7 Hartanah Bertingkat Di Malaysia Paling Popular Separuh Pertama 2021

Tramizi Hussin
7 Hartanah Bertingkat Di Malaysia Paling Popular Separuh Pertama 2021
Sektor hartanah dijangka akan pulih, mujurlah dengan pembukaan sektor ekonomi secara berperingkat, permintaan yang semakin meningkat dan proses vaksinasi yang berterusan.
Tapi, perlu diingatkan yang “momentum biasa pasaran” mungkin akan mengambil sedikit masa untuk kembali.
Menurut Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia, "Walaupun kebanyakan individu memilih untuk mengutamakan kestabilan pekerjaan dan kewangan dalam iklim semasa, pelabur bijak dan pencari rumah dengan kewangan kukuh akan melihat ini adalah masa yang tepat untuk membeli hartanah di bawah nilai pasaran biasa bagi memaksimumkan keuntungan akan datang."
Jadi jom kita lihat hartanah bertingkat tinggi yang masih popular dalam kalangan pembeli pada separuh pertama tahun 2021, walaupun situasi COVID-19 lebuh buruk tahun ini berbanding tahun 2020!
Nota editor: Senarai ini berdasarkan pangkalan data PropertyGuru DataSense, yang mengumpulkan jumlah transaksi penjualan dari segi jumlah unit yang terjual, dan disusun dalam urutan menurun. Pengiraan untuk anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan dan pembayaran bulanan menggunakan PropertyGuru Home Loan Calculator dan PropertyGuru Home Loan Eligibity and Affordability Calculator.

1) Le Pavilion, Puchong

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Le Pavilion adalah servis apartment yang dibangunkan oleh IOI Properties, syarikat yang menerajui transformasi luar biasa Puchong selama lebih tiga dekad.
Terdapat 669 unit, dengan keluasan 983 sehingga 1,256 kaki persegi (kps). Unit ini dilengkapi dengan hak milik komersial, dengan bayaran penyelenggaraan sebanyak RM0.35 sekaki (psf), termasuk dana pelepas.
Projek ini juga meliputi Pavilion Xchange, dengan 101 unit lot runcit / suite pejabat yang bersaiz antara 1.195 kps hingga 1.350kps.
Dari aspek lokasi pula, Le Pavilion terletak di Bandar Puteri Puchong, bersebelahan The Cube, dan bertentangan dengan IOI Rio City. Stesen LRT terdekat adalah stesen Taman Perindustrian Puchong yang terletak kira-kira 1.1km.

Mengapa Le Pavilion Puchong popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Berhadapan IOI Rio City: RIO adalah akronim untuk ‘Rejuvenated, Innovative and Original’. Pembangunan seluas 72 ekar ini menampilkan ruang kerja, kedai runcit, hotel, dan kediaman. Fasa 1 merangkumi kira-kira tujuh ekar pejabat kedai, suite pejabat, dan pangsapuri suite di podium runcit 3 tingkat. Ramai percaya nilai Le Pavilion akan bertambah apabila IOI Rio City bernilai RM6 bilion selesai dibina.
 • Lokasi dan kemudahan: Terletak di kawasan yang matang, dikelilingi oleh pelbagai jenis kemudahan. Terdapat banyak kedai runcit di sekitarnya. Dan hanya 350m saja dari Columbia Asia Hospital (4-minit dengan berjalan kaki) dan 1.3km dari Damansara-Puchong Expressway (LDP).
 • Susun atur: Ukuran dan reka bentuk praktikal yang sesuai untuk individu dan keluarga kecil.
 • Kelengkapan: Kemasan bilik mandi dengan kelengkapan kebersihan berkualiti tinggi.
 • Pemaju: IOI Properties mengubah kawasan lombong bijih timah dan ladang kelapa sawit di Puchong menjadi satu kawasan padat dan meriah. Sebab itulah, ramai yang percaya dengan projek ini.
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit 990 kps dengan harga RM748,000:
 • Margin kewangan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM74,800
 • Jumlah pinjaman: RM673,200
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM2,911
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM117,000 * (RM9,750 / bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa pada harga RM1,700 sebulan, hasil sewa kasar adalah sekitar 2.73% setahun. Ini bermaksud pembayaran balik bulanan melebihi pendapatan sewa.

2) Meru Courts, Klang

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Tak banyak maklumat boleh diperolehi tentang pangsapuri ini di dalam talian, tetapi dari pemerhatian kami, binaannya seluas 847kps, dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi. Unit juga dilengkapi dengan tempat letak kenderaan percuma.
Apartmen ini boleh diakses melalui Persiaran Hamzah Alang, Jalan Meru Tambahan, dan Persiaran Setia Alam.
Kesemua jalan ini dihubungkan ke Jalan Meru, dan ini memberi akses kepada penduduk ke bandar berdekatan dan daerah perniagaan di kawasan Klang dan Selangor.
Beberapa kemudahan yang terdapat di kawasan ini adalah kedai makan, restoran makanan segera (KFC, McDonald’s), bank, gelanggang futsal, akademi badminton, kedai pembaikan automotif, farmasi, kedai serbaneka (Speedmart, Econsave), kuil Sri Athiswaran, Masjid As-Syarif, stesen minyak (Shell, Petronas) dan banyak lagi.
Hanya dengan jarak 6 minit perjalanan, penduduk boleh pergi ke Klang Sentral, Giant, dan Lotus di Setia Alam, serta Pekan Meru.

Mengapa Meru Courts Klang popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Lokasi: Meru Courts dikelilingi oleh Top Glove, Kossan, hub Shopee, J&T Express Pekan Meru, dan lot perindustrian lain. Maka pasti banyak permintaan penyewaan, mensasarkan mereka yang bekerja dengan syarikat ini.
 • Kemudahan: Apartment ini terletak kira-kira tujuh minit dari bandar Setia Alam yang terkenal, bermaksud dekat sangat dengan Setia City Mall, Setia Convention Center, Sunsuria Forum, taman pusat, dan tempat makan yang pelbagai, serta kemudahan peruncitan lain.
 • Pengangkutan awam: Terletak hanya 6 minit perjalanan dari Klang Sentral yang merupakan terminal pengangkutan moden untuk perkhidmatan bas dan teksi tempatan dan antara bandar di Klang.
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman unit 847kps dengan harga RM180,000:
 • Margin pembiayaan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM18,000
 • Jumlah pinjaman: RM162,000
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM701
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM28,500 * (RM2,375 / bulan)
*Dengan andaian yang anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa tanpa perabot pada harga RM800, hasil sewa kasar adalah sekitar 4.44% setahun. Dengan kos penyelenggaraan sebanyak RM100 sebulan, jadi dah boleh pulang modal.

3) Pangsapuri Nilai 3, Nilai

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Pangsapuri Nilai 3 terletak di Nilai, Negeri Sembilan. Kami mencari lokasinya di Peta Google, dan nampak flat ini dikelilingi oleh beberapa lot industri dan kilang.
Sebahagian daripadanya termasuk Kawasan Perindustrian Nilai 7, Taman Perindustrian Arab Malaysia, serta kilang keluli, peralatan, pembuatan, dan aluminium, serta gudang borong.
Untuk kemudahan harian, terdapat banyak pilihan di sepanjang Jalan Nilai 3, berhadapan dengan Fibertex Personal Care Sdn Bhd.
Taman terdekat adalah Taman Teratai, sementara kemudahan lain dalam jarak 17 minit pemanduan termasuk FM Wholesale Mart Nilai (550m), 7-Eleven (1.5km), Pasar Borong Nilai 3 (1.6km), Petronas (1.8km), Marrybrown (1.9km), SMK Nilai Impian (3.6km), SRK Nilai Impian (3.6km), Velodrom Nasional Malaysia (9.5km), dan Universiti Sains Islam Malaysia (9.8km).

Mengapa Pangsapuri Nilai 3 popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Lokasi: Flat ini dikelilingi oleh banyak kilang, ibu pejabat, dan perniagaan. Sama seperti Meru Courts, dah tentu permintaan penyewaan daripada pekerja dan/atau majikan di sana cukup tinggi.
 • Kemudahan: Kawasan dengan kepadatan pekerja dan taman di area ini, seperti Taman Dahlia, Taman Malor, Taman Bukit Inai, Laman Lavenda, dan Laman Jasmin, dilihat banyak sekali penyedia perkhidmatan dan restoran khas buat penduduk di sana. Pusat membeli-belah terdekat, AEON Nilai, hanya 7.1km (kira-kira 11 minit pemanduan).
 • Tol: Plaza tol Nilai terletak kira-kira 4.6km (kira-kira 7 minit perjalanan) dari flat, memberikan akses mudah ke Lebuhraya Utara-Selatan.
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit seluas 753 kps dengan harga RM129,000:
 • Margin pembiayaan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM12,900
 • Jumlah pinjaman: RM116,100
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM502
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM20,200* (RM1,683 / bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa pada harga RM600, hasil sewa kasar adalah sekitar 5.58% setahun. Ini bermaksud pembayaran balik bulanan melebihi pendapatan sewa.

4) Venice Hill, Cheras

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Venice Hill adalah sebuah kondominium pegangan bebas yang terletak di Taman Kemacahaya, Batu 9 Cheras. Ia dibangunkan oleh Li-Foong Group, siap dibina pada tahun 2000. Projek-projek lain pemaju ini termasuk Palazzo Azura, dan Sri Impian Condominium.
Kemudahan di Venice Hill termasuk gimnasium, taman, kolam renang, kedai mini, restoran, sauna, tempat letak kereta, dan pengawal keselamatan.
Projek ini dapat diakses melalui Lebuhraya Cheras-Kajang (15km dengan 19 minit pemanduan) dan Jalan Hulu Langat. Bagi pengangkutan awam, Venice Hill terletak hanya sekitar 2.9km (7 minit pemanduan) dari stesen MRT Taman Suntex.

Mengapa Venice Hill Cheras popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Sekolah: Banyak sekolah berdekatan seperti Sekolah Antarabangsa Oxburgh, Sekolah Cempaka, SK Taman Puteri, Universiti Metropolitan Asia, SJK Taman Segar, SJK Taman Bukit Teratai, dan SMK Taman Seraya.
 • Pusat membeli-belah: Berdekatan dengan beberapa buah pusat membeli-belah, iaitu Cheras Sentral Mall (7.5km, 13 minit perjalanan) dan Cheras LeisureMall (6.7km, 13 minit perjalanan).
 • Harga: Harga berpatutan menjadi pendorong utama bagi pembeli. Dengan unit lebih besar seluas 1,500kps ke atas, hanya berharga sekitar RM300,000. Ini bermaksud RM200 sekaki untuk kediaman atau pelaburan yang berada di kawasan matang, dan hanya sekitar 16.3km (23 minit pemanduan) ke Suria KLCC. Selain itu, ia adalah pegangan bebas, dengan hak milik strata.
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit seluas 1,538kps berharga RM320,000:
 • Margin pembiayaan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM32,000
 • Jumlah pinjaman: RM288,000
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM1,246
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM50,000* (RM4,167 / bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa sepenuhnya dengan harga RM1,200, hasil sewa kasar adalah sekitar 4.5% setahun.
Ini bermaksud bahawa pembayaran bulanan melebihi sedikit sahaja pendapatan sewa. Perlu juga mengambil kira tentang kos penyelenggaraan berjumlah kira-kira RM261.50 untuk unit ini.

5) Angkasa Apartment, Kota Kinabalu

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Angkasa Apartment terletak di Darau Menggatal dan dibangunkan oleh Bina Puri Holdings Bhd. Merupakan projek berkepadatan tinggi, dengan pangsapuri lapan sehingga sembilan tingkat merangkumi 1,664 unit.
Angkasa Apartment dilengkapi dengan kemudahan asas, termasuk lif, kolam renang, kelab rekreasi, gelanggang badminton dan bola keranjang, pengawal keselamatan, taman permainan kanak-kanak, padang bola mini, dewan serbaguna, dan surau.
Menawarkan akses mudah buat penduduk ke Kota Kinabalu, yang memakan masa sekitar lima minit, dan sekitar 16 minit ke Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP), Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TARUC), Universiti Malaysia Sabah (UMS), dan 1Borneo Hypermall.

Mengapa Angkasa Apartment Kota Kinabalu popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Aksesibiliti: Angkasa Apartment terbaik dari segi akses, nilai untuk wang, dan kemasan berkualiti tinggi. Penduduk juga menikmati kemudahan yang hampir setanding dengan kondominium, walaupun ia dipasarkan sebagai pangsapuri kos sederhana. Ketika siap dibina tahun 2011, ianya bernilai antara RM158,080 hingga RM192,300 seunit.
 • Pelaburan homestay: Carian pantas di Internet juga menunjukkan bahawa terdapat banyak unit di Angkasa Apartment yang tersenarai di laman web tempahan penginapan. Ia jadi petunjuk yang apartment ni menjadi pilihan pelabur untuk pelaburan. Terdapat juga beberapa pilihan homestay yang berdekatan dengan Angkasa Apartment, ini menunjukkan kawasan ini adalah kawasan tumpuan pelancong. Terdapat juga permintaan tinggi pelajar UMS dan TARUC, yang masing-masing berjarak 11.4km dan 12.3km (14 minit pemanduan).
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit seluas 871kps berharga RM239,000:
 • Marjin pembiayaan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM23,900
 • Jumlah pinjaman: RM215,100
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM930
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM37,300* (RM3,108 / bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa pada harga RM1,000 sebulan, hasil sewa kasar adalah sekitar 5.02% setahun. Ini bermaksud bahawa pembayaran bulanan lebih sedikit melebihi pendapatan sewa, apabila anda mengambil kira kos penyelenggaraan.

6) Residensi Kampung Paloh, Ipoh

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Residensi Kampung Paloh (PR1MA @ Kampung Paloh) adalah sebuah apartment pegangan bebas yang terletak di Kampung Paluh, Ipoh.
Ia dibina di atas tanah lebih 2.58 ekar, dan terdiri daripada dua blok 30 tingkat dengan jumlah 456 unit. Ia mempunyai enam jenis unit, dengan binaan seluas bermula 784kps hingga 1.236kps, dengan dua hingga empat bilik tidur dan bilik mandi.
Ia siap dibina pada 2018, dan bayaran penyelenggaraan bulanan adalah sekitar RM0.15 sekaki.
Residensi Kampung Paloh terletak di pusat bandar, dan menawarkan akses mudah ke Lebuhraya Lebuhraya Utara-Selatan, menghala terus Kuala Lumpur atau Kuantan.
Stesen Kereta Api Ipoh berfungsi sebagai terminal keretapi utama Perak, dan terletak sekitar 2.3km (sekitar 6 minit pemanduan) dari kediaman ini.
Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah pula terletak kira-kira 5.8km (kira-kira 11 minit pemanduan), dan Terminal Bas Amanjaya terletak kira-kira 11.6km (sekitar 25 minit pemanduan).
Kemudahan lain berhampiran Residensi Kampung Paloh termasuk Kolej Cosmopoint Ipoh (1.8km), Pusat Perubatan Kinta (2.3km), Hospital Raja Permaisuri Bainun (3.3km), AEON BiG Ipoh (4.5km), Stadium Azlan Shah (5.9km), Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz (5.2km), Hospital Pantai Ipoh (6.7km).
Semua ini berada dalam jarak 12 minit pemanduan. Sementara itu, Lost World of Tambun Theme Park terletak hanya 11.2km, cuma sekitar 20 minit pemanduan.

Mengapa Residensi Kampung Paloh Ipoh popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Lokasi: Terletak hanya 5 minit pemanduan dari kawasan pelancongan di Ipoh dengan pelbagai pilihan seperti Funny Mountain Soya Beancurd, Restoran Ipoh Tuck Kee, Ayam Garam Aun Kheng Lim, Kedai Biskuit Guan Heong, Concubine Lane, dan banyak lagi. Selain itu, terdapat banyak sekolah, restoran, pengangkutan awam, pusat perubatan, dan banyak lagi, dalam jarak pemanduan singkat.
 • Rumah PR1MA: Kerana lokasinya, tidak hairanlah ramai yang berminat dengan projek ini. Menurut laman Facebook PR1MA pada Disember 2020, ia bermula dari harga RM165,888 selepas diskaun. Dengan lokasi yang baik serta harga berpatutan, padanlah ramai yang tergila-gilakan projek ini.
 • Jenis unit: Dengan pelbagai ukuran (seperti yang disenaraikan di bawah), projek ini mendapat perhatian dari pelbagai jenis pembeli, dari mereka yang bujang sehingga keluarga kecil.
  • Jenis A: 1,236kps (4 bilik tidur, 2 bilik mandi)
  • Jenis B & B1: 995kps (3 Bilik Tidur, 2 Bilik Air)
  • Jenis C & C1: 784kps (2 Bilik Tidur, 2 Bilik Air)
  • Jenis D: 998kps (3 Bilik Tidur, 2 Bilik Air)
  • Jenis E: 1,202kps (4 bilik tidur, 2 bilik mandi)
  • Jenis F: 1,1,30kps (3 Bilik Tidur, 3 Bilik Air)
Satu lagi, di dalam perjanjian rumah kediaman PR1MA, pemilik tidak dibenarkan melupuskan atau menyewa rumah PR1MA sehingga tamat tempoh moratorium lima tahun, setelah Perjanjian Jual Beli (SPA) dimuktamadkan.
Sesiapa yang kantoi menyewa atau menjual harta itu sebelum moratorium berakhir akan kehilangan haknya, dan badan penguasa boleh menjual rumah itu kepada pihak lain yang lebih layak.
Skim perumahan sosial seperti PR1MA dirangka bagi meningkatkan tahap kepemilikan rumah di negara ini, bukan untuk buat untung.
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit bernilai RM166,000:
 • LTV / marjin pembiayaan: 90%
 • Pendahuluan (10%): RM16,600
 • Jumlah pinjaman: RM149,400
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM646
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM26,000* (RM2,167/ bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain

7) Ken Rimba Condominium 1, Shah Alam

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
Ken Rimba adalah sebuah pembangunan hijau di Shah Alam, yang dimajukan oleh KEN Holdings Berhad.
Pembangunan ini disahkan menerusi beberapa anugerah hijau termasuk BCA Green Mark Platinum, Gold Plus, Gold and Certified Awards, GBI Certified Award, GreenRE Platinum and Gold Awards, dan FIABCI Malaysia Property Award 2014: Sustainable Development Category.
Ken Rimba Condominium 1 mempunyai tiga blok yang terdiri daripada 679 unit kediaman; 637 unit khas (1,076kps hingga 1,183kps), 16 penthouse (1,872kps hingga 2,367kps), dan 26 vila kolam 2 tingkat (2,615kps).

Mengapa Ken Rimba Condominium 1 Shah Alam popular?

kondominium, apartment, pangsapuri, rumah untuk dijual, rumah untuk disewa
 • Projek mewah dan hijau dengan harga berpatutan: Projek ini dibina untuk kehidupan yang selesa dan cekap tenaga. Beberapa ciri hijau termasuk orientasi utara-selatan untuk pengudaraan dan peredaran haba lebih baik, tingkap louver boleh disesuaikan untuk aliran udara lebih baik, sensor gerakan bagi mengurangkan pembaziran elektrik di kawasan umum, penuaian air hujan, mentol lampu cekap tenaga, kemasan dan kelengkapan kebersihan yang cekap air, tong kitar semula, VOC rendah, dan cat reflektif haba. Bagi mereka yang mencari unit besar dengan harga berpatutan di sebuah bandar mampan, Ken Rimba Condominium 1 adalah pilihan tepat.
 • Lokasi: Kondominium ini walaupun beralamat di Shah Alam, tetapi jaraknya sekitar 11km (10 minit pemanduan) dari AEON Bukit Raja, Klang. Sekiranya anda bekerja di sekitar KL utara dan Petaling Jaya, anda boleh ke sana melalui KESAS, NKVE, LKSA, LATAR, dan Lebuhraya Persekutuan. Sebagai alternatif, terdapat jalan beratap 700m ke stesen KTM Padang Jawa, dan Terminal 17 Shah Alam (terminal bas utama untuk bas ekspres di Shah Alam) berjarak sekitar 3.6km (7 minit pemanduan).
 • Institusi pendidikan: Dalam 15 minit pemanduan untuk ke SMJK (C) Taman Rashna, SK dan SMK Seksyen 7, Universiti Selangor (UNISEL) Shah Alam, dan Universiti Teknologi MARA (UiTM), dan Sri KDU International Sekolah Klang.
 • Kemudahan lain: Berdekatan dengan Ken Rimba Condominium 1 termasuk IRDKL Mall (1.4km), pasar raya besar Shah Alam (3.6km; 11 minit pemanduan), KPJ Klang Specialist Hospital (4.4km; 11 minit pemanduan), i-City (4.5km; 10 minit pemanduan), Centro Mall (6km; 14 minit pemanduan), dan SACC Mall (7.9km; 12 minit pemanduan).
Jom kita lihat anggaran jumlah pinjaman untuk unit separa perabot, seluas 1,119kps dengan harga RM450,000:
 • LTV / marjin pembiayaan: 90%
 • Bayaran pendahuluan (10%): RM45,000
 • Jumlah pinjaman: RM405,000
 • Tempoh pinjaman: 30 tahun
 • Kadar faedah: 3.2%
 • Bayaran balik bulanan: RM1,751
 • Anggaran kasar pendapatan tahunan diperlukan: RM70,500* (RM5,875/bulan)
*Dengan andaian anda tidak mempunyai komitmen pinjaman bulanan yang lain
Sekiranya unit ini disewa pada harga RM1,700 (berdasarkan penyenaraian September 2021), hasil sewa kasar adalah sekitar 4.53% setahun.
Ini bermaksud bahawa pembayaran bulanan sedikit melebihi pendapatan sewa, apabila bayaran penyelenggaraan ditambah.

Tanya Diri Sendiri, Mengapa Anda Beli?

Tidak kira sama ada hartanah untuk menetap sendiri atau pelaburan, setiap pembeli haruslah jelas dengan objektif pembeliannya.
Bagi yang ingin menetap sendiri, tentu saja anda mahukan hartanah itu bertambah nilainya dalam jangka masa panjang, tapi untuk pelaburan, permintaan yang berterusan dan hasil sewaan yang positif adalah faktor yang perlu diambil kira.
Sekiranya seseorang membeli hartanah untuk menjual semuka (house-flip), maka ia perlulah berbaloi dari segi kewangan terutama sekali jika pembeli merancang untuk menjualnya dalam beberapa tahun sahaja, kena ambil kira tentang Cukai Keuntungan Harta Tanah (CHKT).
Jadi semuanya berbalik kepada asas – objektif anda, keberanian anda ambil risiko, lokasi, lokasi & lokasi, harga per kaki persegi, pemaju, aksesibiliti, kemudahan, dan projek atau infrastruktur yang akan datang di sekitar projek pilihan anda itu. Jadi, buat keputusan dengan tepat okay!
Panduan Relevan
Penafian: Maklumat diberikan dalam laman web ini bersifat umum dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat perancangan kewangan profesional.
PropertyGuru akan berusaha memperkemas maklumat di laman web ini apabila diperlukan. Bagaimanapun, maklumat boleh diubah tanpa notis dan kami tidak memberikan jaminan ketepatan maklumat dalam laman web ini, termasuklah maklumat diberikan oleh pihak ketiga, pada bila-bila masa.
Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat yang diberikan adalah tepat ketika ia diterbitkan, individu tidak boleh bergantung kepada maklumat ini untuk membuat keputusan kewangan atau pelaburan. Sebelum membuat sebarang keputusan, kami mencadangkan anda supaya berunding dengan perancang kewangan atau bank anda serta mengambil kira situasi unik kewangan dan keperluan setiap individu.
PropertyGuru tidak memberikan jaminan berkaitan ketepatan, kebolehpercayaan dan kesempurnaan maklumat yang terkandung dalam laman web ini. Kecuali selagi mana sebarang liabiliti di bawah undang-undang yang tidak boleh dikecualikan, PropertyGuru, dan pekerjanya tidak ada sebarang liabiliti untuk apa sahaja kesilapan atau ralat di dalam laman web ini atau untuk apa sahaja kerugian atau kerosakan yang ditanggung pembaca atau mana-mana orang yang lain.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Kalkulator Kemampuan

Anggar Kemampuan Anda Untuk Rumah Baru