8 Cara Kuatkan Signal WiFi Rumah Anda!

Signal WiFi rumah memang masalah besar bila semua kerja dari rumah dan PdPR ni! Kami senaraikan pelan wifi internet di Malaysia, 2 cara periksa kelajuan WiFi dan 8 cara kuatkan signal WiFi anda boleh buat sendiri di rumah!
wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Anda sekarang bekerja dari rumah? Anak pula PdPR? Tapi…WiFi pulak buat hal!

Sekarang ni kes COVID-19 pun makin melonjak naik, kadar vaksinisasi tak berapa laju dan PKP 3.0 dah disambung sampai 28 Jun 2021 (harap-harapnya)….memang lama lagilah berkurung dalam rumah.

Ada yang suka, ada yang menyampah, ada yang tak boleh terima, tapi nak tak nak kita mesti mengharunginya untuk kebaikan semua. Majikan pun perlu terima kenyataan yang ada pekerja lebih produktif bila bekerja dari rumah.

Ramai sebenarnya yang dah siap sedia untuk berkerja dari rumah kerana dah melaluinya tahun lepas.

Namun, semua persediaan tu mungkin sia-sia jika talian internet tak kuat dan sering terputus menyebabkan proses kerja jadi lebih sukar dan tergendala.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Kalau WiFi rumah tak kuat atau bermasalah, gerenti susah nak siapkan semua kerja. Bayangkan tengah mesyuarat penting tiba-tiba signal WiFi terputus, hantar emel tak sampai-sampai, kelas online tak dengar jelas dan macam-macam lagi.  

Apa nak buat ni…..apa pilihan pelan WiFi apa di Malaysia sekarang?

 

Pelan WiFi Di Malaysia Setakat Jun 2021

Pemilihan WiFi ni bergantung kepada kemampuan dan lokasi rumah anda juga. Yerlah, ada tempat Maxis tak boleh pakai, ada bangunan Time tak boleh masuk…macam-macam hal.

Jadi, kami kongsikan beberapa pelan WiFi yang ada di Malaysia supaya anda sendiri dapat memilih WiFi terbaik untuk rumah. Rambang mata tak?

Maxis ONEHome 30 Mbps

  • RM89.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 30 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router

Maxis ONEHome 100 Mbps

  • RM129.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 100 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Wireless Dect Phone

Maxis ONEHome Basic 10 Mbps

  • RM139.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 10 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router

TIME Fibre 100 Mbps Home Broadband

  • RM99.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 100 Mbps 
  • Modem
  • Huawei HG8145V5
  • Dect Phone

TIME Fibre 500 Mbps Home Broadband

  • RM139.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 500 Mbps 
  • Modem
  • Huawei HG8145V5
  • Dect Phone

TIME Fibre 300 Mbps Home Broadband

  • RM189.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 300 Mbps 
  • Modem
  • WiFi Router (D-Link 850L)
  • Dect Phone

TIME Fibre 1 Gbps Home Broadband

  • RM189.00 / bulan
  • Caj Pemasangan RM300.00 (*Waived dengan kontrak 24 bulan)
  • Caj Penamatan – RM500
  • 1 Gbps
  • Modem
  • WiFi Router (TP-Link EC440)
  • Dect Phone

TM Streamyx Blockbuster 1 Mbps

  • RM110.00 / bulan
  • Caj Pemasangan RM88.00
  • Yuran Lain RM78.00
  • Caj Penamatan RM350.00
  • 1 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone

TM Streamyx Blockbuster 2 Mbps

  • RM130.00 / bulan
  • Caj Pemasangan RM88.00
  • Yuran Lain RM78.00
  • Caj Penamatan RM350.00
  • 2 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone

TM Streamyx Blockbuster 4 Mbps

  • RM140.00 / bulan
  • Caj Pemasangan RM88.00
  • Yuran Lain RM78.00
  • Caj Penamatan RM350.00
  • 4 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone

TM Streamyx Blockbuster 8 Mbps

  • RM160.00 / bulan
  • Caj Pemasangan RM88.00
  • Yuran Lain RM78.00
  • Caj Penamatan RM350.00
  • 8 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone
  • Set-Top Box (HyppTV)

Astro IPTV 10

  • RM156.88 / bulan
  • Caj Penamatan RM100.00 setiap bulan
  • 10 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Decoder

Astro IPTV 20

  • RM209.88 / bulan
  • Caj Penamatan RM100.00 setiap bulan
  • 20 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Decoder

Astro IPTV 30

  • RM262.88 / bulan
  • Caj Penamatan RM100.00 setiap bulan
  • 30 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Decoder

TM UniFi Pro 100

  • RM129.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 100 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone

TM UniFi Pro 30

  • RM89.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 30 Mbps
  • Modem
  • WiFi Router
  • Dect Phone

Digi Internet Freedom 90

  • RM90.00 / bulan
  • Caj Penamatan – RM500.00
  • 50 Mbps
  • Router

Digi Internet Freedom 130

  • RM130.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 100 Mbps
  • Router

Digi Internet Freedom 190

  • RM190.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 500 Mbps
  • Router

Digi Internet Freedom 270

  • RM270.00 / bulan
  • Caj Penamatan – RM500.00
  • 800 Mbps
  • Router

Digi Internet Freedom 290

  • RM290.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • 1 Gbps
  • Router

Celcom Home Fibre 30Mbps

  • RM80.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • Caj Pemindahan RM200.00
  • 30 Mbps
  • Router

Celcom Home Fibre 100Mbps

  • RM120.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • Caj Pemindahan  RM200.00
  • 100 Mbps
  • Router

Celcom Home Fibre 300Mbps

  • RM119.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • Caj Pemindahan  RM200.00
  • 300 Mbps
  • Router

Celcom Home Fibre 500Mbps

  • RM179.00 / bulan
  • Caj Penamatan RM500.00
  • Caj Pemindahan RM200.00
  • 500 Mbps
  • Router

Jadi kalau anda nak line internet paling laju di Malaysia, pelan 1 Gbps lah jawapannya.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Bayangkan 1 Gbps tu bersamaan 1,000 Mbps. Memang jauh sangat laju jika dibandingkan dengan pelan lain.

Nak muat turun dokumen, audio atau apa saja mungkin sekelip mata saja dah siap. Tapi, sebelum anda membuat pilihan, tengok dan selidik semua maklumat utama yang ada.

Cari yang sesuai dengan bajet dan penggunaan seisi rumah, barulah buat keputusan untuk pasang WiFi di rumah anda.

Bagi yang dah ada WiFi, perbandingan ini mungkin dapat membantu anda untuk mencari pelan yang lebih baik.

PropertyGuru Tip
Penting untuk anda semak coverage (liputan) talian internet supaya anda tahu jenama mana yang kuat sambungannya di tempat tinggal anda. Dapatkan maklumat liputan melalui laman web rasmi, khidmat pelanggan, jiran atau carian online.

 

Apa Yang Boleh Mengganggu Signal WiFi Rumah?

Kita dah bayar setiap bulan mestilah nak servis dan signal yang elok setiap bulan, betul tak?

Cumanya, kalau anda dah ambil talian internet yang kuat pun, tapi ramai pula dekat rumah tu yang guna WiFi, boleh jadi lembap juga sambungan tu.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Selain dari pengguna yang ramai, jom kita tengok apa lagi yang boleh mengganggu talian WiFi rumah anda.

1. Router terlalu jauh

Router yang biasa dan berkuasa rendah selalunya mempunyai jarak signal sekitar 30 meter saja.

Lagi jauh anda dari router, lagi lemah sambungan WiFi. Kalau anda berada di luar jangkauan signal, besar kemungkinan anda tak dapat kesan pun WiFi tu.

Ini selalunya punca masalah untuk rumah dua tingkat dan router diletakkan di bawah.

Bilik tingkat atas yang jauh dari router mungkin tak dapat sambungan atau talian WiFi jadi sangat perlahan.

2. Banyak halangan dalam rumah

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Halangan yang ada di dalam rumah pun boleh melemahkan atau memotong signal router wayarles anda.

Bahan binaan seperti batu, logam, dan plaster akan menghalang signal dan menyebabkan ada tempat di rumah anda yang tak dapat sambungan WiFi.

3. Gangguan frekuensi

Semakin ramai yang menggunakan WiFi di kawasan anda, semakin tinggi kemungkinan untuk terjadinya gangguan yang boleh melemahkan signal wayarles anda.

Gangguan terjadi kerana kebanyakan WiFi di rumah berdekatan beroperasi dalam frekuensi yang sama.

Bukan itu saja, penggunaan peranti tanpa wayar lain seperti telefon tanpa wayar atau gelombang mikro yang menggunakan frekuensi sama juga boleh menghalang WiFi anda di rumah.

4. Penumpang WiFi tak diundang

Ini bukan ditujukan pada orang yang datang ke rumah anda tau. Tapi, mereka yang secara diam-diam menggunakan WiFi anda.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Sah-sah lagi ramai yang menggunakan signal anda, lagi lambat jadinya sambungan internet.

Bukan setakat WiFi, mereka juga dah membazirkan jalur lebar (bandwith) anda dengan penggunaan dan muat turun yang tinggi.

 

Cara Periksa Signal WiFi Rumah

Okay, sekarang anda tahu apa yang boleh mengganggu talian WiFi rumah, mesti dah tak sabar nak tahu penyelesaiannya, kan?

Sebelum kita lihat cara-cara untuk meningkatkan signal WiFi, anda perlu test dulu WiFi untuk pastikan memang ada masalah signal.

Langkah 1: Troubleshoot dan reboot dulu sambungan internet

Untuk troubleshoot di computer, anda hanya perlu ikut arahan yang keluar semasa proses troubleshooting. Jika tak dapat troubleshoot, reboot pula router di rumah anda.

Kalau WiFi masih bermasalah selepas semua ni, boleh cuba langkah seterusnya.

PGMY_No_1

Langkah 2: Uji kelajuan internet menggunakan speedtest WiFi

Dah banyak syarikat yang menyediakan alat uji kelajuan internet secara online. Anda boleh guna speedtest M-Lab, TM, U-Mobile, Maxis atau lain-lain yang anda jumpa.

Gunakan 2 atau 3 yang berlainan untuk kepastian. Kalau speedtest WiFi kurang 50 – 70% dari kelajuan sepatutnya, anda boleh maklumkan kepada syarikat internet anda.   

Lepas periksa, kalau masalah berpunca dari penyedia internet, tak perlu susah-susah anda nak keluar duit. Hubungi saja mereka untuk dapatkan bantuan teknikal.

PropertyGuru Tip
Kalau penyedia internet anda susah betul nak dihubungi, buat je laporan terus kepada Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia di sini. Memang cepat je syarikat internet jawab, takut!

 

Cara Tingkatkan Kelajuan Signal WiFi

Selepas dah test signal internet dan memang tak ada masalah yang berkaitan dengan penyedia WiFi, boleh lah anda cuba tingkatkan signal dan keselematan WiFi menggunakan tips di bawah.

1. Tukar lokasi / posisi router

Lokasi router memainkan peranan besar untuk liputan signal WiFi dalam rumah.

Letakkan router di tempat yang tiada gangguan atau halangan dan dapat memberikan liputan yang maksimum untuk seisi rumah.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Elakkan daripada meletak router di belakang TV, perabot, objek logam, dinding tebal atau kelengkapan.

Sebaliknya, pastikan router di tempat yang tinggi seperti di atas almari untuk signal yang lebih baik.

2. Tukar antena pada router

Router yang biasanya anda dapat percuma tu biasanya hanya ada antena yang kecil dan menghantar signal pada kadar rendah.

Router baru agak mahal, jadi anda boleh dapatkan saja antena yang lebih besar untuk ditukarkan pada router.

Antena besar mampu menghantar signal yang lebih kuat membuatkan WiFi lebih laju.

3. Gunakan antena USB

Kalau router anda tak mempunyai antena atau internet masih tak kuat selepas menukar antena, boleh dapatkan antena WiFi USB. Pasangkan pada komputer atau laptop untuk meningkatkan signal WiFi pada peranti anda.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

4. Gunakan WiFi booster / repeater / extender

Gajet ni anda boleh dapatkan pada harga yang berpatutan samada di Lazada atau Shopee.

Walaupun namanya lain-lain tapi booster, repeater dan extender semuanya mempunyai fungsi yang sama. Ia meluaskan liputan signal WiFi utama yang ada di dalam rumah.

Pastikan anda rujuk dulu manual yang disediakan untuk cara pemasangan dan parameter yang bersesuaian.

5. Ganti dengan modem yang baru

Ada kemungkinan modem router yang digunakan dah terlalu lama dan sudah tiba masanya untuk ditukarkan kepada yang baru.

Sekarang pun dah ada pelbagai jenis modem yang lebih canggih dan berkualiti. Antara jenama modem WiFi terbaik di rumah adalah TP Link, ZTE, Asus, Xiaomi, Huawei dan D-Link.

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Terdapat juga jenama lain di luar sana yang boleh anda cari dan harga juga berbeza mengikut spesifikasi. Sentiasa pilih yang sesuai dengan bajet dan kegunaan rumah anda.

6. Pilih WiFi 5Ghz

Kalau kita menggunakan WiFi berdekatan dengan router dan anda mempunyai pilihan untuk memilih 2.4Ghz atau 5Ghz. Pilih 5Ghz!

Frekuensi ni selalunya kurang sibuk berbanding 2.4Ghz dan data akan dihantar pada kelajuan yang lebih tinggi.

7. Ubah password WiFi

Kadang-kadang punca WiFi bermasalah bukan sebab router, moden atau antena tapi ada orang yang tak sepatutnya dah curi talian WiFi anda.

Untuk mengelakkan perkara sebegini, jadikan rutin untuk mengubah kata kunci WiFi, mungkin setiap 2 – 3 bulan.

Gunakan juga kata kunci yang susah untuk diteka dan pastikan ianya disulitkan (encrypted) supaya tak boleh dicuri.

8. Guna WiFi Mesh

Siapa yang dalam rumah dia ada kawasan yang memang tak dapat capaian WiFi? Mesti ramai kan...

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

Kawasan ni dikenali sebagai "dead wifi zone" yang buatlah apa pun memang tak dapat internet. Kalau signal WiFi rumah anda macam ni, anda sebenarnya boleh guna WiFi Mesh ni. 

WiFi Mesh ni adalah sistem jaringan WiFi khas untuk rumah terlalu besar atau sederhana yang berdepan masalah signal WiFi tak stabil. 

Ia luaskan lagi signal WiFi rumah anda, dalam tandas pun boleh dapat signal la. Banyak WiFi Mesh ni yang dijual misalnya Deco X6, TP Link AC 1200 dan Netgear Orbi Pro WiFi 6. Pilih je ikut bajet!

Bekerja dari rumah tak semudah yang disangka kerana kita perlukan disiplin yang lebih tinggi dan tak boleh cepat terganggu. Mempunyai WiFi yang stabil sedikit sebanyak akan membantu anda untuk menjadi lebih produktif dalam menyiapkan setiap kerja.

Semoga panduan ni dapat membantu mereka di luar sana yang mempunyai masalah talian internet dan kami harap semua kuat menghadapi segala ujian yang datang dengan pandemik ini.

Selamat bekerja dan belajar dari rumah!

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback