Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 3

Alia Tamezi
Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 3
Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 1

Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 1

 Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 2

Panduan Lengkap Beli Rumah Pertama: Bahagian 2

KANDUNGAN

Bila pinjaman dah diluluskan, mesti tak sabar untuk terima kunci rumah kan. Nanti dulu! Proses belum selesai dan masih ada beberapa perkara anda perlu tahu.
Dalam artikel ini, kami akan kongsikan pula mengenai SPA/S&P, MOT, CCC dan VP. Dengar macam susah kan? Jangan risau, kami akan bimbing anda.
Kesemua dokumen ini penting untuk anda tahu setelah pinjaman lulus dan sementara menunggu penyerahan kunci rumah.
Terokai hartanah untuk dijual

Perjanjian Jual Beli

Ia adalah kontrak perjanjian antara pembeli dan penjual, Perjanjian Jual Beli ini juga selalunya dipanggil SPA atau S&P.
SPA ni dokumen yang paling penting sebab di dalamnya ada semua maklumat lengkap berkenaan hartanah yang dibeli. Maksudnya, semua syarat, perjanjian dan urusan dah ditulis siap-siap dalam perjanjian ni.
Jom tengok bila Perjanjian Jual Beli ini akan digunakan berdasarkan jenis projek yang anda beli:

Jadual Bayaran Berperingkat (Progressive Payment)

Bayaran yang akan dibayar mengikut fasa pembinaan ni sebenarnya dah ada dinyatakan dalam Jadual Ketiga Perjanjian SPA seperti berikut:
Secara mudahnya, kalau pihak pembeli atau bank gagal untuk menjelaskan bayaran berperingkat ni mengikut tempoh yang ditetapkan, pembeli boleh dikenakan faedah bayaran lewat yang boleh mencecah sehingga 10% setahun.

Faedah pula akan dikira dari hari ke hari atas kadar 10% setahun ke atas ansuran yang tidak berbayar.
Biasanya bagi rumah subsale ni, faedah akan dikenakan apabila berlakunya masalah seperti berikut:
 1. Proses penukaran hak milik tidak dapat dilakukan dalam tempoh masa yang ditetapkan di dalam SPA
 2. Pembeli gagal menjelaskan baki harga pembelian rumah dalam tempoh yang ditetapkan
 3. Penjual tidak berjaya menyerahkan rumah dalam keadaan kosong seperti yang dijanjikan (vacant possession)
Faedah akan dikenakan sebanyak 8% setahun bermula dari bilangan hari yang telah lewat.
Jika dikenakan faedah bayaran lewat, apa boleh anda buat?
Menurut Jabatan Perumahan Negara, terdapat beberapa langkah yang boleh dilakukan anda selaku pembeli:

Memorandum of Transfer (MOT)

Surat Cara Pindah Milik (Memorandum of Transfer (MOT)) adalah dokumen yang anda akan tandatangani pada peringkat akhir pembelian rumah yang menandakan sudah berlakunya pemindahan hak milik hartanah antara pihak penjual dan pembeli.

Bilakah MOT wujud?

Bagi hartanah subsale atau projek baru yang sudah siap dan dibeli dengan pembiayaan bank, MOT akan ditandatangani bersama-sama dengan Perjanjian SPA/S&P.
Bagi hartanah yang masih dalam pembinaan (undercon), MoT akan ditandatangani apabila geran strata atau individu telah dikeluarkan.
Tapi, ada sebab juga jika anda tak terima MOT:
 1. Pihak pemaju belum membuat proses penukaran geran hak milik induk (Master Title) kepada geran strata atau individu
 2. Dalam keadaan ini, dokumen Deed of Agreement atau DOA akan digunakan bersama-sama developer consent atau Deed of Mutual Covenants.

Kos duti setem dokumen MOT

Biasalah, sudah namanya dokumen yang melibatkan undang-undang, pastinya ada kos yang perlu dikeluarkan. Bagi MOT, berikut merupakan kadar duti setem yang akan dikenakan:
Duti setem bagi dokumen MOT dan DOA:
Ingat, duti setem bukan hanya untuk MOT sahaja, ada lagi jenis duti setem yang lain. Boleh baca artikel kat bawah ni:
Perkara Duti Setem Anda Kena Tahu!

Perkara Duti Setem Anda Kena Tahu!

Nak tahu lebih banyak lagi tentang MOT? Kami kongsikan juga pengecualian duti setem yang kerajaan umumkan untuk MOT dalam artikel ni:
MOT & 4 Dokumen Penting Jual Beli Hartanah

MOT & 4 Dokumen Penting Jual Beli Hartanah

Sijil Penyiapan Dan Pematuhan (CCC)

Bila urusan pindah hak milik dah selesai, mestilah anda ingin tinggal di rumah yang bukan sahaja selesa, tetapi selamat. Jadi masa inilah pentingnya dokumen CCC.

Apa itu CCC

Sijil Penyiapan dan Pematuhan atau dalam Bahasa Ingerisnya Certificate of Completion and Compliance (CCC) adalah sijil perakuan bangunan atau rumah anda tu dah siap dan juga selamat untuk didiami.
Bukan saja untuk pastikan rumah selamat didiami, dokumen ini juga penting sekiranya anda nak buat renovation yang memerlukan permit atau jika diminta mana-mana pihak berkuasa lain yang terlibat.
Terokai hartanah untuk dijual
Bagi rumah subsale atau lelong, sijil CCC/CFO memang dah ada. Anda boleh dapatkan salinan dokumen ini dengan pemilik lama atau majlis perbandaran di tempat masing-masing.

Tips PropertyGuru

Istilah CCC mula digunakan pada 2017, sebelum itu ia dikenali sebagai CFO. Jadi kalau beli rumah subsale atau lama jangan pelik jika sijil yang anda dapat tertulis CFO ya.

Bagi rumah baru atau dalam pembinaan, pihak pemaju perlu mematuhi kriteria tertentu dalam pembinaan rumah sebelum akhirnya layak terima sijil CCC ni.
Apa kriteria pemaju kena patuh untuk keluarkan CCC.
Sebelum sijil CCC ini dikeluarkan, adalah senarai kriteria yang perlu dipatuhi oleh pihak pemaju bagi memastikan binaan ini selamat.
Antara faktor-faktor yang terlibat adalah:
 • Asas bangunan
 • Kerja-kerja tanah
 • Sistem paip
 • Sistem longkang dan saliran
 • Lampu jalan
 • Landskap
 • Sistem keselamatan kebakaran
Bila sijil CCC ni dah keluar, maksudnya rumah tersebut dah selamat untuk didiami. Jadi, tak adalah tengah tidur nanti, bumbung pun boleh runtuh!
Kalau nak tahu dengan lebih panjang lebar dan serba lengkap tentang CCC ini, jom baca perkongsian artikel dibawah:
Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang CCC?

Apa Yang Perlu Anda Tahu Tentang CCC?

Pemilikan Kosong (VP)

Notis Pemilikan Kosong (VP) merupakan dokumen pemberitahuan secara rasmi bahawa rumah sudah bersedia untuk diserahkan kepada pemilik.
Rumah baru / undercon:
Untuk lebih faham, ia sebenarnya notis daripada pihak pemaju untuk maklumkan rumah dah siap dibina dan boleh diserahkan kepada pemilik secara rasmi.
Kami kongsikan secara ringkas tentang apa yang anda perlu buat semasa dan setelah menerima kunci.
Semasa terima Notis Pemilikan Kosong daripada pemaju
 1. Pastikan ada Geran Hak Milik (Individu atau Strata)
 2. Terima semua kunci pintu rumah
 3. Rumah yang diserahkan dah ada Sijil CCC
Setelah terima kunci dan Penyerahan Milikan Kosong
 1. Periksa keadaan rumah selepas dapat kunci. Boleh lakukan sendiri atau upah servis pemeriksaan profesional
 2. Pemaju bertanggungjawab melakukan pembaikan dalam masa 24 bulan selepas VP. Tempoh 24 bulan ini dinamakan Tempoh Liabiliti Kecacatan (DLP)
Semasa pemaju menyerahkan Notis Pemilikan Kosong (VP) salah satu dokumen penting yang anda kena tandatangan ialah Purchase Handover Form.
Dalam dokumen ini akan dinyatakan secara ringkas tentang senarai benda perlu disemak yang telah dijanjikan oleh pemaju seperti soket elektrik, penghawa dingin, sinki, kipas, lampu dan lain-lain.
Apabila anda menandatangani dokumen ini, maka secara rasminya Tempoh Liabiliti Kecacatan (DLP) bermula.
Rumah subsale
VP akan diberikan setelah pihak pembeli melakukan pembayaran kali kedua (second disbursement) sebanyak 90% daripada harga jualan rumah kepada peguam.
Jika anda membuat pinjaman, bank yang patut membayar 90% tersebut, tapi jika beli secara tunai, andalah yang bertanggungjawab melangsaikan jumlah tersebut.
Sekarang, apabila kunci sudah berada di tangan, jom kita ke langkah seterusnya iaitu Tempoh Tanggungan Kecacatan (DLP)

