7 Rekaan Dalaman Rumah Menawan Berserta Kos!

Berbelanja berlebihan menghias rumah adalah kesilapan biasa ramai orang. Tulah tak ikut sebarang panduan kan. Kami senaraikan pilihan konsep rekaan dalaman popular yang pasti akan menyerlahkan ruang kediaman anda, serta anggaran kos untuk setiap satunya.
ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration

Click here for English version.

 

Rumahku, syurgaku! Bila anda tinggal dalam kediaman yang dihias indah seperti 7 buah rumah menawan di bawah ini, pastinya anda tak mahu keluar rumah punya!  

Jadi, apa kata kita lihat senarai konsep hiasan dalaman rumah yang kami senaraikan ni. Mana tahu ada yang sesuai dengan citarasa anda!

 

1) Keep It Classy

Kos ubah suai: RM500,000

Praktikal dengan citarasa hebat (barulah ada kelas!) adalah nama konsep hiasan dalaman untuk hartanah bertanah ini yang terletak di Setia Eco Park.

Menggunakan tona kelabu gelap pada  dinding utama dan perabot asasnya menawarkan lebih tumpuan kepada perincian aksen moden dan minimalis di sekitar rumah.

Rak dan kabinet kayu bukan saja malar segar, tapi juga kukuh dan tahan lama. 

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration Nice-Style-Eco-Park-Bedroom-580x500 Nice-Style-Eco-Park-Dining-580x500 Nice-Style-Eco-Park-Living-Room-580x500

 

2) Bermain Dengan Warna

Kos ubah suai: RM500,000

Nak tarik perhatian tetamu untuk melihat di sebalik palet warna lembut kediaman anda? Mudah je, anda perlu handal bermain dengan warna yang terang!

Sejurus anda melangkah masuk ke setiap ruang dalam rumah, mata anda pasti akan tertarik dengan warna terang seperti permaidani mewah merah terbentang di ruang tamu, jubin pastel biru di dinding dapur, dan dinding bilik tidur dengan rona hijau kapur yang menawan.

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration Nice-Style-Refurbishment-MKH-Kajang-East-Kids-Room-580x500 Nice-Style-Refurbishment-MKH-Kajang-East-Master-bedroom-580x500 Nice-Style-Refurbishment-MKH-Kajang-East-Living-Room-Dining-580x500

 

3) Nu Inifinity #1

Kos ubah suai: RM200,000

Menghadkan palet warna kepada warna hitam, kelabu, putih dan kuning air, kediaman ini menawarkan suasana yang santai dan menyeronokkan.

Pereka dalaman menggabungkan bentuk geografi di pelekap dinding yang unik serta di rak dan kepala katil. Ini pastinya akan menarik perhatian individu yang artistik dan kreatif.

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration Nu-Infinity-Periwinkle-Living-Room-580x500 Nu-Infinity-Periwinkle-Bedroom-580x500 Nu-Infinity-Periwinkle-Dining-Room-580x500

Hias Semula Atau Ubah Suai Rumah, Mana Satu Pilihan Hati?

Panduan Relevan

Hias Semula Atau Ubah Suai Rumah, Mana Satu Pilihan Hati?

 

4) Nu Infinity #2

Kos ubah suai: RM250,000

Elemen hitam, putih dan kayu selalu diguna pakai dalam gaya moden yang versatil dan mudah untuk digunakan.

Olahan lantai kayu di ruang tamu dan bilik tidur menambahkan kehangatan pada estetika hitam dan putih yang janggal tapi cukup menarik mata yang memandang.

Selain itu, penggunaan permukaan bercermin reflektif dan dinding kaca berwarna dari lantai-ke-siling menjadikan sesebuah kediaman cantik dan elegan.

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration Nu-Infinity-A-Marine-Study-bedroom-580x500 Nu-Infinity-A-Marine-Bedroom-580x500 Nu-Infinity-A-Marine-Living-Room-580x500

 

5) Pocket Square #1

Kos ubah suai: RM150,000

Pereka dalaman menggabungkan gaya terpisah menggunakan panel kayu warna lembut di seluruh rumah bagi menambahkan seri.

Ciri ini jelas terpamer di sekitar ruang tamu, dari dinding hingga ke siling, mewujudkan kontras yang menarik perhatian di tengah-tengah permukaan putih berkilat yang digunakan di sekitar rumah.

Wah, memang mata tak berkelip dibuatnya!

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration Pocket-Square-La-Costa-Living-Room-Feature-Wall-580x500 Pocket-Square-La-Costa-Bedroom-580x500 Pocket-Square-La-Costa-Study-580x500

 

6) Pocket Square #2

Kos ubah suai: RM450,000

Permintaan tuan rumah adalah suasana rumah bujang yang berteknologi tinggi, tapi pada masa yang sama berfungsi sebagai ruang bekerja. 

Jadi, pereka dalaman ini telah mencipta ruangan yang terang dan praktikal, dikemaskan lagi dengan penggunaan marmar dan lapisan venier yang minimalis.

Pocket-Square-Casa-Tropicana-Hallway-Book-Library-580x500 Pocket-Square-Casa-Tropicana-Living-Room-580x500 Pocket-Square-Casa-Tropicana-Kitchen-Dining-580x500 ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration

Hiasan Dalaman Rumah Mana Yang Menepati Citarasa Anda?

Panduan Relevan

Hiasan Dalaman Rumah Mana Yang Menepati Citarasa Anda?

 

7) JCS Design Project

Kos ubah suai: RM180,000

Mengingatkan kita kepada kotej desa yang selesa, semua yang ada di dalam kondominium 3 bilik tidur ini membangkitkan suasana kehidupan dengan nostalgia tersendiri.

Cetakan floral, terutama English Rose yang ikonik, yang digunakan sebagai alas di sebahagian besar sudut dan kawasan rumah menawarkan kemasan perincian secukupnya di bahagian dalamannya yang putih.

ubah suai rumah, hias semula, dekoration, decoration JCS-G-Residence-Country-Living-Room-Dining-580x500 JCS-G-Residence-Country-Bedroom-1-580x500 uio

 

----------

Artikel ini disumbangkan oleh Qanvast

Qanvast adalah platform ubah suai untuk pemilik kediaman memilih firma hiasan dalaman yang sesuai untuk mengubah suai rumah. Isi dan hantarkan borang ini untuk temu janji dengan pereka dalaman, bincangkan reka bentuk rumah yang anda inginkan dan bandingkan sebut harga.

 

Boleh juga baca inspirasi untuk rumah setingkat dan rumah kampung moden ni! Layari juga senarai hartanah untuk dijual dalam laman web BM kami!

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback