8 Tempat Beli Perabot Terpakai Terbaik Di Malaysia!

Perabot terpakai juga dikenali sebagai barangan “preloved”. Ada banyak kedai di luar sana yang membaik pulih perabot ke bentuk asal, dan menjualnya dengan harga berpatutan. Di bawah adalah senarai tempat-tempat yang boleh anda kunjungi untuk harga yang terbaik!
Perabot_Second_Hand_2

Click here for English version.

 

Malaysia adalah salah satu negara paling agresif di dunia dalam menangani perubahan iklim.

Sudah berkali-kali, Malaysia muncul dalam tajuk utama berita mengenai masalah pengurusan plastik dan sisa sampah.

Kalau anda nak memainkan peranan dalam mengurangkan jumlah sisa sampah yang dibuang setiap hari ke tempat pembuangan sampah, anda boleh membantu dengan membeli perabot terpakai!

Dipanggil juga sebagai barangan "preloved", terdapat beberapa buah kedai yang membaik pulih dan mengembalikan perabot lama ke penampilan asal, dan kemudian menawarkannya pada harga yang lebih berpatutan.

Selagi anda membelinya dari sumber yang boleh dipercayai (selalu periksa ulasan atau minta cadangan), tiada apa yang perlu anda risaukan.

 

Ada Ke Orang Beli Perabot Terpakai?

Mestilah ada! Memandangkan masyarakat hari ini lebih peka dan ingin menyumbang terhadap alam sekitar, membeli perabot terpakai kini menjadi salah satu pilihan yang popular!

Jadi, sebelum anda berpindah masuk ke kediaman baru, mungkin anda boleh mempertimbangkan untuk mengunjungi tempat-tempat yang menjual perabot terpakai ini. Anda mungkin terkejut dengan apa yang bakal anda temui!

Perabot_Second_Hand_1

 

Kedai Perabot Terpakai Terbaik Di Malaysia! 

Ha dah tahu kepentingan dan manfaat perabot terpakai ni, jom kita tengok kedai perabot terpakai yang terbaik anda boleh kunjungi! 

1. Renewsmart Di Shah Alam

Ditubuhkan pada tahun 2009, Renewmart memainkan peranan dalam pemeliharaan alam sekitar dengan mengitar semula perabot terpakai dari pelbagai jenis perniagaan.

Secara kolektifnya, Renewmart mempunyai pengalaman lebih dari 70 tahun dalam industri, seperti pemulihan perabot dan hospitaliti.

Bilik pamerannya yang seluas 60,000 kaki persegi terletak di tengah-tengah bandaraya Shah Alam, dan dipenuhi dengan barang-barang antik yang dipelihara dengan baik.

Kedai ini menjual lampu, barang seni, peralatan elektrik, panel lipat, kabinet antik, bingkai katil, dan banyak lagi.

Alamat & No Telefon

  • Alamat: Lot 3739-A, Jalan Kampung Baru Subang, Seksyen U6, 40150 Shah Alam, Selangor
  • Tel: 03-7859 9522

2. Cash Converters

Salah satu rangkaian kedai barangan terpakai terbesar di Malaysia tak lain dan tak bukan adalah Cash Converters.

Model perniagaan kedai ini adalah dengan membeli barangan pada kos rendah dan menjual semula pada harga sederhana. Kini ia semakin maju dan berkembang sehingga ke kawasan seperti Ampang Point, Klang, dan Tampoi.

Selain tujuh kedai di Malaysia, Cash Converters mempunyai lebih daripada 500 kedai merentasi 24 negara di seluruh dunia.

Sekarang, syarikat ini juga menawarkan perkhidmatan panggilan-ke-rumah bagi mereka yang ingin meninggalkan negara, atau mereka yang mempunyai banyak barang untuk dijual.

Alamat & No Telefon

  • Ampang Point: 96 & 97, Lorong Mamanda 2, Ampang Point, 68000 Ampang, Selangor
    Tel: 03-4252 5025
  • Damansara Utama: Add: 93, Jalan SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor
    Tel: 03-7710 0381
  • Klang: 30-0 & 32-0, Ground Floor, Lor. Batu Nilam, 4B Bandar Bukit Tinggi, 41200 Klang,Selangor
    Tel: 03-3323 9759
  • Setapak: A-01-01, Starparc Point, Taman Danau Kota, Setapak, 53300 Kuala Lumpur
    Tel: 03-4131 6655
  • Sunway: No. 23 Jln Jalan PJS 8/18, Sunway Mentari, 46150 Petaling Jaya, Selangor
    Tel: 03-5630 1008
  • Sungai Besi: 70, 72 & 72A, Jalan Tasik Utama 5, Medan Niaga Tasik Damai, Sg. Besi 57000 Kuala Lumpur
    Tel: 03-9054 1320
  • Tampoi: Lot B01 (B) Giant Hypermarket Tampoi, Lot 54 Jalan Skudai, 81200 Tampoi, Johor Bahru
    Tel: 07-236 8189

3. One Stop Buy & Sell

Terletak di premis kedai dua tingkat, One Stop Buy & Sell mempunyai stok barang-barang boleh digunakan semula yang jarang dijumpai di dalam sebuah rumah moden.

Walau bagaimanapun, rupa boleh menipu anda. Luangkan sedikit masa untuk mencari dan anda mungkin akan menemui meja kopi antik dengan harga berpatutan untuk disuaikan dalam ruang tamu boho-chic anda.

Di sini, anda boleh mencari rak peraga jati, kabinet tv antik, dan juga set meja makan rotan.

Alamat, No Telefon & Waktu Operasi

  • 15 Jalan Bandar 16, Pusat Bandar Puchong, 47100 Puchong, Selangor
  • Tel: 03-8080 1200
  • 9.00 am- 6.00 pm (Isnin-Jumaat)
  • 9.00 am – 5.00 pm (Sabtu)
  • Tutup Ahad

furniture malaysia, second hand furniture, second hand shop, second hand furniture shop in kl, second hand furniture selangor, second hand shop malaysia, second hand furniture puchong, second hand furniture shop, second hand furniture kl, second hand furniture penang, second hand furniture klang valley

4. Kedai Kaki Lelong

Nama kedai saja sudah cukup menjelaskan fungsinya (comel betul nama kedai ni kan?).

Terletak di sepanjang Lorong Scott di Brickfields, Kedai Kaki Lelong menjual barang antik yang tak ternilai pada harga yang sangat berpatutan, seperti candelier pereka, bingkai katil, lampu persembahan, amplifier, dan banyak lagi.

Kerana popularitinya, Kedai Kaki Lelong telah berkembang maju ke Seksyen 19, Seremban dan Ara Damansara, dan juga di Seremban tak lama dahulu.

Alamat, No Telefon & Waktu Operasi

  • Puchong: 1348, Jalan Kampung Lembah Kinrara, 47100 Puchong, Selangor
    Tel: 019-232 1717
  • Ara Damansara: No. 2, Jalan PJU 1A/41B, 47301 Petaling Jaya
    Tel: 03-7887 1717
  • Brickfields: No. 67, Lorong Scott, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur
    Tel: 03-2273 1717
  • Seksyen 19: Lot 4, Jalan 19/1B, 46300 Petaling Jaya
    Tel: 03-7931 2711
  • Seremban: Jalan Rasah, Lot. 392, Taman Anggur Jaya, 70300 Seremban
    Tel: 06-765 2717
  • Dibuka setiap hari 10.00 am- 7.00 pm

5. Chai & Chai Trading

Dengan pengalaman lebih dari 3 dekad, Chai & Chai Trading adalah pakar dalam pengendalian perabot terpakai.

Syarikat ini mempunyai kepakaran dalam mengumpul perabot dari hotel, pejabat, dan perniagaan yang ditutup, dan kebanyakkan kualiti perabot hampir sama dengan yang baru.

Alamat, No Telefon & Waktu Operasi

  • No.K20-24, Jalan Ipoh, Batu 4 1/2
    51200 Kuala Lumpur, Malaysia
  • 03 – 6252 6811/03- 6252 9811 / 03- 6252 0811
  • 9.30 am- 6.00 pm
  • Tutup pada Ahad & Cuti Umum

6. Iboss Gallery, Kg Melayu Subang

Iboss Gallery terletak di Kg Melayu Subang ni membeli dan menjual pelbagai jenis perabot dari rumah, pejabat, hotel dan asrama. 

Mereka juga menawarkan perkhidmatan penghantaran dalam lingkungan 30 km dari kedai mereka. 

Jika anda ada hartanah nak disewa, bolehlah jenguk-jengkuk, mana tahu ada yang sesuai untuk dibeli bagi bakal penyewa! 

Alamat, No Telefon & Waktu Operasi

  • 3413, Jalan Sungai Buloh, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor.
  • 013-280 9747
  • 9.00 am- 6.30 pm setiap hari

PGMY_No_1

 

Bagaimana Nak Membeli Perabot Terpakai Online?

Perabot_Second_Hand_3

Malas nak pergi ke kedai dan mengangkut sendiri semua perabot? Jadi, apa yang boleh anda lakukan?

Anda boleh memilih untuk mengambil servis profesional bagi membantu anda memindahkan barang-barang dengan selamat, atau anda boleh melayari internet dari keselesaan rumah anda!

1. Komuniti online

Terdapat banyak komuniti kediaman online yang berkongsi maklumat berguna dengan penduduk baru. Platform seperti ini biasanya menyiarkan gambar dan maklumat mengenai perabot dan barangan rumah untuk dijual di media sosial.

Sekiranya anda tak suka membeli dari kedai perabot terpakai, membeli perabot terpakai dari seseorang yang tinggal berdekatan juga boleh dipertimbangkan, malah ianya kini satu pilihan yang sangat popular.

Bukan sekadar dapat membuat kawan baru, namun anda juga boleh menjimatkan kos penghantaran!

Perabot_Second_Hand_4

2. Laman web

Ada banyak syarikat perabot terpakai di Malaysia yang kukuh dan mempunyai laman web mereka sendiri.

Antaranya ialah Abumama.my, di mana anda boleh membeli apa sahaja dari kabinet pejabat terpakai hingga kabinet pameran.

Syarikat ini telah berkecimpung dalam industri ini selama 12 tahun, dan berharap dapat membawa masuk lebih banyak perabot terpakai dari negara-negara seperti Hong Kong, Singapura, dan Jepun.

Selama membeli! 

Panduan Relevan 

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback