6 Faktor Yang Perlu Anda Pertimbangkan Apabila Ingin Membeli Hartanah Di Malaysia

PropertyGuru Editorial Team
6 Faktor Yang Perlu Anda Pertimbangkan Apabila Ingin Membeli Hartanah Di Malaysia
Malaysia adalah antara negara yang damai dan mempesonakan. Bukan saja dianggap sebagai salah satu tempat tinggal yang sangat berpatutan di Asia Tenggara, bahkan ia juga kekal bergelar sebagai salah sebuah negara terbaik untuk persaraan!
Maknanya, kalau anda dah mula mencari rumah yang sedang dijual di Malaysia, anda sudah pun berada di landasan yang betul dalam mencapai masa depan yang cerah!
Walaupun pasaran hartanah Malaysia kerap juga naik dan turun sejak beberapa tahun ni, kami ada berita baik untuk pembeli hartanah – sekarang adalah masa yang terbaik untuk membeli di Malaysia.
Ramai mengatakan yang waktu ini adalah pasaran pembeli; dan pembeli rumah pertama – termasuk rakyat asing yang ingin membeli rumah di Malaysia – akan mendapati mereka mampu untuk membeli hartanah.
Bagaimanapun, mempunyai wang yang cukup untuk membeli rumah bukanlah satu-satunya perkara yang harus dipertimbangkan. Berikut adalah faktor-faktor lain yang perlu anda fikirkan apabila mencari rumah idaman anda di Malaysia.

1) Pastikan Anda Membuat Penyelidikan Menyeluruh Tentang Hartanah

Faktor_Beli_Rumah_2
Sama ada anda dah tinggal di Malaysia seumur hidup anda, atau baru sahaja berpindah ke sini dan ingin membeli rumah, penyelidikan adalah perkara terpenting yang perlu anda lakukan sebelum terjebak dalam pasaran perumahan.
Malaysia ni negara yang besar dan ada macam-macam yang ditawarkan di luar sana, tapi lokasi manakah yang paling sesuai dengan keperluan anda?
Dengan memahami jenis-jenis tanah yang ada akan memastikan anda berada di landasan yang betul. Begitu juga dengan pengetahuan mengenai garis panduan pinjaman di Malaysia dan bagaimana untuk mencari pemaju yang betul.
Sama ada anda mencari rumah sebagai pasangan muda, keluarga atau untuk pelaburan, pertimbangkan keperluan anda berkaitan dengan:
  • Lokasi
  • Kemudahan
  • Usia hartanah
  • Sama ada anda ingin membeli rumah siap dibina, rumah subsale atau rumah baru yang masih dalam pembinaan
Walaupun penyelidikan yang menyeluruh adalah sangat penting, soalan utama yang perlu anda tanya diri sendiri apabila melihat sesuatu hartanah adalah…
"Bolehkah saya bayangkan diri sendiri tinggal di rumah berkenaan dan berbahagia selamanya?" Itulah kunci dalam mencari hartanah paling ideal!

2) Fikirkan Bajet Anda Dengan Teliti

Faktor_Beli_Rumah_3
Sudah semestinya duit tu penting untuk semua orang – dan mungkin adalah faktor utama bagi mereka yang sedang mencari rumah di Malaysia.
Pasaran hartanah Malaysia nampaknya akan kembali pulih pada tahun 2021, jadi jika anda merancang dengan baik, besar kemungkinan anda mempunyai peluang untuk memiliki rumah pertama dengan mudah.

Tips PropertyGuru

Apabila mengira bajet anda, anda perlu memastikan bayaran bulanan pinjaman tak melebihi satu pertiga daripada jumlah pendapatan anda.

Sebagai contoh, jika anda dan pasangan mempunyai pendapatan bersama berjumlah RM12,000, bayaran bulanan anda tak boleh lebih daripada RM4,000.
Kami tahu ramai rakyat Malaysia yang ingin membeli rumah, tapi belum bersedia mengubah gaya hidup mereka mengikut kemampuan.
Nak, tak nak, anda kena juga tahu apa itu pembelian yang realistik (tapi masih boleh keluar dengan rakan atau membayar balik ansuran kereta anda).
Untuk wang pendahuluan pula, anda perlu pastikan yang anda mempunyai 10% sebagai bayaran permulaan.
Selain tu, penting juga untuk anda pertimbangkan kos sampingan lain seperti yuran guaman, komisen ejen hartanah, dan juga duti setem.
Secara amnya, kebanyakan bank di Malaysia menawarkan pinjaman sekitar 90% daripada harga rumah untuk dua kediaman pertama anda.

3) Kenali Jenis-Jenis Hartanah Dan Risiko Pelaburan Anda

Faktor_Beli_Rumah_4
Adakah anda mencari kondominium, pangsapuri, rumah teres, rumah berkembar, banglo, atau SoHo?
Adakah anda mahu membeli unit di bangunan lama tetapi lebih murah, atau mungkin mencari unit sub-sale sebelum ia siap dibina?
Mula-mula kena fikir nak pilih jenis rumah yang anda ingini, lepas tu kena juga pertimbangkan semua kelebihan dan kekurangan berapa purata harga rumah, yang mana boleh jadi sangat berbeza.
Lokasi memainkan peranan penting di sini. Contohnya, jika anda membeli sebuah rumah setingkat di Bangsar 15 tahun yang lalu, hari ini anda mungkin mendapat keuntungan lebih 200% daripada apa yang anda bayar dulu.
Sebabnya, Bangsar adalah lokasi yang popularitinya melambung naik – dan anda tak mungkin dapat mencari peningkatan harga yang sama di tempat lain.
Risiko lain termasuklah kitaran pasaran hartanah Malaysia, yang menentukan sama ada nilai hartanah akan naik atau turun.
Buat masa ni, Malaysia berada dalam keadaan yang dipanggil ‘kemerosotan’, di mana terdapat lambakan hartanah kediaman yang masih belum terjual dalam jangka masa yang panjang.
Kerana itulah, jika anda ingin membeli sekarang, anda bukan hanya perlu faham situasi ini, tapi perlu ambil kira macam mana ia boleh mempengaruhi keputusan anda. Berikut adalah beberapa persoalan yang boleh anda pertimbangkan:
  • Apakah kesan jangka panjang apabila membeli rumah ketika kemerosotan?
  • Sekiranya anda mencari rumah untuk disewakan, berapa pulangan sewa anda nanti?
  • Mudah ke untuk mencari penyewa, berdasarkan lokasi, kemudahan-kemudahan berhampiran dan kos?
  • Berapa banyak pula kos untuk membaiki kerosakan yang tak dijangka yang mungkin mempengaruhi aliran tunai anda sebagai pemilik rumah?
Ingat, pulangan pelaburan tak pernah terjamin, dan prospek juga boleh berubah tahun demi tahun, dipengaruhi oleh faktor-faktor yang kompleks.

Tips PropertyGuru

Selidik dengan teliti dan pertimbangkan sebanyak mungkin faktor sebelum membuat keputusan untuk membeli!

4) Sekiranya Anda Warga Asing, Ketahui Jenis Rumah Yang Boleh Dibeli Di Malaysia

Faktor_Beli_Rumah_5
Tak seperti kebanyakan negara lain, warga asing mempunyai banyak pilihan apabila mahu membeli rumah di Malaysia.
Daripada kondominium, pangsapuri dan rumah bertanah, tak ada banyak kawalan untuk memiliki rumah bertaraf pegangan bebas.
Bagaimanapun, jika anda warga asing, anda tak boleh membeli tanah Rizab Melayu atau tanah pertanian milik orang Melayu, atau tanah yang dikhaskan dan diperuntukkan untuk keperluan Bumiputera.
Perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh warga asing ialah, terdapat syarat pelaburan minimum yang mungkin berbeza mengikut negeri, untuk membolehkan anda membeli rumah.
Ini untuk memastikan lebih banyak rumah pada harga berpatutan tersedia untuk pasaran tempatan. Lebih kurang 20 tahun yang lalu, warga asing boleh membeli rumah hanya dengan harga RM250,000, tapi pada hari ini pelaburan minimum biasanya lebih daripada RM1 juta.
Visa yang boleh diperbaharui setiap 10 tahun (dikenali sebagai MM2H/Malaysia My 2nd Home) membolehkan warga asing membeli rumah pada harga yang lebih rendah di negeri-negeri tertentu – namun dengan kawalan yang ada ini, Malaysia masih merupakan pasaran hartanah paling mesra warga asing di dunia.

5) Cari Ejen Hartanah Berpengalaman

Faktor_Beli_Rumah_6
Ejen hartanah yang berpengalaman, komited dan mesra boleh menjanjikan hasil yang luar biasa.
Mereka bukan saja akan berusaha keras untuk mencari hartanah yang sesuai dengan bajet anda, tetapi mereka juga akan memberi sokongan, mengatur temujanji dan berkomunikasi, serta menitik berat keperluan anda.
Ketika memilih seseorang untuk membantu proses pembelian anda, pastikan ejen hartanah tersebut memiliki ciri-ciri yang anda inginkan agar dapat meraih tawaran terbaik.
Mereka perlu berfungsi sebagai barisan pertahanan pertama anda terhadap penjual atau pemaju yang mendesak, menjadi pengantara dan berunding bagi pihak anda.
Idealnya, mereka juga perlu berpengetahuan tentang lokasi pembelian – daripada kemudahan yang ada, waktu perjalanan, jarak ke sekolah dan kemungkinan harga jual/beli yang lain – untuk memastikan anda mendapatkan yang terbaik.

Agent Finder

Connect with pros who can help meet your needs.

6) Mulakan Pencarian Hartanah Anda!

Faktor_Beli_Rumah_7
Biarpun masih ada beberapa perkara yang perlu diselesaikan – seperti di mana dan bagaimana anda akan mendapatkan pinjaman, dan sama ada anda akan mendapatkan khidmat penasihat kewangan persendirian atau tak – kini tiba masanya untuk perkara yang lebih menyeronokkan!
Mulakan pencarian secara dalam talian dan klik! Lihat apa yang ada dan buat senarai mengikut kawasan, bookmark atau tanda rumah yang menepati kehendak dan keperluan anda.
Pertimbangkan kesemua perkara dan kumpulkan semua penyedilikan anda – jangan terpengaruh dengan keluarga atau rakan yang memberitahu tentang perkembangan atau khabar angin yang tidak berasas mengenai trend hartanah.
Akhir sekali, pastikan anda dapatkan maklumat tentang kesahihan berita yang mereka bawa dengan bertanyakan kepada pakar indusri dan banyakkan membaca berita terkini mengenai pasaran hartanah Malaysia.
Selamat mencari rumah!

Anda merancang untuk membeli hartanah di Malaysia? Dapatkan pertolongan daripada ejen kami yang berpengalaman untuk membeli rumah idaman anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.