Suami Isteri Perlu Bilik Tidur Romantik, Ini 10 Idea Untuk Anda!

Suami isteri perlukan 7-9 jam tidur untuk kualiti hidup yang baik selepas penat bekerja dan layan anak-anak. Jadi, kena pastikan bilik tidur romantik sungguh supaya anda tak tambah serabut. Jom tengok macam mana nak buat!
Bilik tidur suami isteri kena romantik baru lega tekanan berumahtangga. Antara tipsnya pastikan bilik tidur warna cerah, cadar dan bantal lembut dan tiada gajet dalam bilik tidur anda!

Buat pengantin baru mahupun suami isteri yang dah berpengalaman menempuh kehidupan bersama, bilik tidur ni sangat penting untuk kesejahteraan rumah tangga.

Kepentingan ni makin terasa bila kita dalam musim wabak COVID-19 ni. Yerlah 24/7 hanya mengadap pasangan masing-masing, boleh hilang rasa romantik tu. Tambah lagi sepanjang masa kena layan karenah anak-anak. Fuh dugaan rumah tangga betul!

Kita pun tak boleh nak keluar sesuka hati atau melancong nak redakan tekanan. Nak makan malam romantik di luar pun risau dengan situasi pandemik yang masih belum selesai. Aduh, sedihnya.

Nak-nak untuk orang yang baru bernikah, dah kena PKP 2.0! Kami ucapkan selamat pengantin baru walaupun mencabar betul hidup sekarang ni. Nak pergi honeymoon pun tak boleh.

Jadi, untuk marakkan rasa cinta tu, kami sediakan tips untuk suami isteri jadikan bilik tidur romantik macam pergi bulan madu! Jangan tak tahu di mana-mana pun masalah bilik tidur ni punca utama perceraian tau!

 

Jumlah Tidur Yang Diperlukan Dan Manfaatnya

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Sebelum kita terjah idea bilik tidur romantik ni, elok juga kita tengok berapa jam tidur yang mencukupi dan manfaatnya barulah anda betul-betul yakin yang nak buat bilik tidur romantik ni. 

Kepentingan tidur mencukupi ni memang tak boleh dinafikan lagi. Kalau tak, hidup memang boleh berantakan sebab asyik nak cari salah sebab tak cukup tidur dan rehat cukup.

Jadi, berapa jumlah jam tidur disyorkan pakar, ikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat ni, jumlah jam tidur perlu seperti di jadual bawah ni. 

Kumpulan umur

Berapa jam perlu tidur?

Warga emas (65 tahun dan ke atas)

7-8 jam

Orang dewasa (18-64 tahun)

7-9 jam

Remaja (14-17 tahun)

8-10 jam

Pelajar sekolah (6-13 tahun)

9-11 jam

Pelajar pra sekolah (3-5 tahun)

10-13 jam

Kanak-kanak (1-2 tahun)

11-14 jam

Bayi (4-12 bulan)

12-15 jam

Bayi baru lahir (0-3 bulan)

14-17 jam

Tidur yang baik juga banyak manfaat, kami senaraikan beberapa daripadanya. 

Manfaat tidur cukup  

Penjelasan

Kawalan berat badan

 

Orang yang tidur tak cukup berpotensi untuk berat badannya bertambah.

Kajian membuktikan orang dewasa yang tidurnya tak cukup berisiko tinggi berdepan masalah obesiti.

Selera makan

Tidur tak cukup, selera makan tinggi

Orang yang tidur tak cukup, kuat makan. Bila dah kuat makan, memang wujud masalah berat badan!

Tingkatkan tumpuan, produktiviti dan memori

Kajian mendapati, orang yang tak cukup tidur banyak buat silap berbanding mereka yang cukup tidur.

Malah kesan tidur tak cukup hampir serupa dengan kesan ketagihan alkohol kepada otak.

Risiko penyakit jantung dan angin ahmar

Orang tak cukup tidur meningkatan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

Sekarang dah tahu kenapa anda perlukan bilik tidur romantik untuk suami isteri yang penat bekerja, buat kerja rumah dan layan anak-anak, jom kita tengok idea menarik ni! 

 

1) Warna Lembut Yang Romantik

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Ramai ingat warna hanya untuk cantikkan je, tapi warna sebenarnya memberi kesan yang besar kepada emosi kita dan pilihan warna memainkan peranan penting dalam setiap ruangan kediaman.

Disebabkan bilik tidur adalah ruang istimewa untuk suami isteri, kenalah pilih warna yang memberi kesan dan fungsi yang baik.

Pilih rona warna pastel romantik seperti pink lembut yang bukan saja melambangkan cinta dan kasih sayang malah hubungan yang intim bersama pasangan.

Warna neutral pula boleh memberi impak yang positif dan memberi pasangan ketenangan selepas menempuh hari yang memenatkan. Warna biru cair atau tona perang lembut pun antara pilihan warna terbaik untuk bilik tidur romantik kerana sifatnya yang lembut.

Tapi ada orang yang suka warna terang-terang macam merah. Boleh tapi tak sesuai.Sebabnya, warna merah boleh wujudkan ketegangan.

Kalau nak juga warna merah, boleh gunakannya untuk elemen kecil seperti kusyen kecil, pengikat langsir, perhiasan dinding dan lain-lain. Baru terserlah bilik pengantin baru tu!

Yang paling penting, pastikan anda sebagai suami isteri setuju la dengan warna yang dipilih untuk keselesaan bersama.

 

2) Pencahayaan Timbulkan Mood

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Seperti warna dinding, pencahayaan pun boleh memberi impak yang besar kepada emosi kita. Ada banyak jenis pencahayaan yang mempunyai fungsi berlainan.

Contohnya, untuk ruangan yang memerlukan produktiviti tinggi, kita digalakkan untuk menggunakan lampu putih yang memberi signal kepada otak kita untuk kekal fokus dan aktif.

Sebab tu cool light atau lampu kalimantang selalunya kita letak di ruang tamu, bilik pejabat atau dapur.

Dalam bilik tidur lagi sesuai gunakan warm lighting atau lampu kuning untuk memberi signal kepada otak kita yang sudah tiba masanya untuk berehat dan badan pun akan relaks.

Lampu ni kebiasaannya orang letak di siling, tapi anda juga boleh tambahkan lampu sisi katil macam di hotel!

Suis lampu pun dekat je dengan sisi katil. Bila dah tiba masa nak lelap, boleh padamkan terus lampu tanpa bangun dari katil. Tak perlu lagi one, two, som untuk paksa salah seorang bangun dan bazirkan cuddle time anda berdua!

Buat pengantin baru, tak buang masa. Buang suami isteri berpengalaman, barulah rasa macam pengantin baru!

 

3) Katil Sebagai Dekorasi Utama

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Dah nama pun bilik tidur, kenalah ada katil, betul tak?

Ramai rakyat Malaysia yang memilih untuk berjimat cermat dalam pembelian katil kerana rasa perabot tu guna untuk tidur waktu malam saja. Ramai juga yang lebih fokuskan untuk mencantikkan ruang tamu dan dapur dulu.

Tak kira lah kita bekerja dari rumah atau pun menghabiskan lebih 12 jam berada di pejabat, kita sepatutnya melabur dalam pencarian tempat tidur yang selesa.

Ini penting untuk kita dapatkan tidur yang nyenyak dan cukup. Barulah badan kita bersedia untuk menghadapi hari esok. Oleh itu, pada yang mampu, keluar duit lebih sikit pun tak apa untuk dapatkan katil yang luas, empuk dan selesa.

Cari yang guna bahan pembuatan berkualiti, mempunyai ketahanan lama dan mempunyai ketinggian mengikut keperluan anda dan pasangan.

Kebanyakan individu tak nampak kepala katil sebagai peluang untuk mereka hias bilik tidur dan tak mempertimbangkan warna atau strukturnya.

Jadi, bila pilih katil ambil kira juga kepala katil tersebut. Boleh pilih antara kepala katil yang nampak mewah, moden dan bergaya atau yang lebih sederhana seperti kepala katil kayu dengan sleek finishing.

Tak kisahlah anda pengantin baru atau suami isteri lama, katil ni memang penting. Kadang-kadang nak berehat dengan baik je pun, bukan buat apa-apa…kan?

PropertyGuru Tip
Kalau anda nak pilih kepala katil besi atau kayu, pastikan ianya tak diletakkan terlalu rapat dengan dinding kerana boleh meninggalkan kesan calar pada dinding anda yang berwarna lembut tu.

 

4) Cadar Dan Bantal Empuk

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Peralatan tempat tidur pun salah satu elemen penting dalam deco bilik tidur romantik. Bukan je kena pilih tema dan warna cadar misalnya, fabrik cadar pun penting tahu.

Gunakanlah baldu atau sutera yang lembut untuk naikkan mood dan pastikan tidur nyenyak. Gerenti secara automatik akan timbul suasana romantik kepada anda dan pasangan.

Anda boleh juga pilih fabrik jenis linen yang berkualiti tinggi untuk membolehkan anda dan pasangan lebih relaks macam tengah bercuti setiap hari.

Selain tu, melaburlah sikit untuk beli bantal dan tilam yang berkualiti tinggi untuk mudahkan tidur. Mahal sikit tapi selesa dan tahan lama, barulah bijak berbelanja! 

Jangan lupa untuk berkomunikasi dengan pasangan anda untuk ambil tahu apa kesukaan masing-masing bila memilih peralatan tempat tidur. Si isteri mungkin lebih sukakan selimut yang tebal dan encik suami pula suka yang nipis. Yang penting, kita kompromi!

 

5) Kepompong Suami Isteri

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Mari cuba sesuatu yang unik untuk menaik taraf privasi bilik tidur romantik anda.

Tak perlu nak ubah suai apa-apa, cuma tambahkan perabot seperti rak tinggi atau langsir panjang berukuran penuh dari siling ke lantai.

Kat sini anda kena berbelanja lebih sikit lah. Tapi apa sangat kalau nak dibandingkan dengan masa indah dan romantik tu!

Okay, lepas tu posisikan perabot atau langsir tadi untuk menjadi pembahagi antara katil dan ruangan lain. Ilusi kepompong yang diberikan dengan elemen tambahan ini boleh menjadikan ruang tempat tidur anda lebih selesa dan istimewa hanya untuk anda berdua.

Atau pun anda boleh dapatkan katil dengan kelambu yang tersedia atau nama lainnya; canopy bed. Dengan hiasan kelambu yang extra, serta merta anda dapat rasakan seolah-olah anda lah royal couple Malaysia!

 

6) Perabot Suami Isteri

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Ini pula tips yang sesuai bagi pasangan yang mempunyai bilik tidur bersaiz besar atau sederhana.

Kalau ada ruangan tambahan selepas melengkapkan bilik tidur anda dengan perabot asas, cuba manfaatkan ruang tersebut dengan menambahkan beberapa perabot yang menggalakkan kemesraan.

Antara perabot yang boleh anda masukkan dalam ruangan peribadi antara anda suami-isteri ialah dua buah arm chair yang diletakkan bertentangan supaya anda boleh merenung ke dalam mata pasangan anda sambil berborak berkongsi cerita.

Atau cari ruang bersesuaian untuk letakkan sebuah kerusi rehat atau lounge chair yang diperbuat dari kulit untuk berikan suasana yang unik ketika anda bermanja dengan pasangan.

 

7) Dari Mata Jatuh Ke Hati

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Pemandangan yang menarik juga boleh menjadi salah satu elemen bila menghias bilik tidur anda, terutamanya untuk kediaman yang berada di tingkat tinggi.

Dengan meletakkan katil menghadap tingkap, anda boleh gunakan pemandangan ini untuk menikmati waktu bilik tidur romantik seperti waktu senja atau pun cuci mata pada waktu malam dengan city skyline.

Kalau bilik tidur anda tak mempunyai sebarang tingkap, pilih satu dinding sebagai accent wall untuk anda menggantung pelbagai hiasan yang bersaiz besar dan gah sebagai tarikan utama.

Boleh gunakan artwork dengan pelbagai warna romantik seperti dekorasi lukisan batik atau oil painting dari artis yang berbakat, atau pun sesuatu yang lebih peribadi seperti gambar antara anda dan pasangan yang ditangkap waktu moment yang istimewa.

Nilai sentimental pemandangan ini pasti boleh menghangatkan lagi suasana di dalam kamar bilik tidur romantik anda berdua.

 

8) Keharuman Kasih Sayang

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Kalau anda mencari jalan penyelesaian lebih cepat dan mudah untuk mengubah suasana bilik kepada sebuah percutian romantik. Cuba mula dengan meletakkan wangi-wangian di dalam bilik tidur anda.

Seperti yang kita tahu, haruman boleh memberi impak positif kepada mood kita. Banyak penyelidikan yang menunjukkan bau bukan saja mewujudkan hubungan emosi, tapi boleh juga memberikan ketenangan dan meningkatkan keghairahan buat pasangan suami isteri.

Anda boleh cuba untuk menyalakan beberapa lilin wangian lavender atau bunga ros untuk menaikkan suasana yang lebih tenang dalam bilik.

Jika anda mempunyai anak kecil atau binatang peliharaan dan tak nak mengambil risiko, anda boleh gunakan alternatif lain seperti minyak pati atau penyembur wangian bilik.

Sekali-sekala, anda boleh berbelanja untuk sesuatu yang lebih semulajadi dengan meletakkan bunga segar di dalam pasu yang juga menambah warna-warna menarik dalam bilik tidur anda.

 

9) Lupakan Gajet Sebelum Tidur

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Untuk mencapai tahap ketenangan yang memuaskan dalam bilik tidur, tak digalakkan untuk meletakkan sebarang barangan elektronik dengan skrin seperti TV di dalam bilik.

Kajian menunjukkan sebarang skrin yang menghasilkan cahaya biru akan mengganggu kitaran tidur yang normal.

Bukan saja anda tak dapat rehat yang mencukupi, fokus anda juga terganggu dan tak menghabiskan masa yang berkualiti dengan pasangan anda.

Cuba elak dari menggunakan telefon bimbit sekurang-kurangnya 30 minit sebelum anda tidur dan gunakan masa ini untuk berbual dengan pasangan anda.

Sediakan tempat khas untuk meletak gajet anda dan gantikan ruangan TV dengan hiasan lain yang lebih romantik.

Yang penting, lupakan gajet sebelum anda dan pasangan melelapkan mata dan nikmati kamar tidur yang telah dihias romantik itu.

 

10) Sentiasa Kemas Dan Teratur

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Perkara paling penting untuk setiap ruangan berfungsi dengan baik ialah untuk memastikan ianya sentiasa kemas dan teratur. Memandangkan bilik tidur adalah ruang istimewa dalam perkahwinan, anda semestinya nakkan bilik tidur yang kemas setiap masa.

Kami faham, ada masa anda mungkin tak sempat nak pastikan bilik sentiasa kemas. Jadi cuba kemaskan setiap bahagian dari masa ke semasa untuk kurangkan selerak dari barang yang anda jarang gunakan.

Mulakan dengan almari dengan pakaian yang sudah lama tak dipakai, dan pastikan tiada barangan rosak masih disimpan. Walaupun bilik tidur tersorok dari pandangan tetamu, elakkan membawa masuk objek atau perabot yang tak digunakan di ruang tamu ke dalam bilik tidur.

PropertyGuru Tip
Rumah di Malaysia terutamanya yang berada di bangunan tinggi boleh menyerap habuk yang banyak pada masa yang singkat. Jadi, pastikan lap perabot menggunakan campuran air dan pelembut pakaian sekurang-kurangnya sekali seminggu.

 

Suami Isteri Hingga Ke Jannah

Tempoh PKP yang dilaksanakan hampir setahun ni semestinya membawa banyak perubahan untuk kita semua.

Banyak masa kena berkurung dalam rumah demi keselamatan diri dan tak boleh nak pergi ke sana sini sesuka hati sememangnya norma baru untuk yang sudah lama berkahwin.

Untuk pasangan pengantin baru pula, masa nilah semua tabiat buruk yang tak pernah nampak selama ni, tiba-tiba nampak! Yerlah dulu bukan 24/7 bersama, sekarang memang sepanjang masa berdua.

suami isteri, bilik tidur romantik, pengantin baru, deco, deco bilik tidur

Jadi, tak mustahil perubahan gaya hidup ni mewujudkan tekanan kepada anda.

Oleh itu, kenalah jaga kesihatan mental anda dan pasangan. Kesihatan mental yang baik ni boleh pastikan rumah tangga yang dibina sampai ke Jannah.

Bilik tidur romantik bukan je untuk hubungan intim suami isteri tapi juga untuk mewujudkan suasana berkongsi masalah dan cerita. Komunikasi dalam perhubungan kan penting?

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback