Kenali Sistem Rumah Pasang Siap (IBS) Di Malaysia!

PropertyGuru Editorial Team
Selalunya bila kita tengok pemaju atau orang bina rumah, ada banyak langkah seperti susun batu bata, nak bancuh simen lagi, sambung segala jenis kayu yang sesuai, dan macam-macamlah lagi.
Kira banyak betul kerjanya, dan masa yang diambil untuk siap satu-satu rumah tu pun boleh tahan lama juga. Boleh makan masa bertahun-tahun!
Tapi sejak kebelakangan ni ada teknologi baru yang sering dibincangkan apabila hendak membina hartanah.
Dah ada yang guna pun sebenarnya sistem yang dikatakan lagi cepat dan mudah untuk bina rumah ni.
Apa sebenarnya sistem yang dimaksudkan ni? Jom teruskan membaca untuk ketahui dengan lebih lanjut lagi.

Apakah Sistem Binaan Berindustri dan Rumah Pasang Siap IBS Malaysia?

IBS ni lah sistem yang makin mendapat perhatian ramai pemaju yang ingin memulakan projek hartanah.
Siapa tak nak rumah yang tak perlu tunggu lama-lama nak siapkan? Siap ada yang sanggup bayar lebih sebab nak dapat rumah cepat-cepat.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Rumah pasang siap IBS ni adalah antara topik perbualan yang sedang hangat di Malaysia. Apa maksud IBS? Ia adalah singkatan kepada Industrialised Building System atau Sistem Binaan Berindustri.
Punyalah kuat penangan IBS ni sampai ada golongan pro-IBS yang bertegas cakap mereka lah tunjang masa depan bagi industri perumahan di negara ni.
Memang blok demi blok hartanah mereka akan pegang nanti! Okay, kita dah tahu yang sistem IBS ni cepat, pantas dan mudah.
Tapi, persoalannya sekarang apa sebenarnya yang sistem IBS ni buat? Apa yang lain sangat berbanding cara pembinaan yang sedia ada sekarang?
Secara teknikalnya, sistem IBS ni adalah satu cara yang digunapakai dalam pembinaan sesebuah bangunan, di mana ia melibatkan proses pencantuman pelbagai komponen pembangunan yang telah dihasilkan di kilang.
Senang cerita, anda bayangkan yang teknologi ni umpama anda dapat satu set Lego yang ada semua komponen untuk membina rumah. Mestilah mahal sebab semuanya dah tersedia kan?

Apakah Itu Teknologi IBS?

Kita sekarang berada di era yang mana semuanya telah digitalisasi dan berfungsi secara automatik. Jadi, semuanya harus bergerak dengan pantas dan cepat.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Seperti industri lain, industri hartanah juga tak lari daripada berkembang dan mula ada pelbagai konsep baru untuk mempercepatkan proses yang sepatutnya.
Dari situlah munculnya teknologi IBS sebagai satu sistem binaan berindustri atau dikenali juga sebagai pasang siap atau rumah pasang siap. Walau apa pun panggilannya, yang pasti hasilnya tetap sama.
Teknologi ini menggunakan pelbagai komponen yang dihasilkan di kilang mengikut spesifikasi yang ditetapkan, dan kemudiannya dicantumkan di tapak pembinaan untuk membina satu rumah.
Kesemua komponen ini boleh jadi hanya sebahagian daripada rumah seperti dinding atau siling, atau mungkin juga keseluruhan rumah.
Di Malaysia, konsep rumah pasang siap IBS agak baru, tetapi ia telah digunakan secara meluas di negara lain di dunia.
Contohnya, di Eropah, pasaran rumah pasang siap telah lama bertapak, manakala Sweden pula merupakan peneraju rumah pasang siap global yang telah menghasilkan komponen pasang siap untuk lebih daripada 80% rumah.
Selain tu, berikutan kepesatan pembangunan perbandaran di China, negara itu juga telah beralih kepada rumah pasang siap dengan harga mampu milik sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada masalah perumahannya. Begitu juga dengan banyak negara di rantau Asia Pasifik.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Apabila bercakap tentang rumah pasang siap, harga mampu milik adalah antara perkara utama yang akan dibangkitkan.
Kita semua sedia maklum bahawa persoalan utama dalam industri hartanah di Malaysia adalah harga rumah mampu milik.
Oleh itu, pihak kerajaan telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk membantu rakyat memiliki rumah, seperti:

Apakah Kelebihan Sistem IBS?

Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) sememangnya menyokong penggunaan sistem IBS sejak bertahun-tahun lalu, dan percaya ada pelbagai kelebihan yang dibawa oleh teknologi IBS. Antara kelebihannya kami ringkaskan seperti di bawah ni:
Kelebihan IBS
  • Meningkatkan kualiti
  • Menurunkan kos
  • Mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing
  • Memendekkan tempoh pembinaan
  • Memudahkan pengurusan tapak pembinaan serta aspek keselamatan
  • Mengurangkan impak alam sekitar di dalam industri pembinaan
Hakikatnya, jika kos pembinaan adalah lebih rendah, harga rumah juga akan berada pada paras yang berpatutan untuk pembeli.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Sektor swasta yang mengguna pakai sistem IBS telah mencatatkan pertumbuhan yang memberangsangkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Penggunaan teknologi IBS dalam projek yang dimajukan oleh pihak swasta meningkat daripada 14% empat tahun lalu kepada kira-kira 35% pada tahun 2019.
CIDB telah mensasarkan penggunaan teknologi IBS sebanyak 50% dalam projek yang dimajukan oleh pihak swasta menjelang akhir 2020.
Di Malaysia, perkembangan teknologi IBS dijangka akan memanfaatkan projek pembinaan pangsapuri bertingkat tinggi.
Ini kerana ia mampu menghasilkan ekonomi skala yang lebih mudah dicapai berbanding projek harta tanah yang lebih unik.
Oleh kerana sebahagian daripada struktur bangunan tinggi terbentuk daripada cantuman beberapa unit yang serupa, ianya lebih mudah untuk menghasilkan templat seragam bagi pelbagai komponen untuk membina pangsapuri.
Semua ni memang bunyi macam hebat sangat, tapi ada juga beberapa benda yang perlu dipertimbangkan, terutamanya berkaitan dengan kos.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Walaupun sistem IBS boleh bagi pelbagai manfaat untuk jangka panjang, dalam masa terdekat, terdapat beberapa halangan untuk memulakan pelaburan. Antaranya ialah:
Halangan IBS
  • Komitmen kewangan dan dasar untuk membina kilang menghasilkan komponen IBS.
  • Proses import bahan pasang siap ikut skala industri beri kesan kepada aspek alam sekitar dan ekonomi IBS.
  • Berpotensi menjejaskan industri pembinaan tempatan.

Sejarah Rumah Pasang Siap IBS di Malaysia

Negara kita ni sebenarnya telah merintis sistem bangunan berindustri sejak lebih empat dekad lalu.
Projek perintis rumah pasang siap IBS pertama terletak di Jalan Pekeliling di Kuala Lumpur pada tahun 1964.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Ia merupakan tujuh blok rumah pangsa 17 tingkat, berserta empat blok rumah pangsa empat tingkat, dan lot kedai 40 tingkat.
Namun, projek yang diberi nama Perumahan Awam Tunku Abdul Rahman, tetapi lebih dikenali sebagai Flat Pekeliling tu telah dirobohkan pada tahun 2014.
Projek perintis rumah pasang siap IBS kedua pula dilancarkan di Pulau Pinang pada tahun 1965, dengan pembinaan dua blok rumah pangsa di Jalan Rifle Range.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Ini bukan sahaja pembinaan pasang siap pertama di Pulau Pinang, tetapi juga projek perumahan kos rendah bertingkat pertama yang dilaksanakan di negeri itu.

Kelebihan Dan Kekurangan Rumah Pasang Siap IBS

Pelaksanaan sistem IBS telah menunjukkan yang ia boleh memberi pulangan besar kepada industri hartanah.
Itu bermakna para pembeli rumah juga akan dapat menikmati manfaat daripadanya. Tetapi adakah semuanya semudah itu?
Mari kita lihat kelebihan dan kekurangan rumah pasang siap IBS dengan lebih terperinci.

Kelebihan

Kekurangan

Membantu mengurangkan kos melalui ekonomi skala dan memacu pembangunan rumah mampu milik.
Kos membangunkan fasiliti perkilangan di peringkat awal adalah mahal.
Pengeluaran berskala besar, ketepatan komponen dengan unit kediaman membantu mengurangkan kesan alam sekitar akibat pembinaan.
Rumah pasang siap IBS mungkin menghadkan peluang pengubahsuaian kerana sifat binaannya.
Mempercepatkan proses pembinaan, menjimatkan kos dan memendekkan tempoh menunggu bagi rumah baru.
Pengalaman industri dan ketersediaan pekerja mahir untuk rumah pasang siap IBS adalah terhad, tetapi sedang berkembang.
Mengurangkan bilangan tenaga buruh dan menyenangkan tugas pekerja, membolehkan pemaju melaksanakan beberapa projek pembinaan serentak.
Komponen perlu dihasilkan dalam jumlah yang banyak supaya sistem IBS kekal bermanfaat dari sudut ekonomi.
Kualiti kediaman adalah konsisten dan boleh dipercayai, membantu memastikan jangka hayat kediaman yang lebih panjang.
Pertumbuhan dalam guna pakai akan memacu skala ekonomi, dan menghasilkan penjimatan yang lebih besar di masa hadapan.

Contoh IBS Di Malaysia

Jika 35% daripada projek pembinaan swasta di Malaysia telah menggunakan komponen IBS, kenapa macam tak nampak pun?
Kalau nak tahu, antara kelebihan sistem IBS adalah ia direka dan dibangunkan untuk kelihatan seperti rumah biasa, dan untuk membandingkannya dengan Lego, sebenarnya agak jauh tersasar.
IBS Malaysia, Maksud IBS, Rumah Pasang siap ibs, Apa itu sistem ibs, Apa itu teknologi ibs, Industrialised building system (IBS)
Para pemaju utama di Malaysia telah menggunakan teknologi IBS dalam projek utama bagi membantu mempercepatkan masa dan memantapkan kualiti pembinaan.
Salah satu pemaju hartanah, Gamuda Land, menyatakan bahawa tempoh pembinaan dapat dipendekkan daripada tiga kepada dua tahun dengan sistem IBS.
Antara contoh penggunaan teknologi IBS adalah untuk membangunkan kediaman mampu milik di Malaysia, seperti yang dimajukan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS):
  • Rumah pangsa 714 unit di bawah projek Rumah Selangorku di Jade Hills, Kajang
  • 864 unit kediaman mampu milik di Cyber Valley
SP Setia juga adalah satu lagi pemaju utama yang telah menggunakan sistem IBS dalam projeknya, dengan pembinaan kira-kira 25,000 rumah sehingga akhir tahun 2019.
Antara projek yang dibina menggunakan teknologi IBS, dan adalah bukti bahawa sistem IBS bukan sekadar diguna pakai untuk pembinaan hartanah kediaman semata-mata adalah:
  • Setia City Mall
  • Kompleks Pakar dan Pusat Jagaan Ambulatori (SCACC) Hospital Kuala Lumpur (HKL)
  • AIMST University di Sungai Petani
Kalau diikutkan banyak juga manfaat dalam membina rumah dengan menggunakan teknologi IBS ni.
Jika lebih ramai pemaju yang menggunakan teknologi tersebut, ianya mungkin dapat mengurangkan tempoh hartanah dibina.
Kita sebagai pembeli pula tak perlu menunggu lama untuk mendapatkan kunci, dan berpindah masuk ke rumah baru!
Panduan Relevan

Kalkulator Pembiayaan Semula

Ketahui penjimatan anda boleh dapat dengan pembiayaan semula pinjaman perumahan anda