Tahu Tak Apa Itu Hakmilik Induk? Sekarang Masa Untuk Anda Memahaminya Dengan Jelas!

PropertyGuru Editorial Team
Tahu Tak Apa Itu Hakmilik Induk? Sekarang Masa Untuk Anda Memahaminya Dengan Jelas!
Hakmilik memang sesuatu yang penting. Apabila berkaitan dengan hartanah, ia merupakan satu keperluan dan kepentingan. Haa, dan untuk surat ikatan hakmilik pula, ia adalah bukti pemilikan muktamad.
Ini ialah rekod sah pemilikan yang menguatkan pemilikan anda pada aset yang berkemungkinan paling berharga (dan juga pembelian paling mahal yang pernah anda buat!).
Berkenaan hakmilik, kita dah tahu bahawa Hakmilik Induk mengatasi segala-galanya, berbanding hakmilik lain.

Apa Itu Hakmilik Induk?

Hakmilik Induk ialah satu-satunya dokumen terpenting, yang berkaitan dengan pemilikan pembangunan. Ia dikeluarkan semasa peringkat pembangunan dan pembinaan dalam kitaran hidup hartanah.
Ia mencatatkan hak pemilikan untuk pemilik tanah/pemaju semasa, dan memberikan mereka hak untuk menjual atau menguruskan tanah/hartanah yang dilindungi di bawah Hakmilik Induk.
Setelah pemaju diberikan keizinan untuk memajukan sebidang tanah, Pejabat Tanah setempat akan memberikan mereka Hakmilik Induk.
master-title-2
Semua hartanah dan bahagian yang dibina di bawah Hakmilik Induk kini dimiliki (secara teknikalnya) oleh pemaju atau pemilik tanah, sehingga Hakmilik Strata individu atau Hakmilik Individu dikeluarkan.
Ketika unit berasingan dibahagikan kepada Hakmilik Individu atau Hakmilik Strata semasa jualan, kawasan sepunya dan kemudahan berkongsi seperti taman permainan, kolam renang, kawasan luar, dan lain-lain tetap berada di bawah Hakmilik Induk.

Tahu Tak Perbezaan Antara Hakmilik Strata, Hakmilik Induk, dan Hakmilik Individu?

Hakmilik Induk, Hakmilik Strata, dan Hakmilik Individu ialah tiga dokumen rasmi yang berkaitan elemen pemilikan hartanah yang berbeza di Malaysia.
Mengetahui perbezaan antara ketiga-tiganya boleh membezakan antara pemindahan hakmilik yang rumit, atau penyerahan dokumen dengan mudah.

1) Hakmilik Induk

Dokumen hakmilik yang dipegang oleh pemaju atau pemilik tanah sewaktu pembinaan. Ia merupakan hakmilik awal yang dikeluarkan untuk pembangunan hartanah tertentu (seperti yang dijelaskan dengan lebih terperinci di atas).

2) Hakmilik Individu

Hakmilik Individu ialah dokumen undang-undang yang digunakan untuk menetapkan pemilikan hartanah yang dibina secara individu, seperti rumah atas tanah.
hakmilik-induk-1
Setelah pemaju menyiapkan pembinaan pembangunan yang lebih meluas, Hakmilik Individu boleh dimohon dan dikeluarkan untuk mendaftarkan pemilikan sebidang tanah yang berasingan ni, dan hartanah yang relevan di atasnya.
Pada dasarnya, ia merupakan dokumen yang menetapkan keluasan hartanah, pelbagai syarat yang berkaitan dengan pemilikan itu, dan akhir sekali memaparkan nama pemiliknya sekarang.

3) Hakmilik Strata

Hakmilik Strata diguna pakai apabila pemaju membina bangunan berstrata, seperti sebuah kompleks kondominium/pangsapuri di mana unit individu menjadi sebahagian daripada pembangunan berkongsi yang lebih besar.
Ia akan merangkumi elemen seperti kawasan sepunya dan tanggungjawab berkongsi, termasuk caj biasa seperti yuran penyelenggaraan dan kumpulan wang pelepas.
Di bawah Akta Hakmilik Strata (Pindaan) 2013, Sijil Cadangan Pelan Strata mesti dipohon dalam masa 3 bulan dari tarikh penyelesaian keseluruhan ‘struktur super’ pembangunan.
Yang ‘struktur super’ ni macam benda menakutkan, tapi ia berkenaan titik pembinaan apabila semua dinding yang membahagikan sekeping tanah dan unit yang terpisah dalam pembangunan AKHIRNYA berjaya disiapkan!
Setelah diluluskan, pemaju mempunyai tempoh selama sebulan untuk memohon Hakmilik Strata. Hakmilik Strata harus didaftarkan sebelum penyerahan pemilikan kosong kepada pembeli.
master-title-3

Apa Lagi Yang Perlu Kita Ketahui Berkenaan Hakmilik?

Hakmilik Induk mewakili keseluruhan pembangunan, yang mana Hakmilik Individu atau Hakmilik Strata akan mewakili bidang tanah yang dibahagi dan dikeluarkan daripada Hakmilik Induk.
Anggaplah ia seperti sebiji kek (siapa yang tak mahu analogi kek, kan? Sedap dan menarik pada pandangan mata) — Hakmilik Induk adalah gambaran keseluruhan kek. Hakmilik Individu mewakili sepotong kek yang dikeluarkan daripada sebiji kek itu.
Hakmilik Strata pula lebih menyerupai kek yang dipotong menjadi beratus-ratus potongan kecil, dengan saiz yang berbeza.
Perbezaan antara Hakmilik Individu dan Hakmilik Strata selalunya tidak jelas, dan anda harus memeriksa dengan pemaju berbanding membuat anggapan mana yang akan dikeluarkan.
Sebilangan rumah atas tanah boleh termasuk kawasan sepunya yang dikongsi, seperti rumah bandar di kawasan pembangunan yang lebih besar. Dalam kes tersebut, Hakmilik Strata hampir pasti akan digunakan untuk membuat permohonan pemilikan.
Mengapa perkara ni penting? Nak tahu tak? Baiklah, untuk perkara ni, Hakmilik Individu lebih cenderung untuk dikeluarkan dengan lebih pantas berbanding Hakmilik Strata, kerana perkiraan pembangunan projek.
master-title-4
Lebih penting lagi, Hakmilik Strata juga dilengkapi dengan tanggungjawab sepunya seperti yuran penyelenggaraan dan kumpulan wang pelepas yang berkaitan dengan kawasan sepunya.

Hakmilik Induk

 • Dikeluarkan kepada pemaju pada awal pembinaan
 • Meliputi kawasan pembangunan projek yang lengkap
 • Termasuk semua kawasan sepunya dan berkongsi
 • Dibahagi untuk membuat Hakmilik Individu dan Strata

Hakmilik Individu

 • Dibahagikan daripada Hakmilik Induk
 • Pemilikan hartanah individu
 • Kebiasaanya berkaitan dengan rumah atas tanah
 • Agak cepat dikeluarkan

Hakmilik Strata

 • Dibahagikan daripada Hakmilik Induk
 • Pemilikan hartanah strata sebagai sebahagian daripada pembangunan berkongsi
 • Boleh digunakan untuk rumah individu dalam pembangunan berkongsi
 • Termasuk tanggungjawab untuk penyelenggaraan berkongsi
 • Kadang-kadang lebih lambat dikeluarkan

Bagaimana Hakmilik Mempengaruhi Urus Niaga Hartanah?

Tanpa hakmilik sah yang berkaitan dengan hartanah khusus anda, transaksi boleh menjadi agak rumit. Bagi Hakmilik Individu, perkara ni tidak selalu menjadi masalah.
Oleh kerana hakmilik ini sering dikeluarkan dengan cepat, anda jarang akan berada dalam situasi cuba menjual hartanah tanpa pemilikan berkaitan. Apabila berkaitan dengan Hakmilik Strata, ia boleh menjadi lebih kompleks sikit.
Sekiranya hartanah anda masih didaftarkan secara sah di bawah Hakmilik Induk, anda memerlukan Surat Ikatan Penyerahan Hak (Deed of Assignment/DOA) untuk difailkan di Mahkamah Tinggi, untuk pemindahan pemilikan.
DOA ini memerlukan cap rasmi dan duti setem yang berkaitan dengannya. Hal ini setanding dengan penggunaan Memorandum Pindahan yang didaftarkan di Pejabat Tanah sekiranya anda memiliki Hakmilik Individu atau Hakmilik Strata.
Kes yang sangat membimbangkan adalah apabila pemaju tiba-tiba bankrap sebelum Hakmilik Strata dikeluarkan. Dalam kes tersebut, pemilik hartanah terpaksa menempuh jalan perundangan untuk memperoleh hakmilik daripada pembubar.
hakmilik-induk-2
Hal ini bermakna anda mungkin terpaksa menanggung kos kewangan untuk perwakilan guaman serta proses memperoleh Hakmilik Strata.
Tanpa Hakmilik Strata atau Hakmilik Individu, pembiayaan bank untuk membeli rumah subsale mungkin sukar untuk diluluskan. Inilah masalah besar dalam soal pembelian hartanah.
Kami bukannya mau menakut-nakutkan anda. Masih ada sinar harapan! Jangan terlalu risau berkenaan hal ini kerana kita tinggal di negara yang undang-undangnya jelas mengatur pemilikan hartanah. Hebat dan mengagumkan, kan?
Dengan adanya Hakmilik Induk, Hakmilik Strata, dan Hakmilik Individu, anda dapat memastikan bahawa apabila nama anda berada di atas dokumen rasmi, anda benar-benar memiliki hartanah secara sah di mata undang-undang!

Adakah semua tajuk perbincangan ini membuatkan anda bersemangat untuk mencari rumah baru? Pastikan anda mengingati kepentingan pemaju yang berkualiti semasa anda melakukan pembelian! Inilah panduan kami berkaitan 10 Pemaju Hartanah Terkemuka Di Malaysia!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.