Apa Yang Boleh Anda Jangkakan Sebelum Membuat Bayaran Pendahuluan!

PropertyGuru Editorial Team
Apa Yang Boleh Anda Jangkakan Sebelum Membuat Bayaran Pendahuluan!
Membeli rumah baru boleh dikatakan saat yang paling menggembirakan, namun ia juga cukup membingungkan.
Sudahlah anda kena mencari sendiri rumah impian anda, sekarang anda perlu mengkaji semua butiran kewangan dan undang-undang tertentu sepanjang proses yang memenatkan ini.
Elemen kewangan dalam membeli rumah seringkali mengelirukan, dan kadang-kadang boleh menyebabkan tekanan.
Itulah sebabnya kami merangka panduan berguna untuk membantu dalam bayaran pendahuluan pertama anda.
Jadi, apakah ia dan kenapa ianya sangat penting untuk proses pembelian hartanah anda?

Apakah Itu Bayaran Pendahuluan?

Bayaran wang pendahuluan adalah pembayaran sekaligus yang wajib dibayar lebih awal untuk pembelian hartanah, sama ada dibeli daripada pemaju atau terus dari penjual.
Pembeli dikehendaki membayar wang pendahuluan minimum 10% untuk pembelian hartanah. Ini bermaksud sekiranya rumah anda berharga RM400,000, anda akan diminta membayar sekurang-kurangnya RM40,000 sebagai deposit pendahuluan.
Wang Pendahuluan Rumah_2
Jumlah yang selebihnya boleh dibayar menggunakan pinjaman rumah atau pinjaman berkenaan yang lain.

Adakah Jumlah Pembayaran Pendahuluan Sudah Ditetapkan?

Jumlah pendahuluan minimum untuk pembelian hartanah adalah 10% dari harga transaksi. Agak mustahil untuk anda membayar pendahuluan kurang daripada angka tersebut.
Kita bercakap mengenai kadar ‘minimum’ ketika membayar wang pendahuluan kerana tidak ada had maksimum yang ditetapkan.
Sebilangan pembeli rumah memilih untuk membayar jumlah pendahuluan yang lebih banyak untuk mengurangkan pinjaman perumahan yang diambil, dan dengan itu dapat mengurangkan kadar bayaran balik dan tahun jadual pembayaran pinjaman rumah mereka.

Apakah Itu Earnest Deposit?

Bahagian pertama wang pendahuluan biasanya dibayar sebagai sebahagian daripada earnest deposit. Dalam kebanyakan kes, ia adalah pembayaran 2% yang tidak akan dikembalikan untuk menunjukkan bahawa anda ‘bersungguh-sungguh’ dalam membeli hartanah.
Wang Pendahuluan Rumah_3
Deposit earnest dibayar sebagai sebahagian daripada Surat Tawaran atau Tawaran untuk Pembelian.
Syarat-syarat perjanjian ini sering kali menetapkan bahawa pembayaran 2% tidak dapat dikembalikan sekiranya perjanjian yang dipersetujui tidak selesai.
Penting untuk memastikan pembayaran ini dilakukan melalui agensi harta tanah yang bereputasi atau pihak ketiga yang berkecuali, dan jangan sekali-kali membayar terus kepada individu.

Bilakah Anda Perlu Membayar Wang Pendahuluan?

Surat Tawaran atau Tawaran untuk Pembelian anda biasanya akan menentukan jangka masa di mana anda mesti melengkapkan Perjanjian Jual Beli (SPA).
Sebaik saja SPA disahkan, bayaran pendahuluan penuh mesti dibuat. Jumlah nilai pendahuluan mesti memenuhi jumlah pembayaran minimum 10% seperti yang dinyatakan di atas.
Walau bagaimanapun, deposit earnest yang mungkin telah dibayar sebelum ini boleh dikira sekali. Oleh itu, jika anda telah membayar deposit earnest sebanyak 2%, baki 8% selebihnya perlu dibayar semasa menandatangani SPA.

Bantuan Bayaran Pendahuluan

Wang Pendahuluan Rumah_5
Menyimpan untuk membayar wang pendahuluan biasanya salah satu benda paling sukar dalam proses membeli rumah, terutamanya untuk pembeli rumah kali pertama.
Namun terdapat beberapan skim bantuan bayaran pendahuluan yang tersedia untuk membantu anda berhadapan dengan masalah ini:

1) MyDeposit

Skim MyDeposit, atau Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama, menawarkan sumbangan one-off untuk bayaran pendahuluan sehingga 10% dari harga jualan, dengan pembayaran maksimum sebanyak RM30,000.
Ketika artikel ini ditulis, permohonan untuk skim ini sudah ditutup, namun mungkin akan dibuka semula di masa hadapan.

2) Dana Rumah Mampu Milik

Dana Rumah Mampu Milik dari Bank Negara yang baru dilancarkan ini bertujuan untuk membantu golongan berpendapatan rendah memiliki rumah sendiri.
Dana bernilai RM1 bilion ini merangkumi bantuan bayaran pendahuluan di samping pinjaman dengan kadar konsesi.

3) Skim Rumah Pertamaku (My First Home Scheme)

Skim Rumah Pertamaku ditadbir urus oleh Bank Negara, dan direka untuk membantu golongan dewasa muda yang layak di bawah usia 35 tahun untuk membeli rumah pertama mereka tanpa membayar deposit.

4) Skim Perumahan Belia BSN

Skim Perumahan Belia BSN yang disokong oleh kerajaan ini dirancang bagi membantu pembeli kali pertama berusia antara 21 hingga 45 tahun membiayai pembelian hartanah sub-penjualan yang siap atau dalam pembinaan.

5) Rumah Selangorku 2.0 (Selangor Sahaja)

Skim perumahan mampu milik Selangor yang baru dilancarkan, Rumah Selangorku, akan merangkumi sokongan bayaran pendahuluan untuk pembeli rumah mampu milik di negeri tersebut.

Bayaran Pendahuluan Hanyalah Satu Bahagian Dari Pembiayaan Anda

Wang Pendahuluan Rumah_6
Ingatlah bahawa bayaran pendahuluan adalah bahagian penting dalam aspek kewangan pembelian rumah anda, namun ini hanyalah satu bahagian dari perjalanan kewangan anda dalam membeli kediaman baru.
Yuran berkaitan, duti setem, kadar pinjaman perumahan, bahkan menyediakan kelengkapan dan perabot rumah perlu juga dipertimbangkan dalam keputusan anda!

Membeli hartanah adalah satu komitmen yang penting, sebab itulah kami bekerja keras untuk membimbing dan membantu anda sepanjang perjalanan ini. Oleh itu, sebelum anda membuat sebarang keputusan, apa kata anda membaca dahulu 10 Faktor Mempengaruhi Nilai Hartanah Yang Mungkin Tidak Anda Ketahui!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.