(Terkini Januari 2024) Siapakah Pemaju Perumahan Di Malaysia Yang Patut Anda Elak?

PropertyGuru Editorial Team
(Terkini Januari 2024) Siapakah Pemaju Perumahan Di Malaysia Yang Patut Anda Elak?
Malaysia sememangnya mempunyai banyak pemaju hartanah, dan ya, ia bagus – kita kan memerlukan tenaga kerja untuk membina rumah yang sempurna, bagi memenuhi permintaan di dalam pasaran.
Tetapi dengan ribuan pemaju perumahan di luar sana, pasti menimbulkan cabaran untuk anda memilih, terutama sekali dalam mengenalpasti pemaju yang tidak ‘beroperasi’ dengan baik (asasnya) dalam industri yang penting ini.
Apatah lagi, membeli hartanah adalah salah satu pelaburan paling penting dalam kehidupan seseorang.
Ya benar, sama ada anda seorang pemilik rumah yang teruja untuk membeli rumah pertama, atau pelabur hartanah yang berminat untuk mengembangkan portfolio mereka.
Tidak kiralah dari mana industri anda, anda perlu memastikan wang yang anda belanjakan adalah untuk aset bernilai yang padan dengan nilai yang telah anda bayar.
Jadi, bagaimana nak kenal pasti pemaju perumahan yang bagus di Malaysia? Berikut adalah beberapa langkah penting yang boleh anda pertimbangkan ketika membeli hartanah. Jom kita mula!

Perhatian Dan Pertimbangan Semasa Membeli Hartanah

Anda pasti tidak mahu terjun ke dalam kolam renang tanpa mengetahui sejauh mana kedalamannya bukan? Samalah juga dengan konsepnya di sini.
pemaju-utk-elak-1
Jadi, mengapa anda perlu terburu-buru membuat sebarang keputusan dalam pelaburan kewangan, tanpa membuat sedikit kajian, bukan?
Jadi, sekiranya anda ingin mengelakkan berlakunya ‘bencana’ akibat pilihan pelaburan hartanah yang teruk, adalah penting bagi anda untuk mempertimbangkan langkah-langkah ini.

1) Buat kajian

Ini merupakan langkah paling penting sebelum membuat sebarang pembelian hartanah, sama ada berkaitan perbandingan harga, atau kualiti pemaju. Sentiasa ambil masa untuk mengkaji dan mempertimbangkan pemaju.
Pemaju yang hebat kebiasaannya memiliki rekod prestasi yang baik, malah mempunyai kewujudan yang jelas di atas talian, mempamerkan hasil kerja mereka dengan bangga dalam pembangunan yang telah mereka siapkan.
Anda boleh menggunakan pendekatan ini untuk mengukur sejauh mana anda selesa untuk berurusan dengan pemaju-pemaju ini.

2) Periksa senarai hitam

Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan Malaysia sentiasa menyusun dan mengemaskini senarai pemaju yang disenarai hitam (anda boleh lihat di bawah).
pemaju-utk-elak-2
Yang pasti ada sebab kenapa pemaju-pemaju ini disenaraihitamkan – ini bermakna anda perlu mengelakkan diri dari membeli hartanah dari mereka yang berada di dalam senarai ini.
Anda bukan sekadar bakal kehilangan wang Ringgit, namun perkara-perkara lain boleh timbul dan akan membuat anda ‘gila’ dan tertekan!

3) Jangan ‘Google’ saja

Ya, kami faham! Internet memanglah bagus! Pada satu masa anda menonton video di YouTube, tahu-tahu selepas itu, anda membaca pula artikel menarik berkaitan pasaran hartanah di PropertyGuru.
Tapi anda boleh mengambil tindakan, lebih dari sekadar melayari Internet! Pembangunan hartanah yang sebenar sepatutnya memilki bukti fizikal, maksudnya tapak pembinaan yang sedang dibina.
Jangan pula menjadi pelabur internet yang main suka hati menyerahkan semua duit simpanan anda kepada pemaju entah siapa-siapa, sebelum memeriksa bukti pembangunan hartanah yang sedang dibangunkan.

4) Minta maklumat syarikat

Pemaju yang tidak jujur, malangnya akan didaftarkan sebagai syarikat swasta. Ini bermaksud mereka tidak berkewajiban untuk mendedahkan sebarang maklumat syarikat kepada orang ramai.
Namun pembeli yang bijak akan mencari informasi yang lebih terperinci dengan memohon maklumat yang diingini dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
pemaju-utk-elak-3
Ini sangat membantu untuk anda menyelidik siapa di sebalik syarikat pembangunan tersebut.
Jika terbukti pengarah syarikat tersebut mempunyai senarai syarikat yang gagal dan pelaburan yang teruk di bawah kendaliannya, lebih baik anda dimaklumkan dari awal-awal lagi, bukan?

5) Selidik jika tawaran diberi terlalu baik untuk menjadi kenyataan

Salah satu cara yang digunakan pemaju yang tidak jujur adalah dengan menawarkan pelabur yang tidak mengesyaki apa-apa, satu tawaran yang dilihat terlalu bagus untuk menjadi kenyataan.
Sekiranya anda ditawarkan kondo dengan 2 bilik tidur di Mont Kiara dengan harga RM30,000, jelas menunjukkan di sini bahawa seseorang terlupa untuk meletakkan ‘0’ tambahan pada harga, atau sememangnya mereka berselindung di sebalik kebenaran.
Jadi, sentiasa bertanyakan soalan sekiranya tawaran diberi terlalu bagus untuk anda, dan ambil masa untuk kenal pasti kenapa kebimbangan itu timbul di dalam hati anda.

6) Percayakan golongan profesional

Sekiranya anda was-was mengenai pembelian hartanah, mungkin sudah tiba masanya untuk anda merujuk dengan golongan profesional.
Apabila bercakap tentang ejen hartanah dan perunding, anda sentiasa boleh mencari golongan profesional industri yang berdaftar dengan badan industri terkenal seperti Institut Ejen Hartanah Malaysia (MIEA).
Janganlah pergi cari maklumat segera di forum Lowyat, pakar-pakar ini adalah saluran yang betul dalam memberikan pandangan yang bermanfaat kepada anda.
Lihat hartanah untuk dijual Lihat hartanah untuk disewa

Apakah Amalan Buruk Yang Perlu Anda Perhatikan?

Sama seperti mengecam telur yang busuk dari baunya, anda juga boleh ‘menghidu’ pemaju hartanah yang tidak jujur, dengan melihat tanda-tanda amalan buruk yang pernah diamalkan.
Terdapat banyak amalan tidak baik tertentu yang dilakukan oleh pemaju tidak bagus, dengan empat bidang utama dikenal pasti dalam senarai Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

1) Pemaju perumahan tanpa lesen

Setiap pemaju perumahan di Malaysia sepatutnya beroperasi dengan Permit Pengiklanan dan Lesen Pemaju (APDL). Sekiranya tidak, mereka bukan pemaju yang sah!
Mana-mana iklan oleh pemaju perumahan mesti menyertakan APDL. APDL ini akan memaparkan tarikh sah yang seharusnya dimohon untuk projek tersebut, mengesahkan mereka telah mendapat kebenaran dari Kementerian.
Sekiranya anda ragu sama ada ianya sah atau tidak, perhatikan nombor APDL dan hubungi Kementerian untuk pengesahan.
Biasalah, anda berkemungkinan perlu menunggu untuk membuat beberapa panggilan, namun pasti berbaloi andai anda boleh menyelamatkan diri dari kehilangan deposit RM30,000 kepada pemaju yang meragukan, betul tak?
Terdapat 60 pemaju yang disenaraihitamkan atas sebab tidak memiliki lesen, dan ini adalah antaranya:
 • Aghniyak Builders Sdn. Bhd.
 • Bulatan Mekar Sdn. Bhd.
 • CT Bakti Timor Sdn. Bhd.
 • Ikatan Darma Sdn. Bhd
 • Lasah Emas Sdn. Bhd.
 • OCH Properties Sdn. Bhd.
 • Pembinaan LS Sepakat Sdn. Bhd.
 • Visi Nusa Land Sdn. Bhd.
 • Andalas Development Sdn. Bhd.
 • Dataran Fajar Development Sdn. Bhd.
Semak senarai penuh di sini (dikemaskini pada 31 Januari 2024).

2) Pemaju perumahan dengan projek terbengkalai

Terdapat beberapa sebab mengapa sesebuah projek diabaikan, dari kerana pengurusan yang lemah, sehingga kepada aktiviti penipuan.
Sebilangan pemaju yang tidak jujur tidak berniat langsung untuk menghabiskan projek itu sama sekali. Mereka hanya mengambil pembayaran awal dari pelabur yang ketika itu tidak mengesyaki apa-apa, dan kemudiannya lari dengan wang tersebut.
Banyak projek yang diabaikan hanya disebabkan oleh tidak berpengalaman, dan kegagalan untuk melindungi diri dari perubahan keadaan pasaran.
Oleh itu, pastikan anda benar-benar yakin dengan kemampuan pemaju untuk menamatkan satu-satu projek.
Pemaju yang besar kebiasaannya memiliki pengalaman dan modal kewangan kukuh untuk menambahkan tahap keselamatan pembelian hartanah anda, dengan kemungkinan projek akan diabaikan jauh lebih rendah disebabkan oleh penutupan syarikat.
Bukanlah kami sarankan anda mengelak dari mencuba pemaju-pemaju kecil, namun risikonya amat tinggi, dan secara automatik memberi anda inspirasi untuk lebih tekun mendapatkan sebuah kepastian semasa membeli hartanah.
Ingat! Buat kajian selalu! Dan ini dia senarai 246 pemaju perumahan yang bertanggungjawab terhadap projek-projek yang terbengkalai:
 • Akrab Properties Sdn. Bhd
 • Arch Realty Sdn.Bhd.
 • Batu Gajah Development Sdn. Bhd.
 • Bersatu Maju Properties Sdn. Bhd.
 • Chean Chuen Development Sdn. Bhd.
 • Coral Land Corporation Sdn. Bhd.
 • Duta Nilai Sdn. Bhd.
 • Exact Management Sdn. Bhd.
Semak senarai penuh di sini (dikemaskini pada 31 Januari 2024).
pemaju-utk-elak-5

3) Pemaju hartanah yang tidak memenuhi tuntutan mahkamah

Bahagian penting dalam proses membuat aduan bagi menghalang pemaju tidak jujur untuk terus beroperasi, adalah menerusi Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.
Badan ini diperkenalkan pada tahun 2002 untuk mengawasi undang-undang di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966.
Tribunal ini adalah proses pertikaian yang dimudahkan untuk membenarkan pembeli rumah menuntut hak mereka kepada pemaju yang gagal menyiapkan pembangunan yang dijanjikan, atau melanggar Akta Pembangunan Perumahan (HDA).
Anda hanya perlu bayar RM10 untuk satu tuntutan, walaupun tuntutan mestilah bernilai kurang dari RM50,000, dan keputusan yang dicapai berbentuk perintah mahkamah yang mengikat secara sah.
Namun diingatkan terdapat tempoh 12 bulan dari penerimaan Sijil Penyiapan Dan Pematuhan (CCC), atau tamatnya tempoh tanggungan kecacatan sebelum boleh mengemukakan tuntutan.
Malangnya… ini masih tidak menghalang sebilangan pemaju untuk tidak mematuhi pertimbangan ini.
Sekiranya pemaju hartanah disenarai hitam kerana tidak memenuhi tuntutan pengadilan ini, sekurang-kurangnya anda boleh mendapatkan sedikit petunjuk apakah jenis pemaju tersebut.
Terdapat 199 pemaju yang disenaraihitamkan atas sebab ini, dan antaranya adalah:
 • Abra Development Sdn Bhd
 • Archlaw Development Sdn Bhd
 • Ban Soon Aik Development Sdn Bhd
 • BCM Realty (M) Sdn Bhd
 • Bistari Land Sdn Bhd( Redez Propeties )
 • BSC Development Sdn Bhd
 • E.N. Development Sdn Bhd
 • Europlus Construction Sdn. Bhd
Jom semak senarai penuh di sini (dikemaskini pada 26 Januari 2024).
pemaju-utk-elak-6

4) Pemaju hartanah yang gagal menyelesaikan pembayaran kompaun

Kompaun adalah bayaran tambahan yang dikenakan kepada pemaju kerana melanggar undang-undang.
Ini bermaksud pemaju yang gagal menyelesaikan pembayaran kompaun bukan sahaja melanggar undang-undang, namun kemudian disusuli dengan bayaran kompaun susulan kegagalan membayar penalti untuk sebab itu.
Dengar seperti bukanlah pemaju yang terbaik untuk membina rumah impian anda, kan? Jadi, ini antara 315 pemaju dalam senarai hitam kerana gagal menyelesaikan pembayaran kompaun mereka:
 • ACN Harta Development Sdn Bhd
 • Bandar Kinrara Properties Sdn Bhd
 • Cempaka Development Sdn Bhd
 • Dinding Development Sdn Bhd
 • Eastern City Development Sdn. Bhd.
 • Essential Construction & Trading Sdn Bhd
 • Goldpage Assets Sdn Bhd
Jom semak senarai penuh di sini (dikemaskini pada 26 Januari 2024).
Panduan Relevan

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Bagaimana hendak tahu pemaju perumahan yang bermasalah?

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengeluarkan senarai pemaju bermasalah yang terkini di laman web mereka.

Terdapat empat jenis pemaju perumahan bermasalah iaitu pemaju tanpa lesen, pemaju ingkar award tribunal pembeli rumah, pemaju gagal bayar kompaun dan pemaju dengan projek terbengkalai.

Sehingga 20 Mei 2022, terdapat 228 projek terbengkalai melibatkan pemaju perumahan swasta.