCRIS Di Malaysia?

Report CCRIS ni hanya akan dibagi pade pihak-pihak tertentu yang dah buat permintaan dari Bank Negara Malaysia. Pihak-pihak tu adelah:

  • Institusi Kewangan – Bile dapat permohonan kredit atau nak tengok rekod pelanggan sedia ada.
  • Individu – Buat permintaan nak tengok report sendiri.
  • Agensi kredit berdaftar – Yang mana dah diluluskan oleh Bank Negara Malaysia ataupun dah dapatkan persetujuan terlebih dahulu dari peminjam.
  • Individu untuk report perniagaan sendiri – Buat permintaan report untuk pemilik tunggal, rakan kongsi atau badan profesional.
  • Syarikat – Buat permintaan nak tengok report sendiri.

 

Macam Mana Nak Dapatkan Report CCRIS?

Report CCRIS ni dokumen yang sangat penting, so sangat ler bagus untuk korang sentiasa up-to-date dengan report ni, lagi-lagi kalau ade plan nak beli rumah baru di kemudian hari.

Nak mintak report CCRIS ni percume je, hanye perlu ikut 3 (tiga je!) langkah mudah kat bawah ni:

how-to-ccris-report-bm3

  • Pegi Sendiri – Nak mintak salinan report kredit tu boleh pegi sendiri je ke Ibu Pejabat BNM dan pejabat BNM. Korang kene isi dulu borang permohonan dan hantar sekali dengan salinan MyKad dan dokumen sokongan lain cam lesen memandu atau pasport. Ataupun, boleh je gune kiosk yang dorang sediakan kat cawangan-cawangan BNM yang tertentu. Masuk je MyKad kat dalam kiosk kredit tu, scan ibu jari, bile dah dapat pengesahan, boleh terus print report CCRIS dari situ.
  • Melalui Surat-Menyurat – Korang boleh pos, emel atau fax permintaan report pade BNM TELELINK, Bank Negara Malaysia. Sebelum nak hantar tu, make sure check dulu sume dokumen yang diperlukan dah masuk skali dengan surat yang nak hantar.
  • Online – Apa je yang tak boleh buat online skang kan? Korang dah boleh nak tengok report CCRIS online kat eCCRIS. Platform online ni sangat bergune, simple dan ade akses yang selamat untuk korang tengok report CCRIS. Servis dier percume je, tapi perlukan pendaftaran dulu kat mana-mana cawangan BNM Malaysia. Bile dah daftar, boleh check report CCRIS bile-bile mase je korang nak melaui portal online eCCRIS.

 

Macam Mana Pemberi Pinjaman Akses CCRIS?

Korang kene tahu yang dalam report CCRIS tu takde pun bagi skor atau rating kredit. Dalam tu cume ade sejarah kredit yang berkaitan untuk pemberi pinjaman atau institusi kewangan untuk nilai seseorang tu berdasarkan asas individu.

Sejarah kredit tu termasuk ler hutang kad kredit, pinjaman rumah, pinjaman kete, pinjaman peribadi, dan perbankan overdraf.

Seperti yang dah dibagitau kat atas, ade jugak info pasal kredit yang diluluskan, ditolak, atau yang dibuang dalam mase 12 bulan lepas, dan juge mana-mana akaun yang dah disenaraikan sebagai ‘Akaun Perhatian Khusus’.

how-to-ccris-report-bm4

Bank-bank dan institusi kewangan menilai setiap permohonan pinjaman tu lain-lain, tapi pada dasarnye, dorang cume nak cari bukti jadual pembayaran balik yang mantap, default yang minimum, tunggakan membayar kad kredit, atau termiss bayaran, dan nisbah hutang yang stabil.

Dorang akan tengok report secara negatif kalau ade kad kredit atau pinjaman bank yang selalu di limit maksimum, sebab nampak cam pengurusan kewangan yang lemah.

Kesudahannye, keputusan permohonan pinjaman bergantung pade penilaian kriteria individu oleh bank tertentu.

Tak sume bank akan tengok satu-satu report tu dengan pandangan yang sama, mungkin cantik pade bank yang ni, tapi buruk pula pade yang lain.

Macam mana pun, korang kene ingat mana-mana permohonan pinjaman yang dah ditolak, rekod tu akan tersimpan rapi dalam rekod CCRIS selame 12 bulan. 

Kalau hasil penilaian tu positif, maknenye ade peluang ler untuk institusi kewangan luluskan permohonan tu, dan makin dekat impian untuk beli hartanah yang korang nak tu!

Nak beli hartanah ni memang agak rumit jugak la kan sebab macam-macam keputusan nak kene buat. Kalau tersilap langkah nanti, silap-silap langsung tak dapat beli rumah dah!

 

Kitorang kat sini memang akan membantu korang dengan menyediakan info yang jelas dan lengkap, so korang takkan tergapai-gapai dalam proses ni. Bile dah ready je nak buat pembelian, boleh terus akses senarai hartanah yang hebat kat website ni. Sekian, jangan lupe check report CCRIS korang ye? 😉

Read Next

Feedback