Menandatangani Surat Tawaran, Perjanjian Jual Beli Dan Perjanjian Pinjaman

Shawn Ng
Menandatangani Surat Tawaran, Perjanjian Jual Beli Dan Perjanjian Pinjaman
Panduan ini akan memberi maklumat terperinci tentang dokumen-dokumen yang perlu ditandatangi oleh pembeli rumah apabila membeli rumah.
Sebelum ini, terdapat beberapa panduan untuk anda merancang bajet, memilih rumah yang tepat, dan mendapatkan pinjaman gadai janji.
Oleh itu, berikut adalah panduan mengenai dokumen yang perlu ditandatangani setelah menerima Surat Tawaran.
Setelah anda ada beberapa pilihan bank dengan kadar faedah terbaik dan mendapat Surat Tawaran, langkah seterusnya adalah untuk memutuskan bank mana yang memberikan tawaran terbaik (seandainya anda mempunyai lebih daripada satu Surat Tawaran).
Setelah keputusan dibuat, anda perlu bersiap sedia untuk menandatangani sejumlah dokumen.
Sama ada anda membeli rumah baru, rumah subsale atau membeli hartanah komersial, dokumen berikut tetap sama. Kesemuanya diperlukan untuk pembelian hartanah.

1) Menandatangani Surat Tawaran

joint-home-loan3
Setelah memilih bank dengan tawaran terbaik, peminjam perlu menandatangani Surat Tawaran.
Kedua-dua pihak perlu setuju dengan harga, dan setelah menandatangani Surat Tawaran, peminjam kemudiannya perlu membayar deposit di antara 2% hingga 3% daripada harga belian.
Deposit 2% hingga 3% ini kebiasaannya dibayar kepada pihak berkecuali atau neutral, selalunya ejen sebagai akaun pemegang saham. Ejen tersebut sering disebut sebagai ejen escrow – penerima.
Baki harga belian, yang meningkat sehingga 10%, biasanya akan dibayar setelah Perjanjian Jual Beli ditandatangani. Berikut adalah maklumat yang terdapat di dalam Surat Tawaran:
 • Nama vendor dan pembeli yang sah
 • Harga yang dipersetujui
 • Jumlah deposit
 • Semua item yang termasuk dalam penjualan
 • Tarikh akhir untuk menandatangi Perjanjian Jual Beli

2) Menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA)

biaya pembuatan sertifikat tanah dari girik
Selepas Surat Tawaran, pembeli seterusnya perlu menandatangani Perjanjian Jual Beli (SPA).
Biasanya, pembeli rumah diberi tempoh di antara 2 hingga ke 3 minggu, jika tidak, mereka perlu memohon tempoh lanjutan Surat Tawaran daripada pihak bank.
Dalam tempoh masa yang diberikan, peguam kepada pembeli rumah perlu menyediakan SPA, melakukan pencarian tentang status pegangan rumah, serta meminta pembeli dan penjual untuk bersetuju dengan beberapa klausa.
Setelah kedua-dua pihak mencapai persetujuan, SPA perlu ditandatangani di hadapan peguam. Beberapa salinan SPA akan dibuat, di mana pembeli perlu menandatangani kesemua salinan.
Ketika tempoh ini, baki wang pendahuluan perlu dibayar. Oleh itu, jika pembeli telah membayar 2% atau 3% ketika menerima Surat Tawaran, kini sudah tiba masanya untuk melangsaikan baki bayaran.
Antara sebab-sebab penangguhan yang sering terjadi pada peringkat ini adalah wang yang ingin digunakan untuk bayaran baki tersekat di akaun Simpanan Tetap atau akaun di luar negara.
Dalam situasi seperti ini, mungkin berlaku kelewatan untuk memindahkan wang itu kembali ke Malaysia bagi membuat pembayaran.
Setelah bayaran baki dibuat, pembeli perlu menandatangani semua salinan SPA.
Bagaimanapun, pembeli terlebih dahulu perlu memastikan semua butiran penting adalah tepat. Berikut adalah butiran yang perlu diperiksa dan ia mestilah betul:
 • Nama
 • Nombor kad pengenalan
 • Premis hartanah / rumah
 • Pastikan semua butiran tambahan – seperti tempat letak kenderaan – dinyatakan dalam SPA
 • Pastikan semua butiran yang dijanjikan oleh ejen jualan seperti tambahan unit penyaman udara, pengubahsuaian dan perabot dinyatakan dalam SPA

3) Menandatangani Perjanjian Pinjaman

Flexi loan, Flexi loan Malaysia, Semi Flexi loan, Flexi loan calculator Malaysia, Flexi loan calculator, Mortgage loan, Home loan rates
Setelah menandatangani SPA yang menggariskan terma antara pembeli dan penjual, dokumen yang perlu ditandatangani seterusnya oleh pembeli ialah Perjanjian Pinjaman.
Perjanjian Pinjaman adalah perjanjian yang ditandatangani di antara pembeli dan pihak bank. Dokumen ini akan menyatakan syarat-syarat pinjaman.
Perjanjian Pinjaman biasanya disesuaikan untuk kepentingan pihak bank, melindungi pihak bank. Bagaimanapun, kos untuk menyediakan dokumen ini akan ditanggung oleh pembeli.
Sekiranya perlu, Deed of Mutual Convenant (DMC) juga harus ditandatangani. DMC adalah perjanjian yang biasanya hanya terpakai untuk bangunan multi-unit atau bertingkat.
Ini untuk melaraskan hak pemilik, dan semua pemilik unit berikutnya. Syarat-syarat yang mungkin terdapat oleh DMC adalah seperti berikut:
 • Dilarang memelihara haiwan peliharaan di dalam bangunan
 • Unit tidak boleh digunakan untuk tujuan komersial
 • Siapa yang harus menentukan kos pengurusan
 • Cara untuk melantik pengurusan bangunan
 • Hal-hal berkaitan dengan penyelenggaraan dan pengubahsuaian bangunan
Dokumen lain yang mungkin perlu ditandatangani oleh pembeli adalah Memorandum of Transfer (MOT) atau Memorandum Pindah Milik.
MOT adalah dokumen yang ditandatangani untuk menukar hak milik unit daripada pemilik sebelumnya kepada pemilik seterusnya.
Pembeli unit sub-sale kawasan perumahan yang telah siap boleh menandatangani MOT dengan segera – di mana ia memerlukan bayaran.
Sementara, pembeli unit yang masih dalam pembinaan perlu menunggu sehingga projek selesai, dan menunggu kira-kira 6 bulan lagi sebelum mereka boleh menandatangani MOT.
Panduan seterusnya akan menjelaskan tentang dokumen dan bayaran yang perlu dibuat ketika Pemilikan Kosong (Vacant Possession) dan Penyerahan Kunci.
buying property in malaysia, buying a house, downpayment, stamp duty, CTOS score, ccris, ccris report, home loan, home loan malaysia
Untuk mengetahui tentang status pegangan hartanah, jadual pembayaran, dan dokumen pinjaman, ikuti panduan kami yang lain:
Sumber: https://loanstreet.com.my/learning-centre/entry-costs-buying-property
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.