Inspirasi Untuk Mendapatkan Reka Bentuk Rumah Yang Kreatif Dan Menarik

Beberapa perkara asas yang boleh dijadikan rujukan apabila anda ingin mengubah reka bentuk rumah ialah ruang, warna, tekstur, dan corak. Antara tema hiasan reka bentuk rumah yang paling popular sekarang ialah Minimalis, Kontemporari, serta Scandinavian.
reka bentuk rumah

Katakanlah anda telah hidup dengan dekorasi yang sama selama bertahun-tahun lamanya dan merasakan suasana rumah sudah semakin bosan dan muram.

Anda pasti tidak percaya tetapi reka bentuk rumah anda boleh disegarkan tanpa perlu mengubahsuai sepenuhnya.

Ianya bergantung kepada elemen-elemen yang digunakan dan cara anda memilih untuk menghiasi rumah!

Ada orang yang sudah mempunyai idea tentang apa yang mereka mahu, tetapi jika anda adalah antara mereka yang masih tidak tahu bagaimana atau di mana hendak bermula, artikel ini adalah untuk anda.

Jangan terlalu tertekan memikirkan cara untuk menyerikan rumah anda kerana ianya semudah menyusun semula perabot anda untuk memaksimumkan ruang.

Memahami elemen penting berkaitan reka bentuk dalaman akan dapat membantu anda mengintegrasikan idea tersebut dengan lebih baik ke dalam rumah anda.

Kami telah menyediakan beberapa perkara asas yang boleh dijadikan rujukan apabila anda ingin mengubah reka bentuk rumah:

reka bentuk rumah

1) Ruang

Terdapat dua jenis ruang: ruang dua dimensi (2D) dan ruang tiga dimensi (3D).

Ruang 2D merujuk kepada ruang lantai; ruang 3D merujuk kepada bilik keseluruhan, dengan mengambil kira panjang, lebar, dan ketinggian.

Penggunaan yang baik adalah dengan mengimbangkan ruang 2D dan 3D.

2) Warna

Terdapat tiga ciri yang berbeza, iaitu hue (warna dasar), ketepuan dan kecerahan:

  • Hue dikaitkan dengan warna asas seperti merah, biru, dan kuning.
  • Ketepuan merujuk kepada ketajaman atau kesuraman warna yang muncul.
  • Kecerahan adalah kegelapan atau kelembutan sesuatu warna.

3) Tekstur

Ini biasanya merujuk kepada tekstil seperti karpet, langsir, dan kertas dinding. Ia juga boleh merujuk kepada bagaimana rasa sesuatu barangan melalui sentuhan.

4) Corak

Ini adalah bentuk dan reka bentuk berulang yang boleh digunakan untuk memberi aksen kepada ruang bilik.

 

Khas Untuk Anda: Tip Reka Bentuk Dalaman

Terdapat pelbagai idea reka bentuk rumah di luar sana, jadi kami telah mengumpulkan beberapa yang terbaik dan sangat mudah untuk anda ikuti.

Jadi, anda boleh memulakan projek menghias rumah dengan secepat mungkin, tanpa perlu sakit kepala.

1) Ceriakan dinding dengan cat atau kertas dinding

reka bentuk rumah

Memilih warna yang lebih terang untuk dinding anda, terutama pastel lembut seperti krim, atau kelabu muda, boleh menjadikan bilik kelihatan lebih luas. Selain itu, ia mewujudkan suasana yang berseri untuk rumah anda.

Walaupun kebanyakan orang memilih warna putih untuk 'kelihatan bersih' dan kerana ia adalah 'pilihan yang selamat', terlalu banyak putih sebenarnya akan membuat reka bentuk rumah kelihatan hambar.

Untuk suasana yang lebih ceria, anda boleh bereksperimen dengan warna kuning terang ataupun merah jambu berdebu.

Jika anda tidak mahu membina dinding tumpu (feature wall), anda boleh meletakkan cetakan atau lukisan kegemaran di dalam bingkai gambar untuk menambahkan personaliti pada ruang dinding yang kosong.

Memasang kertas dinding (wallpaper) boleh jadi cara paling berkesan untuk menyembunyikan dinding yang membosankan, atau untuk menutup keretakan dan kotoran.

Samada cat atau kertas dinding, terdapat pelbagai kombinasi warna yang boleh digunakan untuk menceriakan rumah anda.

Yang paling penting, anda harus ingat bahawa reka bentuk dalaman rumah anda haruslah sepadan dengan jiwa anda.

Jadi, jangan takut untuk mencuba kombinasi yang tidak konvensional, seperti oren dan biru!

 

2) Menggunakan cermin dan susunan menegak

reka bentuk rumah

Mengetahui apa yang diperlukan dalam proses menyegarkan rumah anda akan membantu anda merancang dengan lebih baik.

Sama ada untuk menggayakan sebuah apartmen besar atau memaksimumkan ruangan di rumah yang kecil, anda harus mengambil kira berapa ruang yang anda sebenarnya boleh gunakan.

Untuk mengelakkan keserabutan, pilih untuk menghias secara menegak. Rak dan storan yang dipasang pada dinding akan membebaskan ruang lantai dan membuat bilik kelihatan lebih luas.

Jika anda ingin membuatkan ruang tersebut tampak lagi luas, letakkan satu atau dua cermin di situ.

Cermin adalah alat yang hebat apabila anda ingin memberikan kehidupan baru kepada sesuatu ruang.

Cermin dapat melakukan banyak perkara seperti memantulkan cahaya, membuat ruang kelihatan lebih terbuka, dan cermin yang elegan pastinya akan membuatkan bilik kelihatan lebih bergaya.

Cermin besar di dalam bilik kecil juga boleh memberikan ilusi yang bilik itu lebih besar daripada saiz yang sebenarnya!

Apabila meletakkan cermin, sentiasa ingat apa yang akan kelihatan di dalamnya. Anda boleh menggantung cermin di mana-mana ruang yang ada, tetapi apa yang dicerminkan juga sangat penting.

Sekiranya anda menggantung cermin bertentangan dengan lukisan yang indah, ia akan memberikan penekanan kepada lukisan tersebut.

Perkara yang sama juga boleh dikatakan jika cermin dihadapkan pada sesuatu yang kurang menarik.

Menggantung cermin di seberang tingkap juga merupakan idea yang bernas, kerana ia akan menambah cahaya ke bilik.

 

3) Dekorasi menggunakan bingkai yang menarik

reka bentuk rumah

Membingkaikan karya seni kegemaran anda, atau beberapa foto orang yang anda sayangi akan dapat menambah sentuhan peribadi ke ruang reka bentuk rumah anda.

Ia tidak terhad kepada foto sahaja - cermin besar dengan bingkai hiasan juga dapat menjadikan ruang tamu anda nampak hebat dan menawan.

Terdapat beberapa faktor yang harus dipertimbangkan, seperti memilih jenis bingkai, tempat untuk menggantungnya, dan berapa jumlah yang sesuai.

Jika anda tinggal di rumah yang lebih besar misalnya, anda boleh memilih untuk menggantung satu lukisan bersaiz besar di ruang tamu.

Sekiranya ruang yang ada lebih kecil, anda boleh cuba menggunakan beberapa bingkai yang lebih kecil untuk rasa yang lebih intim.

Sekiranya anda tidak mahu merosakkan dinding anda, atau jika anda tinggal di tempat yang disewa, anda boleh belajar cara memasang bingkai tanpa penggerudian.

 

4) Penggunaan cahaya lampu

reka bentuk rumah

Lampu lantai boleh berfungsi untuk menambah cahaya di ruang yang tiada meja, atau pada sudut gelap di dalam bilik.

Lampu ini tidak mengambil banyak ruang, dan sangat sesuai untuk diletakkan di kawasan-kawasan yang mempunyai lekapan pencahayaan tidak sesuai.

Penggunaan sconce dinding mungkin rumit, tetapi mereka boleh menambah dimensi yang berbeza untuk reka bentuk rumah anda apabila dipasang dengan baik.

Anda pasti teruja apabila melihat bagaimana beberapa lampu yang ditempatkan secara strategik dapat mengubah suasana bilik.

 

5) Perabot dan langsir yang sesuai

reka bentuk rumah

Sebuah apartmen yang sangat kecil (shoebox apartment) tidak semestinya perlu merasa seperti saiznya.

Oleh kerana ruang memainkan peranan penting di rumah yang kecil, penyusunan dan mengubah perabot dengan betul adalah sangat membantu.

Juga dikenali sebagai perabot pelbagai fungsi, perabot yang boleh diubah-ubah ini menyediakan storan tambahan disamping mengelakkan apartmen anda daripada kelihatan sesak dan berantakan.

Tambahan pula, perabot mentransformasi yang paling moden akan kelihatan sangat bergaya pada mana-mana ruang jadi perabot anda bukan sahaja berfungsi dengan baik tetapi bertindak sebagai hiasan reka bentuk rumah yang elegan.

Langsir pula boleh menambah dimensi lain pada rumah anda. Apabila memilih langsir, pilihlah warna yang melengkapi apa yang sudah ada di dalam bilik anda.

Untuk bilik yang terdedah kepada cahaya matahari, lebih elok jika anda mengelakkan warna-warna terang, kerana mereka akan pudar lebih cepat berbanding dengan langsir lebih gelap.

Jika rumah anda berada di kawasan iklim tropika, pilihlah langsir yang diperbuat daripada kain yang ringan supaya angin boleh menembusi dan menyejukkan ruang bilik.

Di mana anda menggantung langsir juga menentukan suasana bilik. Jika anda ingin ilusi siling yang lebih tinggi, anda boleh menggantung panel tirai beberapa inci di atas tetingkap.

Semakin tinggi anda meletakkannya, semakin dramatik kesannya. Jika anda memilih untuk rekaan yang moden atau kontemporari, pastikan langsir anda serasi dengan lantai.

 

6) Pertimbangkan siling anda

reka bentuk rumah

Semasa mengecat bilik, anda boleh juga pertimbangkan untuk membuat sesuatu pada siling bilik anda.

Lazimnya, siling yang berwarna lebih ringan daripada dinding akan cenderung merasa lebih tinggi, dan yang lebih gelap pula akan merasa lebih rendah.

Siling yang rendah tidak semestinya sesuatu yang buruk - mereka boleh membuat bilik berasa lebih selesa dan intim. Pertimbangkan juga, jumlah cahaya yang diterima oleh bilik.

Sekiranya bilik itu mempunyai cahaya yang baik, siling yang terang akan menjadikannya lebih sejuk, sementara siling yang lebih gelap akan membuat bilik berasa lebih hangat.

Siling putih pula biasanya menjadi pilihan kerana dapat mengalihkan perhatian kepada dinding dan perabot. Dinding yang bold atau berani dengan siling putih akan membuatkan ruang kelihatan besar.

 

7) Pilih tema yang sesuai dengan anda

Memilih tema akan membuat proses hiasan reka bentuk rumah anda lebih mudah, kerana ia mengurangkan pilihan yang ada untuk membuat keputusan.

Sekiranya anda inginkan rupa minimalis, palet berwarna hitam dan putih mungkin sesuai untuk rumah anda.

Jika anda ingin merasa retro, perabot dengan warna-warna yang terang dan bertenaga adalah pilihan yang tepat.

Berikut adalah beberapa tema yang boleh dipertimbangkan:

  • Minimalis

reka bentuk rumah

Tema ini sesuai untuk mereka yang sukakan ruang yang nampak bersih dan anggun. Fungsi dan garisan bersih adalah ciri khas tema minimalis.

Rumah-rumah minimalis menggunakan palet warna yang neutral, sejuk di mata, dan perabot yang mudah dan ringkas.

  • Kontemporari

reka bentuk rumah

Kontemporari bermaksud 'pada saat ini'. Gaya ini sukar untuk ditafsirkan kerana ia sentiasa berubah.

Tema ini lebih kurang sama dengan tema minimalis, kecuali minimalis menggunakan garisan berkotak yang bersih.

Reka bentuk kontemporari pula menggabungkan lengkung-lengkung yang elegan sebagai dalam dekorasi seninya.

Dengan gaya ini, tekstur juga penting dalam menambah minat visual pada sesuatu ruang.

Palet warna yang dominan terdiri daripada hitam, putih, coklat, dan kelabu. Warna-warna berani digunakan dengan berhemat sebagai warna aksen.

  • Scandinavian

reka bentuk rumah

Gaya reka bentuk ini adalah penghormatan kepada kesederhanaan hidup Nordic.

Perabot di rumah yang bertemakan Scandinavia adalah mudah dan bersahaja – mereka mempunyai pengaruh daripada arca, yang menggabungkan bentuk dan fungsi.

Ciri-ciri lain termasuk penggunaan palet warna yang kebanyakannya putih, dengan penambahan elemen semulajadi seperti kayu dan lantai papan.

Warna ditambah melalui penggunaan karya seni, bebulu atau karpet serat, ataupun perabot dengan penyataan tersendiri.

Gaya ini juga menggunakan pencahayaan semula jadi dan memainkan penekanan terhadap aksesori.

 

Bila Dah Dapat Idea, Bolehlah Mula!

Kami berharap idea-idea reka bentuk rumah di atas ini akan membantu anda dalam mendekorasi rumah di samping menyuntikkan kesegaran semula ke rumah anda yang suram.

Reka bentuk rumah boleh menjadi sesuatu yang menyeronokkan, terutamanya jika anda baru sahaja pindah ke tempat baru ataupun ingin mencantikkan rumah lama.

Bagi mereka yang ingin menukar keseluruhan ruang yang ada, boleh cuba semua idea di sini untuk memeriahkan rumah anda.

Jika anda masih mahu mengembangkan idea yang ada, anda boleh pergi ke Instagram atau Pinterest untuk mendapatkan inspirasi untuk reka bentuk rumah anda.

Mesti ada sesuatu yang pastinya sesuai dan menggamit jiwa anda!

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback