Kalau Anda Belum Dapat Hakmilik Tanah, Adakah Hartanah Tersebut Milik Anda?

Tak perlu keliru akan maksud hakmilik tanah (ataupun dikenali sebagai 'land title'); di sini kami akan terangkan dengan terperinci tentang kenapa ini penting dalam proses pembelian hartanah!
land title, land title malaysia, title deed, title deed malaysia, hakmilik tanah, surat ikatan hakmilik

Click here for English version.

 

Bayaran pendahuluan? Selesai.
Perjanjian Jual Beli? Dah sain.
Duti Setem? Dah bayar.

Sekarang ni, barulah boleh tarik nafas lega kan, sebab hartanah tersebut kini milik anda. Eh, tapi kalau anda belum dapat hakmilik tanah (ataupun 'land title'), adakah hartanah tersebut betul-betul anda yang punya?

Dan dalam banyak-banyak dokumen yang anda sain, anda tak jumpa pun apa-apa yang berkaitan dengan ‘title deed’, ataupun Surat Ikatan Hakmilik. Perlu ke anda menggelabah sekarang?

 

Apa Itu 'Land Title' dan 'Title Deed'?

Bila anda membeli hartanah, nak lagi buat kali pertama, anda mungkin keliru dengan pelbagai istilah yang digunakan seperti ‘land title’ dan ‘title deed’.

PropertyGuru Tip
'Land title' diserahkan kepada individu atau sebarang pihak untuk menyatakan yang mereka memiliki hartanah tersebut daripada segi undang-undang.

Dalam kata lain, hartanah ini mereka yang punya dan mereka boleh buat apa yang mereka mahu, termasuklah memindahkan hak milik tersebut kepada orang lain.

land title, land title malaysia, title deed, title deed malaysia, hakmilik tanah, surat ikatan hakmilik

Contohnya, kalau mereka nak jual ataupun turunkan ia kepada waris bila mereka meninggal dunia.

Macam mana pula hartanah ini boleh dipindahkan kepada pihak yang lain? Apa yang diperlukan untuk membuktikan bahawa hartanah tersebut telah dipindahkan secara rasmi? Kat sinilah 'title deed' diperlukan.

PropertyGuru Tip
'Title deed' adalah dokumen sah yang merekodkan pemindahan hak milik hartanah daripada satu pihak ke pihak yang lain.

Istilah perundangan ni semua mungkin buat anda pening, tapi kalau ada peguam yang bagus dalam pembelian hartanah, dia akan membantu anda buat pertanyaan kepada Pejabat Tanah untuk mengetahui latar belakang hartanah tersebut yang telah direkodkan oleh 'title deed'.

'Land title' ni ada banyak jenisnya. Paling banyak anda jumpa adalah jenis strata dan jenis individu. Kalau anda nak tahu perbezaan antara jenis-jenis hak milik, rujuklah artikel ini.

 

Kenapa Ada Pulak Banyak Kes Yang Berkaitan Dengan Hakmilik Tanah?

Kalau anda ada selak artikel-artikel yang berkaitan dengan hartanah, anda mungkin terjumpa berita-berita di mana penghuni menunggu sampai bertahun-tahun.

land title, land title malaysia, title deed, title deed malaysia, hakmilik tanah, surat ikatan hakmilik

Contohnya, ada penghuni di Taman Puchong Prima yang masih belum dapat hakmilik tanah selepas 14 tahun!

Sebelumnya, mereka duduk di Kampung Tun Razak di Puchong, kemudian mereka diberi 303 lot dan 17 hektar tanah dan kebanyakannya guna tanah ini untuk membina rumah.

14 tahun tu dah terlampau lama dah, tapi lepas tu mereka tunggu lagi 5 tahun pula sebelum rumah mereka siap!

Tapi ada pulak kes lain di mana ada pasangan di Ipoh dapat Temporary Occupational License (TOL) atau Lesen Pendudukan Sementara setelah menunggu buat beberapa bulan saja.

 

Apa itu Temporary Occupational License (TOL)?

Temporary Occupational License ni adalah lesen untuk menduduki tanah milik kerajaan. Lesen ini perlu diperbaharui setiap tahun.

Jadi daripada segi undang-undang, pemegang TOL bukanlah pemilik bagi tanah tersebut, tapi mereka boleh duduk di situ buat sementara sahaja.

land title, land title malaysia, title deed, title deed malaysia, hakmilik tanah, surat ikatan hakmilik

Ingat: TOL ini BUKAN hakmilik tanah tau, jadi ia tidak boleh dijual beli!

Hak milik TOL ini juga tidak boleh dipindahkan kepada sebarang pihak yang lain. Jadi, bila pemegang TOL meninggal dunia, lesen ini akan tamat.

 

Kenapa Land Title dan Title Deed Adalah Sangat Penting

Ingat, proses pemilikan hartanah belum lagi lengkap sepenuhnya selagi anda tak dapat 'land title'. Pendek kata, hartanah tersebut masih lagi milik pemaju (kalau itu rumah sub-sale, ia masih di bawah pemilik sebelumnya).

'Land title' (Hakmilik Tanah) dan 'title deed' (Surat Ikatan Hakmilik) ini bukan setakat bukti yang hartanah tersebut anda punya, tapi ia juga boleh melindungi hak-hak anda.

Senang kata, dokumen ini samalah macam IC anda. Kalau hilang, anda kena buat aduan polis dengan serta-merta!

Tanpa hak milik sah terhadap hartanah, anda tak boleh jual, pindahkan kepada orang lain, atau gunakannya sebagai cagaran.

Contohnya, bila bank tengok hartanah yang tiada hak milik strata atau individu, biasanya mereka takkan luluskan pinjaman kewangan anda...

land title, land title malaysia, title deed, title deed malaysia, hakmilik tanah, surat ikatan hakmilik

Katakanlah pemaju anda tiba-tiba bankrap. Ataupun ada seseorang individu yang cuba menyamar sebagai anda (pemilik rumah) untuk menjual kediaman anda?

Jadi, kalau anda tak faham tentang perkara yang melibatkan undang-undang ini semua, senanglah untuk orang lain nak ambil kesempatan terhadap anda!

 

Apa Perlu Anda Buat Jika Anda Dah Bayar, Tapi Masih Belum Dapat Hakmilik Tanah?

Walaupun hakmilik tanah sepatutnya dipindahkan kepada anda sebaik saja anda bayar duti setem, banyak pemaju yang tak berikan dokumen ini dengan segera.

Kadang-kadang, ini berpunca daripada bahagian-bahagian dalam hakmilik tersebut yang agak leceh dan rumit untuk diselesaikan.

Tapi ada juga pihak pemaju yang tak mahu keluarkan duit atau luangkan masa untuk mendapatkan hakmilik ini semua. Sebab itulah sampai ada pembeli yang menunggu sampai bertahun-tahun lamanya.

Apa pun sebabnya, kalau anda masih ada masalah setelah penat berusaha mendapatkan maklum balas daripada si penjual, anda boleh:

  • Buat carian tentang hakmilik tanah bagi hartanah tersebut. Anda juga boleh hubungi peguam anda, Pejabat Tanah, atau guna laman web ini.
  • Dapatkan nasihat daripada Pejabat Tanah berkenaan kes anda, atau dapatkan bantuan peguam anda untuk selesaikan hal undang-undang ini satu-persatu.

Read Next

Feedback