Apa Itu APDL Dan Kenapa Ia Sangat Penting?

PropertyGuru Editorial Team
Apa Itu APDL Dan Kenapa Ia Sangat Penting?
Sekiranya anda pernah membeli hartanah yang masih dalam pembinaan, anda mungkin pernah dengar tentang APDL ni. Sekiranya belum, pasti anda gembira apabila mengetahui tentang kewujudannya!
APDL ialah singkatan bagi Advertising Permit and Developer License, atau dalam Bahasa Malaysia ialah Lesen Permit Pengiklanan Pembangunan.
Ia adalah penting bagi memelihara ekosistem hartanah yang adil dan terkawal. Kita memiliki lesen untuk memandu kereta bukan? Jadi, lesen ini adalah untuk ‘memandu’ penjualan hartanah.
Perbandingan yang teruk? Mungkin. Ingin tahu lebih lanjut tentang dokumen ni yang memberi impak kepada pembeli rumah? Sudah tentu mau. Tanpa melengahkan masa lagi, inilah apa yang perlu anda tahu!

Apa Kegunaan APDL?

APDL adalah kelulusan yang diberikan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan untuk memberi kebenaran mengiklankan dan menjual hartanah.
Ini bermaksud ia adalah keperluan perundangan untuk pemaju, jika mereka ingin menjalankan atau menyempurnakan penjualan salah satu atau keseluruhan unit dalam sesebuah projek.
APDL merupakan permit jualan dan lesen pembangunan perumahan, seperti yang telah ditetapkan dalam Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (Akta 118). Ini menjadikannya satu bahagian penting dalam proses pembangunan hartanah.
apdl-5

Mengapa APDL Sangat Penting?

APDL bertindak sebagai pemantauan kepada penggubal undang-undang, serta perlindungan untuk pengguna. Hartanah merupakan industri yang cukup lumayan, dan ianya penting untuk ekonomi dan juga kehidupan individu.
Dengan adanya proses APDL, pihak berkuasa dan kerajaan dapat mengesan dan memantau pemaju-pemaju hartanah, di samping memastikan mereka mematuhi semua peraturan perundangan yang adil dan sah.
Pihak kerajaan mempunyai hak untuk mengetahui tentang beberapa perkara, seperti harga hartanah, di mana ianya cukup penting bagi memastikan perumahan mampu milik sentiasa tersedia untuk rakyat.
Daripada perspektif pengguna, pengawasan dan pemantauan APDL ini bermakna mereka dilindungi daripada pemaju-pemaju licik yang menjual hartanah meragukan.
Ia juga bertindak sebagai penghalang terhadap penipuan dan maklumat mengelirukan (seperti pemasaran palsu) dalam industri hartanah.
Memandangkan semua pemaju hartanah berdaftar memerlukan APDL untuk menjual unit-unit, ini juga bermakna sekiranya ada yang tak kena dengan penjualan yang sah, pembeli sudah mempunyai semua butiran pemaju yang diperlukan.
Seandainya situasi bertambah buruk, katakan pemaju tiba-tiba mengabaikan projek terbabit separuh jalan, anda boleh mengheret mereka ke mahkamah seandainya perlu!
apdl-6

Standard Piawaian Pengiklanan APDL

Jadi apa yang dibenarkan, dan apa yang tak, di bawah peraturan APDL? Terdapat beberapa piawaian jelas yang mesti dipatuhi, dengan peraturan yang menetapkan bahawa beberapa butiran penting (seperti di bawah) perlu disertakan dalam sebuah pengiklanan:
 • Tempoh sah
 • Nama projek
 • Pemilikan Tanah
 • Jangkaan tarikh siap
 • Harga minimum dan maksimum
 • Nombor pelan bangunan
Bagaimanapun, terdapat juga beberapa perkara yang tak boleh dijanjikan oleh pemaju hartanah dalam sebuah pengiklanan, berdasarkan peraturan APDL.
Pindaan terbaru yang diperkenalkan pada Julai 2015 menyatakan bahawa iklan pemaju tak boleh merangkumi yang berikut:
 • Menawarkan yuran perundangan percuma
 • Keuntungan pulangan kewangan dan pendapatan sewa
 • Menjanjikan panorama indah
 • Tempoh perjalanan dari / ke destinasi popular
 • Apa-apa perkara yang sebenarnya sukar untuk pemaju perumahan lakukan
Lesen pembangunan hartanah di Malaysia ini benar-benar berita baik untuk para pembeli rumah!
Anda tak mau membeli rumah bertingkat tinggi yang menjanjikan pemandangan cukup indah, jika pemandangan itu akhirnya terhalang dengan bangunan baru yang dibina pada tahun berikutnya, bukan?
apdl-2

Bagaimana Pemaju Boleh Mendapatkan APDL?

Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 [Akta 118] menetapkan proses permohonan APDL adalah seperti:
(2)Pemohon permit pengiklanan dan jualan mesti mengajukan permohonannya dalam bentuk yang ditentukan oleh ‘Pengawal’ dari masa ke semasa dan perlu menyertakan perkara-perkara berikut:
(a) Salinan pelan bangunan yang telah diluluskan

(b) Dua salinan cadangan iklan termasuk brosur yang mengandungi butiran yang telah ditetapkan di bawah perenggan (1) peraturan 6, dalam peraturan-peraturan ini:
(ba) Maklumat lengkap yang mengandungi harga jualan setiap unit perumahan di setiap pembangunan perumahan;
(c) Lain-lain maklumat berkaitan, seperti yang dikehendaki oleh ‘Pengawal’.
Secara asasnya, anda menyerahkan borang permohonan dengan salinan pelan yang telah diluluskan, bersama-sama dengan beberapa salinan iklan anda, kepada ‘Pengawal’.
Istilah ‘Pengawal’, dalam konteks ini, bermaksud pihak berkuasa perumahan tempatan yang berkaitan. Pemaju perlu membayar RM50 untuk permohonan APDL, kemudian RM500 setahun untuk lesen.
Jika pemaju ingin menerbitkan iklan baru yang berbeza daripada iklan asal yang diluluskan, pemaju perlu membuat permohonan semula!
mohon-apdl-1

Jadi Apakah Tahap Proses Pembangunan?

Secara jelas, APDL hanyalah salah satu bahagian daripada proses pembangunan, namun ia sangat penting apabila ia berkaitan dengan perlindungan pengguna dan penjualan pembangunan!
Oleh itu, jom kita lihat tiga peringkat utama proses pembangunan hartanah untuk pemahaman yang lebih jelas:

Perancangan dan Kelulusan

Perancangan dan kelulusan adalah langkah pertama untuk setiap pembangunan.
 • Penilaian tapak dan peluang pasaran
 • Merekabentuk dan menyediakan kos pembagunan yang dicadangkan
 • Rundingan tempatan (jika diperlukan)
 • Memohon kebenaran merancang (KM) daripada pihak berkuasa tempatan

Permit Pembinaan

Setelah kelulusan diperolehi, pemaju mesti meminta permit pembinaan dan jualan.
 • Permit bangunan diterima untuk pelan bangunan yang terperinci
 • APDL diterima untuk pengiklanan dan jualan

Pembinaan dan Penyiapan

Dengan kelulusan dan kebenaran yang diberikan, pembinaan akan terus berjalan.
 • Pembinaan bermula pada struktur bangunan
 • Dinding, pintu, bumbung, dan pendawaian dibina
 • Kerja- kerja pembetungan dilakukan
 • Kerja-kerja plaster / melengkapkan bahagian luar dan dalam bangunan
 • Sistem saliran dan utiliti dipasang
 • Sijil Penyiapan Dan Pematuhan (CCC) dikeluarkan setelah semuanya siap

Elak Pemaju Yang Telah Disenarai Hitam Walau Dengan Apa Cara Sekalipun!

apdl-4
Okay, sekarang anda mungkin telah sedar bahawa tiada APDL = tiada perjanjian. Ia sangat mudah dan jelas, jangan biarkan orang lain memberitahu anda sebaliknya!
Sekiranya anda melihat iklan daripada pemaju tanpa merujuk kepada APDL mereka, ataupun pemaju yang cuba menjual hartanah mereka tanpa mampu mengemukakan APDL mereka, maka loceng amaran harus berbunyi dalam kepala anda!
Mujurlah ada cara yang senang untuk memeriksa sama ada pemaju adalah parasit atau sebaliknya: Dengan memeriksa panduan kami mengenai pemaju-pemaju yang telah diblacklist, dan bagaimana untuk mengelakkan tawaran yang tak munasabah.
Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia telah menyediakan senarai pemaju yang diblacklist pada semasa ke semasa untuk rujukan anda. Jadi, anda tahu siapa yang sah, siapa yang tak.
Sudah tentu, oleh kerana adanya APDL ni, ia memudahkan pihak berkuasa untuk mengesan, memantau, dan mengurus pemaju bagi memastikan semua orang mendapat perjanjian yang adil.
Itu adalah perkara yang bagus untuk semua pemaju yang sah, tetapi lebih menguntungkan ialah pelanggan yang sedang mencari hartanah hebat untuk dijadikan hak milik sendiri!

Ingin tahu tentang pembangunan baru yang terbaik di pasaran ketika ini? PropertyGuru menyediakan untuk anda senarai komprehensif hartanah yang baru dilancar dan dibangunkan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.