10 Apartment Di Shah Alam Dengan Capaian TIME Internet Terbaik

Apa antara soalan pertama anda bila nak sewa atau beli rumah? Kami yakin, soalan internet sini okay tak pasti ditanya! Jadi kami senaraikan 10 apartment di Shah Alam dengan capaian TIME Internet yang dianggap terbaik di Malaysia. Jom tengok!
Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Mencari rumah untuk disewa atau dibeli memang susah. Antara soalan terpenting sekali kena tanya, internet sini macam mana? Betul tak? 

Menurut Speedtest Intelligence pada tahun 2019-2020, Malaysia merupakan negara ketiga yang mempunyai purata kelajuan internet terpantas di rantau Asia Tenggara. WOW!

Tetapi, yang peliknya, kenapa ramai lagi yang mengadu internet di Malaysia ini masih lembap macam siput? Thailand yang populasi 2 kali ganda besar dari Malaysia pun boleh mengalahkan kita dengan 175Mbps purata kelajuan tau.

Isu ini semakin menjadi-jadi sejak PKP dilaksanakan tahun lepas. Maklumlah, bila semua kena duduk rumah, masing-masing berebut dapatkan nak liputan internet di kawasan perumahan yang sama. Patutlah makin lambat!

Kesannya, ramai tertekan sebab kerja tertangguh dan telesidang video tersangkut semasa mereka Bekerja dari Rumah (BDR) atau Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).

Tak boleh 100% salahkan rangkaian internet yang ada. Mungkin juga anda sendiri yang tak pandai membandingkan kelebihan dan kekurangan penyedia perkhidmatan internet masing-masing?

Baru-baru ini, TIME internet menjadi buah mulut disebabkan penawaran kelajuan internet yang laju pada harga kawkaw murah! Liputan kawasannya juga semakin meluas di bandar-bandar besar dan perumahan tinggi.

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Selalu dengar TM-Unifi, Maxis dan Celcom sahaja, TIME ini apa benda pula? Ha, kalau nak tahu, kenalah baca artikel ini sampai habis!

Penafian dulu, ini bukan artikel ditaja TIME Internet ya, tapi benda baik kenalah berkongsi. Betul tak?

 

Apa itu TIME internet?

Sebelum kami terangkan apa itu TIME, anda kena tahu yang perkhidmatan internet di Malaysia ini terbahagi kepada internet jalur lebar dan internet mudah-alih.

Internet jalur lebar ialah penyedia internet yang mempunyai infrastruktur yang tersendiri. Pendek kata, ia ada identiti, tak menumpang macam internet mudah-alih yang menggunakan sambungan rangkaian 3G dan 4G.

Sama macam TM-Unifi, Maxis dan Celcom, TIME ini salah satu internet jalur lebar yang terbaru. Walaupun belum nak menapak, TIME berjaya mencipta sambungan gigabit pertama di Malaysia!

Bukan itu sahaja, TIME juga menawarkan pakej internet jalur lebar yang kompetitif dalam sejarah. Silap hari bulan, penyedia internet yang lain boleh gulung tikar guys!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

 

Betul Ke TIME Internet Terbaik?

Percaya atau tak, Ookla, peneraju global dalam ujian dan analisis internet sendiri menyatakan bahawa TIME tersenarai sebagai Penyedia Jalur Lebar Paling Konsisten di Malaysia.

Masih ragu-ragu? Apa kata anda baca dulu kelebihan-kelebihan yang ada pada TIME. Orang kata tak kenal maka tak cinta betul tak?

1. Pakej harga bulanan yang murah

Katakanlah sekarang anda guna internet Unifi pakej paling mahal RM199.00 sebulan untuk 300Mbps. Tetapi, dengan bayaran bulanan yang sama, TIME mampu memberikan capaian internet sehingga 1Gbps! Biar betul?

Kalau setakat duduk 2-3 orang serumah, ambil saja pakej TIME Fibre yang murah. Hanya RM99.00 atau RM139.00 sahaja sebulan untuk 100Mbps dan 500Mbps masing-masing.

Dahsyat juga corak buah catur yang dimainkan TIME ini ya! Boleh pecah kepala jugalah syarikat lain kalau nak kejar metrik Consistency Score setanding TIME di Malaysia ini.

Kan dah cakap, anda mesti jatuh hati punya! Kalau nak tahu apa lagi tawaran yang TIME sediakan dalam kesemua pakej, anda boleh klik di sini dan mohon!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

2. Kurang masalah downtime

Tengah sibuk jawab peperiksaan atas talian tiba-tiba internet hilang dari radar. Kadang-kadang, berhari-hari tak dapat akses internet sebab downtime punya pasal. Peh! Memang menguji kesabaran kan?

Dengan TIME, situasi-situasi tersebut takkan menghantui anda lagi. Berdasarkan pengalaman pengguna, belum pernah lagi TIME buat hal walaupun dah guna lebih setahun. Kalau ada pun sekejap-sekejap saja. Hebat!

Lagipun, TIME memang ada infrastruktur yang tersendiri. Penggunanya juga masih belum mencapai sasaran majoriti. Jadi, tak hairanlah TIME diiktiraf 0% Pocket Loss dan Latency oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

3. Naik taraf pakej secara automatik & diskaun

Kesemua pakej yang ditawarkan TIME adalah secara kontrak selama 24 bulan. Apa yang menariknya, TIME akan naik taraf kelajuan internet anda secara automatik jika ada berlaku perubahan dalam pelan mereka.

Contohnya, pada asalnya anda menggunakan pelan 100Mbs, tetapi TIME auto-upgrade kepada 500Mbps dengan bayaran yang sama. Sudahlah jimat, layak dapatkan diskaun RM100.00 untuk bil yang pertama pulak tu. Berbaloi!

Bukan itu sahaja, setiap bulan anda boleh tebus ganjaran berupa makanan dan minuman di aplikasi TIME setiap 15 hari bulan. Tetapi, siapa cepat dia dapat! Ha, berebutlah korang nanti.

Macam kami sebut tadi, buat masa sekarang liputan TIME hanya fokus pada bandar-bandar dan hartanah bertingkat misalnya di Pulau Pinang, Melaka, Lembah Klang dan Johor Bharu. Tempat lain kena tunggu lama sikit kot...

wifi rumah, pasang wifi di rumah, wifi terbaik untuk di rumah, modem wifi terbaik di rumah, line internet paling laju di malaysia, speedtest wifi, signal, wifi

 

10 Apartmen/Kondominium Dengan TIME internet

Anda boleh semak samada bangunan kediaman anda dah ada belum TIME di sini, senang nak rancang!

Kami pilih 10 apartmen yang memang ada capaian internet TIME, selain tu kami sertakan juga fasiliti dan kemudahan, harga dan kelebihan apartment tersebut. Jom tengok!

 

1. Temasya Kasih Condomonium

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Seperti yang kita tahu, Glenmarine, Shah Alam merupakan bandar berkepadatan rendah yang dikelilingi hab komersial termasuk projek-projek perumahan berkonsepkan urban.

Hm. . . Kawasan membangun, penduduk pun tak ramai. Jadi, tak patutlah kalau tahap internet di kawasan tersebut masih tertinggal jauh ke belakang kan? Nasib baik dapat akses TIME!

Temasya Kasih Condominium antara salah satu projek perumahan yang ada di situ! Kondo 6 tingkat ini dibangunkan pada tahun 2016 sebanyak 114 unit dengan keluasan antara 936kps – 2390kps.

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Fasiliti di Temasya Kasih juga boleh dikatakan 5-star sebab lengkap dengan kemudahan seperti gim, kolam renang, dewan serbaguna, BBQ, surau, taska dan taman permainan.

Kawasan sekelilingnya selamat dan sentiasa dikawal ketat 24 jam tau! Politeknik dan kawasan perindustrian cuma 10 minit sahaja dari kondo. Harga sebuah unit agak mahal sedikit antara RM600,000 – RM1,180,000.

 

2. Setia City Residence

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Sebut sahaja Shah Alam, sudah tentu orang akan ingat Setia City Mall kan? Ha, kalau anda ada lalu di sana baru-baru ini, perasan tak ada perumahan baru disebelahnya? Itulah Setia City Residence!

Didatangkan dengan 4 jenis plan, Setia City Residence baru sahaja siap dibina tahun lepas sebanyak 780 unit pada 35 tingkat berkeluasan antara 858kps – 1221kps bergantung pada bilangan bilik dari 2 buah sehingga ke 4 buah bilik.

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Bayangkan, hanya 780 unit sahaja dibina di atas 5.77 ekar tanah. Maksudnya, komuniti residensi ini tidak padat. Jadi, anda berpeluang menikmat suasana gaya hidup kontemporari dengan tenang.

Eloklah tu, hidup chill-chill, liputan internet pula laju. Untung ada TIME! Kelajuan minimum muat turunnya mencecah 24Mbps. Boleh layan Netflix tanpa sangkut!

Harga seunit antara RM584,000 – RM771,000. Residensi ini termasuk dalam program HOC yang akan tamat 31 Disember 2021 ini. Diskaun sehingga 10% tau!

 

3. Renai Jelutong Residence

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Walaupun dibangunkan pada tahun 2017, Renai Jelutong Residence yang terletak di Bukit Jelutong Shah Alam ini juga termasuk dalam liputan TIME internet.

Mempunyai 4 jenis pelan dengan keluasan antara 788kps – 1314kps dan dilengkapi sebahagian perabot seperti mesin basuh 2 dalam 1, pemanas air, pendingin hawa, kabinet dapur dan CCTV.

Fasiliti yang paling menarik perhatian ramai adalah kolam renangnya yang mempunyai kedalaman sehingga 40m!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Bukan itu sahaja, residensi ini juga menggalakan gaya hidup sihat melalui kemudahan gim dan yoga serta taman refleksologi yang canggih.

Bermula dengan RM585,000 sehingga RM906,000, anda boleh pilih mana-mana pelan antara 222 unit yang ada di Renai Jelutong Residence ini.

Walaupun ia terletak jauh sedikit dari kawasan tumpuan Shah Alam, internet di sini memang A+ sebab dapat liputan TIME internet!

 

4. Ken Rimba Condominium 1

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Bermula dengan RM400,000 – RM520,000, anda boleh memiliki sebuah apartmen 3 bilik daripada 679 unit yang ada dengan keluasan antara 1119kps - 1431kps di Ken Rimba Condomonium, Rimba Jaya Shah Alam.

Fasiliti di sini ibarat peribahasa ‘kecil tapak tangan, nyiru kami tadahkan’ sebab Ken Rimba bukan sahaja menyediakan gim, malah, dewan badminton pun ada guys!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Walaupun ia mempunyai unsur suburban, itu tidak bermaksud anda boleh memandang rendah pada kestabilan capaian internet di kawasan ini sebab TIME punya penangan memang tak diragui!

Tetapi, kalau anda tak berniat nak beli, tak mengapa. Harga sewanya tidaklah begitu kayangan sangat. Cuma RM480.00 sehingga RM2,200 sahaja sebulan. Berpatutan kan?

 

5. Residensi Alami Seksyen 13

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Terletak di Jalan Akuatik Shah Alam, Residensi Alami ini antara apartmen yang mendapat capaian internet TIME. Maklumlah, kedudukannya pun agak strategik berdekatan dengan highway Klang Tesco dan MSU. Mestilah internet kena kukuh kan?

PGMY_No_1

Ia mempunyai 17 tingkat untuk setiap 3 jenis pelan. Sebanyak 444 unit dibangunkan dengan keluasan antara 700kps – 1970kps dengan harga permulaan RM284,000 – RM420,000 untuk apartmen 3 bilik dan 2 tandas.

Tapi, bagi anda yang baru berkeluarga dan mencari rumah sewa, kadar sewaanya bermula dari RM1,200.00 sahaja. Berbaloi sangat jika dibandingkan fasiliti dan reka bentuk rumahnya yang moden!

 

6. Arte @ Subang West

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Arte @ Subang West merupakan apartmen unik yang dibina oleh pemaju terkenal, Nusmetro Land dengan konsep monolitik di Persiaran Sukan, Seksyen 13 Shah Alam pada tahun 2015.

Kalau anda lihat stail yang disunting dalam reka bentuk Arte ini, ia cenderung kepada perumahan dengan suasana santai yang maksimum. Mana tidaknya, satu-satunya gim berkonsepkan aqua serta fasiliti jakuzi yang ada di Shah Alam tau!

Dengan hanya RM354,000 – RM680,000, salah satu daripada 355 unit apartmen berkeluasan antara 874kps – 1030kps ini boleh menjadi milik anda!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Kadar sewa di sini agak mahal, bermula dari RM2,400.00 sebulan untuk satu unit bergantung pada jenis apartmen.

Apa salahnya, anda boleh berjimat dekat kos yang lain seperti bil utiliti dan internet. Baru RM99.00 sebulan kalau guna TIME!

 

7. Hijauan Saujana

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Bagi yang pernah menjejakkan kaki di Hijauan Saujana ini, tipulah kalau tak terpesona dengan gabungan urban dan flora yang cuma dibawa oleh residensi ini.

Siap dibina pada tahun 2015, Hijau Saujana menawarkan 12 jenis pelan untuk 539 unit rumah yang berbeza keluasan antara 635kps – 1879kps bermula dari RM380,000 – RM1,000,000.

Bagi yang mencari rumah sewa di Shah Alam, residensi ini pilihan yang terbaik untuk bajet RM1,100.00 – RM3,000.00. Selain fasiliti kondo yang canggih, ada pelbagai kemudahan sosial yang berdekatan seperi Saujana Golf & Country Club, Taylor's University, Sime Darby Medical Centre Ara Damansara dan pusat membeli-belah.

Kalau rasa-rasa nak settle down di Shah Alam, Hijau Saujana jawapannya. Tambahan pula diserikan lagi dengan akses kelajuan TIME internet yang tiada tandingan walaupun rumah anda di tingkat 14 sekalipun!

 

8. Utropolis Urbano

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Harga jualan bermula dari RM628,000 – RM635,000, Utropolis Urbano yang terletak di Jalan Kontraktor Alam ini menawarkan 1484 unit apartmen 12 tingkat dengan 3 pelan berkeluasan antara 688kps – 999kps.

Musim Covid-19 ini dekat mana-mana pun kena berhati-hati. Kalau tiada keperluan, duduk sahaja di rumah. Alang-alang residensi ini termasuk di bawah liputan TIME internet, livestream dari tingkat 12 pun tak sangkut beb!

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Dengan sentuhan mewah pada setiap fasiliti yang ada di Utropolis Urbano ini, anda takkan pernah bosan di rumah! Contohnya, gim, taman lanskap, kolam renang dan bilik bacaan. Best kan?

 

9. Vista Alam

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Terletak di Seksyen 14, Shah Alam, Vista Alam agak terkenal bukan sahaja kerana kedudukannya yang cuma 700 meter sahaja dari Shah Alam Convention Centre, malah, ia juga apartmen pertama berkonsepkan open-air shopping di Shah Alam

Vista Alam merupakan servis apartmen yang mempunyai 512 unit di 16 tingkat dengan reka bentuk yang sesuai untuk didiami oleh sebuah keluarga hasil idea daripada pemaju terkenal iaitu Tahap Warisan.

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Harganya bermula dari RM345,000 – RM780,000 sahaja untuk sebuah unit. Kadar sewa di sini juga agak murah iaitu antara RM550.00 – RM7,000.00 sebulan, bergantung pada unit yang mana.

 

10. Geo@Bukit Rimau

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Shoutout buat anda yang mencari apartmen baru yang khusus untuk disewa sahaja. Geo Bukit Rimau, apartmen 30 tingkat di Kota Kemuning Shah Alam yang baru sahaja siap dibina tahun 2020 ini menawarkan kadar sewaan sebanyak RM2,200.00 sahaja untuk unit seluas 1035kps!

Apa yang menariknya, terdapat banyak fasiliti yang disediakan di sini termasuk taska. Mana tidaknya, sampai 4 tingkat sekaligus! Ia juga berdekatan dengan pusat Pendidikan, kesihatan dan pusat membeli-belah.

Rumah sewa shah alam, Time internet, internet, wifi, capaian internet, apartment, apartmen kondominium

Jadi, tak hairanlah kalau internet di kawasan ini perlu berada pada kelajuan yang maksimum seperti yang ditawarkan TIME!

 

Internet Dah Jadi Keperluan!

Internet bukan lagi kehendak, memang sudah jadi keperluan sekarang. Disebabkan itu penting untuk pastikan kelajuan internet hartanah anda memang terbaik, supaya tak lah tertekan kan?

Jadi sebelum menyewa atau membeli tu memang kena pastikan internet hartanah itu stabil supaya tidak menyusahkan diri sendiri.

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback