Antara Dua – Membeli Atau Menyewa Rumah Di Malaysia?

PropertyGuru Editorial Team
Antara Dua – Membeli Atau Menyewa Rumah Di Malaysia?
Anda berada di persimpangan dilema? Ibu bapa anda mungkin telah menyakinkan anda untuk terus menetap selama-lamanya di rumah pusaka mereka, namun rakan-rakan anda pula bergembira mengambil langkah sebaliknya apabila menyewa rumah.
Berita baiknya, tiada jawapan yang betul atau salah! Membeli atau menyewa adalah sesuatu yang subjektif, bergantung pada keadaan, dan pilihan peribadi anda. Percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan.
Berikut adalah beberapa faktor penting yang harus anda pertimbangkan, sebelum anda menandatangani surat perjanjian jual beli.

1) Bagaimanakah Kedudukan Kewangan Anda?

Apa saja pilihan yang sedang anda pertimbangkan, kedua-duanya memerlukan komitmen kewangan yang besar.
Sekiranya anda tidak melakukan pengiraan dan perancangan sewajarnya terlebih dahulu, anda boleh terjebak dengan hutang yang menimbun dalam sekelip mata.
Pertama sekali, tanya pada diri anda soalan asas berikut, untuk mendapatkan idea kasar:
  • Sekiranya anda berhasrat untuk menyewa, adakah kos sewa akan memakan separuh daripada gaji bulanan anda?
  • Jika anda berhasrat untuk membeli rumah sekarang, adakah anda mampu untuk membayar wang pendahuluan (down payment) sebanyak 10%?
  • Adakah anda layak mendapat skim perumahan kerajaan?
should-buy-or-rent-4

2) Berapakah Nisbah Harga Sewa?

Ramai orang mendakwa bahawa para penyewa merupakan golongan yang paling rugi dalam pasaran hartanah.
Mereka membayar bayaran sewa selama bertahun-tahun, hanya untuk memperkayakan pemilik rumah mereka, namun pada akhirnya tidak memiliki rumah sendiri.
Walau bagaimanapun, bukan semua pembelian rumah adalah tawaran yang baik. Untuk mengetahui sama ada membeli atau menyewa rumah adalah pilihan yang bijak daripada segi ekonomi, anda boleh mengira nisbah harga sewa rumah.
Nak tahu? Inilah cara pengiraannya:
Nisbah harga sewa = Kos purata rumah tersenarai / Jumlah sewa rumah tahunan

Tips PropertyGuru

Nisbah harga sewa menunjukkan bilangan tahun bayaran sewa untuk menampung harga kos sebuah rumah.

Contoh mudah, kos purata pembelian hartanah di Malaysia ialah RM300,000. Sewa bulanan hartanah yang anda inginkan adalah sebanyak RM1,800, manakala kos sewa tahunan ialah RM21,600.
Oleh itu, pengiraannya adalah = 300,000 / 21,600 = 13.88
Nisbah harga sewa untuk hartanah tersebut menunjukkan bahawa anda memerlukan bayaran sewa selama hampir 14 tahun untuk menandingi harga kos rumah!
Dalam kata lain, jika anda berhasrat untuk tinggal lebih dari 14 tahun, membeli rumah itu mungkin lebih baik daripada menyewa.
should-buy-or-rent-1

3) Berapa Lamakah Tempoh Tinggal Yang Anda Inginkan?

Adakah anda mencari tempat tinggal sementara? Atau anda mencari rumah untuk didiami seumur hidup anda?
Jika anda merancang untuk tinggal dalam jangka waktu yang singkat selepas membeli rumah, ia mungkin tidak berbaloi daripada segi wang Ringgit.
Selain daripada kos pendahuluan yang tinggi seperti wang pendahuluan dan pelbagai yuran guaman, terdapat juga bayaran berulang yang perlu anda bayar semasa membeli sesebuah rumah.
Ini termasuk cukai harta dan kos penyelenggaraan rumah. Semua perbelanjaan ini mungkin tidak berbaloi jika anda hanya melihat tempoh tinggal jangka pendek.

4) Apakah keperluan dan pilihan anda?

Mengetahui keperluan dan pilihan gaya hidup anda juga membantu dalam urusan menyewa dan membeli rumah.
Walaupun ini mungkin kelihatan tidak penting pada awalnya, ia memainkan peranan penting dalam membantu anda membuat keputusan.
should-buy-or-rent-2
Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan tempat yang berhampiran dengan sekolah yang bagus untuk anak-anak pada masa depan atau anda mungkin lebih suka tinggal di kawasan khas lagi meriah yang bersambung dengan pelbagai pengangkutan awam.
Selain itu, tidak seperti menyewa rumah, membeli sesuatu memberikan anda hak milik penuh (buat apa saja, bila-bila masa)!
Sekiranya anda hanya menyewa, anda mungkin dihalang oleh banyak perkara yang boleh dilakukan, ataupun tidak.
Sekiranya anda seorang yang cukup mementingkan reka bentuk kediaman dengan impian untuk mewujudkan kediaman yang sempurna, maka membeli rumah anda sendiri mungkin merupakan idea yang lebih baik.

Menimbang Kebaikan Dan Kekurangan Membeli Dan Menyewa Rumah Di Malaysia

Sekiranya anda masih menghadapi kesukaran untuk membuat keputusan, jangan risau, kami telah mempertimbangkan kebaikan dan kekurangan untuk anda dalam bentuk jadual.

Menyewa

Kelebihan
Kekurangan
Tiada kos pendahuluan yang tinggi seperti wang pendahuluan.
Kemungkinan untuk menemui tuan rumah yang teruk.
Tiada bayaran berulang seperti cukai harta dan kos penyelenggaraan.
Kenaikan yuran sewa secara mendadak yang boleh menyebabkan anda terpaksa berpindah.

Membeli

Kelebihan
Kekurangan
Berfungsi sebagai salah satu bentuk pelaburan.
Kos pendahuluan yang tinggi dan bayaran berulang.
Memiliki rumah sepenuhnya.
Kewangan terikat selama beberapa dekad.
Memilih antara membeli atau menyewa bukan mudah ibarat "di kanan penuh suka, dan di kiri penuh dusta". Tip terakhir untuk anda: Menurut David Bach, seorang jutawan swajaya, membeli rumah dianggap sebagai ‘laluan menuju ke arah kekayaan’.
Yang mana satu pilihan kalbu – membeli atau menyewa rumah? Tepuklah dada tanya selera!

Sekiranya anda rasa berkemampuan daripada segi kewangan dan mencari pelaburan jangka panjang, membeli rumah anda sendiri mungkin merupakan pilihan yang tepat untuk anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.