7 Cara Hias Bilik Tidur Supaya Jadi Syurga

PropertyGuru Editorial Team
7 Cara Hias Bilik Tidur Supaya Jadi Syurga
Kalau anda kena pilih, adakah anda akan berbelanja untuk baju, gajet, dan kereta yang lebih mahal; atau pada sewa dan perabot bilik tidur yang lebih selesa?
Bagi sesetengah orang, tempat mereka tidur adalah lebih penting, biarlah orang tak nampak sekalipun.
Malah, bagi sebilangan orang yang duduk di rumah sewa (terutamanya di bandar), bilik tidur adalah satu-satunya ruang peribadi yang mereka ada.
Nak lagi bila menyewa dengan orang yang mereka tak kenal, memang sah memerap dalam bilik sendiri sebab malas nak keluar bersembang. Alamatnya tidurlah….
Tapi, sebelum tu tau tak berapa jam kita perlukan tidur? Ha kami sediakan di bawah ni. Terbukti yang tidur ni penting untuk kesihatan.
Umur
Berapa Jam Perlu Tidur?
0-3 bulan
14-17 jam
4-11 bulan
12-15 jam
1-2 tahun
11-14 jam
3-5 tahun
10-13 jam
6-13 tahun
9-11 jam
14-17 tahun
8-10 jam
18-25 tahun
7-9 jam
26-64 tahun
7-9 jam
65 tahun ke atas
7-8 jam
Jadi dalam artikel ini, kami ingin beri beberapa cadangan macam mana nak guna perabot dan barang hiasan dalam bilik tidur untuk menjadikan ruang ini sebagai syurga duniawi anda!

1) Mulakan Dengan Katil

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Perkara paling penting untuk bilik tidur dah tentulah tempat anda tidur. Waktu zaman kolej dulu bolehlah tidur atas tilam bujang je, tapi bila dah makin tua ni, memang berbaloi bila anda laburkan duit kepada rangka katil serta tilam yang empuk dan selesa.
Bila menyusun perabot dalam bilik, katil adalah perabot paling besar, jadi ia juga merupakan barang pertama yang anda perlu letak.
Semua perabot dan hiasan lain akan disusun bergantung kepada kedudukan katil ni (nak berdekatan dengan tingkap ke, pintu ke, tandas ke supaya senang nak "pergi" malam-malam).
Anda boleh memilih katil yang ada ruang simpanan di bawahnya, jika ada terlalu banyak barang! Namun ada sesetengah orang yang lebih suka katil yang ada kaki, sebab senang nak sapu dan vakum bawah katil tu.

2) Guna Ruang Simpanan Dalam Perabot

Makin lama anda tinggal di rumah anda, makin banyak lah barang yang anda akan kumpul!
lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Melainkan anda ada rumah mak ayah di kampung untuk anda longgokkan barang-barang tersebut, anda perlu cari cara untuk pastikan barang-barang ini kemas.
Selain daripada membeli almari, rak, dan kabinet; anda juga boleh menambah ruang simpanan dengan menggunakan perabot yang disertakan dengan ruang storan.
Contohnya, meja sisi yang ada laci, kepala katil yang boleh letak barang di dalamnya, cermin berdiri yang ada tempat gantung aksesori di belakangnya, dan sebagainya.
Satu lagi cara yang lebih berkesan adalah mengamalkan gaya hidup yang peka dan besederhana. Perlu ke ada lima pasang kasut dan lapan buah beg?
Kalau ada sebarang barang-barang yang tidak lagi digunakan, boleh hadiahkan kepada kawan dan keluarga, atau beri kepada grup Facebook seperti Buy Nothing Project.

3) Pilih Perabot Pelbagai Guna

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Untuk menjimatkan ruang dan juga kos, gunakan perabot yang boleh memainkan pelbagai fungsi.
Contohnya, meja tempat anda bersiap (dressing table) boleh digunakan sebagai tempat bekerja, sama ada untuk anda letak laptop anda ataupun untuk menulis. Hanya pastikan permukaan meja selalu dikemas supaya anda ada ruang yang cukup.
Takpun kalau anda ada kabinet yang rendah, anda boleh letakkan ia di sebelah katil sebagai meja sisi. Boleh letak lampu tidur atau pasu bunga.
Satu lagi petua adalah menggunakan meja bertingkat (nesting table), kerusi pun boleh. Bila anda perlu letak banyak barang, asingkan meja-meja tersebut. Kalau tak, susun kembali dan jimat ruang.
Malah perabot pelbagai guna ini boleh digunakan untuk bilik lain juga. Contohnya, kalau ada orang datang melawat, anda boleh keluarkan meja-meja sisi tadi untuk dijadikan meja kopi di ruang tamu.

4) Pasang Perabot Tergantung

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Bila tak cukup ruang nak letak perabot atas lantai, apa nak buat? Letak kat dinding!
Biasanya, perabot yang dipasang kat dinding ini adalah tempat letak buku, lukisan atau hiasan-hiasan kecil; dan juga tempat gantung baju.
Anda juga boleh memasang lampu bilik tidur secara tergantung, berdekatan dengan katil.
Satu perkara yang bagus tentang perabot macam ini adalah ia memudahkan kerja anda membersihkan bilik. Tak perlu lagi mengangkat kerusi meja untuk menyapu atau mop lantai.
Pastikan perabot ini dipasang dengan ketat, dan tidak dibebankan dengan barang-barang yang terlampau berat.
Kalau anda menyewa, pastikan anda tanya dulu tuan tanah sama ada boleh tebuk dinding ke tak, bagi memastikan deposit anda selamat.

5) Gunakan Cermin Untuk Ilusi Keluasan

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Cermin bukan sahaja sekadar digunakan untuk ambil gambar OOTD sahaja, tapi juga boleh menjadikan bilik anda rasa seakan-akan lebih luas.
Bergantung kepada pilihan anda, anda boleh dapatkan cermin yang dilekatkan pada dinding, cermin berdiri (yang senang dipindahkan ke mana-mana), atau cermin yang terbina pada almari.

6. Letak Pokok Hijau

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Baru-baru ini kami ada tulis tentang tumbuhan yang sesuai untuk bilik tidur anda. Nak letak barang-barang yang cantik dan sedap dipandang mata, kan?
Bukan sahaja pokok hiasan dapat menambah warna ke dalam bilik anda, ia juga boleh membantu anda tidur lena dan membersihkan udara!

7) Sediakan Tempat Duduk Untuk Bersantai

lampu tidur, bilik tidur, lampu bilik tidur, hiasan dalaman bilik tidur, lampu bilik
Seperti yang kami katakan tadi, ada sesetengah orang yang menyewa bilik dan jarang keluar ke ruang tamu sekalipun.
Kalau anda ada ruang dalam bilik tidur anda, anda boleh sediakan satu atau dua buah kerusi untuk anda bersantai, atau bila ada kawan datang melawat nak bersembang dalam bilik anda.

Bilikku, Syurgaku!

Antara nikmat paling berharga adalah bila kita ada ruang privasi kita sendiri.
Walaupun kadang-kadang kita cuma guna bilik ini hanya untuk tidur dan salin pakaian sahaja, tapi adalah sangat penting untuk anda betul-betul dapat berehat apabila di rumah. Barulah ada semangat esok harinya untuk pergi kerja, untuk layan kawan dan keluarga.
Sebab itu bila anda ada bajet, pastikan anda pilih hiasan dan barang-barang yang dapat membantu anda meningkatkan kualiti hidup.
Jadi bagi sesiapa yang dah mula save website dan barang-barang kat Pinterest tu, selamat maju jaya!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru