Kenapa 10 Projek Hartanah Baru Di Malaysia Ini Popular Pada 2021?

Tramizi Hussin
Kenapa 10 Projek Hartanah Baru Di Malaysia Ini Popular Pada 2021?
Bila bercakap soal projek hartanah yang popular dan jadi tumpuan pembeli rumah, mestilah kita akan tengok berapa banyak pertanyaan jualan diterima ejen untuk hartanah itu.
Masalahnya semua ejen hartanah boleh claim unit yang mereka pegang itu memang jadi rebutan ramai, tapi betul ke?
Bagi membantu anda, kami gunakan data dalaman PropertyGuru untuk tengok projek hartanah mana yang disenaraikan ejen hartanah dalam laman web kami paling banyak dapat pertanyaan jualan.
Senarai rumah untuk dijual atau rumah untuk disewa memang banyak, di laman web kami sahaja ada lebih 500,000 unit untuk anda pilih. Banyak sangat pilihan ni susah juga kan?
Kami mudahkan semuanya. Berikut adalah 10 projek hartanah paling banyak ditanya kepada ejen hartanah sejak Januari hingga September 2021. Kita tengok juga kenapa dan mengapa projek ini popular.

Tips PropertyGuru

Pertanyaan/perintis jualan/leads jualan diterima ejen tidak menggambarkan kejayaan unit itu berjaya dijual atau disewa. Tetapi ia perkara penting dalam proses jual beli. Bila ada orang bertanya, wujud kemungkinan jual beli berlaku. Keputusan akhir terletak di tangan ejen dan bakal pembeli/penyewa itu.

1. YOU CITY III (5.89%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Terletak di salah satu kawasan tumpuan di Kuala Lumpur iaitu Cheras menjadi penyebab utama kenapa YOU CITY III popular dalam kalangan pencari hartanah.
Cheras sekarang bukan lagi macam dulu yang terkenal dengan kesesakan jalan raya. Kini pelbagai akses pengangkutan sudah dibangunkan berdekatan dengan seperti MRT, Lebuhraya Cheras-Kajang, MEX dan banyak lagi!
Di YOU CITY III, anda cuma perlu melintasi jambatan sepanjang 100 meter sahaja untuk ke MRT Taman Suntex. Tak hairanlah kenapa YOU CITY III memenangi anugerah Pembangunan Berorientasikan Transit Pegangan Bebas (TOD).
Residensi dengan 800 unit rumah untuk dijual, berkeluasan antara 678kps – 1033kps ini memenuhi semua keperluan anda seperti makanan, tempat tinggal, dan membeli-belah dalam satu tempat yang sama.
Musim pandemik sebegini, kebanyakan orang kalau boleh nak cari rumah sebelah hospital je lebih mudah! Nah, Hospital Pantai Cheras, Hospital Columbia Asia, Hospital Taman Mewah, dan Hospital UKM dekat je dari sini.
Harga unit di sini berbaloi dengan kemudahan disediakan. Hanya dari RM380,000 sahaja untuk unit 2 bilik sehingga RM555,000 bagi unit dengan 4 bilik. Itu belum lagi termasuk diskaun HOC!
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Sasaran YOU CITY III adalah pembeli rumah pertama dan generasi kedua penduduk yang memang dah lama menetap di kawasan sekitar ini.
Ia dijangka siap pada 2023 dan tak perlu bimbang sebab pemajunya adalah OSK Property yang memang banyak buat projek hartanah seluruh Malaysia dan sampai ke Melbourne, Australia.
Masih ragu-ragu kenapa perintis jualan YOU CITY 3 boleh mencecah sehingga 5.89% daripada jumlah keseluruhan pertanyaan diterima ejen pada 2021?

2. SkyVogue Residences @ Taman Desa (5.73%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Rumah baru bakal siap sepenuhnya pada tahun 2024, SkyVogue Residence dengan 5.73% pertanyaan diterima ejen kedua tertinggi setelah YOU CITY 3 berpotensi menjadi buah mulut kerana harga bermula RM650,000 untuk sebuah unit berukuran antara 1085kps – 1400kps.
SkyVogues Residence menjadikan pelanggan dari pelbagai generasi sebagai sasaran pasaran utama. Majoriti daripada 5.73% pelanggan yang berpotensi ini adalah mereka yang sudah berkeluarga dari lingkungan 20-70 tahun.
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Paling penting, ia dekat dengan akses Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Sprint, Terowong Pintar, Lebuhraya Maju, Lebuhraya Timur-Barat dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban.
SkyVogues Residence menerapkan dua jenis teknologi dalam kehidupan harian penghuninya. Contohnya Sistem Kawalan Destinasi (DCS), Sistem Akses Mudah Alih Tidak Berkelim (SMAS) dan Sistem Pengurusan Sisa Automatik (AWCS).
Sebab itulah harganya lebih mahal sedikit, tapi sejak dilancarkan pada Mac lalu, 65% unit sudah habis dijual tau!

3. Jendela Residences, KLGCC Resort (4.97%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Bukit Kiara, lokasi yang tepat untuk membangunkan Jendela Residence, KLGCC Resort kerana dikelilingi alam flora yang juga merupakan tarikan pelancongan bagi mereka yang sukakan aktiviti lasak seperti Kiara Hill Walk.
Walaupun bertemakan semulajadi, kemudahan akses pengangkutan juga mudah kerana ia berdekatan dengan bandar-bandar tumpuan di KL seperti Bukit Damansara, TTDI, Mont Kiara, Bangsar dan Sri Hartamas.
Anda cuma mengambil masa 15-30 minit sahaja untuk akses ke lebuh raya seperti SPRINT, LDP, Lebuhraya Persekutuan dan NKVE. MRT Bandar Utama pula hanya 5 minit sahaja dari residensi ini. Jalan kaki pun boleh!
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Julat harga antara RM1,437,500 sehingga mencecah RM6 juta, tak hairanlah fasilitinya pun mewah belaka seperti dewan, bilik mesyuarat jakuzi, kolam renang, cafeteria dan lain-lain yang bertaraf hotel 5 bintang.
Projek ini mempunyai hanya 254 unit berkeluasan antara 1,324kps hingga 2,260kps.
Walaupun dijangka hanya siap pada 2025, sambutan memang menggalakkan dengan 4.97% daripada jumlah keseluruhan pertanyaan 2021 adalah melibatkan ejen yang mempunyai penyenaraian unit hartanah ini.

4. Aurora @ Subang Jaya City Centre (4.56%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Subang Jaya sebenarnya baru sahaja diiktiraf sebagai bandaraya pada 2020 kerana transformatif pembangunan bandar berdasarkan Agenda Perbandaran Baharu dan Matlamat Pembangunan Mampan yang dilaksanakannya.
Jadi mungkin sebab itulah, projek hartanah di Subang Jaya terus jadi tumpuan, dengan Aurora Subang Jaya mendapat peratus perintis jualan sebanyak 4.56%.
Bermula dengan harga RM 756,000 bagi unit berkeluasan sehingga 1,158kps, anda dapat menikmati fleksibiliti, fungsi dan keselesaan di bawah satu bumbung yang sama!
PGMY_PropSite_Guides_Banner_610x457px_BM (1)
Subang Jaya boleh tahan sesak terutamanya waktu puncak kerana terdapat banyak kawasan perindustrian di kawasan tersebut. Di Aurora, LRT dan KTM cuma 800m – 1.6km sahaja dari sini.
Selain itu, terfikir tak yang anda berpeluang mencipta rumah baru idaman anda sendiri secara atas talian kan? Ya, Aurora merupakan projek DTO pertama di Malaysia!
Selain itu, terdapat 5 pusat pendidikan berhampiran dengan Aurora seperti Sri Kuala Lumpur School, INTI International College, UCSI International School, SEGi College dan Taylor’s Campus.
Aurora menyediakan 2 jenis unit rumah untuk dijual dari 788kps sehingga 1,158kps dengan reka bentuk yang tersusun dan selesa didiami oleh sama ada bujang ataupun berkeluarga.

5. EdgeWood Residences @ SkySanctuary (4.12%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Didatangkan dengan 3 pelan lantai berkeluasan antara 911kps – 1,280kps, EdgeWood Residence mampu menjadi tarikan penduduk KL dengan harganya seperti rumah murah dari RM447,000 sehingga RM703,000.
EdgeWood Residence mempunyai keistimewaan dari segi infrastrukturnya yang ada sentuhan semulajadi bertujuan untuk kesihatan mental dan fizikal komuniti keluarga di sini.
Macam-macam aktiviti boleh dibuat bersama keluarga di taman persendirian seluas 3 ekar di EdgeWood ini seperti berkhemah dan beriadah. Lokasi pembangunannya juga bijak kerana dikelilingi pelbagai akses kemudahan.
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Contohnya, Lebuhraya DUKE, Hospital Columbia, SkyWorld Gallery, LRT Sri Rampai, Taman Tasik Titiwangsa, Maybank, CIMB dan lebih dari 5 pusat pendidikan.
Segala akses tersebut lebih dari cukup untuk memenuhi keperluan semua isi rumah bagi 960 unit di EdgeWood Residence.
Kampung Baru Air Panas, KL bakal mendapat perhatian dari pemburu hartanah dengan adanya residensi membangun dan sistematik seperti EdgeWood Residence.
Projek dijangka siap pada 2025 dan dengan 4.12% potensi pelanggan yang menyatakan minatnya kepada unit hartanah ini, ia boleh jadi projek yang jadi tumpuan ramai kerana pelbagai keistimewaan dan kehijauannya.

6. LTI Fasa 2 @ Lagenda Teluk Intan (3.50%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Satu-satunya projek hartanah di luar Lembah Klang berada dalam senarai kami ni ialah LTI Fasa 2 Lagenda Teluk Intan, Perak dengan 3.50% jumlah keseluruhan pertanyaan jualan setakat Ogos 2021.
Projek rumah berangkai 1 tingkat ini dijangka siap pada 2023 dan menawarkan 2,667 unit dengan keluasan antara 1,300kps hingga 1,980kps.
Reka bentuknya pula minimalis dengan konsep ergonomik yang memang jadi tumpuan pencari hartanah di Malaysia.
Jika dilihat dari pandangan atas, LTI Fasa 2 ini dikelilingi oleh hutan semulajadi dan boleh bayangkan tak betapa segarnya udara di sini?
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Nyaman! Tidak cukup dengan itu, kolam renang olimpik, clubhouse yang ekslusif serta padang golf juga disediakan bertaraf 5 bintang.
Mana nak dapat harga rumah murah serendah RM171,000 sehingga RM212,800 macam ini?
Tambahan pula, lokasinya di Jalan Misdi Perak sangat strategik. 30 minit sahaja kalau nak ke Pulau Pangkor! Bukan itu sahaja, perjalanan ke KL juga mengambil masa hanya 90 minit.
Di sini, keperluan sosial anda dijamin sihat dengan kewujudan komuniti berpagar dan berpengawal serta ruangan riadah yang sistematik seperti trek joging, trek basikal, taman tropika dan taman tema air persendirian.

7. Bangsar Hill Park (3.38%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Dijangka siap dalam tempoh 3 tahun lagi, Bangsar Hill Park mempunyai 812 unit dan mendapat 3.38% daripada keseluruhan pertanyaan jualan setakat Ogos 2021.
Rumah, resort dan kediaman dalam satu masa yang sama. Itulah konsep Bangsar Hill Park!
Terletak di Lorong Maarof, KL, residensi ini memenuhi keperluan cara hidup penduduk Bangsar yang sukakan kemudahan semua dalam satu.
Pusat membeli-belah, bank, pusat pendidikan, pengangkutan awam, pusat perubatan semuanya terletak dalam lingkungan 5km – 10km sahaja.
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Contohnya ada Hospital Pantai KL, Bangsar Village, KL Sentral, NU Sentral, Mid Valley, KL Gateway Universiti dan MRT Bandar Damansara.
Fasiliti di Bangsar Hill Park yang cukup lengkap juga menjadi booster permintaan rumah di sini.
Kesemuanya direka khas untuk digunakan oleh pelbagai lapisan umur dari kanak-kanak, orang dewasa sehinggalah ke warga emas.
Antara yang menarik adalah taman kanak-kanak, ruangan yoga, ruangan BBQ, gelanggang badminton dan pemandangan ala-ala di tepi pantai.
Bermula dari harga RM835,000 – RM19 juta, anda boleh pilih mana-mana rumah baru dengan keluasan 917kps sehingga ke 1,478kps.

8. SkyMeridien Residences @ Sentul East (2.43%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Dengan pertanyaan jualan sebanyak 2.43%, SkyMeridien Residence, Sentul East antara projek perumahan yang fresh from oven!
Dijangka siap pada tahun depan, ia mempunyai 780 unit rumah untuk dijual.
Keputusan untuk membangunkannya di Bandar Baru Sentul ternyata berbaloi kerana ia memiliki akses yang baik untuk ke pusat bandaraya Kuala Lumpur sama ada melalui Duta Segambut Bypass, Lebuhraya Mahameru, Sentul Link, DUKE, MRR2, KTM dan LRT Sentul Timur.
Bermula RM 638,000 – RM 700,000, SkyMeridien Residence menyediakan lebih daripada 32 fasiliti yang direka khas untuk memenuhi kepuasan penduduk yang tinggal di rumah bertingkat tinggi.
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Contohnya, pusat jagaan kanak-kanak, trek berbasikal, gelanggang futsal, gim, jakuzi, yoga, kolam renang, BBQ, dan banyak lagi!
Keperluan sosial, pendidikan dan perubatan juga hanya 10-20 minit sahaja dari SkyMeridien.
Lima pelan rumah yang berbeza bermula dari unit paling kecil seluas 581kps sehinggalah 1,318kps, sudah semestinya dapat memenuhi keinginan dan keperluan bilangan isi rumah anda dari semua lapisan masyarakat.

9. Mawar Gardens (2.05%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Bukit Beruntung di Selangor antara kawasan yang bermula dengan penduduk yang tidak ramai kerana pembangunan yang agak perlahan.
Namun kini, dengan kewujudan beberapa penrindustrian yang besar seperti Givi Asia Sdn Bhd, Fuji Seats (M) Sdn Bhd, dan Riverstone Resources Sdn Bhd, Bukit Beruntung berpotensi menjadi tumpuan pemburu hartanah.
Selain dari kawasan perumahan seperti PR1MA Beruntung dan beberapa apartmen, Mawar Gardens menyediakan 194 unit rumah murah 2 tingkat dengan harga antara RM 280,000 – RM 524,400 sahaja? Biar betul!
Fasiliti disekeliling residensi ini juga mampu menjadi booster untuk meningkatkan permintaan dari kalangan pelanggan yang berpotensi seperti Tesco Bukit Beruntung, Bukit Beruntung Golf & Country Club, bank dan pusat pendidikan.
projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Setiap unit rumah yang dijual berkeluasan antara 1,792kps – 2,062kps ini didatangkan bersama-sama pelan rumah dengan 4 bilik tidur.
Residensi ini sudah siap dibina pada tahun 2019 dan masih menyumbang kepada pertanyaan jualan sebanyak 2.0% daripada jumlah keseluruhan pertanyaan 2021.

10. Enso Woods (1.97%)

projek hartanah baru,rumah untuk dijual, rumah baru, rumah murah
Berinspirasikan cara hidup orang Jepun, Enso Woods mempunyai keunikan tersendiri bagi anda yang tercari-cari rumah teres 2 atau 3 tingkat berkeluasan antara 1746kps – 2061kps.
Jepun terkenal dengan kreativiti mereka untuk mengaplikasikan sesuatu benda kepada pelbagai fungsi. Begitulah Enso Woods! Reka bentuk yang minimalis tetapi ada banyak kegunaan dapat menjimatkan ruangan rumah.
Selain itu, lokasi Enso Woods yang terletak di Bandar Gamuda Cove, Dengkil Sepang ini memudahkan akses ke Lebuhraya ELITE dan bandar teknologi maklumat iaitu Cyberjaya yang cuma 10 minit dari sini.
Ini termasuk kemudahan yang ada berdekatan dengannya seperti central park seluas 60 ekar, Taman Tema Air SplashMania, Town Square dan Paya Indah Discovery Wetland.
Residensi ini dijangka siap sepenuhya pada tahun 2024 dengan harga dari RM500,000 sahaja. Berdasarkan bacaan 1.97% pertanyaan jualan diterimanya, ia bakal menjadi tumpuan pemburu hartanah.

Jangan Segan Tanya Ejen

Proses membeli rumah memang ambil masa lama dan wajarlah anda selaku pembeli ambil masa. Benda mahal kan!
Jadi jika berminat hubungi sahaja ejen untuk bertanya apa sahaja. Ejen tak jawab atau anda tak berkenan dengan perangai dia? Mudah sahaja, cari ejen lain!
Sebabnya untuk satu-satu projek hartanah atau unit rumah untuk dijual tu memang ramai ejen terlibat. Pilih mana anda suka, ketahui hak pembeli dan ejen, supaya semua urusan mudah je.
Selamat bertanya!
Panduan Relevan

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru