Panduan Ringkas Tentang Dokumen-Dokumen Sah Dan Memorandum of Transfer (MOT)

Bila membeli hartanah, ada banyak jenis dokumen yang anda perlu tahu, dan salah satu daripadanya adalah Memorandum of Transfer (MOT). Dalam artikel ini, kami akan terangkan kenapa surat ni sangat penting dalam proses pemilikan hartanah.
memorandum of transfer, memorandum of transfer malaysia, mot, mot malaysia, what is mot, mot meaning, mot property, what is memorandum of transfer, transfer of property ownership in malaysia

Click here for English version.

 

Urusniaga hartanah melibatkan banyak dokumen. Salah satu dokumen yang paling penting adalah Memorandum of Transfer (MOT), sepucuk surat yang ramai tak sabar nak letak tanda tangan.

Kenapa tak sabar? Sebabnya, MOT ni biasanya ditandatangani pada peringkat akhir dalam urusniaga hartanah, yang menandakan pemindahan hak milik rumah daripada penjual ke pembeli.

Sebelum kami bercerita secara terperinci tentang MOT, jom kita semak balik tentang peringkat-peringkat berbeza dalam urusniaga pembelian rumah, dan dokumen apa yang terlibat pada setiap peringkat.

 

Peringkat-Peringkat Berbeza Dalam Pembelian Hartanah

Bila berurusan dengan perkara yang sangat besar dan mustahak seperti hartanah, anda mahu pastikan semua dokumen yang terlibat telah dibaca dengan teliti.

Kalau anda tak ada peguam sendiri, biasanya pihak pemaju akan sediakan peguam untuk anda. Tapi biasalah, peguam tersebut di bawah slip gaji pemaju, jadi bila nak menggariskan sebarang persetujuan tu, dah tentulah mereka akan menyebelahi pemaju.

Jadi adalah sangat disarankan supaya anda lantik peguam sendiri yang akan memastikan kepentingan anda terjaga.

Dengan peguam yang bagus, duit yang anda berjaya jimat adalah sangat berbaloi, berbanding duit yang anda belanjakan untuk bayar peguam tu.

dokumen-sah-mot-1

Inilah dokumen-dokumen yang anda perlu beri perhatian bagi peringkat-peringkat berbeza:

1) Pinjaman perumahan

Pinjaman perumahan ni memang kami tak perlu terangkan lagi, ia adalah dokumen yang paling banyak kerenahnya sebelum boleh diluluskan oleh bank.

Jadi, seperti yang kami katakan tadi, pastikan anda ada peguam yang bertauliah untuk membantu, okay!

2) Letter of Offer, atau Surat Tawaran

Bila hati dah berkenan dengan hartanah mana yang anda nak beli, anda kena keluarkan Letter of Offer (LO) kepada pemaju untuk menyatakan hasrat anda dalam membeli rumah tersebut.

Dalam kata lain, LO ni sama je dengan proses merisik bila nak bernikah, cumanya dengan LO anda biasanya kena keluarkan sedikit deposit sekali, untuk menunjukkan yang anda memanggg serius.

LO biasanya menyatakan benda seperti harga jualan yang dipersetujui, perabot yang disediakan, dan tarikh bila surat perjanjian jual beli perlu ditandatangani.

3) Sales and Purchase Agreement, atau Surat Perjanjian Jual Beli

Ini adalah dokumen yang kita nanti-nanti. Sales and Purchase Agreement (SPA) adalah persetujuan komprehensif yang menetapkan syarat-syarat dan perjanjian bagi pembelian tersebut.

Surat perjanjian jual beli ni menggariskan persetujuan-persetujuan penting seperti tarikh pemindahan hak milik, syarat-syarat pembelian, perkara-perkara yang termasuk dalam penjualan, dan sebagainya.

dokumen-sah-mot-2

4) Facility Agreement, atau Perjanjian Fasiliti

Perjanjian Fasiliti ni bukan bercakap tentang gimnasium atau kolam renang di apartmen anda ye!

Ia adalah satu dokumen yang mengesahkan bahawa anda telah menandatangani persetujuan pinjaman perumahan dengan pihak bank.

Kiranya pihak pemaju nak pastikan anda betul-betul dah ada pembiayaan untuk membeli hartanah tersebut.

5) Memorandum of Transfer, atau Memorandum Pemindahan

Memorandum of Transfer (MOT) juga dipanggil sebagai Borang 14A, dan ia adalah dokumen yang paling dinanti-nanti oleh pembeli. MOT mengesahkan pemindahan hak milik hartanah tersebut, daripada segi undang-undang.

Bila dah penat bersengkang mata dan taruk Eye-Mo membaca kesemua dokumen-dokumen ni, akhirnya dengan MOT, anda memang dah boleh kata yang hartanah tersebut anda yang empunya!

 

Kekeliruan Antara Hak Milik Strata Dan Hak Milik Master (Induk)

Bunyinya macam mudah, kan? Baca dan tanda tangan, habis cerita! Tunggu kejap, sebab ada satu perkara yang boleh menyebabkan anda tidak menerima MOT itu.

dokumen-sah-mot-3

Ini kerana MOT hanya boleh digunakan untuk memindahkan hak milik bagi hartanah yang mempunyai hak milik induk yang relevan sahaja.

MOT tidak boleh digunakan untuk memindahkan hak milik hartanah yang tidak mempunyai hak milik master, individu, atau strata yang relevan.

Perkara ni biasanya berlaku bagi hartanah jenis strata, di mana pihak pemaju masih belum mendaftarkan lot kepada hartanah-hartanah individu.

Dalam kes sebegini, satu borang Deed of Assignment (DOA) akan digunakan, berserta dengan Developers Consent. Kadang-kala, hak milik jenis strata juga datang dengan Deed of Mutual Covenants.

Surat ni adalah dokumen sah yang menggariskan tingkah laku serta kewajipan bagi pemilik hartanah dalam projek pembangunan perkongsian seperti ini (contohnya, apartmen yang mempunyai kemudahan yang dikongsi antara penduduk).

Ia menyenaraikan perkara-perkara seperti haiwan peliharaan, pengubahsuaian yang dibenarkan, dan sebagainya.

Segala persetujuan ini bertujuan untuk menjaga keamanan komuniti, supaya jiran sebelah rumah tak mengadu bila dengar bunyi kucing mengawan kat tengah-tengah malam (tapi kalau tu kucing anda, jangan lupa sunatkan dia!).

 

Jadi, Apa Tugas Si Peguam?

dokumen-sah-mot-4

Peranan peguam sangatlah penting dalam pembelian rumah, jadi berbaloi untuk kami ulang sekali lagi bahawa tugas peguam adalah untuk memastikan kepentingan anda terjaga, dan segala urusan dijalankan dengan betul dan jujur.

Mereka dilatih untuk menulis serta menyemak dokumen-dokumen sah yang kompleks (seperti SPA), bagi memastikan terma dan persetujuan adalah adil.

Ini termasuklah memastikan tiada sebarang persetujuan ‘tersembunyi’ dalam dokumen-dokumen anda yang boleh buat anda rugi.

Mana lah tau dalam perjanjian jual rumah, dia jual kereta anda sekali, sebab tu kena ada peguam tolong tengokkan, okay.

Setiap pengamal undang-undang profesional juga berpengalaman dalam memastikan:

  • Kesemua proses berjalan dengan lancar
  • Dokumen diletakkan setem rasmi
  • Keperluan undang-undang dipenuhkan dalam tempoh yang diperlukan
  • Perkara-perkara kecil lain yang anda mungkin terlepas pandang

Ini termasuklah mencari pendaftaran Pejabat Tanah untuk memastikan hartanah yang anda bayar memang benar-benar milik penjual/pemaju.

 

Apa Kos Yang Terlibat Bagi Setiap Peringkat?

Selain daripada harga hartanah itu sendiri, ada pelbagai kos-kos lain yang anda perlu ambil kira, terutamanya dalam dokumen-dokumen sah.

dokumen-sah-mot-5

Jadi pastikan anda sediakan bajet yang cukup bagi dokumen-dokumen ini semua, termasuklah:

1) Duti Setem

Caj bagi duti setem adalah bergantung kepada harga rumah:

Harga rumah

Caj duti setem

RM500 ribu pertama

1% (minimum RM500)

RM2 juta seterusnya

0.8%

RM2 juta seterusnya

0.6%

RM2.5 juta seterusnya

0.5%

2) Letter of Offer (Surat Tawaran)

Di peringkat ini, anda biasanya perlu mengeluarkan duit deposit awal, iaitu sebanyak 2% daripada harga hartanah, dan adalah termasuk dalam 10% daripada duit down payment.

Selepas LO ditandatangani, deposit 2% ini tidak akan dipulangkan balik walaupun kalau anda tak jadi beli hartanah tu.

3) SPA (Surat Jual Beli)

Pada peringkat SPA, anda kena jelaskan keseluruhan 10% down payment tadi.

Maknanya, kalau anda dah bayar deposit 2% tadi, hanya perlu bayar 8% yang selebihnya untuk down payment. Caj duti setem bagi SPA adalah seperti berikut:

Harga rumah

Caj duti setem

RM500 ribu pertama

1% (minimum RM500)

RM2 juta seterusnya

0.8%

RM2 juta seterusnya

0.6%

RM2.5 juta seterusnya

0.5%

4) Memorandum of Transfer (Borang 14A)

Bagi dokumen yang ditandatangani pada peringkat akhir, MOT juga mempunyai caj duti setem yang paling tinggi. Bermula 1 Julai 2019, caj duti setem bagi MOT adalah seperti berikut:

Harga rumah

Caj duti setem

RM100 ribu pertama

1%

RM100’001 hingga RM500 ribu

2%

RM500’001 hingga RM1 juta

3%

RM1 juta ke atas

4%

 

PropertyGuru Tip
Pemilik rumah pertama boleh menikmati pelbagai pengecualian daripada kerajaan, yang anda boleh ketahui di panduan duti setem kami.

 

Pemindahan Hartanah Kepada Ahli Keluarga

Anda juga boleh menggunakan MOT untuk memindahkan hak milik hartanah kepada ahli keluarga. Contohnya pemindahan daripada isteri ke suami, atau daripada salah seorang ibu bapa ke anak.

Dalam kes ini, kerajaan menyediakan 100% pengecualian kepada duti setem bagi pemindahan isteri kepada suami dan sebaliknya, serta 50% pengecualian bagi seorang ibu bapa kepada anak dan sebaliknya.

 

Perjalanan untuk memiliki hartanah memang penuh liku-liku, apatah lagi bila berdepan dengan pelbagai dokumen. Tapi ingat, dokumen ini sama pentingnya dalam melindungi hak anda seperti mana ia melindungi hak pihak lain. MOT bukanlah langkah terakhir dalam proses pembelian hartanah, jadi kalau anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut, baca panduan kami di sini!

Read Next

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback