6 Bangunan Tertinggi di Malaysia!

PropertyGuru Editorial Team
6 Bangunan Tertinggi di Malaysia!
Pernah tak terfikir mana nak cari bangunan tinggi pencakar langit di Malaysia. Senang je, dongak sikit, terus nampak!
Hasil kejuruteraan mengagumkan ini memang banyak fungsinya terutama sekali sebagai pusat kemudahan setempat dan destinasi pelancongan utama. Sebut saja nak berapa tingkat, semua boleh dibuat!
Ye la nak bina semua bangunan tinggi ini memerlukan kos yang banyak, namun dari sudut lain pula, semua pencakar langit ini memberikan impak positif untuk negara dari segi perolehan ekonomi dan sebagainya.
Tapi sebelum itu, ini dia kisah di sebalik pencakar langit pertama di Malaysia…

KOMTAR Bangunan Tertinggi Pertama Malaysia!

Pada tahun 1985, Menara KOMTAR, yang terletak di George Town, Pulau Pinang merupakan bangunan tertinggi di Malaysia, 200 meter hingga ke kemuncaknya.
Pada waktu ia siap dibina, bangunan yang tersergam indah ini merupakan bangunan kedua tertinggi di Asia, dan kekal sebagai pencakar langit tertinggi di Pulau Pinang hingga ke hari ini.
Menara KOMTAR memegang gelaran menara tertinggi di Malaysia selama 3 tahun saja, sebelum Menara Maybank memintas kedudukan.
Sejak itu bermulalah dominasi Kuala Lumpur sebagai ‘tuan rumah’ bangunan pencakar langit.
Jadi, sekarang bangunan apa tertinggi di Malaysia? Tanpa membuang masa, jom kita naik tingkat demi tingkat dan terokai semua bangunan tertinggi di Malaysia!

1) Merdeka PNB118, KL

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 644 meter (2,113 kaki)
 • Tarikh siap dibina: Bakal siap sekitar tahun 2021
Wah, belum siap lagi namun dah diangkat sebagai bangunan tertinggi di Malaysia, tidak lain dan tidak bukan ialah Merdeka PNB118 di KL.
PNB 118 boleh dikatakan tarikan terbaru projek pembangunan semula bandar yang dikenali sebagai Merdeka 118, yang dibiayai oleh syarikat pelaburan kerajaan Permodalan Nasional Berhad (PNB).
Sebaik siap dibina (dijangka pada tahun ini, 2021), dengan ketinggian 2,000 kaki di udara, hampir separuh lebih tinggi dari Menara Berkembar Petronas.
Menawarkan ruang seluas lebih daripada 4.3 juta kaki persegi untuk tujuan kediaman, komersial, dan rekreasi, di mana 17 tingkat teratas menara ini menempatkan Park Hyatt Hotel Kuala Lumpur yang eksklusif.
Pembangunan bervisi ini dijangka akan mewujudkan CBD baru mempesonakan di pusat bandaraya Kuala Lumpur. Ia akan bertindak sebagai pemangkin pertumbuhan, sama seperti pembinaan KLCC dan Menara Petronas yang banyak memberikan impak positif terhadap negara.
Nilai pembangunan kasar (GDV) PNB 118 sahaja dianggarkan berjumlah RM3.5 bilion, dengan nilai sebenarnya jauh lebih tinggi, dengan harapan pembangunan ini dapat memberikan kesan positif pada negara dari aktiviti komersial sehinggalah pelancongan.
Inilah visi masa depan Malaysia dalam mencapai satu tahap yang baru! Tak sabar rasanya untuk menjejakkan kaki di PNB 118 dan menyentuh awan di puncaknya.

2) The Exchange 106, KL

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 492 meter (1,614 kaki)
 • Tarikh siap dibina: 2019
Berdiri megah di kawasan Tun Razak Exchange adalah bangunan Exchange 106 yang mencecah ketinggian hampir 500 meter paras langit di pusat ibu negara.
Menurut anggaran asal rasmi, apabila bangunan ini siap dibina, ketinggiannya lebih 40 meter berbanding Menara Berkembar Petronas, menjadikannya bangunan tertinggi di Malaysia.
Memandangkan ia sudah siap dibina, projek mega ini merangkumi ruang lantai seluas 2.6 juta kaki persegi meliputi 106 tingkat. Dengan ruang dan kapasiti yang besar, memang boleh sesat dibuatnya.
Kini, Exchange 106 diisytihar sebagai pusat industri kewangan Malaysia yang berkembang pesat, dengan laporan terbaru menunjukkan hampir separuh telah disewakan kepada institusi kewangan utama.
Seperti mana-mana bangunan di Malaysia, pusat membeli-belah dijangkakan akan dibuka dan menjadi tarikan utama di menara ini.
Menara ini baru saja dianugerahkan dengan Sijil Penyiapan dan Pematuhan (CCC), dengan Exchange Mall dijangka siap pada akhir 2021.

3) Menara Berkembar Petronas, KL

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 451.9 meter (1,483 kaki)
 • Tarikh siap dibina: 1996
Menara Berkembar Petronas, memang tak perlu diperkenalkan lagi. Kedua-dua menara anggun yang dibina bersebelahan ini didirikan di pusat bandar KLCC, sekaligus mewujudkan pemandangan latar langit Kuala Lumpur yang menawan dan ikonik.
Kedua-dua buah menara dan lokaliti setempat di sekitarnya merupakan bahagian penting dalam Pelan Induk KLCC, yang menjadi pemangkin kejayaan untuk pembangunan semula di kawasan pusat bandar.
Menara Berkembar Petronas memecahkan rekod revolusi industri pembinaan di Malaysia, apabila menara ini memegang gelaran bangunan tertinggi di dunia dari tahun 1998 hingga 2004, dan masih memegang gelaran menara berkembar tertinggi di dunia sehingga hari ini.
Jadi, menara berkembar ini bukan saja satu kebanggaan buat rakyat Malaysia, namun menara berkembar paling menawan dan termasyhur di dunia!
Selain menjadi salah satu tarikan utama pelancongan Malaysia, menara berkembar ini juga adalah kompleks komersial gergasi menempatkan pelbagai pejabat syarikat multinasional seperti Petronas, Bloomberg, Huawei, dan IBM.
Tarikan utama di Menara Berkembar Petronas sudah tentunya Suria KLCC, dengan keluasan 1.5 juta kaki persegi, ia adalah pusat membeli belah mewah yang menawarkan pengalaman beli belah menakjubkan dengan pelbagai ruang niaga runcit untuk keperluan gaya hidup anda.

4) Four Seasons Place KL, KL

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 342.5 meter (1,124 kaki)
 • Tarikh siap dibina: 2018
Four Seasons Place KL, sebuah hotel menang anugerah ini dibina berdekatan dan sedikit rendah berbanding pesaing utamanya, Menara Berkembar Petronas. Sangatlah berhampiran sampai ada yang mengeluh pemandangan mereka dihalang bangunan tersebut.
Gabungan pembangunan komersial dan kediaman ini adalah bangunan tertinggi ketiga di Malaysia pada masa sekarang dan juga hotel tertinggi ketiga di dunia!
Dengan ketinggian 65 tingkat di kawasan KLCC, ia adalah pilihan yang sangat sesuai bagi mereka yang mahu menginap dan dapat cuci mata melihat pemandangan menakjubkan panorama pusat bandar Kuala Lumpur. Memang cantik!
Selain sebagai sebuah hotel, kompleks ini menempatkan 242 unit kediaman, dari penginapan satu bilik sehinggalah ke pangsapuri penthouse.
Bayangkan, alamat rumah anda adalah di salah satu bangunan tertinggi di Malaysia, pasti mengujakan! Tingkat bawah menara ini juga tersedia pelbagai restoran serta butik eksklusif.

5) Menara Telekom, KL

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 310 meter (1,017 kaki)
 • Tarikh siap dibina: 2003
Menara Telekom yang terletak di kawasan Lembah Pantai di KL sinonim dengan rekaan rebung buluh.
Menara inovatif ini terkenal dengan taman gantung yang yang melatar di bahagian luarnya, serta bentuk uniknya yang direka bagi meningkatkan aliran udara dan mengurangkan penggunaan tenaga.
Kos pembinaannya mencecah AS$150 juta (sekitar RM620 juta)! Memang patutlah ia mampu menjimatkan penggunaan tenaganya!
Selain menjadi pejabat syarikat gergasi tempatan, ia juga menempatkan banyak syarikat multinasional ternama seperti Mercedes-Benz, Unilever, dan Malaysia Airlines, Menara Telekom juga menempatkan kemudahan sukan dan teater dengan kapasiti 2,500 tempat duduk.

6) The Astaka Tower A, Johor Bahru

bangunan tertinggi malaysia, bangunan tertinggi, klcc, suria klcc, menara trx, komtar, PNB 118
 • Ketinggian: 278.8 meter (915 kaki)
 • Tarikh siap dibina: 2018
Astaka Tower A di Johor Bahru adalah menara tertinggi di Malaysia yang terletak di luar Kuala Lumpur, menduduki tangga kelima dalam senarai bangunan tertinggi di Malaysia.
Astaka Tower A adalah salah satu daripada dua menara yang menaikkan seri latar langit Johor Bahru, membentuk sebuah kompleks kondominium mewah yang menawarkan pemandangan menakjubkan seluruh banda Johor Bharu untuk penghuninya.
Pembangunan ini merupakan salah satu tunjang pelaburan asing, dengan sebilangan besar harta eksklusif dibeli oleh warganegara Singapura.
Di samping menempatkan lebih 400 unit kediaman, pembangunan oleh One Bukit Senyum ini juga merupakan sebuah hotel, ruang runcit F&B, suite pejabat, dan menara pejabat perniagaan khusus.
Dengan penthouse mewah berkeluasan lebih dari 5,000 kaki persegi, Astaka benar-benar menawarkan pembelinya kehidupan yang serba mewah.
Yang pasti, semua bangunan ini cantik kan! Sekaligus memberikan imej positif terhadap pelabur-pelabur asing di luar sana untuk terus melabur di dalam Malaysia.
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru