Jenis-Jenis Kediaman Yang Sesuai Untuk Anda

2 Aug 2017

 

Oleh Radin Ghazali

Membeli rumah, terutamanya untuk generasi kini amatlah sukar dan senantiasa memberi cabaran kepada golongan pembeli. Pinjamam, keadaan semasa, keperluan ekonomi dan status seringkali memberi impak kepada keputusan pembelian kita.

Sebelum mengambil sebarang keputusan yang bakal ditanggungi selama 30 tahun atau lebih, pembeli haruslah bijak dalam memilih jenis kediaman yang sesuai dengan keperluan peribadi, bilangan penghuni dan sudah semestinya, peruntukkan wang masing-masing! Berikut adalah jenis-jenis kediaman popular serta kesesuaian mereka untuk para pembeli:

 

jenis banglo

 

Banglo

Antara jenis kediaman paling mewah, banglo merupkan kediaman yang besar serta luas dan mempunyai pelbagai ciri-ciri mewah untuk penghuninya. Rata-rata jenis kediaman mewah seperti ini mempunyai lebih daripada lapan bilik di mana setiap bilik mempunyai bilik air tersendiri, keluasan yang besar terutamanya di ruang tamu dan ruang makan. Manakala, bahagian dapurnya dibahagikan kepada dua- dapur basah serta kering. Rata-rata rumah banglo mempunyai kolam renang peribadi.

Jika anda tidak mempunyai sebarang masalah kewangan, bahkan anda dikategorikan sebagai golongan berada, jenis kediaman seperti ini amatlah sesuai terutamanya jika anda mempunyai anggota keluarga serta pembantu-pembantu rumah yang ramai!

 

jenis kondo mampu

 

Kondominium Mampu Milik

Bagi mereka yang bekerja dan mempunyai tahap kewangan yang sederhana, kondominium mampu milik dapat memenuhi keperluan anda. Mampu milik dalam konteks ini merujuk kepada kondominium-kondominium yang berharga di antara RM450,000 sehingga RM650,000. Terdapat banyak kondominium seperti ini di pasaran, baru mahupun yang sudah dijual beli.

Jika anda tidak berkahwin, anda boleh mengutamakan unit yang berbilik satu mahupun unit studio agar ianya mudah dijaga. Untuk keluarga bersaiz kecil, pilihlah unit yang mempunyai dua sehingga tiga buah bilik. Kondominium seperti ini turut mempunyai unit yang mempunyai bilik lebih daripada empat buah bilik.

Walaupun harga boleh dikatakan agak mahal berbanding dengan jenis kediaman mampu millik yang lain, pembeli boleh menikmati kemudahan-kemudahan yang tersedia ada seperti gim, taman permainan, gelanggang bola keranjang mahupun gelanggang badminton. Malah, ada sesetengan kediaman seperti ini mempunyai dewan serba guna yang sesuai dijadikan lokasi untuk majlis keramaian sperti perkahwinan serta rumah terbuka perayaan.

 

jenis kondo mewah

 

Kondominium Mewah

Bagi mereka yang mempunyai peruntukkan yang besar dan ingin menduduki tempat kediaman bertingkat tinggi, kondominium mewah mungkin boleh dijadikan pilihan yang menarik. Kebanyakkan kondominium mewah kini berharga lebih daripada RM1 juta.

Kebanyakkan unit-unit kondominium mewah sudahpun dilengkapi dengan perabot-perabot dan peralatan atau perkakas elektronik. Pembeli tidak perlu risau dan boleh berpindah dengan serta merta.

Malah kondominium mewah turut memberikan kemewahan daripada segi kemudahan seperti kolam renang infiniti, gim berteknologi terkini serta taman bertema ‘pocket garden’. Keselamatan sudah pasti terjamin dengan penggunaan pengawal-pengawal keselematan yang ramai serta penggunaan CCTV di setiap penjuru, di setiap tingkat.

 

jenis rumah teres

 

Rumah Teres Bertingkat atau Berangkai

Bagi mereka yang sudahpun berkeluarga, sudah semestinya kediaman bertanah menjadi pilihan utama. Keluasan jenis kediaman seperti ini pada amnya besar serta mempunyai bilik-bilik yang memadai untuk menampung ahli-ahli keluarga yang ada.

Malah, ramai menggemari jenis rumah teres atau berangkai kerana adanya kawasan lapang di sekitar kediaman tersebut untuk kegunaan keluarga seperti tempat bermain, menyidai pakaian dan dijadikan ruang untuk pakir kereta.

Harus diingatkan bahawa kebanyakkan rumah teres bertingkat atau berangkai yang mampu milik kini terletak di pinggiran kota. Bagi rumah-rumah yang berada di pusat bandaraya kini dianggarkan mencecah jutaan ringgit terutamanya di kawasan seperti Taman Tun Dr Ismail, Bangsar mahupun Damansara.

 

feat jenis kediaman

 

Pangsapuri Mewah Dengan Perkhidmatan

Jika urusan kerja mahupun perniagaan anda membuatkan anda jarang berada di rumah, pangsapuri seperti ini boleh dijadikan pilihan dengan syarat anda mempunyai peruntukkan yang banyak. Ramai golongan muda yang berkarier menggemari kediaman seperti ini kerana ianya mempunyai servis harian seperti membersih dan menggemas rumah.

Ada sesetengah pangsapuri mewah disertakan dengan perkhidmatan bertaraf hotel lima bintang di mana penghuni-penghuni turut diberikan perkhidmatan bell-boy, perkhidmatan kereta limosin, kawasan lobi serta urusan dobi. Servis makanan turut disediakan terutamanya jika jenis kediaman ini digabungkan dengan rangkaian hotel terkemuka. Ingat, bayaran penyelenggaraan di pangsapuri mewah seperti ini tinggi.

Ingat, pastikan pilihan anda tepat dan bersesuaian dengan kehendak masing-masing. Jangan terlanjur membeli jenis kediaman yang luar daripada peruntukkan anda. Jangan jadikan rumah sebagai bebanan hutang anda!

 

Untuk megetahui senarai hartanah-hartanah kediaman terkini, layarilah New Property Launches dan Project Reviews di laman sesawang PropertyGuru.

POST COMMENT

You may also like these articles

Top Affordable Homes in Klang Valley

 By Radin Ghazali Fretting over the price of homes around Klang Valley? Most buyers are pretty much exhausted in the hunt for an affordable residential property to be called a home. But real

Continue Reading3 Mar 2017

Kajang: Klang Valley's New Frontier

  By Radin Ghazali Kajang, Klang Valley's new frontier. Gone were the days of Kajang being the least likable place to stay. It is beyond than just its gastronomical offerings such as Satay

Continue Reading31 Mar 2017

Top Expensive Suburbs in Klang Valley

  By Radin Ghazali Looking for the poshest place to stay in Klang Valley's suburbs? Here are among the top areas to look out for: Bangsar   [caption id="attachment_149700" ali

Continue Reading3 Apr 2017