Rumah Subsale Atau Rumah Baru Yang Jadi Pilihan Anda?

Tidak cukup dengan hanya menyatakan bajet untuk membeli rumah subsale atau rumah baru, sebaliknya anda juga perlu mengambil kira pelbagai kos lain (selain daripada wang pendahuluan), kemudahan asas, lokasi, dan tempoh masa yang diperlukan.
new property, new development, subsale property, downpayment

Click here for English version.

 

Apabila tiba masanya untuk melebarkan sayap dan terbang (ke alam dewasa, sudah pasti!), sudah pasti anda ingin mencari rumah sendiri.

Anda sudah tahu jenis rumah yang diinginkan dan di mana lokasi sepatutnya, tetapi di sinilah wujudnya satu persoalan kecil yang boleh mempengaruhi keputusan pemilikan rumah anda: "Saya perlu beli rumah subsale atau yang baru?"

Untuk lebih mudah, rumah subsale/second hand ni adalah rumah yang dibeli daripada pemilik yang sedia ada.

Sebuah keluarga mungkin berpindah dari rumah mereka dan ingin menjualnya, rumah inilah yang dipanggil sebagai rumah subsale.

Manakala rumah baru (atau masih dalam pembinaan) pula ialah hartanah yang belum dimiliki/dihuni oleh orang lain kerana ia baru disiapkan oleh pemaju.

Sekarang anda sudah tahu perbezaan (asas) di antara rumah subsale dan rumah baru, nah... ada satu lagi persoalan yang perlu dipertimbangkan:

Berapakah bajet anda? Mungkin mudah untuk mengatakan, "Oh, bajet untuk rumah saya ialah RM500,000”.

Adakah RM500,000 itu sudah termasuk bayaran untuk Perjanjian Jual Beli (Sale and Purchase Agreement/SPA), lain-lain yuran guaman, komisen untuk ejen, dan mungkin kos pembinaan/pengubahsuaian?

Sekiranya tidak, adalah penting untuk anda mengetahui dengan tepat APA yang bakal dihadapi SEBELUM memutuskan untuk membeli rumah subsale atau rumah baru!

 

Kelebihan, Kekurangan dan Kos Untuk Rumah Subsale

Rumah-Subsale-atau-Baru-1

Kelebihan

Kekurangan

Boleh melihat dan menikmati suasana rumah serta kawasan kejiranan, ini kerana anda boleh meninjau secara fizikal dan memerhati keadaan sekeliling.

Maklumat tentang rumah mungkin sukar diperolehi seandainya rumah terbabit sudah agak lama. Oleh itu, anda perlu dapatkan ejen yang bagus untuk membantu membuat penyelidikan atau mengorek maklumat.

Terletak di lokasi yang sudah maju dan strategik

Harga tetap tanpa sebarang diskaun dan anda tak berapa boleh tawar-menawar dengan penjual agar dia menjual kepada anda dengan harga lebih rendah.

Kawasan kejiranannya membangun dan anda boleh lakukan pemeriksaan menyeluruh ke atas kemudahan-kemudahan asas di kawasan sekitar.

Cuma terdapat beberapa unit atau lokasi yang masih ada kekosongan.

Lihat rumah sedia ada dan beli rumah seperti sedia ada. Sukakan halaman rumah yang luas? Dapatkannya dan ubahsuai!

Rumah ini mungkin kelihatan usang dan memerlukan sedikit kerja-kerja pemulihan, yang memerlukan kos tambahan untuk mengecat, pengubahsuaian, dan lain-lain.

Periksa serta-merta sebarang kecacatan dan kerosakan rumah, terutamanya jika rumah sudah lama terbiar.

Jika anda pindah masuk dan selepas beberapa bulan anda mendapati terdapat sebarang kerosakan, anda tidak boleh meminta pemilik terdahulu membaikinya.

Mengenali jiran anda sebelum membuat pembelian.

 

Sekiranya lokasinya sudah pesat membangun dan tiada lagi ruang untuk pembangunan baru, yakinlah bahawa tidak akan ada hartanah baru yang akan mempengaruhi kehidupan anda.

 

Mengenai kos rumah subsale, bersedialah untuk mengeluarkan duit anda untuk perkara-perkara berikut:

1) Bayaran Penilaian

Rumah-Subsale-atau-Baru-2

Bergantung kepada harga rumah, kebiasaannya ditanggung oleh penjual tetapi boleh dipindahkan kepada pembeli.

2) Bayaran Ejen Hartanah

Mereka membantu untuk berunding dan menolong pembeli dan penjual untuk membuat perjanjian.

3) Bayaran Pendahuluan

Sentiasa 10% daripada harga rumah, tetapi anda juga memerlukan wang tunai minimum 20% di dalam tangan.

4) Perjanjian Jual Beli (Sale and Purchase Agreement/SPA)

Berdasarkan tahap harga, dan bergantung kepada harga rumah.

5) Memorandum Pindah Milik (Memorandum of Transfer)

Memindahkan surat ikatan daripada pembeli kepada penjual dan dikenakan duti setem.

6) Yuran Guaman

Kos penyediaan dan pengendalian dokumen undang-undang dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa berkenaan, termasuk caj duti setem dan mengikut tahap harga daripada harga pembelian rumah.

7) Lain-lain Caj

MRTA/MLTA untuk jaminan gadai janji, insurans kebakaran/rumah, ansuran pinjaman, faedah, deposit untuk utiliti, pembaikan/pengubahsuaian, penyelenggaraan, dan lain-lain.

 

Kelebihan, Kekurangan dan Kos Untuk Rumah Baru

Rumah-Subsale-atau-Baru-3

Kelebihan

Kekurangan 

Mudah untuk mencari maklumat tentang projek terbabit dan melihat rumah contoh.

Tempoh menunggu yang lama untuk rumah siap.

Mungkin mempunyai rebat atau diskaun istimewa untuk menggalakkan dan menarik minat pembeli rumah (yuran guaman ditanggung oleh pemaju, pengecualian duti setem, bayaran pendahuluan yang minimum).

Mungkin berhadapan dengan risiko pembinaan bangunan ditangguhkan kerana masalah dalaman/luaran atau lebih teruk lagi, projek terbengkalai!

Harga yang sangat menarik berbanding harga pasaran semasa.

Tidak mempunyai suasana kejiranan yang baik, jadi anda dan jiran anda perlu meluangkan masa untuk membina komuniti.

Kemudahan-kemudahan yang masih baru dan tidak pernah digunakan lagi.

Projek baru atau berbeza yang mungkin dibina di kawasan sekitar yang tiada dalam perancangan bandar.

Fleksibel untuk memilih jenis unit, jenis pemandangan, pelan lantai, dan lain-lain.

Jika rumah masih dalam pembinaan, mungkin lebih sukar untuk menjualnya semula dan anda juga mungkin mengalami aliran tunai negatif.

Reka bentuk moden dan unik yang tidak dapat ditiru.

 

24 bulan tempoh liabiliti kecacatan, di mana pemaju mesti menyelesaikan sebarang isu berkaitan dengan pembinaan rumah.

 

Biarpun rumah baru menjadi idaman kebanyakan daripada kita, jangan lupa dengan semua kos terbabit:

1) Bayaran Pendahuluan

Minimum 10% atau berapa banyak bank bersedia memberi pinjaman kepada anda. Dalam kes tertentu, pemaju mempunyai program atau pakej istimewa yang memerlukan bayaran pendahuluan kurang daripada 10%, atau tidak perlu membayar apa-apa sehingga pembinaan selesai.

2) Perjanjian Jual Beli (SPA)

Rumah-Subsale-atau-Baru-4

Berdasarkan tahap harga, dan bergantung kepada harga rumah.

3) Yuran Guaman

Kos penyediaan dan pengendalian dokumen undang-undang dan menyerahkannya kepada pihak berkuasa berkenaan, termasuk 5% duti setem, 6% cukai kerajaan, dan caj-caj pengeluaran.

4) Memorandum Pindah Milik (Memorandum of Transfer)

Pemindahan hak milik rumah kepada pemilik yang sah dalam masa 6 bulan selepas ia siap. Caj yang dikenakan berdasarkan peringkat harga, 6% cukai kerajaan, serta caj pengeluaran.

7) Lain-lain Caj

MRTA/MLTA untuk jaminan gadai janji, insurans kebakaran/rumah, ansuran pinjaman, faedah, deposit untuk utiliti, pembaikan/pengubahsuaian, penyelenggaraan, dan lain-lain.

 

Tapi… Rumah Yang Mana Paling Best Untuk Saya?

Pemilikan rumah adalah sangat subjektif dan ia benar-benar bergantung kepada seseorang individu, dan bagaimana mereka memutuskan untuk membuat keputusan terbaik daripada apa yang mereka miliki. Pilihlah rumah yang sesuai dengan bajet dan keperluan anda!

Sekiranya anda mencari rumah untuk didiami dan kegunaan sendiri, rumah baru sesuai untuk ketenangan minda (untuk beberapa tahun pertama,) dan terdapat beberapa rebat hebat untuk menggalakan pemilikan rumah.

Namun begitu, jika rumah baru yang anda cari terletak di luar kawasan, rumah subsale adalah pilihan yang lebih baik kerana ia terletak di lokasi trategik dan membangun.

Untuk tujuan pelaburan, rumah baru lebih menarik untuk estetika modennya, walaupun terdapat risiko projek terbengkalai atau tidak disiapkan tepat pada waktunya. Sedangkan rumah subsale boleh disewa dengan mudah sebaik sahaja anda memilikinya.

Sekarang setelah anda faham dengan jelas tentang apa yang akan anda hadapi apabila membeli rumah subsale atau rumah baru, kini anda boleh mula merancang bajet anda dengan sewajarnya.

Tapi sebelum itu, anda perlu pastikan skor kredit anda dalam keadaan sebaik-baik mungkin, jadi permohonan pinjaman rumah anda mempunyai peluang kelulusan yang lebih tinggi.

Read Next

Feedback