Apa itu Tempoh Tanggungan Kecacatan (DLP)

Pada peringkat ini, kita akan periksa jika ada sebarang kecacatan atau kerosakan pada rumah yang diserahkan. Kalau ada kerosakan, pihak pemaju akan baiki sebab ia masih dalam Tempoh Tanggungan Kecacatan (DLP).
Secara mudahnya, DLP ni tempoh waranti rumah yang selalunya selama 12 hingga 24 bulan.

Cara periksa defect rumah

Sebelum masuk rumah, perkara pertama kena buat dalam tempoh DLP ni adalah check defect rumah.
Ada dua pilihan yang anda boleh pilih:
1. Periksa sendiri
Kalau nak buat sendiri tak ada masalah. Anda perlu luangkan sedikit masa dan tenaga untuk proses ni. Jom baca artikel kat bawah untuk ketahui cara dan bagaimana nak check defect rumah sendiri.
Ketahui Cara DIY Periksa Defect Rumah Baru

Ketahui Cara DIY Periksa Defect Rumah Baru

2. Khidmat profesional
Kalau anda jenis sibuk, atau nak pastikan pemeriksaan defect ni dilakukan secara profesional, boleh je cari mana-mana syarikat yang tawarkan servis ni.
 • Skop kerja – Bagi servis profesional ni, biasanya mereka akan ikut garis panduan dari QLASSIC dan merujuk kepada Perjanjian Jual Beli anda. Selepas setiap pemeriksaan, syarikat pemeriksaan ini biasanya akan menyediakan laporan lengkap defect untuk dihantar kepada pihak pemaju. Kami juga pernah kongsikan artikel tentang 7 defect rumah baru kena periksa ikut QLASSIC CIDB untuk anda tahu lebih lanjut.
 • Bayaran – Secara umumnya, bayaran akan bergantung kepada jenis rumah dan keluasan rumah. Kami senaraikan beberapa syarikat yang menawarkan servis pemeriksaan defect ini:
Apa nak buat jika pemaju lambat siapkan pemeriksaan DLP dalam tempoh 30 hari?
Bila anda dah hantar laporan defect kepada pemaju, dalam masa 30 hari pihak pemaju kena lakukan pembaikian. Lepas mereka dah siap baiki, mereka akan hubungi anda semula untuk lihat hasil kerja yang telah dibaiki.
Menurut portal rasmi Jabatan Perumahan Negara, sekiranya pihak pemaju gagal baiki dalam masa 30 hari yang ditetapkan selepas terima aduan, ini langkah anda boleh buat:
Bagaimana sekiranya kecacatan berlaku setelah tamatnya tempoh DLP?
Ramai yang menyangkakan tempoh membuat tuntutan hanya pada tempoh DLP sahaja. Sebenarnya, pihak pembeli masih boleh membuat tuntutan ganti rugi daripada pihak pemaju di bawah Akta Had Masa 1953. Tuntutan ini dikenali sebagai kecacatan tersembunyi atau latent defects.
Di bawah akta ini, dalam masa 3 tahun selepas pembeli mengetahui tentang kecacatan yang berlaku, mereka boleh membuat tuntutan melalui perundangan sivil sebelum tamatnya tempoh masa 15 tahun dari tarikh penyerahan milikan kosong.
Secara mudahnya, anda ada masa 15 tahun untuk memaklumkan sebarang kecacatan yang tersembunyi dan membuat tuntutan ganti rugi kepada pihak pemaju. Kes tuntutan ini boleh difailkan di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah.
Sebelum meneruskan pembacaan, jom ulangkaji dengan soalan dibawah:

Cara kira bajet renovasi

Selesai saja urusan rumah, tibalah masa yang ditunggu-tunggu iaitu untuk renovasi rumah pula. Namun, realitinya, semua melibatkan kos. Jadi, kami kongsikan cara kira bajet renovasi rumah dan supaya anda dapat merancang kewangan anda dengan lebih cermat.

Renovasi rumah perlu permit atau tidak?

Sebelum kira kos, sebenarnya renovasi rumah ni perlukan permit atau tak? Kalau tak ikut syarat yang betul, jangan buat-buat terkejut jika rumah anda tiba-tiba diruntuhkan oleh pihak berkuasa.
Bagi setiap majlis perbandaran tempatan, mereka sudah mempunyai garis panduan berkenaan renovation mana yang memerlukan permit atau tidak.
Oleh itu, dapatkan kepastian dan permit dengan merujuk kembali kepada pihak berkuasa tempatan kawasan anda. Rumah selamat, anda pun tenang nak bina rumah idaman.
Kalau nak tahu maklumat lebih lengkap mengenai permit untuk renovasi rumah, boleh baca artikel ini:
Permit Renovation Rumah, Perlu Atau Tidak?

Permit Renovation Rumah, Perlu Atau Tidak?

Bajet untuk ruang yang perlu renovasi

Sebenarnya, bajet bagi setiap ruang berbeza-beza mengikut keluasan dan ciri-ciri apa yang anda mahukan.
Jom kita lihat anggaran bajet bagi setiap ruang di dalam rumah anda:
Kalau nak tahu dengan lebih lengkap tentang pengiraan bajet bagi setiap ruangan ini, jangan lupa baca artikel dibawah:
Cara Buat Bajet Renovation Rumah

Cara Buat Bajet Renovation Rumah

Dah siap buat bajet, duit pun dah ada. Sabar dulu, jangan lupa untuk buat persediaan sepatutnya. Ada beberapa perkara dan persediaan yang anda kena buat bagi proses renovasi rumah.
Kali ini, kami kongsikan tips dan persediaan untuk renovasi rumah dari awal hingga akhir, supaya proses ni berjalan lancar je. Jom mulakan!
1. Ada bajet
Bila dah siap kira kos dan bajet, jangan lupa asingkan duit nak gunakan tu siap-siap. Kalau nak selamat, sediakan sedikit lebihan duit daripada kos bajet yang dah ada.
2. Dapatkan permit
Sebelum mula mana-mana proses renovate rumah, pastikan anda dah ada permit jika diperlukan. Kalau tak pasti, jangan lupa untuk dapatkan kepastian daripada pihak berkuasa tempatan.
3. Tanya pengalaman kawan atau jiran
Bagi mendapatkan beberapa cadangan tentang kontraktor yang bagus, anda boleh bertanya, tengok dan nilai sendiri hasil renovation di rumah jiran atau kawan yang ada. Mereka mungkin boleh rekomenkan beberapa pilihan kontraktor yang bagus.
Terokai hartanah untuk dijual
4. Buat kajian
Tak kira la siapa pun yang rekomen atau anda pilih sendiri, jangan lupa untuk buat kajian tentang kontraktor yang dipilih.
Nampak remeh, tapi ini untuk mengelakkan anda menangis di kemudian hari. Ada dua tips yang anda boleh gunakan untuk buat kajian tentang kontraktor ni:
 • Berdaftar dengan SSM – Mana-mana bisnes kena berdaftar dengan SSM sebagai syarikat yang sah. Anda jangan main pilih kontraktor yang tak tahu asal dari mana, dan syarikat yang sah pun tak ada. Ini akan menyusahkan anda kelak di masa hadapan.
 • Berdaftar dengan CIDB – Seterusnya, jangan lupa untuk semak lesen kontraktor ni dekat CIDB. Jika mereka berdaftar, sekiranya nak buat aduan, anda boleh laporkan kepada CIDB.
5. Dapatkan quotation atau sebut harga
Dah jumpa pilihan kontraktor boleh dipercayai, sekarang masanya untuk anda pilih quotation yang terbaik. Apa yang penting, pastikan harga yang dibayar nanti berbaloi dengan kualiti bahan binaan serta hasil kerja yang disiapkan.
6. Serahkan kepada yang pakar
Seterusnya, untuk dapatkan hasil yang terbaik, pilih kontraktor berdasarkan kepakaran mereka. Sebagai contoh, kalau ruang bilik air, cari kontraktor yang memang dah pakar untuk renovate ruang ni. Nak mudah, boleh tengok hasil kerja yang mereka dah buat dekat rumah pelanggan yang lain.
7. Perjanjian antara tuan rumah dengan kontraktor
Bila dah selesai pilih kontraktor, langkah seterusnya ialah tandatangan perjanjian yang sah antara tuan rumah dan kontraktor. Perjanjian ni penting untuk anda buat laporan serta tindakan jika ada sebarang masalah.
Dalam perjanjian ni, pastikan perkara penting ini dinyatakan dengan jelas seperti berikut:
 • Tindakan atau penalti yang akan dikenakan sekiranya projek terbengkalai atau hasil kerja tidak memuaskan
 • Tempoh waranti bagi hasil kerja yang disiapkan
 • Bahan binaan yang akan digunakan
 • Tarikh jangkaan siap
 • Peringkat pembayaran
Semasa renovasi rumah
8. Bayar secara berperingkat
Bila dah ada duit, jangan bayar sekaligus kepada pihak kontraktor tetapi bayar secara berperingkat mengikut fasa pembinaan yang dah disiapkan. Ini akan mengelakkan kontraktor yang bermasalah melarikan semua duit tanpa menyiapkan kerja.
Berikut merupakan contoh peringkat pembayaran yang boleh dilakukan:
9. Perhatikan hasil kerja dan bahan binaan yang digunakan
Seterusnya, jangan lupa untuk ambil tahu perkembangan projek renovation anda.
Kalau ada masalah atau hasil kerja yang tidak memuaskan, ambil gambar sebagai bukti untuk dimaklumkan kepada pihak kontraktor.
10. Catat aliran tunai keluar dan masuk
Bila projek sedang berjalan, jangan lupa untuk catat segala kos dan minta resit pembelian termasuklah bahan binaan. Kalau anda pandai, boleh sahaja beli bahan binaan ni sendiri.
Selepas renovasi rumah
11. Waranti
Bagi setiap projek yang disiapkan, sebenarnya ada tempoh waranti yang dah dinyatakan dalam perjanjian, contohnya:
 • Renovate ruang rumah: 12 bulan
 • Perabot dan kelengkapan kecil: 3 bulan hingga 6 bulan
Jika berlaku sebarang kerosakan sepanjang tempoh ini, ambil gambar sebagai bukti dan maklumkan kepada kontraktor untuk dibaiki.
12. Laporkan segera sekiranya projek bermasalah
Apa nak buat kalau kontraktor bermasalah? Jangan tunggu lama, buat laporan segera tentang projek bermasalah kepada pihak berkuasa yang terlibat.
Nak tahu tuntutan apa yang boleh dilakukan? Jom baca artikel ini:
Ada Masalah Hartanah? Boleh Guna 3 Tribunal di Ini

Ada Masalah Hartanah? Boleh Guna 3 Tribunal di Ini

Tip Hiasan Dalaman

Rumah anda akhirnya telah siap, dan tiba masanya untuk menghias rumah idaman dengan gaya sendiri. Kali ini, kami akan kongsikan tips hiasan dalaman yang mudah dan praktikal untuk anda cuba.
Jom mula menghias!
1. Pilih gaya dan tema
Pemilihan gaya dan tema penting bagi merancang skim warna dan juga hiasan yang sesuai. Jom kami kongsikan tip untuk anda:

Tips PropertyGuru

a. Cari inspirasi di Pinterest atau mana-mana laman web hiasan rumah.
b. Cipta satu mood board untuk berikan gambaran rumah anda bila dah siap nanti

2. Ukur ruang
Sebelum mulakan projek menghias rumah di mana-mana ruang, pastikan anda melakukan proses mengukur seperti berikut:
 • Minta bantuan. Proses mengukur akan menjadi lebih tepat sekiranya pita pengukur dipegang dalam keadaan lurus
 • Kenalpasti lokasi soket elektrik di dalam ruang tersebut
 • Mulakan dengan membuat ukuran pintu masuk
 • Ukur lebar dan ketinggian dinding
 • Dapatkan juga ukuran tingkap dan jarak tingkap dari lantai
 • Jangan lupa catat dan simpan ukuran ini untuk dijadikan rujukan
Bila dah dapat ukuran yang tepat, ia bukan sahaja memudahkan proses memilih saiz perabot, malah ukuran ini boleh digunakan untuk renovate ruangan tersebut di masa hadapan.
3. Pilih warna
Bagi memilih skim warna yang sesuai dengan sesuatu ruang, secara mudahnya, ada dua jenis pilihan warna yang boleh dipilih iaitu:

Tips PropertyGuru

Keliru nak pilih warna yang sesuai? Anda boleh dapatkan khidmat profesional pereka dalaman yang akan membantu memilih warna yang sesuai di rumah anda.

4. Cat yang sesuai
Bila dah ada pilihan dan skim warna, tiba masanya untuk membeli cat yang sesuai. Sebenarnya, memilih cat yang sesuai bukan sahaja tunjuk warna dan siap.
Ada beberapa tips yang anda boleh cuba untuk memilih cat yang sesuai ini:
 • Pilih jenis cat yang sesuai mengikut ruang (dalam atau luar rumah)
 • Bawa balik sampel warna yang ada di kedai untuk dibandingkan dengan pencahayaan di ruang rumah
 • Gunakan primer dan sealer sebagai lapisan pertama sebelum mengecat warna pilihan
8 Tip Dan Petua Beli Jenis Cat Rumah Cantik & Sesuai

8 Tip Dan Petua Beli Jenis Cat Rumah Cantik & Sesuai

5. Pilih perabot yang sesuai
Pasti anda tertanya-tanya apakah tips membeli perabot rumah baru yang sesuai. Kami kongsikan beberapa tips pemilihan perabot yang anda boleh cuba:
a. Saiz dan ukuran yang sesuai dengan keluasan ruang – Pastikan anda memilih saiz perabot dengan ukuran yang sesuai dengan ruang. Ukuran yang salah bukan sahaja boleh mencacatkan pandangan, tetapi boleh menyebabkan ruang kelihatan sempit.
b. Buat kajian tentang perabot yang dibeli – Seterusnya, lakukan kajian mendalam tentang perabot yang ingin dibeli berdasarkan kriteria berikut:
 • Kualiti pembuatan
 • Keselesaan
 • Fungsi
 • Harga yang berpatutan
c. Pilih rekaan perabot sesuai dengan gaya dan tema yang dipilih – Akhir sekali, jangan lupa untuk mengambil inspirasi daripada gaya dan tema yang dipilih bagi rekaan perabot ini nanti. Ia akan menjadikan sesebuah ruang itu nampak lebih menarik dan unik.
Terokai hartanah untuk dijual
6. Titik fokus
Seterusnya, kalau anda nak tambah lagi keunikan di sesebuah ruang, tentukan titik fokus ruang tersebut. Maksud titik fokus ini adalah suatu sudut yang dapat menjadi tumpuan mata yang memandang di sesuatu ruang itu.
Ada beberapa lokasi sesuai untuk dijadikan titik fokus sesebuah ruang. Antaranya ialah:
 • Perabot
 • Tingkap
 • Hasil karya seni di dinding
Bila anda dah buat keputusan bagi titik fokus yang sesuai di ruang tersebut, bolehlah mula menghias mengikut kreativiti dan memastikan titik fokus ini menjadi tumpuan utama di ruang itu.
Ada beberapa cara yang anda boleh cuba seperti:
 • Ubah susun atur perabot
 • Pamerkan hasil karya seni anda di ruang tersebut
 • Pilih pencahayaan sesuai untuk mengalihkan atau memberi tumpuan kepada lokasi yang menjadi tumpuan titik fokus
Kalau rasa nak cuba cari inspirasi deko yang sesuai untuk titik fokus, baca artikel ni:
21 Tips Deko Penyeri Rumah Anda!

21 Tips Deko Penyeri Rumah Anda!

7. Pencahayaan
Selain itu, jangan lupa untuk memberikan pencahayaan yang baik kepada sesebuah ruang tersebut. Nampak remeh, tapi tanpa pencahayaan yang betul ia boleh menjejaskan fungsi dan suasana ruang tertentu.
Lain ruang, lain la pilihan pencahayaan yang sesuai, jadi jom kita lihat pilihan jenis lampu apa yang sesuai bagi setiap ruang rumah anda.
Jenis Lampu Yang Sesuai Untuk Ruangan Rumah Anda?

Jenis Lampu Yang Sesuai Untuk Ruangan Rumah Anda?

Akhirnya, dah selesai segala panduan lengkap yang anda perlu tahu bagi membeli rumah pertama. Semoga perkongsian ini dapat membantu proses pembelian rumah pertama anda berjalan dengan lancar dan mudah. Semoga berjaya!
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. PropertyGuru International (Malaysia) tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak seharusnya menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.