Cantiknya 15 Rumah Mampu Milik Di Seluruh Dunia Ini!

Betul ke rumah mampu milik ni tak boleh ada design lain sebab harganya? Jom kita tengok 15 design rumah mampu milik seluruh dunia yang buktikan ia tak perlu berkotak-kotak je!
rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan untuk cegah COVID-19, ramai antara kita yang terjejas bukan saja dari segi kewangan, tetapi juga emosi.

PKP juga menyebabkan keluhan penghuni rumah mampu milik seperti PPRT, RUMAWIP dan PRIMA makin kuat tentang betapa tertekannya mereka hidup dalam rumah kecil.  

Mana taknya, sudahlah kena kerja dari rumah, anak-anak pula terpaksa berkumpul di rumah disebabkan taska dan sekolah tutup.

Tak semua orang bernasib baik dapat berbumbungkan atap kukuh, tidur beralaskan tilam empuk atau beriadah di halaman rumah sendiri. Ada yang terpaksa berkongsi 1 bilik bersama-sama 3 beradik!

Flat atau rumah pangsa 3 bilik tidur dan 2 bilik air bersaiz lebih kurang 700 kaki persegi sahaja? Kalau mana yang anak ramai, sampai terpaksa berhimpit sesama sendiri sampai tak bernafas!

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Bak kata Pakar Perunding Psikiatri Universiti Malaya, keadaan itu tak elok untuk perkembangan emosi kanak-kanak. Tambahan pula jika dapat rumah yang buruk dan rosak sana-sini.

Ya, inilah realiti kebanyakan penghuni rumah mampu milik di Malaysia ini. Agak-agak, rumah mampu milik di luar negara sama tak macam dekat Malaysia?

Jom kita tengok design rumah mampu milik luar negara yang cantik dan boleh hidup!

 

1. Via Verde, New York, Amerika Syarikat

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Jimat tenaga! Itulah konsep yang dibawa oleh 222 unit rumah mampu milik yang telah dibina pada tahun 2012 di atas tanah tambak Brownfield South Bronx, New York City ini.

Lobi dengan keluasan 6,000 kaki persegi adalah ruang utama untuk memaparkan strategi tenaga seperti bacaan sebenar panel solar. Bayangkan, sebanyak 66kw tenaga elektrik hanya daripada tenaga solar sahaja!

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Peralatan kelengkapan bangunan ini juga canggih dan efisien termasuklah penggunaan cahaya EnergyStar. Paling menarik, air hujan yang turun melalui saluran paip juga akan dikitar semula di kawasan tadahan bawah tanah dengan 180 liter tangki air

Boleh dikatakan, bekalan udara bersih di sini tiptop sebab ruang sosialnya sebesar 34,000 kaki persegi itu berbumbungkan tumbuh-tumbuhan hijau!

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Tujuannya untuk mengawal angin ribut dan meningkatkan penebat bangunan. Apa yang menariknya, penduduk boleh bercucuk tanam pada bila-bila masa saja!

 

2. BONDY, Perancis

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek tahun 2013 ini berjaya menghasilkan 50 unit perumahan mampu milik nafas baru yang menggantikan 13 tingkat Noue Caillet warisan Perang Kedua.

Idea untuk mewujudkan pembahagi antara rumah mengikut Timur dan Barat supaya cahaya matahari yang maksimum dapat menembusi rumah pada setiap 6 tingkat yang ada dari 3 arah yang berbeza.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Perumahan ini menggabungkan elemen kayu di bahagian luar serta pembangunan berkonsepkan bumi hijau dan penjimatan tenaga (BBC) dengan 25kwh/m2/tahun iaitu 5kwh kurang daripada anggaran.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Setiap flat juga mempunyai ruang laman dan balkoni sendiri. Pengudaraan serta pencahayaan semulajadi dapat direalisasikan melalui unsur penebat dengan 34 pengumpul haba solar dalam pembinaannya.

 

3. Fillmore Park, San Francisco, Amerika Syarikat

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

32 unit rumah mampu milik jenis flat dan townhouse ini dibina dengan konsep moden. Sesuai dengan mereka yang berpendapatan sederhana dan khas untuk individu yang pertama kali membeli rumah.

Walaupun berkongsi satu bangunan, tetapi penghuni tetap boleh merasakan seperti hidup dalam dunia sendiri bersama satu komuniti.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Bayangkan, ada halaman privasi di tengah-tengah yang dikelilingi teres kejiranan anda sahaja. Parking pula bawah tanah. Bestnya!

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Setiap unit maksimum ada 3 bilik yang dibina dengan papan serat yang kukuh serta design yang menarik. Bosan? Memang taklah! Banyak akses sosial berdekatan dengan kawasan perumahan tersebut. Jalan kaki saja!

 

4. Skyville @ Dawson, Singapura

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Terletak di negara jiran kita, Singapura, perumahan 47 tingkat dengan 80 unit apartmen ini mendapat perhatian rakyat Singapura dan juga Malaysia yang bekerja di sana.

Jenis pun pelbagai, yang 3 bilik bermula dari 699 kaki persegi, 4 bilik bermula dari 936 kaki persegi dan 5 bilik bermula dari 1162 kaki persegi. 

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Kenapa? Selain rumah yang cantik, reka bentuknya juga ringkas dan sesuai dengan cara hidup masyarakat di sana. Bangunan ini didirikan dengan konsep penjimatan tenaga serta pengudaraan yang baik.

rumah mampu milik cantik

Memang sesuai dengan iklim di Singapura. Itu yang ramai jatuh cinta! Tak perlu risau soal harga, memang mampu milik sebab ia dibina di bawah program Housing and Development Board (HDB), Singapura.

 

5. Tetris Apartments, Slovenia

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Hidup di negara Eropah tidak semestinya kena duduk di banglo dan apartmen mewah. Rumah mampu milik berbentuk zigzag seperti Tetris Apartments ini pun apa kurangnya!

Apartmen 4 tingkat ini dibina pada tahun 2007 inspirasi daripada permainan game tahun 1980’s. Tengok pelan rumah pun boleh agak! Sebab itulah bentuknya unik dan ada banyak saiz ikut kemampuan masing-masing.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Reka bentuk apartmennya yang condong sebanyak 30 darjah menghadap ke arah yang lebih sunyi dapat mengurangkan kebisingan highway di sekitarnya.

Kayu dari pokok oak dan lantai granit antara bahan mampu milik yang berkualiti tinggi telah digunakan dalam pembinaannya. Menariknya, reka bentuk tersebut hanya untuk luaran saja.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Maksudnya, bonus untuk anda yang gemar dekorasi rumah dengan cara tersendiri dinding dalamannya boleh diubahsuai mengikut kehendak penduduk.

 

6. Tassafaronga Village, California

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Antara pembangunan pertama yang mendapat anugerah LEED ND Certified Gold Plans disebabkan oleh pelan rumah berkonsepkan hijau dan tenaga solar, taman poket, serta kawasan terbuka yang membentuk ‘vibe’ kejiranan itu sendiri.

Gabungan 77 unit townhouse dan 60 unit apartmen yang telah dibina pada tahun 2010 di atas tanah seluas 7.5 ekar ini menawarkan harga yang berpatutan mengikut jenis dan reka bentuk dikelilingi dengan tumbuh-tumbuhan segar.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

22 rumah di sini juga dibina dengan kerjasama Habitat for Humanity Homes yang membolehkan ia diberikan kepada mereka yang layak mendapat pinjaman faedah rendah kerana terlibat selama 500 jam dalam proses pembinaannya.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Unik kan boleh ada 3 jenis golongan rakyat yang berbeza hidup dalam satu kawasan yang sama? Itulah keistimewaan Tassafaronga Village!

PropertyGuru Tip
Di Malaysia, kaedah pengiraan penggandaan median digunakan, iaitu:

Harga mampu milik = pendapatan penegah (median) X 12 bulan X 3.0

Di Malaysia ia berbeza ikut negeri, misalnya untuk WP Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor, harga mampu milik maksimum adalah RM300,000. Di Kelantan, Kedah, Perlis dan Perak, harga maksimum adalah RM150,000.

 

7. Boréal, Perancis

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Konsep menggabungkan 39 unit rumah kepada 11 townhouses sebelah-menyebelah antara keunikan yang dibawa oleh Tetrac pada tahun 2011. Perumahan yang ada juga dibahagikan kepada perumahan untuk disewa dan dijual.

Ia semata-mata untuk memastikan kesemua ruang tersebut mempunyai penghuni tanpa menyesakkan penggunaan dapur, tandas dan tangga yang disediakan untuk apartmen dupleks.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Apa yang bestnya, setiap penghuni ada ruang bercucuk tanam tersendiri tau yang dinamakan ‘greenhouse’ terletak berhadapan dengan perumahan tersebut.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Alang-alang dinding transparent, mudah untuk dapat pencahayaan semulajadi selain boleh intai saja tanaman anda di ‘kebun kecil’ masing-masing dari tingkap rumah.

 

8. Hatert Housing, Belanda

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

‘Mahkota Hatert’, itu gelaran diberi kepada pembangunan semula perumahan lama dengan nafas baru seiring dengan perkembangan semasa dan cara hidup masyarakat Netherlands.

Bangunan 12 tingkat dengan 72 buah rumah yang dibina pada tahun 2011 ini mempunyai daya penarik dari segi reka bentuknya yang kontemporari.

Ia sengaja ditonjolkan melalui ukiran papan kayu Cumaru dan panel aluminium pada balkoni yang seakan-akan terkeluar dari bangunan.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Jadi, lebih mudahlah penduduk di sini dapat pencahayaan dan pemandangan semulajadi. Tambahan pula perumahan ini berada di tengah-tengah bandar Nijmegen.

Penghuni di sini sangat untung sebab terdapat pusat kesihatan di tingkat bawah khas untuk warga emas, orang kurang upaya (OKU) dan orang awam.

PGMY_No_1

 

9. Pearcedale Parade, Australia

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek perumahan di bawah Kerajaan Brumby Labor and Yarra Community Housing ini siap dibina pada tahun 2010 khas untuk sesiapa yang mencari rumah mampu milik yang mengetengahkan elemen keceriaan dalam satu komuniti.

Komuniti berpagar dengan kawalan ketat menjadi unsur utama pemilihan penghuni di sini kerana ruang privasi dan sosial disusun sesuai dengan keperluan penduduk.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek ini mampu memuatkan sebanyak 88 unit apartmen yang dilengkapi dengan sistem pemanasan solar dan sistem air panas.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Dengan design yang macam ini, pengudaraan untuk setiap rumah juga boleh dikatakan tiptop! Walaupun harganya mampu milik, tetapi kelengkapan yang disediakan semuanya berbaloi.

 

10. La Valentina, Sacramento, Amerika Syarikat

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek perumahan mampu milik ni siap pada 2012. Tujuannya adalah untuk menghapuskan persekitaran tinggi jenayah di kawasan perumahan berhampiran landasan kereta api.

Projek ni mempunyai 63 unit rumah mampu milik untuk keluarga ibu/bapa tunggal atau keluarga yang berpendapatan rendah.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Lobinya luas yang terletak di luar dan tangga bertingkat. Malah, setiap unit juga mempunyai balkoni sendiri.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Bagi menghapuskan stigma kawasan jenayah, kawasan yang menghadap landasan kereta api kini menjadi ruang niaga menempatkan pelbagai premis komersial dan kafe.

Cantik kan? Tak nampak pun yang dulunya kawasan ni zon merah jenayah!

 

11. Quayside Village, Kanada

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

19 unit rumah yang terdiri daripada townhouse dan apartmen dilengkapi dengan 1-3 buah bilik dibangunkan untuk merapatkan jurang sosial yang wujud di Kanada.

Perumahan mampu milik dengan keluasan 1000m2 ini juga fokus kepada penggunaan tenaga yang sedikit melalui bahan dan sistem yang digunakan dalam pembinaannya.

Contohnya penggunaan bahan kitar semula seperti tingkap kaca berwarna, pintu dan lantai kayu oak serta sistem osmosis berbalik.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Setiap unit yang ada mempunyai harga yang berbeza bergantung pada fasiliti, jenis dan keluasan rumah. Walaupun penghuninya datang dari pelbagai latar belakang, aktiviti pesta sehari seminggu menyatukan mereka semua!

Bercucuk tanam antara norma penghuni di sini kerana setiap unit rumah mempunyai akses secara langsung dengan ruang laman. Best kan?

 

12. Savonnerie Heymans Public Housing, Brussels

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek pembangunan di bawah MDW Architecture merupakan 100% skim projek perumahan yang mengubahsuai semula tapak kilang sabun dengan 42 unit rumah jimat tenaga.

Tingkap kaca kos rendah digunakan di setiap ruang selain memasukkan penebat haba dan akustik di dinding bangunan. 60m2 panel solar serta sistem tadahan air juga antara kelebihannya.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Semua unit tersebut dikategorikan di bawah jenis apartmen, loteng, dupleks dan maisonettes dengan 1-6 buah bilik.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Macam-macam fasiliti disediakan seperti bilik permainan, taman hutan mini, taman permainan, taman lanskap 3D, dan laman utama. Memang tak sempat bosanlah!

 

13. Mirador, Sepanyol

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Anda mesti pernah main building blocks kan? Alah, permainan lego tu! Kalau tengok Mirador ini punya design, sebiji macam buat bangunan guna lego. Itu yang menariknya!

Setiap 165 unit rumah disusun secara menegak sebanyak 6 tingkat menghadap gunung yang terkenal di sana iaitu Guadarrama Mountains yang cuma 40 meter sahaja dari Mirador.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Paling best bila ada ruang lepak berangin di bangunan atas yang dinamakan sky-plaza. Memang relaxing! Walaupun dibina pada tahun 2005, penggunaan kombinasi warna dan pencahayaannya membuatkan Mirador lebih dinamik dan moden.

Sesuai untuk bina kehidupan kecil anda di sini kerana konsep mini kejiranan yang cuba diketengahkan oleh Mirador jelas dilihat melalui susunan unit setiap apartmen mengikut blok.

 

14. Tampines Greenview, Singapura

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Ibarat dalam dunia tersendiri. Tampines Greenview, perumahan 15 tingkat sebanyak 6 blok membawa konsep green lifestyle melalui aktiviti seharian residen dalam 714 unit rumah masing-masing.

Fasiliti tak payah cakap, sudahlah moden, eco-friendly pula! Contohnya basikal elektrik, penggunaan bahan kitar semula, Sistem Penyampaian Sisa Pneumatik dan lif regeneratif jimat tenaga.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Projek ini disokong oleh Skim Komponen Pilihan yang menawarkan harga rumah yang berpatutan. Okay sangat kalau dapat apartmen dengan 4-5 bilik. Sesuai untuk keluarga ramai!

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Kemudahan ekonomi, sosial, pendidikan dan kesihatan pun banyak di kawasan sekeliling. Jadi, tak perlu risau lebih-lebih, semuanya senang nak akses.

 

15. Harvest Commons, Chicago, Amerika Syarikat

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Pembangunan transformasi daripada rumah kaca kepada perumahan kompleks sebanyak 89 unit ini telah dibina pada tahun 2013. Sentuhan inspirasi Art Deco dalam pelan rumah luaran dan dalaman  merupakan tarikan penduduk Chicago.

Apartmen di sini jenis studio dan hanya terhad kepada seorang isi rumah sahaja. Mungkin tak nak terlalu padat untuk menjaga hak masing-masing kot?

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Walaupun gabungan moden dan klasik itu ada, budaya tradisional tetap diketengahkan dengan penyediaan ruang laman khas untuk program bercucuk tanam di sebelah apartmen.

rumah mampu milik, rumah cantik, flat, apartment

Terdapat sistem air panas domestik solar-termal, sistem mekanikal cekap tenaga, dan taman hujan diperkenalkan di sini. Mesra alam sangat!

 

Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu di Negeri Sendiri

Apa yang boleh dikatakan, kebanyakan rumah mampu milik memang bersaiz kecil dan sederhana di seluruh dunia.

Apa-apa pun, pilihan anda adalah tanggungjawab anda. Tiada salah untuk pasang cita-cita mencari rumah yang lebih sesuai dengan jumlah isi rumah, tapi sentiasa pastikan sesuai dengan kemampuan anda. 

Dan mungkin juga pemaju dan kerajaan patut memikirkan yang rumah mampu milik patut mempertimbangkan aspek keselesaan kehidupan manusia, rumah bukan hanya tempat tidur semata-mata, ia juga ruang kehidupan. 

Barulah rumahku syurgaku, kan? 

 

Panduan Relevan

Read Next

Tools & Calculators
Home Loan Pre Approval Icon
Avoid home loan rejection. Get pre-approved by PropertyGuru and purchase your dream home – quickly!
Affordability Calculator Icon
Thinking of buying a property in Malaysia? Use our affordability calculator to estimate what you can comfortably spend on your new home.
Loan Comparision Icon
Find the best home loan for your dream home.

Get expert advice for every question you can think of!

Explore AskGuru and gain exclusive access to thousands of answers from our expert and agent community. 💬⭐👍

Feedback