Ruma Puteh Dan 15 Kafe Terbaik Di Selangor Dan KL 2021!

Tramizi Hussin
Ruma Puteh Dan 15 Kafe Terbaik Di Selangor Dan KL 2021!
Bila kali terakhir anda ke kafe untuk lepak-lepak jumpa kawan? Ramai antara kita rasanya dah setahun tak buat begitu.
Memandangkan sekarang PKP dah banyak kelonggaran dan aktiviti ekonomi termasuk kafe dah dibenar beroperasi, seronok juga kalau keluar lepak-lepak kan? Tapi, jangan lupa patuhi SOP ditetapkan! Kalau tak melayang RM10,000
Jadi, kami senaraikan kafe di Kuala Lumpur dan Selangor yang anda boleh kunjungi sekarang berserta projek hartanah yang berada di sekitarnya.
Sebabnya beberapa kawasan yang kami senaraikan ni berdasarkan kajian Property Market Index kami memang harga permintaan menurun ketika musim COVID-19 ni.
Jadi, jom tengok! Sambil lepak makan-makan mana tahu ternampak hartanah berkenan di hati.

1) Ruma Puteh, Titiwangsa

ruma puteh, rumah putih, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit: eatdrinkkl.blogspot.com
Ruma Puteh ni antara kafe yang semakin jadi tumpuan ramai. Dahulunya kediaman tapi kini menjadi kafe lawa, deco hiasan dalamannya memang ‘instagramable’. Siap ada taman lagi untuk tenangkan fikiran sesuai dengan namanya, rumah putih.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Sesuai dengan namanya, putih jadi warna dominan di kafe ni. Perabotnya pula diwarnakan dengan warna terang seperti merah, hijau, biru dan unsur tembaga. Memang terbaik untuk lepak-lepak lepas setahun berkurung dalam rumah.
Menu pilihan
  • Lontong darat (RM21.90)
  • Kacang phool (RM20.90)
  • Laksa bugis (RM19.00)
  • Nasi Kerabu Puteri Saadong (RM22.90)
Waktu operasi
  • Selasa-Ahad (11 am – 10 pm)
  • Tutup: Isnin
Alamat
  • 60A, Jalan Kuantan, Taman Tasik Titiwangsa, 54200 Kuala Lumpur

2) Core by The Mechanics, Cheras

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Deco kafe ni tak ubah seperti dalam majalah! Dengan konsep minimalis serba ringkas dan warna putih, kelabu dan hitam memenuhi ruang, memang mendamaikan.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Paling unik, kemasan luaran Core by The Mechanics ni pun memang minimalis sungguh. Dengan hanya simen konkrit dan tanda nama yang sangat ringkas.
Menu pilihan
  • Big Breakfast (RM28.00)
  • Fried Chicken Burger (RM24.00)
  • Natsu (RM18.00)
  • Rose Latte (RM12.00)
Waktu operasi
  • Rabu – Isnin (11 am – 10 pm)
  • Tutup: Selasa
Alamat
  • Ground Floor, D-G-12, Medan Connaught, No.1, Jalan 3/144A, 56000, Cheras, Kuala Lumpur

3) Lisette’s Cafe and Bakery, Bangsar

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Di Bangsar dan kawasan sekitarnya, memang terdapat banyak kafe menarik yang jadi tumpuan ramai. Setiap satunya ada kelebihan tersendiri, tetapi menariknya di Lisette’s Café and Bakery ni adalah ruang masuknya yang seperti taman dalam bandar, teduh dan sejuk je mata memandang.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Dinding mereka juga berbunga-bunga, yang berubah ikut tema tertentu. Manalah tahu sempena 2021 ni mereka nak “all out” sebab orang ramai dah mula keluar balik, bolehlah bergambar habis-habisan.
Menu pilihan
  • Black Rice Nasi Lemak (RM28.00)
  • Crispy Duck Mantou (RM26.00)
  • Pecan Dacquoise Pavlova (RM15.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Ahad (8 am – 10 pm)
Alamat
  • 8, Jalan Kemuja, Bangsar, 59000, Kuala Lumpur

4) What’s on Tap, Mont Kiara

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Jika anda penggemar kopi tapi tak berapa suka sangat kek dan manisan, bolehlah berkunjung ke What’s on Tap di Beverly’s Hills Malaysia ni. Pilihan kopi yang ada memang pelbagai.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Hiasan dalamannya pula minimalis industri warna putih yang menggambarkan ketelitian dan keseriusan mereka dalam proses menyeduh kopi.
Menu pilihan
  • Orange Nitro Fizz (RM18.00)
  • Sparkling Long Black (RM12.00)
  • Chocolate Valrhona (RM13.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Jumaat ( 8 am – 6 pm)
  • Sabtu, Ahad dan Cuti Umum ( 9 am – 5 pm)
Alamat
  • Plaza Mont Kiara @ B-G-05, 2 Jalan Kiara,
    Mont Kiara, 50480 Kuala Lumpur

5) Kita Dining, Bukit Damansara

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit pic: eatdrinkkl.blogspot.com
Gabungan warna pastel tapi tak membosankan dengan dekorasi moden dan makanan sentuhan tradisi di sini memang mengasyikkan. Terletak di kawasan tumpuan di ibu kota, Kita Dining menjanjikan pengalaman berharga untuk pelanggannya.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Menu pilihan
  • Kita Platter (RM32.00)
  • Avo & Labu (RM28.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Ahad (7.30 am – 7 pm)
Alamat
  • 47, Jalan Dungun, Damansara Heights, Kuala Lumpur.

6) POKOK, KL

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Keunikan POKOK KL ni adalah ia terletak dalam kawasan asrama pelajar! Kalau pertama kali datang, memang was-was nak masuk dan park dalam kawasan asrama tu.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Tapi, sebaik saja anda memasuki kawasan restoran, ia berubah sama sekali. Kafe ini terletak dalam rumah kaca, duduk dalam pun nampak rimbunan hijau diluar. Tak terasa berada di kafe tengah Kuala Lumpur.
Menu pilihan
  • Nasi Lemak Bomb (RM25.00)
  • Cili Padi Pesto Pasta (RM20.00)
  • Rosemary Grilled Whole Chicken Leg (RM28.00).
Waktu operasi
  • Ahad-Isnin (10 am – 8 pm)
Alamat
  • MAHSA Avenue, Block B, Jalan Elmu, off Jalan Universiti, 59100 Petaling Jaya, Kuala Lumpur.

7) Dou Dou Bake, Petaling Jaya

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit pic: malaymail
Kafe ni viral sebab orang beratur sejak jam 7 pagi nak beli roti dan pastrinya. Bukan mudah nak buat, apatah lagi sekarang orang tak berapa gemar keluar rumah.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit pic: eatdrink.my
Susun atur dalaman Dou Dou Bake bercirikan industri dengan sentuhan konkrit, kayu dan besi ja. Persekitarannya pula berkonsepkan “kasar dan gasar”, sekali tengok macam padang pasir tak terjaga. Tapi, kebijakan mengadunkan sentuhan membuatkannya unik. Bolehlah cuba!
Menu pilihan
  • Iced Latte (RM13.00)
  • Cinnamon Orange Zest Bun (RM10.00)
  • Kaffir Lime Drizzled Loaf (RM10.00)
  • Cardamom Bun (RM10.00)
Waktu operasi
  • Ahad-Khamis (7.30 am – 7 pm)
  • Jumaat- Sabtu (7.30 am- 10 pm)
Alamat
  • 38, Jalan SS 4c/5, Taman Rasa Sayang, 47301 Petaling Jaya, Selangor.

8) White Sand Café, Empire Damansara

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kafe yang menyifatkan dirinya sebagai tempat seni dan gaya hidup ni terletak di kawasan komersial Empire Damansara.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Deco White Sand Café ni bak gaya Kepulauan Santorini di Greece, dengan gabungan batu-bata merah, warna putih dan biru, memang sesuai untuk berposing sakan.
Menu pilihan
  • Stone Pot Shrimp (RM26.90)
  • Grilled Mushroom Tartine (RM26.90)
  • Tom Yum Pasta (RM22.90)
Waktu operasi
  • Isnin – Khamis (9 am – 9 pm)
  • Jumaat – Ahad (9 am – 9 pm)
Alamat
  • Heritage Lane, Unit 13A, Empire Damansara, Jalan PJU 8/8A, Damansara Perdana, 47480 Petaling Jaya, Selangor.

9) Cake Jalan Tiung, Shah Alam

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Penggemar kek memang akan kenal nama Cake Jalan Tiung ni. Tempat pilihan ramai untuk sesiapa yang mengidam mahu makan kek yang sedap dan harga pun berbaloi.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Buat masa sekarang, ada dua cawangan di Shah Alam iaitu di Seksyen 4 dan Seksyen 9. Susun atur dan rekaan dalamannya tenang seperti dalam rumah saja, memang beri fokus untuk pencinta kek lepak-lepak dengan kawan dan keluarga.
Menu pilihan
  • Salted Caramel & Choc (RM14.00)
  • Breezy Sue Pavlova (RM13.00)
  • 4C’s Cookies (RM10.00)
  • Creampuffsaurus (RM7.00)
Waktu operasi
  • Seksyen 4: Isnin – Jumaat (11 am – 6 pm), Sabtu & Ahad (10 am – 6 pm)
  • Tutup: Selasa.
  • Seksyen 9: Isnin – Ahad (12 pm – 6 pm).
  • Tutup: Khamis
Alamat
  • No. 9, Jalan Sukun 4/7, Seksyen 4, 40000 Shah Alam, Selangor
  • 31-M (first floor), Jalan Tengku Ampuan Zabedah J 9/J, Seksyen 9, 40100 Shah Alam, Selangor.

10) Cartel Coffeeshop, Bangi

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Keunikan Cartel Coffeeshop, selain guna kontena sebagai ruang makannya, ia juga terletak di tepi padang. Sambil-sambil makan tu boleh tengok orang bersenam kan. Ironi…
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Rekaan dalamannya cukup maskulin dengan deco bertemakan “godfather”. Ruangan bawah kafe dibina daripada kontena dan ada ruangan terbuka di tingkat atasnya. Memang menarik untuk lepak-lepak malam hari hirup udara Bangi yang segar.
Menu pilihan
  • Chicken Grilled Burger (RM22.90)
  • Supreme Molten Cheese Beef Burger (RM22.90)
  • Creamy Tomyam (RM21.90)
  • Mix Grill (RM32.90)
Waktu operasi
  • Selasa- Jumaat (3 pm – 10 pm)
  • Sabtu & Ahad (12 pm– 10 pm)
  • Tutup: Isnin
Alamat
  • Seksyen 15, Bandar Baru Bangi, Selangor.

11) New Chapters by The Owl, Subang

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Terletak di One Space, nak lebih mudah cari The Square, New Chapters by The Owl ni terletak berhampiran dengannya.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Hiasan dalamannya ringkas dengan siling tinggi dan tingkap kaca besar membuatkan ruangnya nampak lebih luas dengan cukup cahaya masuk. Meja marmar dan rona kuning lembut memang comel je kafe ni.
Menu pilihan
  • Rebecca Waffle (RM18.00)
  • Milo Dinosaur Waffle (RM15.00)
  • BLB- Breakfast Lean Beef (RM18.00)
  • Seasalt Mixed Fries (RM12.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Ahad ( 10 am – 9 pm)
Alamat
  • G.01, G.02 & G.03,
    Ground Floor The Square @ One City,
    Jalan USJ 25/1C,
    47650 Subang Jaya, Selangor.

12)The Botanist Garden, Cyberjaya

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Sesiapa yang sukakan kehijauan memang The Botanist Garden ni mesti dikunjungi. Kafe dua tingkat dengan hiasan dalamannya menggunakan unsur kayu memang sejuk je mata memandang.
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Menu pilihan
  • Botanist Big Breakfast (RM30.00)
  • Polo Lamb Burger (RM15.00)
  • Salmon Run (RM18.00)
Waktu operasi
  • Selasa – Ahad ( 8.30 am hingga 5 pm)
  • Tutup: Isnin
Alamat
  • GP3A-03M, LEVEL 3M, Tamarind Square, Persiaran Multimedia, 63000 Cyberjaya

13) Bukku Cafe, Klang

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit pic: thefoodbunny.com
Dengan rekaan minimalis gaya Jepun, Bukku Café ni seperti namanya dilengkapi dengan hiasan buku dan rak buku dipenuhi dengan jar berisi kopi. Bau buku dan kopi? Memang asyik!
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kredit pic: thefoodbunny.com
Menu pilihan
  • Salted Egg Yolk Croissant (RM7.50)
  • Roasted Emperor Herbal Chicken Rice (RM15.00)
  • Extra Dark Chocolate (RM15.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Ahad (10 am – 5 pm)
Alamat
  • No.1, Jalan Singgahsana 4A/KU5, Bandar Bukit Raja, 41050 Klang, Selangor

14) Ra-ft Café, Sungai Buloh

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kafe ni anda bukan je boleh datang minum kopi, tapi juga boleh beli biji kopi dari Colombia, El Salvador, Brazil dan Indonesia yang dipanggang sendiri. Menarik kan?
ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Ra-ft Café juga menawarkan masakan Barat dan Itali dengan sentuhan pengaruh Asia. Ia juga mempunyai beberapa cawangan lain di Ampang dan Mont Kiara.
Menu pilihan
  • Brisket beef sandwich (RM18.00)
  • Beef Lasagna (RM30.00)
  • Cold Brewed (RM8.00)
Waktu operasi
  • Isnin – Ahad (9 am – 6 pm)
Alamat
  • IGBIS Grounds, Jalan Sierramas Utama, Sierramas, 47000 Sungai Buloh, Selangor

15) Little Salty Café, Ampang

ruma puteh, kafe, cafe, hartanah untuk dijual, hartanah untuk disewa, bangsar, titiwangsa, ampang
Kafe unik terletak di Bukit Ampang ni menawarkan sesuatu yang tak banyak kafe lain boleh tawarkan iaitu pemandangan seluruh Kuala Lumpur yang membolehkan anda melihat keseluruhan suasana pencakar langit ibu kota termasuklah Menara Berkembar Petronas dan Menara KL.
Jadi, kalau nak minum-minum romantik sambil tengok langit malam Kuala Lumpur, Little Salty Café ni pilihan terbaik!
Menu pilihan
  • Kimchi Chicken Cheese Baked Rice (RM15.00)
  • Shreded Cabbage Smoke Duck Rice (RM15.00)
  • Japanese Smoke Salmon Salad (RM15.00)
Waktu operasi
  • Selasa – Ahad (12 pm- 10 pm)
  • Tutup: Isnin
Alamat
  • Lot 9270 Bukit Ampang Permai, Bukit Ampang, Off, Jalan Hulu Langat, 68000 Ampang, Selangor.
Panduan Relevan

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru