Hias Semula Atau Ubah Suai Rumah, Mana Satu Pilihan Hati?

PropertyGuru Editorial Team
Hias Semula Atau Ubah Suai Rumah, Mana Satu Pilihan Hati?
Sebenarnya banyak istilah digunakan untuk merujuk kepada proses ubah suai dan hias semula, seperti “renovation”, “refurbishment”, “remodelling” dan “restoration”.
Tetapi, jargon teknikal dan undang-undang ini agak rumit hendak difahami kebanyakan orang, kerana itu kami sediakan panduan paling ringkas untuk anda tentang beza hias semula dan ubah suai rumah.
Perkara teknikal yang rumit kita serahkan kepada pakar, tetapi selaku pengguna, kita juga perlukan pemahaman asas tentang hias semula dan ubah suai rumah.

Hias vs Ubah?

Menghias semula bermaksud mengubah hiasan dalaman hartanah tanpa melibatkan perubahan besar struktur bangunan, manakala mengubah suai selalunya melibatkan perubahan kecil atau besar struktur bangunan.
Perumpamaan paling mudah beza antara ubah dan hias, adalah gunting dan “trim” rambut kita. Anda pergi kedai rambut, apa permintaan anda kepada tukang gunting?
Jika anda hanya mahukan “trim” atau kemaskan rambut atau hitamkan rambut yang beruban atau berdandan ke majlis makan malam, itu sama seperti konsep menghias rumah paling mudah. Tidak ada perubahan struktur besar yang diperlukan, cukup merapikan dan mencantikkan ruang.
mengubahsuai, mengubah suai
Tetapi, jika anda mahu rambut dipotong, warnakan rambut hitam kepada perang mat saleh atau lebatkan rambut yang menipis, itu adalah konsep mengubah suai rumah. Ada perbezaan besar struktur yang mengubah ruangan dalam rumah anda.
Jangan pandang remeh, potong rambut panjang jadi pendek boleh buat orang menangis, begitu juga mengubah suai rumah boleh buat akaun bank anda menangis!
Jadi, perbezaan asas antara hias dan ubah suai rumah adalah: Adakah wujud perbezaan besar struktur?
Perkara ini penting bukan sahaja untuk memudahkan anda buat bajet, tetapi juga bagi memastikan anda patuh peraturan yang digariskan pihak berkuasa. Tersilap langkah, semuanya boleh jadi caca merba.

1) Hias Untuk Cantik Dan Nilai

Sebenarnya banyak sebab orang menghias semula, tetapi selepas kami selidik dan baca, kami percaya ada dua sebab asas untuk anda menghias semula.
Pertama, tentulah untuk mencantikkan ruang. Sudah nama pun menghias, mestilah mahu jadi cantik. Walaupun cantik itu subjektif dan semua orang ada selera masing-masing, tetapi matlamat utama menghias semula adalah untuk mencantikkan ruang.
mengubahsuai, mengubah suai
Ia boleh dilakukan dengan mengecat semula, meletakkan perabot atau barangan baru dan kemaskan susun atur ruang. Pendek kata, kalau boleh DIY (buat sendiri), itu adalah menghias semula.
Faktor kedua untuk menghias semula adalah untuk naikkan nilai hartanah anda. Terutama jika hartanah anda adalah kediaman pasaran sewa yang lengkap perabot.
Penyewa sekarang makin bijak, mereka akan berunding habis-habisan untuk harga sewa terendah kalau rumah anda nampak setinggan tetapi harga sewa macam unit kondominium tepi KLCC.
Jangan tidak tahu, ada khidmat hias semula khas untuk naikkan harga sewa kediaman anda. Bijak kan?
mengubahsuai, mengubah suai
Begitu juga jika anda mahu menjual hartanah anda, perlulah pastikan rumah itu dalam suasana terbaik, supaya bakal pembeli boleh membayangkan bagaimana mereka akan tinggal di rumah itu.
Hias semula adalah pilihan terbaik jika anda mahu yakinkan bakal pembeli kerana ia tak perlukan modal besar, sekadar untuk meraih keyakinan pembeli yang rumah anda istimewa dan berbaloi dibeli dengan harga terbaik.

2) Hias Ikut Gaya, Bukan Trend

Kami percaya kepada mantra “fashion fades, style is eternal” yang diucapkan pereka fesyen Perancis terkenal, Yves Saint Laurent, dalam semua perkara melibatkan tata cara rekaan.
Ramai orang terlalu mengikut fesyen atau trend semasa dalam hias semula rumah, malangnya selepas beberapa ketika mereka menyedari yang hiasan dibuat tidak kena dengan kemahuan peribadi dan terpaksa menghiasnya semula. Kan membazir?
Disebabkan itu, penting untuk anda mengenalpasti gaya yang anda sukai dan menepati kehidupan anda.
Jangan kerana trend semasa yang cenderung kepada gaya Scandinavian ala IKEA yang putih bersih dan minimalis, anda juga terikut-ikut mahukannya walaupun anda ada anak kecil yang berisiko tinggi mengotorkan sofa dan dinding putih gading anda.
mengubahsuai, mengubah suai
Anda boleh mula belajar dengan melihat pelbagai contoh gaya dan mengubahsuainya dengan citarasa anda. Jadikannya “personal” dan kekal bertahan dengan edaran masa.
Fokus kepada beberapa aspek misalnya jika anda sukakan corak geomatrik, terapkannya dalam pelbagai barangan dan corak rekaan hiasan rumah anda.
Pemberian tumpuan kepada beberapa aspek yang anda suka, jika dibuat dengan betul akan menghasilkan hiasan yang menarik dan istimewa.
Sentuhan peribadi dalam hiasan semula rumah boleh menimbulkan keselesaan kerana ia menepati selera anda. Tidaklah rasa seperti masuk bilik pameran kedai kerana terlalu mengikut trend semasa.
mengubahsuai, mengubah suai

3) Hias Sendiri Boleh Pening Kepala!

Ramai orang beranggapan kerja hiasan rumah mudah dan senang. Betul, boleh DIY tetapi kalau tiada ilmu dan pengalaman, hasilnya memang tak berapa elok.
Disebabkan itu penting untuk menuntut ilmu asas hiasan dalaman. Tidaklah main campak semua benda, tetapi hasilnya boleh buat anda pening kepala.
Pernah tengok beza kerja pereka hiasan dalaman profesional dengan amatur? Nampak tak beza daripada pelbagai aspek seperti susun atur ruang, pencahayaan, pengudaraan dan kekemasan.
mengubahsuai, mengubah suai
Proses hiasan semula boleh memeningkan kepala kalau tidak mahu belajar. Bagi kami, ini adalah antara kelemahan utama projek hias semula yang dibuat sendiri.
Kebanyakan orang melakukan “trial and error”, pengalaman akan mematangkan dan sikap cari ilmu setiap kali mahu melakukannya akan memudahkan projek hias rumah.
Anda juga boleh aplikasikan tips Rancang, Pilih, Jimat (RPJ) kami ini untuk mudahkan anda memulakan projek hias rumah.

4) Ubah Suai Untuk Ruang Impian

Bagi memahami konsep ubah suai, satu faktor sahaja perlu dipertimbangkan, apakah ruang idaman anda?
  • Mahu luaskan dapur atau bilik dan perlu runtuhkan dinding penghadang ruang? Itu ubah suai.
  • Mahu baiki sistem pendawaian elektrik atau perpaipan di rumah anda? Itu ubah suai.
  • Mahu angkat siling atau bumbungkan ruangan luar rumah? Itu ubah suai.
Pendek kata, apa sahaja kerja yang memerlukan tenaga profesional, itu adalah ubah suai!
mengubahsuai, mengubah suai
Ubah suai dilakukan untuk mewujudkan ruang impian anda. Banyak kerja perlu dibuat, perlu upah orang yang mahir, bajet boleh tahan besar dan kadang-kadang perlukan permit kelulusan pihak berkuasa.
Anda kena teliti bab ini, kalau tidak silap-silap boleh kena saman. Tidak tahu? Itu bukan alasan ya, undang-undang tetap terpakai walau kita tak tahu ia adalah kesalahan. Jadi, ubah suai memerlukan rundingan dengan kontraktor bertauliah yang boleh membantu anda.

5) Ubah Suai Idaman Untuk Memori

Ubah suai lah yang menghasilan ruangan idaman adalah untuk memori indah anda.
Rumah pertama yang dibeli selepas bertahun menyimpan dan anda mahukan perasaan bangga menjadi pemilik rumah. Atau rumah untuk membina keluarga dan anda mahukan ruangan terbaik untuk mereka.
Apa sahaja alasan, sebaik sahaja anda memutuskan untuk mengubah suai bagi mewujudkan ruangan terbaik, ia akan mencipta memori indah. Ada hubungan istimewa dengan rumah itu dan kerana itu ia perlu dibuat sebaik mungkin.
mengubahsuai, mengubah suai

6) Ubah Suai Perlukan Ongkos Besar!

Jika anda orang yang berkemampuan, ubah suai seluruh rumah boleh dibuat sekali harung. Tetapi, jika anda kurang mampu, lakukannya berperingkat mengikut kemampuan semasa.
Kerana ubah suai selalunya berkos tinggi disebabkan kerja-kerja teknikal yang diperlukan. Kos ubah suai ini juga dipengaruhi oleh bahan material dan lokasi kediaman.
Mestilah tidak sama kosnya jika rumah anda di Damansara, Kuala Lumpur berbanding ubah suai rumah di Kota Bharu, Kelantan.

Tiada Jalan Pintas, Semua Bergantung Kepada Matlamat

Seperti yang kami sebut di atas, mengubah suai atau menghias rumah sangat bergantung kepada matlamat anda.
Jika anda mahukan ruangan cantik dalam rumah tanpa kos tinggi atau mahu menaikkan nilai hartanah, menghias semula adalah pilihan terbaik.
Tetapi, jika anda mahukan ruangan idaman untuk mencipta memori terindah di rumah anda, mengubah suai adalah pilihan terbaik untuk anda.
Selalunya juga, projek ubah suai dan hias semula ini saling berkait, yang paling penting anda tahu gaya dimahukan dan bajet anda.
Misalnya, kerja transformasi rumah dibuat Puan Raja Nor Fazura ke atas rumah teres dua tingkatnya ini. Beliau hanya mengeluarkan kos sekitar RM35,000 untuk kerja ubah suai tertumpu kepada ruangan dapur dan hiasan semula tertumpu di ruang tamu. Hasilnya memang menawan.
mengubahsuai, mengubah suai
mengubahsuai, mengubah suai
Pendek kata, tidak ada jalan pintas untuk memilih ubah suai atau hias semula, semuanya bergantung kepada matlamat anda.
Kami sudah mudahkan dan senaraikan beberapa kelebihan dan kekurangan kedua-dua kaedah ini yang anda boleh gunakan untuk buat keputusan dengan bijak. Selamat meneroka dan bereksperimen!
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.