Ketahui Cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!

Alia Tamezi
Ketahui Cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!
Semenjak HOC dilaksanakan dua tahun lepas, semakin ramai yang akhirnya mampu membeli rumah pertama mereka. Bukan main seronok masing-masing bila dapat kunci rumah baru kan?
Ada juga yang tak sabar-sabar nak deko rumah baru. Dapat saja kunci, terus pergi cari perabot sana-sini. Mana tidaknya, pertama kali dapat miliki hartanah sendiri, hati siapa yang tak berbunga, kan?
Teruja punya pasal, sampai terlupa nak buat ‘home inspection’! Lepas 5 tahun duduk rumah baru, mulalah dinding retak sana-sini, paip bocor, lantai kembung. Masa ini, nak salahkan siapa?
Sebab itulah kena sentiasa beringat, suka-suka juga, tapi jangan sampai anda abaikan benda wajib kena buat lepas dapat kunci rumah iaitu periksa defect rumah!
Jangan terkejut kalau masih ada yang tak ambil peduli tentang pemeriksaan defect ini. Belum lagi sebut tentang tempoh Defect Liability Period (DLP), mesti terkebil-kebil memikirkan apa benda pula DLP ini?

Apa Itu Defect Liability Period (DLP)?

Ha, Defect Liability Period (DLP) ini adalah tempoh yang menjadi tanggungjawab pemaju untuk membaikpulih sebarang kerosakan hartanah iaitu bermula dari tarikh anda terima hak milik mutlak kekosongan serta kunci hartanah anda sehingga waktu-waktu tertentu.
Ketahui Cara-cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!
Pendek kata, DLP ini ibarat konsep warranty atau jaminan bagi sesuatu barang yang anda beli. Contohnya peti ais, TV dan sebagainya yang mana anda boleh tuntut warranty untuk pembaikan jika berlaku kerosakan dalam tempoh tertentu secara percuma.
Kebiasannya, DLP yang diberikan cuma 24 bulan. Sepanjang tempoh 2 tahun inilah anda wajib periksa defect pada mana-mana bahagian rumah terutamanya yang berkaitan dengan salur paip, elektrik dan struktur dinding.
Tapi, anda kena tahu yang tak semua defect anda boleh claim dari pihak pemaju. Jadi, lebih baik anda tanya dahulu pemaju rumah anda tentang jenis-jenis kerosakan yang boleh dituntut secara percuma.
Pemaju selalunya sudah ada piawai borang tersendiri serta senarai semak jenis-jenis kerosakan yang boleh dituntut. Anda hanya perlu periksa defect dan tandakan pada mana-mana bahagian yang perlu dibaiki sahaja.
Sekarang anda sudah pun tahu betapa pentingnya DLP sebelum masuk rumah baru. Persoalannya macam mana sebenarnya cara nak periksa defect ini? Apa alatan yang diperlukan? Berapa pula kos yang anda perlu keluarkan?
Ya, memang ada banyak perkhidmatan yang menawarkan servis home inspection di luar sana. Tapi, sanggup ke nak berbelanja lebih lagi untuk servis yang anda boleh buat sendiri?
Jangan risau, tak banyak pun kos yang diperlukan kalau anda betul-betul ikuti cara-cara DIY untuk pemeriksaan defect rumah baru yang akan kami kongsikan ini. Kalau nak tahu, teruskan membaca!
Lihat hartanah untuk dijual

Alatan Yang Diperlukan Untuk Periksa Defect Rumah Baru

1) Pen penanda (marker pen) dan kertas

Sebelum anda mulakan pemeriksaan rumah baru, anda wajib ada 2 benda ini. Senang nk catat info-info kerosakan seperti ukuran dan saiz. Kalau terlupa bawa, guna telefon pintar pun boleh!

2) Pita pelekat (masking tape)

Ini sangat diperlukan untuk membuat tanda bahagian rumah yang defect. Lebih elok pilih pita pelekat berwarna coklat gelap atau biru supaya senang nampak bila pemaju datang nanti!

3) Kerusi pendek/tangga

Agak susah dan merbahaya kalau nak lakukan pemeriksaan defect pada bahagian rumah yang lebih tinggi. Contohnya wayar lampu, kipas, saluran paip, dan dinding atas.
Itulah gunanya tangga supaya boleh periksa defect secara menyeluruh. Nak masuk rumah baru kan, kena pastikan semuanya sempurna dan selamat! Atau, beli saja kerusi pendek sudah memadai!

4) Tali pengukur (measuring tape)

Periksa defect bukan sekadar menentukan bahagian mana berlakunya kerosakan, tetapi pada sebahagian ruangan tertentu, anda perlu mengukur jarak kerosakan tersebut.
Contohnya keretakan dinding atau kebocoran paip. Catatkan sekali ukuran tersebut sebagai bukti anda sudah melakukan pemeriksaan defect kepada pemaju.

5) Perjanjian jual beli dengan pelan lantai

Ketahui Cara-cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!
Daripada pelan lantai anda boleh tahu kebesaran sebenar bagi setiap ruang rumah anda. Jadi, dengan pita pengukur dan pelan, ukuran kerosakan anda akan lebih tepat. Mudah nak jelaskan pada pemaju nanti!

6) Batang pengetuk/Playar hidup

Alat ini akan bertujuan untuk mengetuk lantai atau jubin rumah baru anda. Dari situlah boleh tahu sama ada lantai rumah anda sebenarnya kosong atau separuh penuh!

7) Kamera dan lampu suluh

Ya! Kamera sangat penting untuk mengambil gambar-gambar kerosakan sebagai bukti kukuh kepada pemaju.
Rumah baru, sudah tentu belum sempat nak pasang lampu extra! Jadi, kenalah bawa lampu suluh sekali untuk teliti kerosakan pada ruangan rumah yang tersorok.

8) Alat elektroknik

Apa-apa alat elektronik seperti pengecas telefon atau lampu kecil boleh dibawa untuk menguji aliran elektrik pada setiap plug yang ada dalam rumah baru anda.
Sudah lengkap kesemuanya, barulah boleh mulakan kerja-kerja pemeriksaan defect. Tak susah mana pun kalau anda ikuti semua langkah-langkah ini dengan cermat.
Jom mulakan!
Lihat hartanah untuk dijual

Bahagian Rumah Yang Wajib Anda Periksa Defect & Kaedahnya

1) Bahagikan ruangan rumah mengikut kawasan

Nak mudahkan kerja anda, pecahkan setiap ruangan rumah kepada beberapa bahagian terlebih dahulu sebelum memulakan periksa defect. Contohnya, bahagian dapur, bilik air, bilik tidur, ruang tamu dan laman.
Jadi, lebih senang anda nak catat sebarang kerosakan mengikut susunan pemeriksaan. Tak timbul kekeliruan sama ada paip dapur atau bilik air yang memerlukan pembaikan yang berlainan.

2) Periksa siling

Dongak ke atas dan perhatikan siling rumah baru anda dengan teliti kot-kot ada bahagian yang renggang, bocor ataupun warna tidak sekata.
Ketahui Cara-cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!
Biasanya, banyak kes pemaju yang buat siling ala kadar sahaja. Itu yang senang terjadinya kebocoran sana sini. Kalau dibiarkan, boleh merebak tau!
Kesannya agak samar-samar dek kerana siling yang berwarna putih kapur. Cuba gunakan lampu suluh dan tangga supaya refleksinya lebih jelas kelihatan.

3) Periksa lantai/Jubin

Gelembung lantai antara kerosakan yang boleh dianggap sinonim dengan perumahan baru. Puncanya? Jubin kosong atau kurang bancuhan.
Biasalah, nak siap kerja cepat, mesti ada yang tak sempurna betul tak? Macam mana cara nak tahu? Ambil batang pengetuk atau playar hidup dan ketuk setiap lantai tersebut.
Awas! Jika tersilap ketuk, lantai boleh retak atau pecah. Ketuk manja-manja sahaja, sekadar nak periksa bunyi rongga dan keretakan asal.

4) Periksa dinding

Periksa dengan teliti jika ada bahagian dinding yang retak, berlubang atau kesan air. Jangan lupa tandakan setiap kawasan defect tersebut dengan pita pelekat.
Ketahui Cara-cara DIY Periksa Defect Rumah Baru!
Ini mungkin jarang anda dengar, dinding rumah bengkok! Ya, memang ada kes yang rumah belum didiami lagi tapi dinding banyak yang bengkuk atau lekuk.
Jadi, pastikan dinding rumah baru anda semuanya lurus.

5) Periksa aliran elektrik pada plug

Ambil apa-apa alat elektronik yang anda bawa dan cucuk ke dalam setiap plug di rumah tersebut. Kalau ada tindakbalas, fuh, lega hati!
Ambil video sebagai bukti dan kemudian baru catat dalam borang defect tersebut. Oh, tandakan juga pita pelekat pada mana-mana plug yang tidak berfungsi ya.
Jangan lupa juga periksa lampu dan kipas sekali kalau ada. Jika tidak menyala, berkemungkinan suis renggang atau terbakar.

6) Periksa paip

Penting untuk anda periksa semua paip yang ada di dapur dan bilik air. Banyak kes yang paip longgar, bocor atau air perlahan berpunca dari tekanan air perlahan.
Bila dah tahu punca, anda sudah boleh mula menabung untuk pasang mesin pam air pula. Harga pam air boleh tahan mahal! Tapi, faedahnya berbaloi.
Alang-alang check tekanan air, cuba periksa saluran tersumbat. Caranya, buka paip sehingga air memenuhi lantai bilik air. Biarkan beberapa jam dan lihat sama ada masih bertakung atau tak.

Di Mana Ada Kemahuan Di Situ Ada Jalan

Pemeriksaan defect sebelum masuk rumah baru ternyata bukan benda yang anda boleh ambil remeh. Kalau terlepas tempoh DLP, keluar duit tabung sendirilah jawabnya nak betulkan defect!
Kalau anda rasa malas nak periksa defect secara DIY, tak mengapa. Di luar tu ada banyak yang menawarkan servis pemeriksaan defect secara menyeluruh.
Harga pun boleh tahan juga sebab ada golongan professional yang periksa defect! Kalau anda ada bajet, kenapa tidak? Di mana ada kemahuan di situ ada jalan, betul tak?
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru

Kalkulator Pembiayaan Semula

Ketahui penjimatan anda boleh dapat dengan pembiayaan semula pinjaman perumahan anda