7 Tip Jaga Kesihatan & Kesejahteraan Mental Di Rumah Anda!

Usah biarkan keresahan dan tekanan menguasai anda waktu PKP ini! Anda boleh berbuat sesuatu misalnya mencipta dan mengubah suai susun atur kediaman agar kesihatan mental anda terpelihara.
Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Kemurungan, tekanan dan keresahan minda waktu PKP? Ya lah, asyik terperuk di rumah, tak keluar, tak bersosial...memang jejaskan kesihatan mental betul! Bilalah pandemik ini akan berakhir ya?

Walaupun semua orang faham sekatan pergerakan yang dikuatkuasa (yang tak tahu akan tamat bila) dibuat demi kesejahteraan bersama, tapi ramai yang terjejas hidupnya.

Ada orang yang berdepan dugaan hilang pekerjaan, pendapatan terjejas, dijangkiti Covid-19, hilang keluarga dan rakan-rakan, semuanya menambah tekanan hidup sampai jadi murung dan resah sepanjang masa. 

Dek pandemik ini dengan PKP yang asyik berlanjutan, kesihatan mental rakyat juga dilihat semakin merosot menjurus kepada peningkatan mendadak kes berkaitan kesihatan mental dan bunuh diri.

Menurut statistik Polis Diraja Malaysia (PDRM), sebanyak 266 kes bunuh diri dilapor­kan sejak 18 Mac hingga 30 Oktober lalu sepanjang PKP dikuatkuasakan di seluruh negara. Dan untuk tahun 2021 pula, 468 kes bunuh diri bagi tempoh Januari hingga Mei dilaporkan.

Persekitaran juga tak menyeronokkan, buka saja media sosial, macam-macam cerita tak berapa enak kita baca dan dengar. Memang mencabar kehidupan musim PKP dan Covid-19 ni, semua orang kemurungan dan tertekan! 

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Tak kisahlah anda masih bekerja atau terjejas sumber pendapatan, tahap kesihatan dan kesejahteraan mental memang tak berapa nak baik. Semua orang ada masalah tersendiri. 

Jadi kami senaraikan beberapa perkara anda boleh buat untuk menjaga kesihatan dan kesejahteraan mental anda. Jom tengok apa boleh buat.

 

Kaitan Ruang Dalaman Rumah Dengan Mental Manusia

Benarkah ruang dalam kediaman memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mental anda? Ya sudah semestinya!

Tanyakan pada diri sendiri, jika bilik/rumah anda berselerak, tiada pencahayaan serta pengudaraan keluar masuk, anda akan rasa selesa ke? Mood okay ke? Mesti ramai kata tidak!

Dengan adanya ruang yang selesa, cantik dengan sentuhan peribadi, anda bukan sahaja akan merasa lebih tenang dan damai, produktiviti pun meningkat, maklumlah sekarang ni ramai work from home.  

Menurut Dr Lindsay T Graham dari University of California (Berkeley), rumah adalah ‘alat’ penting yang membentuk pengalaman harian yang tersendiri.

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Jadi kaedah bagaimana anda menghias dan mengatur ruangan rumah akan menentukan pelbagai jenis perasaan yang wujud dalam diri sendiri.

Maknanya, persekitaran tempat tinggal dan sudut peribadi anda secara langsung memberikan kesan kepada kesihatan mental anda.

 

7 Tip Guna Ruang Kediaman Untuk Kesihatan Mental Anda

Banyak cara anda boleh guna untuk optimumkan ruangan dalam rumah bagi kesihatan mental anda, kami senaraikan 7 yang anda boleh buat. 

 

1. Pilih Sudut / Kawasan Tepat Untuk Bertenang

Sebelum anda benar-benar menginginkan ruang peribadi idaman ataupun tempat untuk ‘me time’, perkara utama yang perlu anda dahulukan adalah mencari dahulu tempat mahupun sudut yang bersesuaian.

Kebanyakkan orang memilih ruang tidur kerana ia merupakan kawasan yang paling nyaman dan menenangkan. Namun, tidak semestinya!

Ada yang lebih gemar duduk bertenang di luar rumah, ditemani cahaya semulajadi dan ketenangan bunyi burung dan unggas yang berterbangan. Fuh syahdu sungguh! Tenang je..

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Oleh itu, andai kata anda memiliki halaman di luar rumah, anda boleh ubah dan atur sudut peribadi dan masa anda sendiri.

PropertyGuru Tip
Jika anda tak mempunyai ruang kosong di rumah, anda boleh mencuba di mana-mana sudut di kediaman anda. Yang penting, sudut itu boleh membuatkan anda merasa tenang, nyaman, santai tanpa gangguan.

 

2. Dekorasi Minimalis

Soal dekorasi pula bagaimana? Adakah benar ia mempengaruhi kehidupan anda secara keseluruhan? Sudah semestinya!

Menurut pakar pereka hiasan dalaman, Jason Grant, ada menyebut ruang bertenang harus mengutamakan perhiasan dan perabot dengan kuantiti yang sedikit dan minimal. Kalau banyak barang, semak nanti!

Sesuai dengan tujuan bertenang, ertinya anda tidak memerlukan banyak barang serta dekorasi memenuhi ruang tersebut. Sebaiknya, utamakan konsep minimalis dan kesederhanaan.

PropertyGuru Tip
Anda boleh meletakkan beberapa bantal, kerusi dan meja kecil, serta permaidani. Beberapa pokok segar dan sedikit bingkai hiasan di dinding boleh anda letakkan bagi menambahkan mood di dalam ruang tersebut.

 

3. Pilihan Warna

Sudah pasti, jika anda ingin menemui ‘ketenangan’, pemilihan warna di ruang tersebut juga memainkan peranan penting. Tak kisahlah sama anda ingin bertenang mahupun ruang untuk bekerja dan ‘me time’.

Ya, warna yang tenang merujuk kepada warna yang lembut dan neutral. Cadangan kami, sudah semestinya warna putih mahupun biru.

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Warna tenang seperti merah jambu yang gelap dan hijau muda pula dapat mewujudkan suasana yang menenangkan sambil mengekalkan rasa aman yang diidam-idamkan.

Apabila anda berada di dalam bilik berlatarkan warna-warna ini (bukan bermakna warna lain tidak boleh digunakan, seperti kelabu dan hijau), anda pasti akan rasa damai, dan seterusnya boleh fokus kepada proses mendapatkan ketenangan yang anda impikan selama ini.

Warna lembut ini sudah semestinya akan memberikan anda aura positif tatkala anda memerlukan, dan warna putih adalah yang paling sesuai.

PropertyGuru Tip
Elakkan menggunakan warna garang seperti merah dan hitam sebab ia boleh meningkatkan tekanan dan memaksa anda berfikir banyak.

 

4. Jangan Ada Barang Berselerakkan

Ya, kami faham! Apabila ada anak-anak kecil di dalam rumah, memang susah nak tenang, baru je kemas, tak sampai 5 minit boleh berselerak balik!

Jadi, kenalah bijak sedikit.  Pilihlah kawasan di rumah yang sedikit jauh dari tumpuan kanak-kanak.

Bukan saja barang permainan kanak-kanak, barang peribadi lain yang diletak merata-rata juga boleh mengacau fikiran anda.

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Namun, jika anda mengalami kesukaran untuk menyorok atau membuang barangan yang tidak perlu, pilih barangan yang boleh dikaitkan dengan emosi anda untuk diletakkan di dalam sudut meditasi itu. Yang lain, anda sendiri perlu bijak untuk mengabaikannya.

Yang pasti, pastikan ruang persendirian anda itu sentiasa kemas, bersih dan tidak kotor. Amalkan penggunaan jadual untuk anda lakukan pembersihan berkala.

PropertyGuru Tip
Pastikan ada memiliki ruang simpanan yang tersedia bagi menyimpan segala barang-barang daripada berselerakkan. Ruang simpanan boleh sorok sangat berguna bagi mencipta ilusi ruang yang lebih luas.

 

5. Cipta Privasi Sendiri

Bukan semua orang bertuah memiliki kawasan mahupun halaman di rumah yang boleh dijadikan tempat bertenang.  

Apatah lagi yang tinggal di tengah-tengah bandar, duduk pula di hartanah bertingkat berstrata. Jadi apa yang boleh anda buat? Cipta privasi anda sendiri!

Maksudnya, sekiranya kawasan bertenang anda tidak mempunyai pintu, cuba gunakan tirai atau papan penghadang yang menunjukkan bahawa anda kini tidak mahu diganggu dan ini adalah masa anda untuk bersendirian.

Mungkin sedikit mencabar namun ia sedikit sebanyak boleh memberikan anda sedikit rasa ketenangan kala anda sedang fokus untuk diri sendiri.

PGMY_No_1

Anda juga boleh guna ruangan ini untuk senaman ringan, biar berpeluh dan kekal aktif walau terperuk lama di rumah tak jumpa manusia! 

PropertyGuru Tip
Sebelum buat aktiviti menenangkan diri sendiri, matikan telefon pintar dan letakkannya sejauh yang boleh. Kosongkan fikiran, jangan asyik fikir soal kerja dan sebagainya. Kerja dan masalah boleh tunggu, sekarang anda hanya fokus kepada sesi meditasi aka bertenang anda je.

 

6. Sentuhan Peribadi

Ketenangan boleh dicapai dengan sedikit sentuhan personal. Maksudnya?

Ya, salah satu cara untuk boleh anda menenangkan minda dan tenaga adalah dengan menyertakan elemen-elemen personal yang berada di sekitar anda.

Antaranya bunga kegemaran, bingkai gambar pantai mahupun yang tersayang, karya seni kegemaran anda, bingkai kata-kata motivasi, semangkuk potpouri yang wangi, lilin aromaterapi, minyak pati mahupun pelembap udara.

Namun ingat, jangan terlebih-lebih ya. Dan utamakan keselamatan okay. Jangan pula nanti rumah anda yang terbakar!

PropertyGuru Tip
Anda juga boleh memilih muzik untuk elemen sentuhan tambahan. Namun pastikan memilih muzik instrumental bersesuaian, seperti muzik tanpa lirik, seperti bunyian deruan ombak ataupun melodi tradisional. Semua ini dapat membuatkan fikiran anda damai dan tenteram.

 

7. Pencahayaan & Pengudaraan

Anda boleh menjernihkan fikiran, duduk dengan selesa, berlatih untuk bernafas dan fokus pada diri sendiri.

Dibantu dengan pencahayaan yang betul, ini semua boleh dicapai, namun ia berbalik kepada pilihan peribadi anda.

Pkp, kemurungan, kerja dari rumah, kesihatan mental, tekanan, keresahan, kesejahteraan mental

Ada yang lebih selesa dengan cahaya yang terang, dan ada juga yang lebih tenteram dalam kegelapan.

Jika anda pengemar cahaya yang terang, pencahayaan adalah kuncinya! Oleh itu, cuba cari tempat yang memiliki akses berdekatan dengan jendela.

Sekiranya agak terang, pasang tirai yang nipis kainnya agar cahaya dan sinar matahari boleh masuk. Jika pada waktu malam, gunakan lampu malap yang boleh anda gelap dan terangkan, bergantung pada perasaan anda ketika itu.

PropertyGuru Tip
Selain pencahayaan, pengudaraan juga penting. Pastikan bilik dan kawasan anda tersebut mempunyai pengaliran udara baik menerusi tingkap atau penghawa dingin. Baru boleh bernafas!

 

Pentingnya Jaga Kesejahteraan & Kesihatan Mental

Kehidupan memang mencabar sekarang dan bukan semua orang bernasib baik. Selain amalkan apa yang kami senaraikan ni, jika anda memerlukan bantuan, anda boleh hubungi keluarga dan rakan-rakan.

Jika anda malu dan rasa mereka tidak faham situasi, anda juga boleh menggunakan pelbagai perkhidmatan profesional kesihatan mental yang ada.

Hubungi sahaja mereka, profesional ni tak makan orang punyalah! Antara perkhidmatan profesional anda boleh cuba adalah:

Perkhidmatan Kesihatan Mental dan Sokongan Psikososial, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

  • 03-2935 9935 atau 014-322 3392

Talian Kasih

  • 15999 atau WhatsApp 019-261 5999

Unit Pusat Khidmat Keluarga, Sosial & Komuniti Jakim

  • WhatsApp 0111-959 8214

Befrienders Kuala Lumpur

Akhir kata, it's okay not to be okay dan semoga semua kita bertabah berdepan cabaran semasa yang sangat hebat ni! 

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback