Patutkah Anda Membeli Rumah Projek HOC? Jom Pertimbangkan Kebaikan Dan Keburukannya!

PropertyGuru Editorial Team
Patutkah Anda Membeli Rumah Projek HOC? Jom Pertimbangkan Kebaikan Dan Keburukannya!
*HOC ditamatkan pada 31 Disember 2021
Sebelum pandemik COVID-19 menimpa kita semua, agak susah juga nak dapat beli rumah dalam pasaran hartanah Malaysia yang semakin meningkat dengan projek-projek baru, dan boleh tahan mahal harganya! Kalau anda perasan, hartanah tumbuh bak cendawan di serata tempat.
Kalau dilihat dari perkembangan terkini, pada akhir tahun 2019, hartanah yang tak terjual (property overhang) bernilai sebanyak RM41.5 bilion, yang mana 45% daripada jumlah tersebut adalah hartanah kediaman.
Bila pandemik melanda, orang ramai terpaksa duduk terkurung di rumah, dan banyak juga perniagaan yang terpaksa menutup pintu buat selama-lamanya.
Pasaran hartanah pun menjadi suram kerana konsumer tak mampu untuk membeli, dan harga hartanah yang tak menepati permintaan.
Walau bagaimanapun, harapan anda untuk membeli rumah nampaknya masih ada lagi kerana Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang telah diperkenalkan pada tahun 2019 kembali lagi sehingga Mei 2021!
Ia merupakan sebahagian dari Rancangan Pemulihan Ekonomi Jangka Pendek (PENJANA) oleh kerajaan Malaysia.
Kempen Pemilikan Rumah 2020 pada dasarnya memang sama dengan kempen sebelumnya – iaitu bertujuan untuk merangsang proses pembelian hartanah dan juga penjualan hartanah yang tak terjual.
Pembeli akan dapat menikmati insentif kewangan yang diperkenalkan oleh kerajaan dan juga pemaju, agar impian pembeli untuk memiliki kediaman hartanah menjadi kenyataan.

Apakah Kelebihan HOC 2020?

pros-cons-hoc-1
Sebagai permulaan, pembeli rumah akan dapat menikmati pengecualian duti setem penuh ke atas Instrumen Pindah Milik (Instrument of Transfer) bagi hartanah kediaman sehingga RM1 juta, dan pengecualian duti setem separa (3%) bagi hartanah yang berharga antara RM1 juta ke RM2.5 juta.
Bukan itu saja, duti setem atas Instrumen Berkaitan Mendapatkan Pinjaman juga dikecualikan untuk hartanah kediaman sehingga RM 2.5 juta. Dan yang terbaik, pembeli hartanah kediaman akan dapat menikmati diskaun minima sebanyak 10% dari harga yang ditawarkan!

Tips PropertyGuru

Berdasarkan kelulusan harga APDL pemaju, 10% diskaun akan ditolak daripada harga tersebut. Untuk hartanah yang tiada APDL yang sah (projek-projek yang dah dapat Sijil Penyiapan Dan Pematuhan (CCC), 10% diskaun ditolak daripada harga jualan.

Disebabkan deposit rumah (down payment) selalunya 10% daripada harga jualan, ini bermakna anda akan dapat menggunakan wang penjimatan itu untuk barangan-barangan lain, seperti perabot.
Anda mungkin terfikir: “Nak beli hartanah ni satu langkah yang besar, dan rasanya macam tak mampu lagi nak beli. Perlu ke nak gunakan HOC 2020 untuk membeli hartanah?”
Haa berita baik bagi bakal pemilik rumah yang berpotensi, kerana keadaan pasaran sekarang lebih berpihak kepada para pembeli!
Dengan lebihan hartanah yang ada di pasaran, mungkin lagi senang untuk anda mendapatkan tawaran-tawaran tambahan percuma daripada pemaju, sebagai sebahagian dari pakej belian.
Bukan tu saja, semua pihak yang berurusan dengan anda (ejen, pemaju, pemilik) mungkin juga akan lebih mudah untuk membantu dan bersedia untuk berunding kerana mereka memang mahu hartanah tersebut terjual.
kebaikan-keburukan-hoc-2
Sebagai dorongan kepada pembeli, kadar dasar semalaman (KDS) telah diturunkan sehingga 1.75%; ini penurunan kali ke-4 dalam tahun 2020.
Ini bermakna, jika anda mengambil pinjaman selepas KDS diturunkan, kadar faedah pinjaman akan lebih murah buat masa sekarang!
Namun, anda perlu ingat yang KDS dan kadar faedah pinjaman boleh berubah-ubah (macam kadar faedah tahun 2020 fuhhh!), jadi pastikan anda pertimbangkan kewangan anda secara menyeluruh sebelum membuat keputusan melibatkan kewangan besar seperti membeli rumah.

Apa Lagi Yang Anda Perlu Tahu Tentang HOC 2020?

Memiliki kediaman di Malaysia kini semakin mudah dengan adanya HOC 2020 kerana anda bukan saja boleh membeli satu kediaman, tapi dua atau tiga…atau lebih lagi!
TAPI, tak semua projek yang ada di dalam senarai HOC dapat memenuhi kriteria kediaman yang anda idamkan. Kenapa? Salah satunya ialah Kempen Pemilikan Rumah ni hanyalah untuk projek yang baru dilancarkan saja.
Jika anda mencari rumah teres subsale di dalam persekitaran kejiranan dan komuniti yang baik dan sedia ada, sudah semestinya anda tak akan mendapat apa yang anda cari dengan HOC. Dalam kes macam ni, pasaran sekunder adalah lebih sesuai untuk anda.
Walau bagaimanapun, jika anda inginkan kediaman yang baru dibangunkan, serta mudah dan padat seperti projek kediaman tinggi (high-rise), ada pelbagai pilihan untuk anda.
pros-cons-hoc-3
Bagi kebanyakan pembeli-pembeli rumah pertama, HOC adalah pilihan yang tepat untuk mereka memiliki kediaman kerana terdapat banyak pilihan unit yang sedia untuk didiami.
Disebabkan HOC telah direka untuk membantu pembeli memiliki rumah kediaman, ianya tak boleh diubahsuai atau digunakan untuk tujuan perniagaan.
Anda juga perlu tahu yang apartmen servis dan SoHo, walaupun diberi taraf komersial, tergolong di dalam hartanah jenis kediaman di bawah Warta Kerajaan Persekutuan, jadi ianya layak untuk HOC.
Walaupun banyak faedah boleh didapati dari HOC dan ianya sangat mengujakan, pembeli perlu mempertimbankan dengan sewajarnya samada hartanah yang dibeli adalah untuk tujuan kediaman atau pelaburan.
Membeli dan memiliki hartanah di kawasan persekitaran yang matang mungkin dikira sebagai pelaburan yang mudah kerana ramai yang mahu tinggal berdekatan dengan tempat kerja untuk menjimatkan masa.
Walau bagaimanapun, hartanah yang jauh ataupun terletak di kawasan luar bandar akan mengambil masa yang lama untuk disewa atau dijual, kerana kawasan belum lagi dibangunkan sepenuhnya.
Diskaun yang diberikan memang sangat menarik, tapi jika anda ingin membeli hartanah untuk pelaburan, anda perlu menilai potensi hartanah tersebut dan berapa lama anda sanggup tunggu untuk mendapat harga yang bagus.
Bagi mereka yang ingin membeli dan memiliki hartanah dibawah HOC, jadual di bawah boleh dijadikan sebagai panduan untuk menilai kebaikan dan keburukan skim tersebut:

Kebaikan membeli projek HOC

Keburukan membeli projek HOC

Pengecualian duti setem penuh bagi Instrumen Pindah Milik (sehingga RM1juta)
Hanya untuk projek baru saja
Pengecualian duti setem separa bagi Instrumen Pindah Milik (sehingga RM2.5 juta)
Mungkin tak dapat menikmati kemudahan daripada kawasan perumahan yang matang jika projek terletak di kawasan yang masih baru
Pengecualian duti setem separa bagi Instrumen Berkaitan Mendapatkan Pinjaman (sehingga RM2.5 juta)
Jika membeli untuk tujuan pelaburan, mungkin perlu menunggu agak lama untuk kawasan dibina sepenuhnya
Minima 10% diskaun daripada harga belian
Hartanah yang dibeli di bawah HOC hanya boleh digunakan untuk kediaman saja, sebarang aktiviti komersial tak dibenarkan.
Mungkin mudah untuk mendapatkan faedah atau hadiah tambahan daripada pemaju
Kadar Dasar Semalaman (KDS) berada di tahap paling rendah (1.75%), bermakna lebih murah untuk membuat pinjaman

Bersedia Untuk HOC 2020!

kebaikan-keburukan-hoc-1
Bila anda dah kenal pasti hartanah idaman anda dan bersedia untuk menandatangani semua dokumen perjanjian yang diperlukan, satu lagi perkara terakhir yang anda mesti buat iaitu memeriksa dan memastikan projek tersebut sah berdaftar dengan REDHA (Semenanjung Malaysia), SHAREDA (Sarawak), atau SHEDA (Sabah) sebagai sebahagian daripada kempen HOC.
Ada kemungkinan terdapat pemaju yang tak bertanggungjawab dan sengaja mengambil kesempatan ke atas pembeli yang betul-betul nak membeli hartanah.
Mereka akan memberitahu yang projeknya adalah sebahagian daripada projek HOC, tapi sebenarnya tak. Mana-mana projek yang tak berdaftar dengan ketiga-tiga badan tersebut bukanlah sebahagian dari HOC tau!
Seperti yang dah diberitahu sebelum ni, membeli hartanah adalah satu keputusan besar yang bakal mengubah kehidupan anda.
Oleh itu, penting untuk anda luangkan masa meneliti dan membuat perancangan dengan memberi fokus yang lebih kepada keadaan kewangan dan perancangan masa depan terhadap hartanah tersebut.
Kempen Pemilikan Rumah akan berlangsung sehingga 31hb Mei 2021. Jika anda memang tengah mencari dan bercadang untuk membeli hartanah, jangan lupa untuk check laman kempen PropertyGuru EasyOwn untuk mencari tawaran HOC yang terbaik!
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.